۶۸ نتیجه برای انار
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۳ )
چکیده
خصوصیات فیزیکو- شیمیایی پانزده گونه انار (جمع آوری شده از مرکز تحقیقات انار یزد) و آب آنها بررسی شد. مشخص گردید که فروکتوز (۸,۰۳-۴.۰۰ گرم/۱۰۰ گرم) و گلوکز (۸.۶۵-۴.۱۴ گرم/۱۰۰گرم) دو منوساکارید عمده بوده در حالیکه عملا در تمام واریته ها هیچ دی ساکاریدی، به ویژه ساکارز و مالتوز، مشاهده نشد. در بین عناصر اندازه گیری شده، با استفاده از طیف سنج نشر اتمی ICP، مقادیرK، Na،Ca و Mg به طور معنا داری بیشتر از بقیه عناصر معدنی Mn)، Cu، Fe،Zn،Pbو (Cd آب میوه ها بود. به علاوه، متوسط غلظت ویتامین ث، TA، SSA و Ph به ترتیب ۰.۴۷-۰.۰۸ میلی گرم در ۱۰۰ گرم، ۲.۰۵-۰.۴۲ درصد، ۴۱.۴-۵.۳ گرم در لیتر، ۱۸.۳-۱۲.۱ درجه بریکس و ۴.۰۸-۳.۰۵ بود
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
این پژوهش برای تعیین شرایط بهینه تولید پودر آب انار بوسیله خشک کن پاششی (با مقیاس نیمه صنعتی) انجام پذیرفت و اثر پارامترهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. بهترین نتیجه بوسیله مالتودکسترین با DE=۶ به عنوان ماده کمکی جهت خشک کردن و نیز نسبت آبمیوه به مالتودکسترین FJ/MD=۶۵/۳۵ و مقدار ۰,۳% استئارات روی جهت حفظ حالت پودری آزاد به دست آمد. دمای محفظه خشک کن ۱۲۰ درجه سانتی گراد و دور اتمایزر ۱۴۰۰ دور در دقیقه و نسبت دمای ورودی به خروجی ۱۷۰/۱۰۳ و دبی خوراک ۳۶ میلیلیتر در دقیقه در حالت بهینه بود. خواص آب انار مورد استفاده و پودر حاصل نیز بررسی گردید و نتایج آنها گزارش شد.
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده
در این تحقیق هسته ده رقم انار (شیرین شهوار یزدی، طوق گردن، زاغ یزدی، ساوه، آمانه خاتونی، پوست سیاه، گرج شهوار یزدی، ملس یزدی، گبری و اصفهانی دانه سیاه)، برای اندازه گیری خاکستر، عناصر معدنی (Zn, Cu, Fe, Mn, Mg, Na, K) و پروتئین مورد تجزیه قرار گرفت. میزان خاکستر و پروتئین ده رقم انار یزد به ترتیب بین ۱,۸۱-۲.۳۵% و ۶.۶۳-۱۲.۹۵% متغیر بوده و همچنین مقادیر میانگین عناصر معدنی Zn, Cu, Fe, Mn, Mg, Na, K به ترتیب ۸۵.۰۰، ۵۰.۵۰، ۱۱۰.۵۲، ۰.۲۹، ۱۱.۶۰، ۰.۹۶ و ۹.۰۹ میلی گرم در ۱۰۰ گرم بدست آمد. در این تحقیق روغن ده رقم هسته انار یزد با حلال هگزان و به روش سوکسله استخراج کرد. سپس ویژگی های فیزیکی- شیمیایی روغن هسته ده رقم انار یزد بررسی شد. این ویژگیها عبارتند بودند از: ضریب شکست (۱.۵۰-۱.۵۱)، اسیدیته (۰.۲۵-۰.۴۲ درصد)، عدد یدی (۱۶۵.۰-۱۷۹.۴)، عدد صابونی (۱۸۱.۳-۱۸۷.۹ میلی گرم KOH در گرم)، مواد غیرقابل صابونی (۱.۱۶-۱.۶۳)، عدد پراکسید (۰.۳۰-۰.۷ میلی اکی والان در ۱۰۰۰ گرم روغن) و رطوبت و مواد فرار (۰.۱۰-۰.۱۹%).
