۴۵ نتیجه برای اکسیداسیون
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
نانوورقهای آلومینیومی از جمله اجرایی هستند که کاربردهای مختلفی در زمینههای متنوع همچون تقویت مواد پایه سیمانی و بهبود عملکرد و کارایی بتن و ارتقا خواص مکانیکی و حجمی خاک رس دارند. در این مطالعه به بررسی پاسخهای مکانیکی نانوورقهای آلومینیومی تحت آزمون کشش و فشار تکمحوری با استفاده از روش دینامیک مولکولی پرداخته میشود. مدل اتمی در نظر گرفته شده برای نانوورق براساس مدل سهبعدی هسته آلومینیومی و پوسته اکسید آلومینیوم است که میتواند توصیف مناسبی از اکسیداسیون سطحی در نمونه داشته باشد. اندرکنش بین اتمی نیز براساس پتانسیل EAM+CTI محاسبه میشود تا مدلسازی دارای دقت خوبی بوده و تاثیرات اندرکنش الکترواستاتیک بین ذرات نیز در نظر گرفته شود. پس از ایجاد پیکربندی اولیه نانوورق، فرایند کمینهسازی انرژی صورت پذیرفته و نمونه تحت شرایط محیطی پایدار میگردد. سپس آزمون تکمحوری کششی و فشاری منطبق با شرایط آزمایشگاهی بر نمونه اعمال شده و نمودارهای تنش-کرنش نمونه تعیین میگردد. به منظور حذف اثرات دینامیکی ناشی از سرعت بالای بارگذاری، اعمال تغییرشکل بر نانوورق به صورت گامبهگام صورت میپذیرد. در این روش برای هر گام از بارگذاری، ابتدا تغییرشکل کمی به آرامی به نمونه اعمال شده، سپس نمونه تحت شرایط تغییرشکل یافته پایدار گردیده و در انتها مقادیر تنش و کرنش در نمونه ارزیابی میشود. شبیهسازی صورت گرفته با مقایسه با دادههای آزمایشگاهی صحتسنجی میشود. پس از تایید صحت مدلسازی، نانوورقها با ضخامتهای مختلف و درصدهای مختلفی از لایه اکسید تحت آزمون تکمحوری ارزیابی شده و نمودار تنش-کرنش آنها بررسی میگردد. نتایج حاکی از تاثیر زیاد ضخامت لایه اکسید بر رفتار مکانیکی نانوورق است، به طوریکه با افزایش درصد لایه اکسید از ۱۵ تا ۶۰ درصد نمونه سختتر شده و مدول یانگ آن از حدود ۷۵ به ۱۰۰ گیگاپاسکال افزایش مییابد. همچنین تاثیر نواقص نقطهایی نیز بر شیب نمودار تنش-کرنش بیانگر کاهش سختی با افزایش میزان حفرات بسیار زیر در نمونهها است.Top of Form
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
پلی فنلهای موجود در عصاره برگ سبز چای گروهی از آنتی اکسیدانهای طبیعی هستند. در این تحقیق استخراج عصاره آنتی اکسیدانی برگ سبز چای به وسیله آب انجام گرفت و به دنبال آن، عصاره خالص سازی، خشک و پودر گردید. سپس خاصیت آنتی اکسیدانی پودر حاصله و آلفا – توکوفرول در دو غلظت ۲۰۰ و ۵۰۰ppm و بوتیلات هیدروکسی آنیزول (BHA) و بوتیلات هیدوکسی تولوئن (BHT) در دو غلظت ۱۰۰ و ۲۰۰ppm به صورت مجزا و اثر تقویت کنندگی ترکیبی مخلوطهای ۲۰۰ppm عصاره برگ سبز چای با ۵۰۰ppm آلفا – توکوفرول و ۵۰۰ppm عصاره برگ سیبز چای به ترتیب با BHA ۲۰۰ ppm و BHT ۲۰۰ ppm در دو نوع روغن آفتابگردان فاقد اسید سیتریک و حاوی اسید سیتریک (به عنوان شلات کننده) در دمای ۵۰°C و در زمانهای ۰، ۵، ۸ و ۱۲ روز از نظر شاخصهای عدد پراکسید (PV) و آزمایش اسید تیوباربیتوریک (TBA) بررسی و مقایسه شد. نتایج نشان داد اثر آنتی اکسیدانی عصاره برگ سبز چای به صورت مجزا در هر دو غلظت بهتر از بقیه بود. همچنین اثر ترکیبی مخلوط عصاره برگ سبز چای با BHT خاصیت آنتگونیستی نشان داد در حالی که در بقیه مخلوطها اثر مشخص تقویت کنندگی و یا آنتاگونیستی مشاهده نشد.
