جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای استخراج حلالی


دوره ۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده

با توسعه­ی سریع علم و فناوری­، سریم و سریم اکسید به­طور گسترده در زمینه­های مختلف استفاده می­شوند از جمله در ساخت آلومینیم، آلیاژهای آلومینیم، برخی از فولادها و در آهن­رباهای دایمی، کاتالیزور، پودر پولیش، شیشه، سینما، و فناوری سرامیک. استخراج حلالی یکی از تکنیک­های موثر برای استخراج، جداسازی و خالص­سازی سریم است.
استخراج سریم (IV) از محلول­های سولفوریک اسید با استفاده از سیانکس ۹۲۱ رقیق­شده در کروزن مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای مختلف مؤثر بر فرایند استخراج سریم ­(IV) مانند pH فاز آبی، غلظت استخراج­کننده، غلظت یون فلزی در فاز آبی، زمان تماس و هم­چنین دمای واکنش به­طور جداگانه بررسی شد. آزمایش­ها در محدوده­ی­­pH ، ۵/۰ تا ۵/۵­، در دمای C­° ۱± ۲۵، با استفاده از سیانکس ۹۲۱ به تنهایی در گستره­ی غلظتی ۰۶/۰ تا ۱-mol L ­۴/۰، ­و مخلوط سیانکس ۹۲۱  و ­­­­EHPA۲D با نسبت­های مختلف ­انجام شد.
 با توجه به مطالعه­ی دما­، واکنش استخراج سریم (IV) با سیانکس ۹۲۱ در کروزن فرایندی با طبیعت گرمازا است. نتایج نشان داد که استخراج مؤثر سریم (IV) از محلول­های اسیدی نمی­تواند در یک تعادل تنها به­ دست آید زیرا انحلال­پذیری سیانکس ۹۲۱ در رقیق­کننده­های آلیفاتیک در دمای محیط محدود است. برای جبران این­­­، امکان استفاده از مخلوط هم­افزای سیانکس ۹۲۱ و EHPA۲D به عنوان سیستم استخراجی برای بازیابی سریم (IV) از محلول­های سولفوریک اسید بررسی شد. مشاهده شد که استخراج سریم (IV) با مخلوط­ سیانکس ۹۲۱ و EHPA۲D­­، اثر هم­افزیی قابل توجهی ارایه می­دهد. نتایج نشان داد که، تحت شرایط آزمایشی، حداکثر ضریب هم­افزایی در نسبت مولی ۰/۳ (­۹۲۱Cyanex  M ۲/۰ : EHPA۲D ­M ۶/۰) به دست می­آید و سریم (IV) به شکل ۹۲۱Cyanex ۲(۴HSO)(۴SO)Ce در فاز آلی استخراج می­شود.
علیرضا هدهدی، آریا باباخانی، هانیه رستم زاد،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده

جلبک­های قهوه­ای منبعی ارزشمند از ترکیبات آنتی­اکسیدانی طبیعی به ویژه فلوروتانین­ها می­باشند. در این مطالعه تأثیر غلظت حلال (آب/ اتانول) بر میزان ترکیبات فلوروتانین و خواص آنتی­ اکسیدانی عصاره­های استخراج شده از جلبک قهوه­ای Sargassum angustifolium مورد بررسی قرار گرفت. استخراج به روش غوطه­وری در دمای اتاق (۲۶-۲۸ درجه سانتی­گراد) توسط حلال آبی/ اتانولی با سه نسبت (۳۰:۷۰)، (۵۰:۵۰) و (۷۰:۳۰) صورت گرفت. میزان فلوروتانین­، محتوای فنول کل، فعالیت کاهندگی آهن، فعالیت خنثی کنندگی رادیکال آزاد DPPH و فعالیت آنتی­ اکسیدانی کل عصاره­های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بازده استخراج فلوروتانین وابسته به غلظت حلال بوده و با افزایش قطبیت حلال، میزان آن افزایش یافت؛ به طوری که میزان آن در تیمار آبی/ اتانولی ۳۰:۷۰ به طور معنی­داری بیش­تر از دو تیمار دیگر بود (P<۰,۰۵). همچنین بالاترین میزان جذب رادیکال آزاد DPPH در تیمارهای آب/ اتانول ۵۰:۵۰ و ۷۰:۳۰ که حاوی فلوروتانین کمتری بودند به دست آمد و با تیمار آب/ اتانول ۳۰:۷۰ دارای اختلاف معنی دار بود (P<۰,۰۵). در نهایت مشخص گردید که عصاره آب/ اتانول ۳۰:۷۰ جلبک قهوه­ای S. angustifolium گزینه مناسبی برای استخراج ترکیبات فلوروتانین به عنوان یک ترکیب زیست­فعال طبیعی جهت اهداف غذایی و دارویی می­باشد.


صفحه ۱ از ۱