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
ر این پژوهش پایدار سازی و شفاف سازی آب انار بررسی گردید. آنالیز شیمیایی کاملی از این آبمیوه بدست آمد و ترکیبات موثر بر فرآیند شفاف سازی و نیز عوامل اثر گذار در تشکیل کدورتهای ثانویه ارزیابی شدند. مقدار، دما و زمان اثر مناسب آنزیم پکتیناز جهت حذف پکتین بترتیب ۱۱۰PPM و ۵۰ درجه سانتیگراد و ۶۰ دقیقه تعیین گردید. مقدار مصرف بهینه عوامل شفاف ساز ژلاتین، سلیکاسل ۱۵% و بنتونیت بترتیب ۲۵۰ g.ton, ۳۵۰ ml.ton, ۷۰ gr.ton تعیین گردید. همچنین مزیتهای مصرف هر کدام در آب انار ارزیابی گردید. آزمایشها نشان داد کربن فعال جهت شفاف سازی این آبمیوه مناسب نمی باشد و شفاف سازی در دمای پایین (۲۰oC) نتایج بهتری از دمای بالا (۴۰oC) نشان می دهد. در این تحقیق برای اولین بار (پلی وینیل پلی پرولیدون) جهت رفع عوامل تشکیل کدورتهای ثانویه و ایجاد آبمیوه با شفافیت پایدار به کار گرفته شد و مقدار PVPP بهینه مصرف آن در آب انار ۸۰ gr,۱۰۰lit معین شد.
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
قصه دختر نارنج و ترنج، یکی از قصه¬های مشهور ایرانی است که ده¬ها روایت از آن در دست است.این قصه با کد جهانی ۴۰۸ ثبت و شناخته شده است. قصه دختر نارنج و ترنج قصه ای با بن مایه های اسطوره ای است. بن مایه ی مرگ و باززایی معشوق یا همسر شاهزاده که در دل میوه ها جای دارد، یادآور اسطوره ی ایزد گیاهی یا شهید شونده است. نشانه هایی چون حضور اسب، موهای بلند دختر و پیوندش با آب، گواهی دیگر بر ارتباط این قصه با اسطوره ی ایزد نباتی است. از سوی دیگر، تکرار و رواج روایت هایی که در آنها دختر از میان نارنج، ترنج و انار بیرون می آید نیز نشان دهنده ی جایگاه و اهمیت این میوه ها نزد عامه و نیز پیوندشان با اسطوره هاست. این میو ها در گذشته، کاربردهایی نمادین داشته و در مراسم خواستگاری و ازدواج مورد استفاده قرار می گرفته اند. ترنج و نارنج نماد نیک بختی، بهروزی و باروری شمرده می شده و انار نشانه ی برکت و فرزند آوری و در پیوند با اساطیر عشق و زایش بوده است.
دوره ۴، شماره ۱۳ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده
چکیده
با کسب اطلاعات لازم جهت انبارداری میوه انار، میتوان آن را با کیفیت عالی در بازارهای داخلی در طول مدت زمان طولانیتر عرضه کرد و همچنین در توسعه و گسترش صادرات آن به کشورهای دیگر اقدام نمود. در این تحقیق تأثیر تیمارهای مختلف کلرید کلسیم در غلظتهای مختلف (۱./.، ۲./. و ۰%) بوسیله محلولپاشی بر روی درخت، تیمارهای آب گرم در چهار دما (۴۵ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه، دمای۵۰ درجه سانتیگراد به مدت یک دقیقه، دمای۵۵ درجه سانتیگراد ۳۰ ثانیه و شاهد) و پوشش پلی اتیلن بر روی عمر انباری و برخی صفات کمی و کیفی انار رقم ملس ساوه مورد مطالعه قرار گرفته است. استفاده از تیمار قبل از برداشت کلریدکلسیم سبب کاهش آثار سرمازدگی و جلوگیری از کاهش وزن میوه انار گردید (۰۱/۰P<) ولی بر روی فعالیت متابولیکی میوه انار و میزان پوسیدگی اثری نداشت. تیمارهای آب گرم باعث کاهش آثار سرمازدگی و آلودگی قارچی میوه ها گردیدند (۰۱/۰P<). ولی آب گرم ۵۰درجه و ۴۵درجه سانتیگراد سبب آسیب به پوست میوه و افزایش تلفات آن شد. پوششهای پلی اتیلنی با جلوگیری از کاهش وزن پوست میوه انار در حفظ کیفیت ظاهری میوه در طول مدت انبارمانی موثر بودند (۰۱/۰P<). این پوششها بر کیفیت خوراکی دانه های انار تأثیر نامطلوب نداشتند ولی سبب افزایش رشد قارچها بر روی پوست میوه ها گردیدند (۰۱/۰P<). استفاده از تیمار قبل از برداشت کلریدکلسیم و سپس اعمال تیمار آب گرم ۵۰ درجه سانتیگراد به مدت یک دقیقه سپس قرار دادن میوه ها در داخل پوششهای پلی اتیلنی بدون اثر نامطلوب بر روی کیفیت خوراکی و وضعیت ظاهری دانه های انار، سبب کاهش آثار سرمازدگی و آلودگی قارچی و حفظ کیفیت پوست انار گردید.