مهدی نادری کوشک، عبدالمحمد عابدیان کناری،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف مطالعه حاضر ارزیابی اثرات آرتمیای غنیشده با روغنهای ماهی و سویا همراه با ویتامین E بر عملکرد رشد، مقاومت به استرس، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و پراکسیداسیون چربی لارو تاسماهی ایرانی (cipenser persicus) میباشد. از پنج جیره غذائی مختلف شامل آرتمیای غنینشده (جیره شاهد)، آرتمیای غنیشده با روغن سویا همراه با ۱۵ یا ۳۰ درصد ویتامین E (جیرههای S۱۵ و S۳۰) و روغن ماهی همراه با ۱۵ یا ۳۰ درصد ویتامین E (جیرههایF۱۵ و F۳۰) استفاده شد. لاروها تا حد سیری ظاهری به مدت ۱۷ روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که ماهیان تغذیه شده با آرتمیای غنیشده در مقایسه با گروه شاهد از نظر رشد و بازماندگی تفاوت معناداری نداشتند اما افزایش سطح ویتامین E از ۱۵ به ۳۰ درصد عملکرد رشد و مقاومت به استرس شوری را بهبود بخشید. محتوای ویتامین E در ماهیان تغذیه شده با جیرههای S۱۵ و S۳۰ در مقایسه با تیمارهای دیگر به طور معناداری بالاتر بود. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در ماهیان تغذیه شده با آرتمیای غنینشده و جیرههای F۱۵ و F۳۰ بالاتر بود. بیشترین مقدار TBA در ماهیان تغذیه شده با آرتمیای غنینشده مشاهده شد. نتایج نشان داد که اضافه کردن ویتامین E به روغنهای ماهی و سویا برای غنیسازی آرتمیا میتواند اکسیداسیون روغن ها را کاهش داده و برای سلامتی و کیفیت لارو مفید باشد. در مجموع غنیسازی آرتمیا با روغن سویا همراه با ۳۰ درصد ویتامین E (جیره S۳۰) جهت تغذیه لارو تاسماهی ایرانی پیشنهاد میشود.
سید علی جعفرپور،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
خواص فیزیکوشیمیایی گوشت چرخ شده و سوریمی تهیه شده از کپور معمولی در طول دوره انجماد بررسی شد. هر دو تیمارگوشت چرخ شده و سوریمی در پلاستیکهای زیپ دار بستهبندی و در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد نگهداری شده و در فواصل زمانی ۱، ۲ و ۳ ماه مورد ارزیابی قرار گرفتند. آنالیز تقریبی سوریمی و گوشت چرخ شده در طول ماههای مختلف فاقد اختلاف معنیدار بود (۰۵/۰p>). شاخصPV در گوشت چرخ شده بهطور معنیداری افزایش یافت (۰۵/۰<p) در حالیکه مقدار آن برای سوریمی تنها در ماه سوم نگهداری افزایش یافت. میزان تیوباربیتوریک اسید (TBA) و مجموع ترکیبات ازته فرار (TVB-N) سوریمی در مقایسه با گوشت چرخ شده در تمام ماهها کمتر بود. نتایج آزمون فیزیکی بیانگر کاهش سختی، بههم پیوستگی، کشسانی، قابلیت جویدن و خاصیت صمغی در گوشت چرخ شده بود، در حالیکه خواص سوریمی تا پایان ماه سوم نگهداری در حالت انجماد تقریبا ثابت باقی ماند. در کل، تولید سوریمی از گوشت کپور باعث حفظ ویژگیهای کیفی آن میشود.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
گاز سنتز مخلوطی از گازهای هیدروژن و مونوکسیدکربن میباشد که معمولاً شامل دیاکسیدکربن به عنوان یک ماده افزودنی است. این گاز ماده اولیه در تولید بسیاری از مواد پایه صنعت پتروشیمی از قبیل متانول است. برای تولید گاز سنتز مواد اولیه متفاوتی استفاده شده است که از آن جمله میتوان به گاز طبیعی (متان)، هیدروکربنها و زغال سنگ اشاره کرد. این گاز به عنوان یک ماده واسطه برای تولید فرآوردههای صنعتی نیز بسیار مناسب است و بر اساس شرایط واکنش و کاتالیزور مورد استفاده، مواد شیمیایی متفاوتی در واحدهای بزرگ صنعتی ممکن است تولید شود. مدلسازی راکتور تولید گاز سنتز به عنوان قلب یک واحد عملیاتی در صنعت پتروشیمی از اهمیت خاصی برخوردار است. شبیه سازی واحدهای پالایشگاهی با توجه به پیچیدگی فرآیند و عدم وجود سینتیک مناسب، همواره با مشکلات فراوانی همراه میباشد. در سالهای اخیر نرم افزارهایی مانند اسپن پلاس جهت شبیهسازی و بررسی فرآیندهای پالایشگاهی مورد استفاده قرار گرفته که در این خصوص تا حدودی موجب تسهیل و دستاورد مناسب شدهاند. در این تحقیق شبیهسازی واحد تولید گاز سنتز با دو روش ریفرمینگ بخار و روش اکسیداسیون جزئی با استفاده از نرمافزار Aspen Plus V۸,۴ انجام شده است. و با بررسی پارامترهایی مانند میزان تبدیل، نسبت هیدروژن به CO، دما و فشار راکتورها در طول فرآیند تولید و متغیرهای دیگر، نتایج شبیهسازی نشان می دهد که پس از تنظیم ضرایب سینتیکی واکنشها، حاکی از پارامترهایی نظیر دمای خوراک ورودی، طول راکتور و زمان ماند روی میزان تولید محصولات دلخواه تاثیر دارند که استفاده از ریفورمینگ بخار از نظر میزان تولید گاز سنتز دارای بازدهی بالاتری نسبت به سیستم اکسیداسیون جزئی است.
