۲۳ نتیجه برای برهمکنش
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
این مقاله به بررسی انواع مختلف سکوت به منزله غیابی معنادار میپردازد که جای آن یک رد باقی میماند. در این رد سکوت به شکلهای مختلفی تجلی دارد. بررسی سکوت دلالتمند نشان میدهد که این سکوت نشاندار به واسطه ابزارهای گفتمانی در متن حضور دارد و نظام زبان بخشی از پیام خود را بهواسطه بیان و بخشی را بهواسطه سکوت انتقال میدهد. به همین دلیل سکوت در ادبیات به صورت یکی از شگردهای روایی مورد استفاده قرار میگیرد. پرسش این پژوهش، چگونگی کارکرد گفتمانی سکوت نوشتاری در داستان است؛ بدین مفهوم که سکوت نوشتاری در چه سطوحی و برای چه کارکرد گفتمانی در داستان بهکار میرود. این مقاله به امر تحلیل پنج داستان کوتاه ایرانی، در سه سطح ساختاری، معنایی و کاربردشناختی میپردازد و نتیجه بهدستآمده نشان میدهد که سکوت به عنوان ابزار مطالعه ساختمندی و چگونگی شکلگیری روایت در سه سطح و بر روی سه محور جانشینی، همنشینی و برهمکنش به منظور ایجاد گرهافکنی، تعلیق، زمینهسازی، فضاسازی و گرهگشایی در پیرنگ و داستان بازنمایی میشود.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
حضور پرکننده در بستر مواد پلیمری از طریق پدیدههای هیدرودینامیک، برهمکنشهای بین پرکننده-پلیمر و پرکننده-پرکننده، باعث تغییر خواص مکانیکی، دینامیکی-مکانیکی، رئولوژیکی و حتی رفتار تورمی مواد مرکب لاستیکی میشود. تورم در مواد مرکب لاستیکی علاوه بر تاثیر مستقیم بر زنجیرهای پلیمر، ساختارهای دیگری مانند شبکهی پرکننده را نیز تحت تاثیر قرار داده بطوری که خواص مکانیکی بطور ناگهانی کاهش یابد. در این تحقیق، مواد مرکب لاستیک نیتریل-سیلیکا در غلظتهای مختلفی از نانوسیلیکای اصلاحشده تهیه شد و با آزمونهای رئولوژی، مکانیکی، دینامیکی-مکانیکی ساختار مواد مرکب ارزیابی و بررسی شد. همچنین مشخص شد که شبکهی پرکننده نمونهای که حاوی مقدار بیش از آستانه اشباع phr۱۳ پرکننده باشد سهم بسزایی در خواص مکانیکی دارد. جهت بررسی اثر تورم بر ساختار سری مواد مرکب تهیه شده، حلالهایی با درجههای مختلفی از حلالیت بکار گرفته شد. خواص مکانیکی مواد مرکب لاستیکی که در هر یک از حلالها به تورم تعادلی رسیدهاند، اندازهگیری شد. افت خواص مکانیکی نمونههای حاوی ۴/۱۴، ۲۰ و phr۶/۲۵ سیلیکا از حالت خشک نسبت به متورم شده در حلال محتوی ۱۵ درصد تولوئن، بسیار چشمگیر است. تغییرات شدید خواص مکانیکی که در کمترین تورم به حذف سریع شبکهی پرکننده نسبت داده میشود. بنابراین کنترل تورم در قطعات لاستیکی مجاور حلال نقش اساسی در عملکرد این قطعات بازی میکند.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