fariba shafiei، نصرالله محبوبی صوفیانی، عیسی ابراهیمی درچه، امین نعمت اللهی، عبدالناصر محبی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
تأثیر عصاره الکلی پوست انار (Punica granatum) بر پارهای فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون (RBC،Hb ، Hct، MCV، MCH، MCHC،WBC ، TP،CHO ، GLU،LDL ، HDL، Glb، TG، GOT، GPT، Alb، ALK، LDH) و فعالیت لیزوزیمی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) انگشت قد (۸/۱± ۷/۱۱ گرم) بهصورت تصادفی در ۵ تیمار و سه تکرار به مدت ۷۵ روز بررسی شد. تیمارها شامل غلظتهای متفاوت از عصاره الکلی پوست انار (صفر (شاهد)، ۵۰، ۱۵۰، ۳۰۰ و ۶۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم غذا) بود . در پایان دوره آزمایش، خونگیری و زیست سنجی انجام شد. نتایج تحقیق افزایش معنیداری را در برخی پارامترهای خونی مانند: Hb ،Hct و RBC در تیمارهای۳۰۰ و۶۰۰ میلیگرم نشان داد. میزان پروتئین کل سرم در تیمارهای۱۵۰، ۳۰۰ و ۶۰۰ میلیگرم تفاوت معنیداری را با سایر تیمارها نشان داد (۰۵/۰>P). فعالیت لیزوزیمی در تمام تیمارهای حاوی عصاره پوست انار افزایش معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان داد (۰۵/۰>P). در کل، نتایج حاکی از بهبود پارامترهای هماتولوژیک و فعالیت لیزوزیمی ماهیان تحت تیمار با سطح ۳۰۰ میلیگرم عصاره الکلی پوست انار بر کیلوگرم غذا میباشد.
دوره ۷، شماره ۲۷ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
در این مطالعه رفتار خشک شدن و تاثیر شرایط مختلف خشک کردن بر تمایل به از دست دادن رطوبت و ضریب نفوذ موثر، تعیین بهترین مدل ریاضی خشک شدن، تعیین مقادیر انرژی فعال سازی و میزان انرژی مصرفی در دو گونه انار شیرین و ترش با استفاده از خشک کن مایکروویو مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدل های مورد بررسی، مشخص شد که مدل پیج بهترین برازش را با داده های بدست آمده نشان می دهد. ضریب نفوذ موثر دانه های انار در خشک کن مایکروویو بین ۱۰-۱۰×۳,۳۴ تا ۱۰-۱۰×۳۲,۰۵ متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی در خشک کن مایکروویو به ترتیب برای انار شیرین و ترش برابر با ۱۷.۲۲ و ۲۳.۸۳ کیلوژول محاسبه شد. میزان انرژی مصرفی برای خشک کردن دانه های انار شیرین و ترش بین ۰.۱۶۷ تا ۰.۳۸۳ کیلووات بر کیلوگرم بدست آمد.