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
نانو ذرات گوتیت خالص با موفقیت با روش اکسیداسیون محلول و با استفاده از پیشمادههای سولفات آهن(II) هفتآبه(FeSO۴,۷H۲O) و هیدروکسیدسدیم(NaOH) سنتز شد. در این پژوهش با طراحی آزمایش توسط نرم افزارMinitab ، با استفاده از روش فاکتوریل کامل، در دمای oC۴۰، تغییرات دو پارامتر، دبی هوای دمیده شده در محلول واکنش(Q) و نسبت درصد جرمی مواد اولیه(R) (درصد جرمی سولفات آهن(II) به درصد جرمی هیدروکسیدسدیم)، در دو سطح (Lit/min۳/۱۳و۲Q=) و (۳و۱R=)، مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل کیفی نتایج آزمایشات، توسط پراش اشعه ایکس(XRD)، سنتز فاز گوتیت (α-FeOOH) اکسیهیدروکسیدآهن را مورد تایید قرار داد و نتایج طیفسنجی پراکندگی انرژی پرتو ایکس(EDX)، نشان داد که گوتیت سنتز شده دارای درصد خلوص نقطهای بالای (٪۸/۹۹≤) میباشد. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی(FESEM) برای گوتیت، ساختار بلوری میلهای شکل، با متوسط اندازهی مجموعه ذراتی بین (nm۴۳-۲۳)، بسته به میزان R و Q را گزارش داد و با تحلیل نتایج پتانسیل اکسایش-کاهش (ORP)، مشاهده شد که زمان پایان واکنش تشکیل گوتیت بین s۶۳۵ الی s۲۲۱۰ میباشد. تحلیل آماری نتایج، توسط نرم افزار Minitab، سبب بدست آمدن روابط همبستگی ،بین دو پارامتر (Q و R) دو پاسخ (زمان پایان واکنش(t) و متوسط اندازهی مجموعه ذرات(d)) در دمای محلول واکنشoC۴۰، برای گوتیت گردید. با توجه به این روابط مشاهده شد در دمای محلول واکنش oC۴۰، با افزایش دبی هوا(Q) و کاهش نسبت درصد جرمی مواد اولیه(R)، زمان پایان واکنش و متوسط اندازهی مجموعه ذرات گوتیت، به طور کلی کاهش مییابند و بالعکس. همچنین درصد تغییرات(R)، تاثیرات بیشتری نسبت به تغییرات (Q)، بر متوسط اندازهی مجموعه ذرات و زمان پایان واکنش، دارد.
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش، روغن سه رقم عمده کلزای استان گلستان با نامهای هایولا۴۰۱، هایولا۴۲۰ و RGS۰۰۳ ، استخراج و سپس در شرایط دور از نور و در دمای محیط، به مدت چهار ماه نگهداری گردیدند. میزان اسیدیته، عدداسیدی، عدد پراکسید، عدد آنیزیدین، عدد توتکس و میزان پایداری بر اساس آزمون رنسیمت، در نمونههای روغن به فواصل یک هفته اندازهگیری و با هم مقایسه گردیدند. نتایج بیانگر افزایش معنیدار میزان اسیدیته، عدداسیدی، عدد پراکسید، عدد آنیزیدین و عدد توتکس در تمام ارقام طی دوره نگهداری بود که بیشترین و کمترین تغییرات در میزان این فاکتورها به ترتیب در ارقام هایولا ۴۲۰ و RGS۰۰۳، مشاهده گردید. نتایج حاصل از آزمون رنسیمت، نشان دهنده کاهش معنیدار میزان پایداری طی دوره نگهداری در روغن هر سه رقم کلزا بود و بیشترین میزان این کاهش در رقم هایولا ۴۲۰ اندازهگیری شد. بررسی میزان آهن موجود در نمونههای روغن نیز نشان داد که رقم هایولا۴۲۰ دارای بیشترین میزان آهن میباشد که سبب کاهش معنیدار میزان پایداری آن نیز گردیده است. کلروفیل از جمله عوامل مؤثر بر میزان پایداری روغن میباشد که در شرایط دور از نور، به عنوان عامل آنتیاکسیدان عمل میکند. کمترین میزان کلروفیل در رقم هایولا۴۲۰ مشاهده گردید که دارای کمترین میزان پایداری نیز بود.