جو (Hordeum vulgare) گیاهی یکساله از خانواده Poaceae است. این گیاه از غلات مهم مورد استفاده انسان بوده و در بسیاری از موارد جایگزین گندم شده است. محدودیتهای مربوط به روشهای آزمایشگاهی شناسایی برهمکنشهای پروتئینی را با مشکل روبهرو کرده است. در سالهای اخیر روشهای محاسباتی گام موثری در پرکردن خلا موجود برداشته و نقش مهمی در زمینه پیشبینی و شناسایی برهمکنشهای پروتئینی ایفا کرده است. در این مطالعه بهمنظور ساخت شبکه برهمکنش پروتئین- پروتئین گیاه جو از اطلاعات برهمکنشهای پروتئین- پروتئین مربوط به شش ارگانیزم مدل شامل ساکارومایسس سروزیه (Saccharomyces cerevisiae)، سینورابتیدیس الگانس یا نماتد (Caenorhabditis elegans)، دروزوفیلا ملانوگاستر یا مگس میوه (Drosophila melanogaster)، انسان (Homo sapiens)، برنج (Oryza sativa) و آرابیدوپسیس تالیانا (Arabidopsis thaliana) استخراج شده از پایگاه داده Intact استفاده شد و استخراج اطلاعات ارتولوگهای گیاه جو با ارگانیزمهای مدل با استفاده از Inparanoid صورت گرفت. روش اینترولوگ که در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفته است، از منطبقکردن برهمکنشهای پروتئینی ارگانیزمهای مدل بر ارتولوگهای گیاه جو استفاده کرده و منجر به پیشبینی ۲۴۷۷۴۵ برهمکنش پروتئین- پروتئین شد که پس از حذف برهمکنشهای تکراری ۲۳۵۹۶۶ برهمکنش غیرتکراری بین ۷۳۵۰ پروتئین به دست آمد. مطالعه صورتگرفته اولین گزارش ارایهشده در زمینه پیشبینی شبکه برهمکنش پروتئین- پروتئین گیاه جو است.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
برهمکنش میان نانوذراتی همچون نانولوله های کربنی با پروتئین ها مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کاربردهای بیومولکولی پیشرفته نانولوله های کربنی نیاز به درک متقابل برهمکنش آنها با مولکول های زیستی دارند. برهمکنش غیر کووالانسی پپتیدهای خونی مانند هپسیدین با نانولوله های کربن، اثرات مهمی در طیف گسترده ای از کاربردهای بیولوژیکی دارد، که از طریق آنالیز پارامترهای ترمودینامیکی برهمکنش بین نانولوله های کربنی و پپتید ها شناسایی می شوند. علاوه بر این، اثرات پارامترهای مختلف در نحوه برخورد نانولوله ها با پپتید و تغییرات ساختاری و پایداری پپتید مورد بررسی قرار می گیرند. در این مطالعه که بر اساس شبیه سازی دینامیک مولکولی صورت گرفت، تغییرات ساختاری هپسیدین ۲۰ در برهم کنش با نانولوله ی دوجداره کربوکسیله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از شبیه سازی نشان داد که نانولولههایکربنی موجب بازشدن ساختار هپسیدین ۲۰ و ایجاد تغییرات ساختاری در این پپتید میشوند. از طرفی باز شدن ساختار هپسیدین احتمالا منجر به تغییر میزان فعالیت آن میشود. نتایج حاکی از این بود که تغییرات قابل توجهی در ساختار هپسیدین ۲۰ در حضور نانولوله ی کربنی ایجاد می گردد.که این اختلاف مقادیر به خاطر تحرکات و جابجایی های لوپ وN - ترمینال پپتید هپسیدین ۲۰ می باشد.