دوره ۷، شماره ۲۷ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
رنگ قرمز آب انار مربوط به رنگدانه آنتوسیانین می باشد. مطالعات نشان می دهد که آنتوسیانینهای آب انار پایداری کمی در طی فرایند و نگهداری دارند و باگذشت زمان رنگ آب انار بطور مشخصی کاهش می یابد. کوپیگمنتاسیون بین آنتوسیانین ها و ترکیبات کوپیگمنت نظیر اسیدهای فنولیکی و فلاونوئیدها، مکانیسم اصلی پایداری رنگ آنتوسیانین ها است و در حال حاضر به عنوان یکی از فاکتورهای مهم پایدار کننده ساختار و رنگ آنتوسیانین ها در سیستم های زنده بشمار می رود. آنتوسیانین کوپیگمنت شده دارای رنگ قوی، درخشان و پایدارتری نسبت به آنتوسیانین کمپلکس نشده می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی مقایسه اثر اسید فرولیک و تانیک در سطوح مختلف۲۳۰mg/lit ، ۴۶۰ و ۹۲۰ بر پایداری رنگ و میزان پذیرش آب انار در دمای نگهداری ۵°C در طی ۶۰ روز نگهداری می باشد. جهت بررسی پایداری رنگ، در تیمارها و نمونه شاهد تغییرات ماکزیمم جذب نور، تغییرات طول موج ماکزیمم جذب نور، تغییرات کل رنگ و میزان کل آنتوسیانین ها بترتیب با استفاده از اسپکتروفوتومتر، رنگ سنج مجهز به سیستم هانتر لب و HPLC در روز های ۱، ۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۶۰ در دمای نگهداری ۵°C ارزیابی شد. همچنین میزان پذیرش نمونه ها در روز های ۱ و ۶۰ در دمای ۵°C توسط ارزیابان آموزش دیده بررسی گردید. نتایج نشان داد میزان کل آنتوسیانین ها، میزان قرمزی، ماکزیمم جذب نور و طول موج ماکزیمم جذب نور نمونه های تیمار شده با۲۳۰ mg/lit ، ۴۶۰ و ۹۲۰ اسید فرولیک و۹۲۰ mg/lit اسید تانیک در مقایسه با نمونه شاهد بطور مشخصی (P<۰,۰۵) در طی ۶۰ روز نگهداری افزایش یافت. با افزایش غلظت اسید فرولیک و اسید تانیک میزان پذیرش طعم (P<۰.۰۱) کاهش یافت. همچنین پذیرش طعم آب انار تیمار شده با اسید فرولیک در غلظتهای ۲۳۰ mg/lit،۴۶۰ و ۹۲۰ بیشتر از اسید تانیک در غلظت های مشابه مشاهده شد.
دوره ۸، شماره ۳۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
بررسی دقیق و سنجیدۀ قصهها میتواند درک درستی از باورها، اندیشهها، شیوه زندگی، توتمها، اسطورهها و کهنالگوهای یک قوم در اختیار پژوهشگر بگذارد. یکی از این قصهها ـ که تاکنون در هیچ منبع مکتوبی ثبت نشده ـ قصه «درخت زندگی» است که در منطقه کوهمرهسرخی فارس رایج است. این قصه بهگونهای با بنمایههای اساطیری درآمیخته است که تعیین مرز دقیق میان قصه و اسطوره در آن بسیار دشوار است. هدف نگارنده، بررسی این بنمایهها در قصه «درخت زندگی» است. برای انجام این کار، نخست بهشیوه میدانی، قصه از راویان متعدد ثبت و ضبط شده و سپس به شیوه توصیفی ـ تحلیلی به بررسی بنمایههای اساطیری پرداخته شده است. یافتههای پژوهش نشان میدهد که چند بنمایه اصلی، محورهای اساسی قصه را تشکیل میدهند: ۱. قهرمان قصه، عوامل زایش ـ گاو، دختر، ابرهای بارانزا را از چنگ نیروهای شر ـ دیوان نجات میدهد و طراوت و سرسبزی را به جهان بازمیگرداند. ۲. قهرمان و همراهانش از ششخان برای بازگشت به خانه میگذرند. ۳. قهرمان قصه بهسوی درخت زندگی ـ درخت انار که در مرکز و محور عالم قرار دارد حرکت میکند و پس از زندانی کردن نگهبان درخت، از میوه درخت میچیند. ۴. درخت انار و درخت انجیر بهمنزلۀ نمادهای باروری در قصه مطرح میشوند. اسطوره باروری و تلاش قهرمان برای رسیدن به میوه بارورکننده، یکی از محورهای اصلی داستان است. ۵. ایزد سروش با عنوان «سروشی غیبی» در نقش هدایتگر و راهنمای قهرمان قصه ظاهر میشود.