فهیمه توریان، محمد ریحانی، مریم عزیزخانی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: امروزه بخشی از مطالعات علم مواد غذایی به بررسی اثر روشهای پخت بر اکسایش انواع مختلفی از انواع گوشت و استفاده از نگهدارندههای طبیعی با منشأ گیاهی بهجای نگهدارندههای سنتزی پرداختهاند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی پایداری اکسایشی فیله پیشپخته ماهی قزلآلای رنگینکمان تیمارشده با اسانس شوید بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر، فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان با اسانس شوید و بوتیلیتدهیدروکسیتولوئن (BHT) هر کدام در سه سطح غلظتی، تیمار و به سه روش سرخکردن، پخت در فر و بخارپز طبخ شدند. نمونههای پختهشده در دمای C۱۸º- بهمدت ۴ ماه نگهداری و در پایان هر ماه آنالیز شدند. از روغن استخراجشده برای اندازهگیری مقدار اسیدچرب آزاد (FFA)، اندیس پراکسید (PV) و تیوباربیتوریکاسید (TBARS) استفاده شد. دادهها با نرمافزار SPSS ۲۰ از طریق آزمون تحلیل واریانس دوطرفه، آزمون تعقیبی توکی، کروسکال- والیس و من- ویتنی یو تحلیل شدند.
یافتهها: میزان تشکیل FFA در همه نمونههای آزمایشی بهویژه فیله پختشده در فر افزایش داشت (۰/۰۵p<). بالاترین مقدار PV برای فیله سرخشده حاوی BHT به دست آمد. بعد از پخت، TBARS در تمام نمونههای پختشده با اسانس کاهش یافت. مقدار FFA، PV و TBARS در همه نمونهها افزایش داشت، اما نمونههای پختشده با اسانس، مقدار FFA، PV و TBARS کمتری نسبت به نمونههای کنترل داشتند.
نتیجهگیری: در ماهی قزلآلای رنگینکمان، اکسیداسیون لیپیدها با فرآیند حرارتی افزایش مییابد، اما اسانس شوید، اکسیداسیون را در طول مدت نگهداری بهصورت منجمد به تعویق میاندازد. نمونههای پختشده با اسانس شوید مقدار اسیدچرب آزاد، اندیس پراکسید و تیوباربیتوریکاسید کمتری نسبت به نمونههای بدون اسانس دارند.
شهاب نقدی، مسعود رضایی، نادر بهرامیفر،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: در پژوهش حاضر بهمنظور ارزیابی کیفیت اکسیداسیونی مینس ماهی کیلکای معمولی نگهداریشده در یخچال از حسگر ساختهشده با شناساگر برموفنول آبی بر پایه فیلم کیتوزان ۲% استفاده شد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر ماهیان تازه سرزنی، شکمزنی و سپس شستهشده و چرخ شدند. برای تهیه فیلم کیتوزان ۲گرم پودر کیتوزان در ۱۰۰میلیلیتر استیکاسید ۲% به کار رفت، سپس محلول شناساگر به آن افزوده شد. در دوره نگهداری شاخصهای FFA، TBA و PV در روزهای صفر، ۴، ۸، ۱۲ و ۱۶ تعیین شد.
یافتهها: کیفیت چربی نمونهها از نظر فساد اکسیداتیو و هیدرولیتیک کاهش کاهش معنیداری را نشان داد. نتایج مربوط به ارزش رنگ (EΔ) طی دوره نشان داد این شاخص در دوره نگهداری افزایش داشت و رنگ حسگر از رنگ زرد تیره به رنگ قهوهای تغییر یافت. آزمون همبستگی بین شاخصهای FFA، TBA و PV با ارزش رنگ (EΔ) نشان داد که مقدار این همبستگی به ترتیب ۸۹%، ۸۷% و ۴۹% بوده است که در همبستگی FFA با EΔ و PV با EΔ معنیدار بوده است (۰/۰۵>p).
نتیجهگیری: بر پایه یافتههای این تحقیق میتوان به این مهم دست یافت که این حسگر میتواند بهعنوان حسگر تعیین اکسیداسیون، تازگی و تعیین عمر ماندگاری مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۷، شماره ۲۵ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
فندق یک منبع غنی از انرژی و حاوی ۶۰-۴۰ درصد لیپید است و به خاطر داشتن مقدار بالای روغن، اسیدهای چرب ضروری ، فیتواسترول ها، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد. با این حال ،محصولات اکسیداسیونی فیتواسترولها (POPs) می توانند اثر سویی بر سلامتی داشته باشند. در این مطالعه آثار فرآیند پالایش بر اسیدهای چرب، فیتواسترولها، POPs و مقدارتوکوفرولهای روغن فندق بررسی شد. بعد از جداسازی و غنی سازی با کروماتوگرافی ستونی(SPE) ، اسیدهای چرب، فیتواسترولها و POPs با کروماتوگرافی گازی و توکوفرولها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند. مراحل مختلف تصفیه اثر ناچیزی بر ترکیب اسیدهای چرب روغن فندق داشت. اگرچه، این مراحل روی ترکیبات فیتواسترولها، POPs و مقدار توکوفرولها تاثیر قابل توجهی داشت، بطوری که در آخر فرآیند تصفیه شیمیایی، مقادیر کلی فیتواسترولها، POPs و مقدار توکوفرولها به ترتیب از ppm۸/۱۳۶۹ ،ppm۵۷/۱۰ وppm ۴/۳۳۴ به ppm۱۰۶۱ ،ppm۱۹/۳ وppm ۱۸۳ کاهش پیدا کردند.