معصومه محمدی، زهرا قاسمی، ایمان سوری نژاد،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
بدلیل گسترش استفاده از نانوذرات در زمینه های مختلف و امکان ورود این نانوذرات به اکوسیستم های آبی لازم است تحقیقاتی در مورد اثرات این نانوذرات بر محیط اطراف صورت پذیرد. ناپلی آرتمیا Artemia salina بعنوان یک مدل زیستی مناسب در بوم آلاینده شناسی، در معرض غلظتهای مختلف ppm۰۰۰۱/۰، ۰۰۱/۰، ۰۰۵/۰، ۰۱/۰ و ۱/۰ یون جیوه بطور جداگانه و همچنین بطور همزمان با غلظت ثابتppm ۱/۰ و ppm۱ نانوذرات تیتانیوم دی اکساید قرار گرفت. تلفات آرتمیا پس از ۴۸ ساعت و همچنین اثرات این آلایندهها بر پروفایل اسید چرب آرتمیا بررسی شد. تلفات آرتمیا در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید یک اثر دوگانه نشان داد. تلفات در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm۱/۰ در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه افزایش یافت اما تلفات در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm۱ در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه کاهش یافت و اثر سمیت جیوه کم شد. همچنین کاهش اسیدهای چرب اشباع در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm۱ در مقایسه با تیمار جداگانه جیوه مشاهده شد. مقدار اسیدهای چرب غیراشباع تک زنجیره و چند زنجیره در رویارویی همزمان جیوه و نانوذرات تیتانیوم دی اکساید با غلظت ثابت ppm۱ برابر با شاهد بود و نسبت به تیمار جداگانه جیوه افزایش داشت. یافته ها لزوم توجه بیشتر به پتانسیل برهمکنش آلاینده ها در اکوسیستمهای آبی و اثرات این برهمکنش ها را بر سمیت آلاینده ها با توجه به غلظت آنها آشکار می سازد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
AS۱۴۱۱ داُکسیالیگونوکلئوتید چهاررشتهای دارای ویژگیهای ضد سرطانی است که با تمایل بالا و به طور اختصاصی به پروتئین نوکلئولین موجود در سطح سلولهای سرطانی متصل میشود. AS۱۴۱۱ از پتانسیل کاربردی ارزشمندی برای انتقال هدفمند نانوذرات، الیگونوکلئوتیدها، پپتیدها و مولکولهای کوچک دارویی به سلولهای سرطانی برخوردار است. با توجه به اینکه شناخت برهمکنش دارو با مولکول هدف از موارد مهم و ضروری در مطالعات دارویی است، در تحقیق حاضر برهمکنش نوعی حساسگر نوری پورفیرینی به نام TMPYP۴ با آپتامر AS۱۴۱۱ بررسی شد. از روشهای طیف سنجی جذبی، فلورسانس و دورنگنمایی دورانی برای شناسایی نحوه و محل اتصال TMPYP۴ به AS۱۴۱۱ وتغییرات ساختاری حاصل از آن استفاده شد. نتایج نشان دادند که اتصال پورفیرین نامبرده به AS۱۴۱۱ باعث ۱۳ نانومتر جابجایی قرمز و ۵۶ درصد هیپوکرومیسیتی در طیف جذبی میشود؛ همچنین در اثر این اتصال شکل طیف نشری پورفیرین تغییر کرده و از شدت نشر آن نیز کاسته میشود. نتایج مطالعات ساختاری نشان دادند که اتصال TMPYP۴ تغییر قابل توجهی در شکل طیف دورنگنمایی دورانی AS۱۴۱۱ ایجاد نمیکند، اما در غلظتهای بالا منجر به کاهش شدید شدت طیف میشود. بروز این تغییرات در طیفها ثابت میکند که TMPYP۴ از طریق قرار گرفتن در بین صفحات تتراد و یا اتصال به صفحات تتراد انتهایی با آپتامر چهاررشتهای برهمکنش داشته و باعث باز شدن ساختار آپتامر میگردد. در جمعبندی نهایی میتوان گفت که آپتامر AS۱۴۱۱ پتانسیل مناسبی برای انتقال ترکیبات پورفیرینی و انواع حساسگر نوری آنها داشته و میتواند در درمان نوری سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