دوره ۸، شماره ۳۲ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
روغن دانه انار ارزش تغذیه ای بالایی داشته و غنی از ترکیبات مختلف می باشد و کاربردهای زیاد در صنایع خوراکی، دارویی و بهداشتی دارد. در این پژوهش تأثیر امواج پرقدرت فراصوت در فرکانس ۲۰ کیلوهرتز بر راندمان استخراج روغن از دانه انار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد مطالعه، شامل روش استخراج روغن در ۲ سطح (استخراج با حلال باکمک فراصوت و استخراج با حلال بدون فراصوت)، زمان فرایند در ۳ سطح (۳۰، ۴۵ و۶۰ دقیقه) و روش آماده سازی و پیش فراوری دانه ها در ۶ سطح (آسیاب، خیساندن و آسیاب، صوت وآسیاب، خیساندن وصوت وآسیاب، آسیاب و صوت و آبگیری، خیساندن وآسیاب و صوت و آبگیری) بودند. نتایج آزمایشات نشان داد که در بین دو روش مورد بررسی، استخراج با امواج فراصوت بدون این که تأثیری بر ترکیب اسید های چرب و مقدار کمی آنها داشته باشد، بازده استحصال بیشتری را بدست داد. همچنین آماده سازی دانه با آب گرم و فراصوت بازده استخراج روغن را به طور معنی داری افزایش داد. افزون بر این مشخص گردید که در حضور امواج فراصوت زمان استخراج به ۳۰ دقیقه کاهش یافت.
دوره ۸، شماره ۳۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
اخیراً باکتری Alicyclobacillus acidoterrestris به علت مقاومت بالای آن به پاستوریزاسیون رایج در صنایع آب میوه، مورد توجه قرار گرفته است. تاکنون روش های زیادی برای مقابله با این باکتری ارائه شده است. پوست انار به عنوان یکی از محصولات جانبی کارخانه های تولید آب میوه، دارای خواص ضدباکتری و فراسودمند (Functional)است. ترکیبات موثرۀ پوست انار به کمک متانول، اتانول، و استون استخراج شد. در مقایسه با سایر عصاره ها، عصاره استونی دارای بیشترین میزان فنول کل، فلاونوئید کل و فلاونول کل به ترتیب ۲۲۶، ۷۰ و ۶۱ mg/g بود. عصاره استونی در غلظتμg/ml ۲۵۰بدون آنکه اثر نامطلوبی روی کدورت آب سیب داشته باشد، روی محیط کشت جامد عصاره پرتقال (Orange Juice Agar) و آب سیب اثر شدید ضد-Alicyclobacillus acidoterrestris از خود نشان داد. عصاره متانولی طی مدت ۲۴ روز در هیچ یک از غلظت های مورد بررسی اثر نامطلوبی روی کدورت آب سیب نداشت، در حالی که در همین مدت عصاره های اتانولی و استونی در غلظت µg/mL ۱۰۰۰ باعث افزایش کدورت آب سیب شدند.
دوره ۹، شماره ۳۴ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
تولید حجم بالای لجن از جمله مشکلات عمده اکثر تصفیهخانههای فاضلاب میباشد که لزوم ارائه راهکارهای مناسب اقتصادی و زیست محیطی را جهت مدیریت و تصفیه مناسب آن ایجاب مینماید. با توجه به اینکه در فرایند آمادهسازی لجن کاربرد ترکیبات طبیعی نسبت به شیمیایی از ارجحیت زیست محیطی و اقتصادی زیادی برخوردار است، متخصصین در تلاش برای یافتن مواد مناسب جهت جایگزینی میباشند. در این تحقیق آمادهسازی و آبگیری لجن با سه ترکیب غذائی شامل نشاسته، عصاره لوبیا و پوست انار در مقیاس آزمایشگاهی بصورت ناپیوسته و در طی دو مرحله اصلی تعیین pH