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از مکانیسم های مولکولی ایجاد مسمومیت توسط الکل ایجاد استرس اکسیداتیو است. در این تحقیق اثر پیشگیری کننده مصرف خوراکی مقادیرمتفاوت ویتامین C بر آسیب چشمی حاصل از مصرف مزمن اتانول در موشهای صحرایی آزمایش شد. هشت گروه از رت ها تحت تیمار سی روزه قرار گرفتند: کنترل(C)،گروههایVC mg/kg)۵۰ ،۱۰۰و۲۰۰ وزن بدن)، گروه اتانول(g/kg۴) و گروه اتانول + ویتامینC (۵۰،۱۰۰و۲۰۰ mg/kg وزن بدن). سپس شاخصهای نسبت اکسیدان به آنتی اکسیدان شامل سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) ،کاتالاز(CAT) ،گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) و مالون دی آلدهید (MDA) در چشم رتها اندازهگیری گردید. اتانول فعالیت SOD،CAT و GPX را در چشم کاهش داد. این تغییرات به همراه پراکسیداسیون لیپیدی مانند افزایش سطح MDA همراه بود. میزان ذخیره آنزیم های آنتی اکسیدانی و پر اکسیداسیون لیپیدی در گروه های ویتامین C (mg/kg ۱۰۰،۵۰ و۲۰۰) و کنترل تغییر معنی داری نداشت. هرچند گروه VC (mg/kg۲۰۰) به وضوح مانع برهم خوردن تعادل نسبت اکسیدان به آنتی اکسیدان می شود. جالب توجه اینکه میزان بالای ویتامین C پراکسیداسیون لیپیدی را به طور قوی مهار و دفاع آنزیمی آنتی اکسیدانی را نسبت به مقادیر دیگر ویتامین C در گروه های الکلی بهبود بخشیده است. تجویز خوراکی mg/kg۲۰۰ ویتامین C به مدت ۳۰ روز با افزایش فعالیت آنتی اکسیدان های آنزیمی و مهار پراکسیداسیون لیپیدی مانع استرس اکسیداتیو ناشی از مصرف مزمن اتانول، می شود. مکمل های ویتامینی نسبت به داروهای شیمیایی فاقد اثرات جانبی می باشد، بنابراین آنتی اکسیدان های ویتامینی پتانسیلی برای جلوگیری از مسمومیت الکلی ناشی از مصرف اتانول ایجاد می کنند.
دوره ۸، شماره ۳۲ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
تاثیر حرارت به شیوه های مایکرویو، کباب کردن، بخارپز و سرخ کردن روی محتوای چربی، اکسیداسیون و ترکیب اسیدچرب ماهی شیر بررسی گردید. میزان چربی کل در نمونه خام و نمونه های پخته شده به شیوه های فوق به ترتیب ۳۱/۲، ۰۲/۴، ۶۲/۲، ۶۰/۳ و ۷۷/۴ درصد اندازه گیری گردید. میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکساید و تیوباربیتوریک اسید در نمونه خام به ترتیب ۳۲/۴ درصد، ۰۰/ ۳ میلی اکی والان گرم بر کیلوگرم و ۶۰/۰ میلی گرم بر کیلوگرم بود. تفاوت معنی دار در میزان اسیدهای چرب آزاد در نمونه خام و نمونه های پخته شده به شیوه کباب کردن، بخارپز کردن و سرخ کردن و همچنین میزان عدد پر اکساید بین نمونه های پخته شده و خام مشاهده نگردید. میزان تیوباربیتوریک به ترتیب به ۵۸/۱، ۰۹/۱، ۸۰/۱ و ۴۰/۱ میلی گرم در کیلوگرم در نمونه های پخته شده با مایکرویو، کباب کردن، بخار پز و سرخ کردن افزایش یافت. ۲۳ نوع اسیدچرب متفاوت از گروههای SFA، MUFAو PUFA در نمونه ها شناسایی گردیدند. نسبت اسیدهای چرب امگا-۶ به امگا-۳ در نمونه خام و نمونه های پخته شده به شیوه های فوق به ترتیب ۸۰/۰، ۸۰/۰، ۷۰/۰، ۷۶/۰ و ۵۹/۲ محاسبه گردید. طبخ به شیوه های مختلف روی محتوای چربی کل، ترکیب اسیدهای چرب و ثبات چربی ماهی تاثیر داشته است. تغییرات صورت گرفته در خصوصیات شیمایی چربی در جریان طبخ به شیوه های مختلف، در حد قابل قبول بوده و روی کیفیت ماده غذایی تاثیر نداشته است.
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس یکی از مهمترین میکروارگانیزمهای فرآیند بیولیچینگ است. طی فرآیند بیولیچینگ مس بیواکسیداسیون آهن موجب تشکیل جاروسیت میشود. تشکیل جاروسیت راندمان بیولیچینگ مس را کاهش میدهد. این پژوهش با هدف بررسی اثر غلظت آهن در فرآیند تشکیل جاروسیت و ارزیابی رشد و فعالیت اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، باکتری اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس در محیط کشت ۹K حاوی سولفات آهن فرو با غلظتهای ۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۵۰گرم بر ۱۰۰میلیلیتر و همچنین محیط حاوی جوانه جاروسیت با غلظتهای ۵ و ۱۰گرم بر لیتر کشت داده شد. غلظت آهن با روش جذب اتمی سنجیده شد. تجزیه و تحلیل جاروسیت با روشهای طیفسنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) و طیفسنجی پرتو ایکس (XRD) صورت گرفت.