با توجه به اهمیت طراحی سیستم های دارو رسانی، در مطالعه حاضر برهمکنش بین داروی ضدسرطان بی کالوتامید و یک سیستم هیدروژلی آمیدی/اسیدی با استفاده از روش داکینگ و شبیه سازی دینامیک مولکولی مورد بررسی قرار گرفته است. شبیه سازی دینامیک مولکولی در دماهای ۳۷ و ۴۲ درجه سانتیگراد انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که انرژی آزاد اتصال دارو به هیدروژل در دو دما شبیه یکدیگر بوده و تغییر دما تاثیری بر پایداری سیستم ندارد. بررسی برهمکنش های موجود مابین دارو و هیدروژل نشان داد که برهمکنش واندروالس مهمترین برهمکنش مابین دو سیستم مذکور به شمار می رود. با بررسی نتایج مشخص گردید که میزان برهمکنش واندروالس به فاصله دارو از سیستم هیدروژل بستگی دارد. پیوندهای هیدروژنی درون و بین مولکولی و همچنین برهمکنش واندروالس اصلی ترین عوامل در پایداری سیستم هیدروژل می باشند. با توجه به پایداری سیستم مورد مطالعه، می توان از آن به عنوان سامانه انتقال دارو استفاده نمود.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
مطالعه برهمکنش پروتئین-نانوذرات طلا اهمیت فراوانی در پزشکی، از جمله انتقال دارو، طراحی واکسنها، زیست سنسورها، سنجش زیستی و تصویربرداری دارد. پپتیدهای ضدمیکروبی (AMPs) توالیهای کوتاه اسید آمینهای هستند که در درمان دارویی عفونتهای مقاوم به دارو از اهمیت ویژهای برخوردارند. برهمکنش این پپتیدها با نانوذرات طلا (AuNPs) مزایایی مانند ذخیره طولانی مدت، انتقال هدفمند به داخل سلولها و کاهش دوز مصرفی دارو را فراهم میکنند. لازمه این امر حفظ شکل و اندازه نانوذرات درگیر در برهمکنش میباشد. در این مطالعه برهمکنش نانوذرات طلا در غلظت ۷-۱۰× ۲/۲۸ مولار با سه غلظت (۸/۰, ۲, ۴) میکرومولار از پکسیگانان به عنوان یک پپتید ضد میکروبی با طیف اثر وسیع، در حجمهای مختلف (۱۰۰-۲) میکرولیتر، به منظور مطالعه تغییرات شکل، بار و اندازه ذرات درگیر در برهمکنش توسط روشهای طیف سنجی جذبی-فرابنفش، پراکندگی نور حرکتی (DLS) و میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM) مورد بررسی قرار گرفت. در هر سه غلظت با افزایش غلظت پپتید که در اثر افزایش حجم محلول پپتیدی ایجاد شد، میزان بار سطحی ذرات مثبتتر گردید و اندازه ذرات افزایش یافت. این امر به صورت ایجاد قلهای جدید در مقادیر بالای ۶۰۰ نانومتر در طیف جذبی نانوذرات مشاهده گردید که در اثر میانکنش گروه آمین Π اسیدآمینه لیزین پپتید با سطح نانوذرات و در نتیجه تجمع ذرات در غلظت های بالاتر پپتید بود.
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
پارگی آنوریسم آئورت شکمی در نتیجه مکانیزم نسبتا پیچیده همودینامیک جریان خون و نیروهای اعمالی در طول جداره شریان ایجاد میشود. در پژوهش حاضر، شبیهسازی عددی جریان خون در یک مدل تولید شده از اسکنهای سیتی آنژیوگرافی یک بیمار مبتلا به آنوریسم آئورت شکمی که دارای ترومبوز درون مجرایی نیز میباشد، با درنظر گرفتن برهمکنش سیال-جامد، انجام گرفته است. دیواره رگ توسط دو مدل ماده ایزوتروپیک و غیرایزوتروپیک مدلسازی شده است. به طور خاص، این مطالعه اثر غیرهمگنی دیواره شریانی را با توجه به نوع ماده دیواره بررسی میکند. نتایج نشان میدهند که بر خلاف مطالعات بر مبنای محاسبات تنش جامد که پیک فشار سیستولی را به درون مجرا اعمال میکنند، در روش برهمکنش سیال-جامد، زمان رخداد پیک تنش دیواره در زمانی بین پیک سرعت و فشار سیستولی میباشد. همچنین نتایج نشان می-دهند که مدلهای ماده ایزوتروپیک بر مبنای ضخامت دیواره یکنواخت، در مقایسه با ماده غیرایزوتروپیک بر مبنای ضخامت دیواره متغیر، تنش دیواره را به طور قابل ملاحظهای کمتر پیشبینی میکنند. مکان پیک تنش در تمامی مدلها، جایی بر روی دیواره خلفی نزدیک بیشینه قطر آنوریسم اتفاق افتاده است و گستره مکانی تنشهای بالای دیواره در دیوارههای با ضخامت متغیر، وسیعتر است. این امر به همراه بالاتر بودن مقادیر تنشها ، بیان میکند که خطر پارگی در دیواره با ضخامت متغیر، بیشتر از دیواره با ضخامت یکنواخت میباشد.