و نیز دوز بهینه مواد توسط آزمونهای زمان فیلتراسیون، درصد کاهش حجم لجن، درصد رطوبت کیک لجن و حجم آب فیلتر شده (در زمان۱۰ ثانیه) و کدورت آب فیلتر شده صورت پذیرفت. طبق نتایج حاصل، عصاره پوست انار در pH و غلظت بهینه به ترتیب ۴ و متوسط ppm ۱۰۰۰ بهترین کارائی را نشان داد. به گونهای که نسبت به نمونه شاهد، زمان فیلتراسیون و رطوبت کیک لجن به ترتیب حدود ۶۳ درصد و ۵/۶ درصد کاهش و حجم آب فیلتر شده در ۱۰ ثانیه، ۶۴ درصد افزایش یافت.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
تعیین خواص حرارتی- فیزیکی آب انار شامل جرم حجمی، گرمای ویژه و ضریب هدایت حرارتی جهت بررسی، کنترل، پیش بینی و مدلسازی عددی فرآیندهایی از قبیل خشک شدن و تغلیظ ضروری است. این خواص با تغییر درصد ماده جامد و دما تحت تاثیر قرار می گیرند. بنابراین این خواص در سه سطح ماده جامد محلول ۱۲، ۴۰ و ۶۵ درصد و در محدوده دمایی ۲۵ تا oC ۷۰ تعیین گردیدند. ضریب هدایت حرارتی توسط استوانه های هم محور، گرمای ویژه توسط گرماسنج پیمایشی تفاضلی و جرم حجمی توسط پیکنومتر حجمی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که هم درصد ماده جامد و هم دما بر خواص حرارتی- فیزیکی آب انار تاثیر گذارند ولی تاثیر درصد ماده جامد بیشتر است. با افزایش ماده جامد محلول از ۱۲ به ۶۵ درصد ضریب هدایت حرارتی از ۲۳۳/۰ به W/m.oC ۱۹۳/۰ و گرمای ویژه از ۱۹/۵ به kJ/kg.oC ۳۴/۳ کاهش خواهند یافت در حالی که جرم حجمی روند صعودی داشته و از ۱۰۲۷ به kg/m۳ ۱۳۲۳ افزایش می یابد. از طرفی با افزایش دما از ۳۰ تا oC ۷۰ جرم حجمی از ۱۱۷۳ به kg/m۳ ۱۱۵۰ کاهش یافته ولی ضریب هدایت حرارتی در طی افزایش دما از ۲۸ تا oC ۴۲ از ۱۸۸/۰ به W/m.oC ۲۲۹/۰ افزایش یافته است همچنین روند صعودی گرمای ویژه در طی افزایش دما از ۴۰ تا oC ۶۰ از ۹/۳ به kJ/kg.oC ۴/۴ مشاهده شده است. با تجزیه وتحلیل رگرسیون مدل های تجربی پیش بینی خواص حرارتی- فیزیکی آب انار بر حسب متغیرهای کاری به دست آمد.
دوره ۱۰، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده در این تحقیق منحنی جذب پودر دانه های انار که با روش تصعیدی خشک شده اند. رطوبت تعادلی پودر دانه انار با استفاده از روش وزن سنجی ایستا تعیین شده است. منحنی های جذب در دماهای ۲۵ ، ۴۰ و ۶۰ درجه سانتی گراد در دامنه ی فعالیت آبی ۹۴/۰-۱۱/۰ به دست آمده است . از شش مدل بت، گب، اسمیت، هندرسون، اسوین، اگلسیاس-چیریف جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. مقادیر ثابت در مدل های ذکر شده و ارتباط آن ها با دما به دست آمد. در نهایت براساس شاخصهای ضریب تبیین (r۲)، مربع کای (c۲)، ریشه ی میانگین مربعات خطا (RMSE) و مدول میانگین انحراف نسبی (P) ارزیابی مدلها انجام گرفت. نتایج نشان می دهند که مدل گب بهترین تطابق با داده های تجربی در این تحقیق را داشته است. انرژی پیوندی با استفاده از رابطه کلازیوس – کلاپیرن بدست آمد، مقدار انرژی پیوندی در پودر دانه انار در رطوبت پایین، زیاد می باشد و با افزایش مقدار رطوبت کاهش می یابد.