یافتهها: تعداد باکتری در غلظتهای ۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۵۰گرم بر ۱۰۰میلیلیتر سولفات آهن فرو به ترتیب ۱۰۷×۵، ۱۰۸ ×۲/۵ ، ۱۰۷ ×۱/۵ ،۱۰۷ ×۱۰ و ۱۰۷×۷ سلول بر میلیلیتر و مقدار رسوب جاروسیت در غلظتهای یادشده بهترتیب ۱/۸۰، ۶/۰۹ ،۱۰/۹۰، ۱۶/۶۵، ۲۸/۸گرم بود. کمترین میزان جاروسیت در غلظت سولفات آهن ۱۰گرم بر ۱۰۰میلیلیتر تشکیل شد. میزان غلظت جاروسیت با افزایش غلظت سولفات آهن فرو افزایش یافت و با کاهش تعداد سلولهای اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس در غلظتهای ۵ و ۱۰گرم در لیتر جوانه جاروسیت موازی بود؛ میزان غلظت جاروسیت ۳/۱۳ و ۳/۶۸گرم بود. همچنین رشد باکتری در شرایط عدم حضور جوانه جاروسیت بیشتر بود.
نتیجهگیری: غلظت بهینه آهن فرو در محیط کشت ۹K محدوده ۱۰گرم در ۱۰۰میلیلیتر است. در این شرایط حداکثر رشد اسیدیتیوباسیلوس فرواکسیدانس و حداقل میزان تشکیل جاروسیت وجود دارد.
دوره ۱۱، شماره ۴۵ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده روغن هسته انگور روغن گیاهی است که دارای اسیدهای چرب ضروری مثل اسید لینولئیک و ترکیبات آنتی اکسیدانی همچون توکوفرول ها و پلی فنول ها است و در سال های اخیر تولید و مصرف آن مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از این روغن در رژیم غذایی با توجه به خواص تغذیهای مفید آن میتواند نقش مؤثری در سلامتی افراد جامعه داشته باشد. لذا، در این مقاله به بررسی تاثیر سرخ کردن بر برخی از خواص کیفی روغن هسته انگور پرداخته شده است. برای این منظور، روغن هسته انگور در بازه های زمانی صفر (کنترل)، ۳۰، ۶۰ و ۹۰ دقیقه در معرض حرارت ۱۸۰ درجه سانتی گراد قرار داده شد. سپس آزمایش های شیمیایی از قبیل تعیین عدد اسیدی، عدد پروکسید و آنیزیدین، اندازه گیری میزان توکوفرول ها، پلی فنول ها، کاروتنوئید و کلروفیل و پایداری اکسیداسیونی انجام گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد حرارت موجب افزایش معنی دار عدد اسیدی شد. عدد پروکسید نیز ابتدا افزایش و سپس کاهش معنی دار یافت. همچنین با کاهش عدد پروکسید، عدد آنیزیدین افزایش معنی داری یافت. مقدار توکوفرولها، پلی فنولها، کاروتنوئیدها و کلروفیل در طی حرارت دهی بطور معنی دار کاهش یافت. نتایج اندازه گیری پایداری اکسیداسیونی نیز نشان داد که روغن هسته انگور در برابر حرارت پایداری اکسیداسیونی بالایی ندارد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
فاضلاب صنایع مختلف و همچنین فاضلاب شهری حاوی مقادیر مختلفی از انواع سورفاکتانت ها است. سورفاکتانت ها به خاطر داشتن خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاص و همچنین پایین بودن تجزیه پذیری بیولوژیکی در دسته مواد مقاوم به تصفیه ی بیولوژیکی قرار می گیرند. روش های مرسوم و در دسترس، ناتوان از حذف کامل سورفاکتانت ها است. فرایند اکسیداسیون پیشرفته قادر به حذف دسته های گوناگون سورفاکتانت ها است. در این پژوهش، حذف سورفاکتانت با فرایند اکسیداسیون پیشرفته بررسی شده است. این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی به صورت ناپیوسته با استفاده از یک رآکتورUV با حجم ۸۰ میلی لیتر برای ارزیابی کارایی فرایند اکسیداسیون پیشرفته برای حذف سورفاکتانت از فاضلاب مصنوعی انجام شد. در این آزمایش اثر شاخص های مختلف مثل زمان و غلظت های اولیه سورفاکتانت بررسی شد. برای کاوش سورفاکتانت از روش آکریدین ارنج استفاده شد. این مطالعه نشان داد که فرایند اکسیداسیون پیشرفته UV/H۲O۲ نسبت به دو روش دیگر، بازده حذف بالاتری برای سورفاکتانت آنیونی SDS دارد. در فرایند UV/H۲O۲ در ۸pH=، با غلظت سورفاکتانت mg/L۷۰۰، زمان تماس ۳۰ دقیقه و مقدار پراکسید هیدروژن ۵/۰ میلی مول، بازده حذف، ۹۲ درصد به دست آمد. همچنین مشاهده شد که با افزایش غلظت سورفاکتانت، بازده حذف کاهش می یابد. نتایج به دست آمده نشان داد که فرایند اکسیداسیون پیشرفته UV/H۲O۲ برای حذف سورفاکتانت از فاضلاب، بازده بالایی دارد.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