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
گرفتگی مسیر مایع مغزی نخاعی باعث افزایش فشار اعمالی از سوی این مایع بر دیواره های بطن ها و در نهایت بروز بیماری هیدروسفالی می گردد. این پژوهش به بررسی شاخصی عددی جهت تشخیص بیماری هیدروسفالی غیر¬ارتباطی پرداخته است. در ابتدا نمودار سرعت در مجرای سیلویوس نمونه سالم به صورت سه بعدی و با استفاده از روش برهمکنش سیال و جامد به دست آمد. این نتیجه با نمودار سرعت مشابه¬ی که از تصویربرداری CINE-PC-MRI همان نمونه استخراج شده بود مقایسه شد. پس از تایید انطباق دو نمودار، از صحت روش حل و فرضیات به کار گرفته شده اطمینان حاصل شد. عدد رینولدز در مجرای سیلویوس نمونه سالم کمتر از ۷/۲۷۵ و حداکثر فشار مایع مغزی نخاعی نیز ۳/۶۱۶ پاسکال بود. در ادامه شرایط سیستم بطنی برای بیمار هیدروسفالی غیرارتباطی مدلسازی گردید. حداکثر فشار به ۵/۲۹۵۸ پاسکال افزایش یافت. با توجه به عامل بیماری، حداکثر فشار مایع مغزی نخاعی بر بافت مغز در مجرای سیلویوس به عنوان شاخصی جهت ارزیابی بیماری هیدروسفالی غیرارتباطی معرفی گردید. در پایان مقادیر فشار محاسبه شده برای مایع مغزی نخاعی و مقادیر فشار اندازه¬گیرری شده از تست سوزن کمری برای مایع نخاعی مورد مقایسه قرار گرفت. مشخص شد این اعداد با هم متناسب هستند. بر این اساس فشار مایع نخاعی حاصل از تست سوزن کمری به عنوان شاخصی عددی و کاربردی برای تشخیص بیماری معرفی گردید.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در تحقیق حاضر، ابتدا نفوذپذیری یک پارچه متداول در ساخت کانوپی چترها،با انجام آزمایش موردبررسی قرار گرفت و با استخراج ضرایب معادله اصلاحشده دارسی،مدلسازی برای نمونه مشابه آزمایش انجام و نتایج با آزمایش تجربی مقایسه و صحت سنجی شد. سپس این ضرایب برای مدلسازی نیمه تجربی هندسه چترگون دوبعدی نفوذپذیر استفاده شد. در نظر گرفتن فرض نفوذپذیری موجب کاهش ۳۹ درصدی ضریب پسا نسبت به کانوپی نفوذناپذیر شد. در مقایسه نتایج کانوپی صلب و نفوذپذیر،تغییرات مقدار ضریب پسا،تفاوت توزیع فشار و خطوط جریان پیرامون کانوپی ها بیانگر میزان اهمیت در نظر گرفت نفوذپذیری در شبیهسازی عددی کانوپی چتر است. جهت سادهسازی و بالا بردن سرعت حل،کانوپی ها بهصورت نیمدایره و دوبعدی فرض شدند. سپس با درنظر گرفتن فرض نفوذپذیری،شبیهسازی عددی چترهای گروهی به شکل دوتایی و پشت سرهم در شرایط چیدمانی مختلف به کمک فلوئنت در حالت دوبعدی انجام گرفت. چیدمان چترهای پشت سرهم جهت کاهش شوک هنگام باز شدن چتر اصلی بکار گرفته میشود. جهت شبیهسازی شرایط حقیقی فرود، جابجایی نسبی افقی کانوپی پائین نسبت به کانوپی بالا نیز در نظر گرفتهشده است. با تحلیل جریان در اطراف کانوپی چترها و چگونگی اثرات تداخلی جریان، افت پسا و کارایی در حالتهای مختلف برای هر کانوپی بررسی شد. در چترهای درنظر گرفتهشده، قطر چتر جلوئی نصف چتر پشتی درنظر گرفتهشده است. نتایج، اهمیت بررسی افت پسا در موقعیتهای چیدمانی مختلف را نشان میدهد. پس از مطالعه فاصلههای پشتبهپشت دو کانوپی نسبت به هم، فاصله عمودی یک برابر قطر چتر پایینی کمترین افت پسا را نشان داد.