تکاور محمدیان، سکینه مشجور، سعیده لطفی، حسن بخشی، رضا قانعی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه بنابر اثبات وجود ترکیبات پلی فنولی با خواص ضداکسیدان در پوست انار، بررسی پتانسیلهای کاربردی آن در سلامت مواد غذایی و فرآوردههای شیلاتی در کانون توجه محققین قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، تأثیر تجویز خوراکی عصاره الکی پوست انار(Punica granatum L.) (غلظت:mg/kg ۶۰۰) بر تغییرات عملکردی سیستم دفاع ضداکسیدانی و فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) طی یک مواجهه ۴۵ روزه با تنش تراکم ذخیرهسازی پایش گردید. در این راستا، ماهیان در ۶ گروه (۳ گروه تیمار و ۳ گروه شاهد) با سطوح مختلف تراکم ذخیرهسازی (۳، ۵ و۱۰ کیلوگرم در مترمکعب) به صورت تصادفی و در سه تکرار دستهبندی شدند. در انتهای دوره تیمار، خونگیری از ماهیان و تهیه سرم انجام پذیرفت. نتایج این تحقیق افزایش معنیداری را در فراسنجههای بیوشیمیایی (فسفر، کلر، منیزیم، کلسیم و تریگلیسرید) و نیز سطوح فعالیت برخی آنزیمها و ترکیبات ضداکسیدانی نظیر SOD و MDA سرم خون بچه ماهیان نسبت به گروه شاهد نشان نداد، ولی در مورد شاخصهای استرسی چون گلوکز، کلسترول و نیز فعالیت ضداکسیدانها نظیرCAT و GSH تغییرات معنیدار بود. بنابر یافتههای ارائه شده تجویز خوراکی مکمل غذایی عصاره پوست انار، جهت مصرف در مراکز پرورش متراکم ماهیان کپور معمولی قابل توصیه می باشد.
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
میوه انار منبع سرشار ترکیبات فراسودمند با اثرات سلامت بخش هست. فرآوری حرارتی تأثیر قابل توجهی بر این ترکیبات دارد. بنابراین، در تحقیق حاضر تأثیر امواج فراصوت به عنوان فنآوری غیرحرارتی بر غیرفعالسازی ریززندههای اشریشیاکلی و ساکارومایسس سرویزیه در آب انار مورد بررسی قرار گرفت. آب انارهای حاصل از رقمهای انار ملس و آلک ساوه با ریززندههای اشریشیاکلی و ساکارومایسس سرویزیه تلقیح شدند. سپس با استفاده از سامانه فراصوت مجهز به پروب ۱۹ میلیمتری در فرکانس ثابت ۲۰ کیلوهرتز در شدتهای ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد به مدت ۰، ۳، ۶ و ۹ دقیقه در یک محفظه شیشهای دو جداره تحتتاثیر امواج فراصوت قرار گرفتند. شمارش تعداد سلولهای زنده نمونهها بر روی محیط کشت اختصاصی انجام گرفت. بر اساس نتایج حاصله تیمار فراصوت در شدتها و زمانهای مختلف اثر معنیداری بر جمعیت میکروبی داشت (p<۰,۰۱)، درحالی که، نوع آب انار تاثیر قابلتوجهی بر جمعیت میکروبی نداشت. غیرفعالسازی اشریشیاکلی و ساکارومایسس سرویزیه در شدتهای ۵۰ و ۷۵ درصد کمتر از یک سیکل لگاریتمی بود. درحالی که در شدت ۱۰۰ درصد به مدت ۹ دقیقه متوسط کاهش تعداد سلولهای اشریشیاکلی و ساکارومایسس سرویزیه در دو نوع آب انار به ترتیب به میزان ۲ و ۱/۱ سیکل لگاریتمی بود. طراحی مناسب ظرف دوجداره شیشهای، بررسی اثر امواج فراصوت به تنهایی و در دمای ثابت (۱±۲۵ درجه سانتیگراد) را امکانپذیر ساخت. بنابراین، به نظر میرسد که کنترل دما در این روش امکان غیرفعالسازی موثر ریززندههای مورد مطالعه را غیرممکن میسازد،
مگر اینکه مدت زمان به کارگیری فراصوت افزایش یابد که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