دانه بزرک از جمله دانههای روغنی است که به علت داشتن خواص تغذیهای و سلامتی بخش در ترکیب مواد غذایی استفاده میشود. در این مطالعه به منظور تولید نان تافتون فراسودمند، دانههای بزرک آسیاب شد و برای کاهش ترکیبات ضد تغذیهای سیانوژنیک گلیکوزید، در دمای ۳۰ درجه سانتیگراد حرارت داده و به مدت دو دقیقه و نیم با توان ۶۰۰ تحت تاثیر امواج مایکروویو قرار گرفت. دانههای فرآیند شده در سه سطح ۵، ۱۵ و ۲۵ درصد جایگزین آرد گندم شدند. نتایج نشان داد که میزان ترکیبات سیانوژنیکی ۶/۸۴ درصد کاهش یافت. نتایج آزمون رئولوژیکی خمیر نشان داد که با جایگزینی آرد گندم با دانه بزرک، جذب آب و افزایش حجم خمیر در طی تخمیر کاهش و زمان پایداری خمیر افزایش یافت و در سطح احتمال ۱ درصد اختلاف آنها معنیدار بود. نتایج آزمون تنش بافت نشان داد که با جایگزینی آرد گندم با دانه بزرک، خمیر رفتار ویسکوالاستیک جامد را نشان میدهد. نتایج آزمون اکسیداسیون نشان داد که با جایگزینی آرد گندم با دانه بزرک عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید افزایش یافت و بیشترین مقدار در سطح ۱۵ درصد جایگزینی بود و در سطح احتمال ۱ درصد دارای اختلاف معنیدار بود. نتایج نشان داد که نان حاوی دانه بزرک، رنگ تیرهتر و بافت نرمتر دارد و روند بیاتی در آن آهستهتر است. نتایج آزمون ارزیابی حسی نشان داد که نان حاوی بزرک از نظر ارزیابها، عطر، طعم، بافت و پذیرش بهتری داشت اگرچه از نظر رنگ، نان حاوی بزرک در سطح ۱۵ و ۲۵ درصد جایگزینی، مقبولیت کمتری داشت.
دوره ۱۳، شماره ۶۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده نگرانی رو به رشد در رابطه با امکان سرطان زایی آنتی اکسیدان های سنتزی منجر به افزایش تمایل نسبت به جایگزینی آنتیاکسیدانهای طبیعی، موثر و مقرون به صرفه گردیده است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر اسانس رزماری بر پایداری اکسیداسیون روغن زیتون بکر تحت شرایط تسریع شده بود. ترکیب اسانس رزماری با استفاده از کروماتوگرافی گازی/ طیف سنج جرمی تعیین شد. اسانس رزماری و BHT به ترتیب در غلظت های ۱۰۰۰ و ppm۱۰۰ به روغن زیتون بکر افزوده شدند و پایداری اکسیداسیون نمونه های روغن زیتون بکر با استفاده از روش اکسیژن فعال ( AOM) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج کروماتوگرافی گازی/ طیف سنج جرمی نشان داد که آلفا- پینن (۰۷/۱۷%)، کامفور (۶۲/۹%) و بورنیل استات (۴۲/۹%) ترکیبات اصلی تشکیل دهندهی اسانس رزماری می باشند. اسانس رزماری در به تاخیرانداختن اکسیداسیون روغن زیتون بکر اثر قابل توجهی داشت. اثر اسانس رزماری در به تاخیر انداختن تشکیل هیدروپراکسیدها مشابه BHT بود. اسانس رزماری به شکل معنی داری زمان القاء، فاکتور حفاظت و قدرت آنتی اکسیدانی روغن زیتون بکر را افزایش داد. زمان القاء ، فاکتور حفاظت و قدرت آنتی اکسیدانی نمونه حاوی اسانس رزماری (به ترتیب ۳۵/۱±۰۱/۴۰ ساعت، ۰۵/۰±۶۷/۱ و ۷۶/۱±۹۶/۳۹) مشابه با نمونهی حاوی BHT ( به ترتیب ۲۳/۰±۴۴/۴۴ ساعت، ۰۱/۰±۸۵/۱ و ۰۵/۰±۹۶/۴۵) بود. به شکل کلی، اسانس رزماری آنتی اکسیدان طبیعی مناسبی جهت افزایش زمان ماندگاری روغن زیتون بکر می باشد.