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مطالعه، شبیهسازی سهبعدی جریان سیال گذرنده از یک میکروتوربین جریان محوری اگنیو بررسی شده است. این توربین که در آزمایشگاه ماشینهای آبی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی نصب شده، برای تولید توان در مقیاس یک کیلووات طراحی شده است. شبیه سازی عددی در نرم افزار انسیس سیافاکس نسخه دوازده انجام شده و نتایج آن با دادههای تجربی اعتباردهی شده است. چهار شبکه محاسباتی مختلف به کمک روش شاخص همگرایی شبکه مورد ارزیابی قرار گرفته تا استقلال حل از شبکه بررسی شود. در شبیهسازیها، از صفحه اختلاط جهت انتقال آشفتگی جریان از دامنه دوار پرهها به دامنه ساکن لوله مکش استفاده شده است که در آن اغتشاشات در راستای محیطی میانگینگیری میشوند. برای اعتباردهی شبیهسازی عددی، تاثیر نحوه مدلسازی آشفتگی جریان با انتخاب چند مدل مختلف بررسی شده است. از آنجا که مقدار شدت آشفتگی جریان به روش تجربی ممکن نیست، چند مقدار برای آن در نظر گرفته شده است و نتایج نشان میدهد که مقدار شش درصد برای شدت آشفتگی جریان ورودی به توربین، نزدیکی بیشتری با دادههای تجربی دارد. همچنین با انتخاب چهار طرح مختلف، تاثیر گسستهسازی معادلات بررسی شد که به دلیل دقت مناسب و حجم محاسبات، طرح دقت بالا برای انجام شبیه سازی عملکرد توربین اگنیو انتخاب شد. پس از تعیین نحوه مدلسازی آشفتگی، مقدار آشفتگی در ورودی و نحوه گسسته سازی معادلات، شبیه سازی کل توربین اگنیو انجام شده و نمودارهای راندمان توربین بدست آمده است. خطاهای آزمایش و اختلاف نتایج شبیهسازی با دادههای تجربی نیز بررسی شده است که بیانگر توافق مناسبی میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مشاهدات انجام شده در پژوهش های اخیر نشان داده است گرفتگی عروق در حدود ۷۰ درصد از بیماران مبتلا به بیماری تصلب شرایین به صورت پلاک های چندگانه اتفاق می افتد. لذا با توجه به فراوانی وقوع گرفتگی های دوگانه در عروق، این مقاله خطر پارگی پوسته پلاک را در آرایش های مختلف از شکل های متداول پلاک مورد بررسی و مقایسه قرار داده است. به این منظور با کمک شبیهسازی اجزاء محدود برهمکنش سیال- جامد بین جریان خون، رگ و پلاک، تنش فونمیزز ایجاد شده در پوسته محافظ پلاک محاسبه گردیده است. شبیهسازی برهمکنش سیال- جامد به روش لاگرانژی- اویلری اختیاری انجام گرفته و برای اطمینان از صحت مدل ایجاد شده از یک مسأله محک که شامل انتشار موج حاصل از جریان در یک لوله الاستیک می شود استفاده شده است. شرایط مرزی سرعت و فشار مطابق با جریان ضربانی واقعی خون در رگ کرونری تعریف شده اند. خون بصورت یک سیال نیوتنی مدل شده و از مدل هایپر الاستیک برای شبیهسازی رفتار غیر خطی بافت انسان و اجزای پلاک استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان دادند ترکیب حاصل از دو پلاک مستطیلی شکل در معرض بیشترین تنش و ترکیب حاصل از پلاکهای صعودی و نزولی در معرض کمترین تنش قرار دارند. تأثیر پارامترهای مختلف مانند درصد گرفتگی رگ، فاصله ی بین دو پلاک و طول گرفتگی پلاک نیز مورد مطالعه و بحث قرار گرفته است.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