در این تحقیق یک دستگاه جدید آزمایشگاهی خشککن خلأ- خورشیدی برای بررسی رفتار خشککردن حبههای انار در فشارهای مختلف خلأ و با منبع حرارتی خورشیدی طراحی و ساخته شد. آزمایشهای خشک کردن حبههای انار در چهار سطح فشارهای مطلق ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ کیلوپاسکال انجام شدند. تأثیر فشارهای مختلف خشکشدن بر رفتار کاهش رطوبت، ضریب نفوذ رطوبت موثر، رنگ و چروکیدگی حبههای انار در طی فرآیند خشکشدن در خشککن خلأ- خورشیدی مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدلهای مورد بررسی مشخص شد که مدل میدیلی بهترین برازش را با دادههای تجربی به دست آمده نشان میدهد. نتایج نشان داد با کاهش فشار مطلق، زمان خشک شدن حبههای انار کاهش مییابد. کمترین زمان خشک شدن مربوط به فشار مطلق ۱۰ کیلوپاسکال بود. ضریب نفوذ رطوبت موثر حبههای انار در خشککن خلأ- خورشیدی بین۱۰-۱۰× ۰۹/۳ تا ۱۰-۱۰× ۱۳/۴ مترمربع بر ثانیه به دست آمد. تغییرات کلی رنگ حبههای انار بین ۲/۱۷ تا ۱/۲۲و درصد چروکیدگی بین ۵۸/۶۷ % تا ۴۵/۷۴ % به دست آمد.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده پوست انار بخش غیر قابل خوردنی حاصل از فرآیندآب گیری میوه انار است؛ و منبع غنی از تانن ها، فلاونوئید ها و ترکیبات فنلی دیگر است. شهد خرما، طعم و بوی منحصر به فردی دارد؛ و دارای پتانسیل بالایی به عنوان یک شیرین کننده طبیعی و عاری از مواد شیمیایی می باشد. در این مطالعه، تأثیر افزودن عصاره آبی پوست انار در مقادیر ۱۰%، ۲۰% و ۳۰% همراه با شهد خرما در مقادیر ۲%، ۴% و ۶% بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، ماده خشک و ویسکوزیته) و پذیرش کلی شیر طعم دار فراسودمند در طول ۲۱ روز نگهداری در سرما مورد بررسی قرار گرفت. برای تولید شیر طعم دار، شیر تا دمای C°۵۰ گرم شد؛ به دنبال آن، شهد خرما و عصاره پوست انار به شیر اضافه و به مدت ۵ دقیقه مخلوط شدند؛ سپس،سالم سازی در دمای C°۷۵ به مدت ۱۵ دقیقه انجام پذیرفت. نمونه های شیر طعم دار فراسودمند، پس از خنک شدن تا دمای C°۲۵، در دمای C°۴ نگهداری شدند. بر اساس این پژوهش، با افزودن عصاره پوست انار pH ، ویسکوزیته و ماده خشک کاهش(p<۰,۰۱)؛ اما اسیدیته افزایش یافت (p<۰.۰۱). با کاهش مقادیر عصاره پوست انار، امتیاز پذیرش کلی نمونه های شیر طعم دار افزایش یافت (p<۰.۰۱). افزودن شهد خرما، اسیدیته (p<۰.۰۵) و ماده خشک (p<۰.۰۱) را کاهش داد؛ ولی موجب افزایش pH و ویسکوزیته شد (p<۰.۰۱).با افزودن نسبت های مختلف شهد خرما، تغییرات چندانی در خصوصیات حسی نمونه های شیر طعم دار مشاهده نشد (p>۰.۰۵).از نظر پذیرش کلی، نمونه شیر طعم دار فراسودمند حاوی ۱۰% عصاره پوست انار و ۴% شهد خرما بالاترین امتیاز را نسبت به سایر نمونه ها به خود اختصاص داد.
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این پژوهش، دانه های انار بوسیله خشک کن فرو سرخ خشک گردید. به منظور تخمین و انتخاب یک مدل ریاضی مناسب، ضریب موثر انتشار رطوبت و مقادیر انرژی فعال سازی، آزمایشهای خشک کردن دانه انار در چهار سطح سرعت هوا (۳/۰، ۵/۰، ۷/۰ و ۱ متر بر ثانیه) و شدت تابش (۲۲، ۳۱ و ۴۹ وات بر سانتیمترمربع) انجام گرفت. دادههای تجربی با انواع مدلهای نیمه نظری و تجربی ارزیابی شد و نهایتاً از میان مدلهای مورد نظر، مدل میدیلی با توجه به معیارهای ۲R ،۲χ و RMSE به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. ضریب موثر انتشار رطوبت دانههای انار بین ۹-۱۰×۴/۰ تا ۹-۱۰×۲۱/۳ متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی با استفاده از یک رابطه نمایی بر مبنای رابطه آرینوس محاسبه شد. مقادیر انرژی فعالسازی در روش اول بین (۴۳/۰ تا ۱۷/۱) وات بر گرم سانتیمتر مربع و در روش دوم بین (۷۲/۰ تا ۱/۱) وات برگرم سانتیمترمربع بدست آمد.