دوره ۱۴، شماره ۶۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
باتوجه به اثرات جانبی نگهدارندههای شیمیایی و توجه تولیدکنندگان موادغذایی به نگهداندههای طبیعی، ارزیابی اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی نگهدارندههای طبیعی در مدلهای آزمایشگاهی و غذایی ضروری بهنظر میرسد. رزماری از جمله گیاهان دارویی و منابع طبیعی آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است که در این تحقیق با هدف جلوگیری از فساد اکسیداتیو و فساد میکروبی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت چرخ کرده گاو انتخاب شده است. ساقه و برگهای گیاه رزماری پس از خشک کردن در سایه، با روش خیساندن در الکل عصارهگیری شدند و سپس محتوای فنلی و حداقل غلظت ممانعتکننده عصاره بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بهروش رقیقسازی بر آگار تعیین گردید. عصاره مورد نظر در دو غلظت ۳ و ۴ mg/ml به نمونههای گوشت چرخکرده افزودهشد و سپس تیمارها بهمدت ۱۴ روز در دمای یخچال نگهداری گردیدند. اندازهگیری شاخص تیوباربیتوریک اسید، شمارش کل باکتریها و استافیلوکوکوس اورئوس در فواصل زمانی ۰، ۱، ۳، ۷ و ۱۴ روز انجام گرفت. محتوای فنلی و حداقل غلظت ممانعت کنندگی عصاره بهترتیب برابر ۵۴/۴ (گرم معادل گالیکاسید در ۱۰۰ گرم عصاره خشک) و mg/ml ۳ تعیین شد. عصاره رزماری در هر دو غلظت خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی بالایی از خود نشانداد و این خاصیت با افزایش غلظت، افزایش یافت و تاثیر مقادیر مختلف عصاره از لحاظ آماری معنیدار بود( ۰۵/۰>P ). نتایج نشان داد میتوان از رزماری بهعنوان نگهدارنده در گوشت و محصولات گوشتی استفاده کرد.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش فعالیت آنتی رادیکالی و آنتی اکسیدانی عصاره بهار نارنج در روغن ذرت تیمار شده با اشعه فرابنفش (به مدت ۳۰ دقیقه) در مقایسه با آنتی اکسیدان TBHQ بررسی گردید. اندازه گیری ترکیبات فنولیک عصاره نشان داد که میزان این ترکیبات در عصاره بهار نارنج ۵/۱±۶۵ میلی گرم به ازای هر گرم می باشد که سبب می شود تا عصاره فعالیت آنتی رادیکالی خوبی (۱/۲±۷۳ IC۵۰=میکروگرم به ازای هر میلی گرم) را در خنثی سازی رادیکال های آزاد DPPH داشته باشد. ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره بهار نارنج در روغن ذرت تیمار شده با اشعه فرابنفش نشان داد که این عصاره در مقایسه با آنتی اکسیدان سنتزی می تواند سرعت اکسیداسیون روغن ذرت را کاهش دهد و زمانی که این عصاره قبل از اشعه دهی به روغن اضافه شود روغن ذرت عدد پراکسید، عدد انیسیدین و عدد کانژوگه دی ان کمتری نسبت به زمانی که بعد از اشعه دهی اضافه شود خواهد داشت. این عصاره همچنین سرعت تخریب اسید های چرب غیر اشباع را کاهش داد. در نتیجه عصاره بهار نارنج می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در روغن های خوراکی کاربرد داشته باشد.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
اکسیداسیون روغن ها علاوه بر تغییر ویژگی های روغن ها بر سلامت مصرف کنندگان تاثیر سوئی می گذارد. یکی از مهمترین روش ها جهت جلوگیری از اکسیداسیون، استفاده از آنتی اکسیدان ها می باشد. امروزه استفاده نمودن از آنتی اکسیدان های سنتتیک به جهت سمی بودن و اثرات نامطلوبی همچون اثر جهش زایی و سرطان زایی بحث برانگیز است. لذا تهیه و تولید آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جایگزینی برای انواع مصنوعی ضروری می باشد. در این پژوهش، ابتدا ترکیبات فنولیک و توکوفرولی موجود در عصاره برگ توت فرنگی استخراج و سپس در دو غلظت ppm ۴۰۰ و ppm ۸۰۰ به نمونه روغن آفتابگردان بدون آنتی اکسیدان اضافه شدند و سپس نمونه های روغن فرموله شده با این آنتی اکسیدان طبیعی تحت شرایط نگهداری به صورت ۶۰ روز در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری شدند و نمونه گیری طی زمان های ۰، ۱۵، ۳۰، ۴۵، ۶۰ روز انجام شد و میزان اکسیداسیون و پایداری آن برمبنای اندازه گیری عدد اسیدی، عدد پراکسید، شاخص پایداری اکسایشی، ترکیبات قطبی و عدد کربونیل بررسی و با نمونه شاهد (روغن حاوی ppm ۱۰۰ آنتی اکسیدان TBHQ) در شرایط یکسان مقایسه شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که غلظت ppm ۸۰۰ عصاره برگ توت فرنگی در پایدارسازی روغن آفتابگردان طی مدت زمان ذخیره سازی موثرتر از TBHQ و غلظت ppm ۴۰۰ عصاره برگ توت فرنگی عمل نموده است که این به دلیل مقادیر بالای ترکیبات فنولیک و توکوفرول های موجود در ppm ۸۰۰ عصاره نسبت به غلظت های کمتر عصاره می باشد.