اصلیترین روش برای درمان بیماری گرفتگی عروق کرونری کاشت فنر در ناحیه تنگ شده رگ میباشد. این روش درمان با وجود مزایای بسیار ممکن است به دلیل وقوع گرفتگی مجدد در محل فنرگذاری، موفقیت مورد نظر را در پی نداشته باشد. مشاهدات نشان دادهاند قرارگیری فنر در داخل رگ سبب تغییر در پارامترهای همودینامیکی بویژه تنش برشی دیواره و اندازه گردابهها گردیده و شرایط را برای آغاز گرفتگی مجدد در محل فنر مساعد میسازد. با توجه به این مسأله، در این مقاله تأثیر برخی پارامترهای هندسی مانند شکل و ابعاد میله فنر بر توزیع تنش برشی دیواره و اندازه گردابه ها مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این، جهت کاهش ریسک رخداد گرفتگی مجدد، استفاده از فنری که قسمتی از سطح مقطع آن انعطافپذیر است پیشنهاد شده و تأثیر سفتی این قسمت انعطاف پذیر مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور تعامل بین جریان خون و قسمت انعطاف پذیر میله با روش لاگرانژی- اویلری اختیاری در چارچوب روش اجزاء محدود شبیه سازی شده است. نتایج حاصل نشان دادند انعطاف پذیر بودن قسمتی از سطح مقطع در فنرهایی با میله دایرهای با کاهش مقدار ماکزیمم تنش برشی و نیز کم کردن قابل توجه اندازه گردابهها میتواند در کم کردن خطر وقوع گرفتگی مجدد مؤثر باشد. اما این امر در فنرهایی با میله مستطیلی نه تنها مقدار ماکزیمم تنش برشی را اندکی زیاد میکند بلکه با افزایش چشمگیر اندازه گردابهها ممکن است منجر به افزایش ریسک وقوع گرفتگی مجدد گردد.
دوره ۱۶، شماره ۹۷ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در طب سنتی از گیاه پونه جهت درمان سینوزیت، ناراحتیهای دستگاه گوارش، اختلالات سیستم تنفسی و رفع مسمومیتهای غذایی استفاده میشود. در این پژوهش فعالیت ضدمیکروبی اسانس پونه بر تعدادی از پاتوژنهای غذایی مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی برهمکنش اسانس پونه با آنتیبیوتیک جنتامایسین و کلرامفنیکل از غلظتهای تحت مهاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اسانس پونه توانایی مهار رشد میکروارگانیسمهای پاتوژن را بر سطح محیط کشت داشت. قطر هاله عدم رشد (هاله بازدارندگی) به روش انتشار در آگار با استفاده از دیسک برای باکتریهای لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب ۵۰/۱۶، ۶۰/۱۴، ۱۰، ۱۴ و ۱۰ میلیمتر بود. میانگین قطر هاله بازدارندگی به روش انتشار در آگار با استفاده از چاهک برای باکتریهای لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، سالمونلا تیفی و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب ۴۰/۱۴، ۱۶، ۱۲، ۳۰/۱۴ و ۱۰/۱۰ میلیمتر بود. نتایج نشان داد که در حالت ترکیب اسانس پونه با آنتیبیوتیک جنتامایسین برای تمامی باکتریها حالت سینرژیستی مشاهده شد. در حالت ترکیبی اسانس پونه با آنتیبیوتیک کلرامفنیکل برای باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی و سودوموناس ائروژینوزا حالت سینرژیستی مشاهده گردید. حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس پونه برای تمامی باکتریهای ۲۵/۶ میلیگرم بر میلیلیتر بود. به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده میتوان از اسانس پونه جهت کنترل رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا در مواد غذایی استفاده کرد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
دهانههای ورودی با ساختارهای پایه دو بعدی، بخش لاینفکی از طراحی سامانههای رانشی مافوق صوت را به خود اختصاص میدهند. در تمامی موتورهای هواتنفسی مافوق صوتِ عملیاتی، دهانه ورودی با استفاده از شوک مایل یا چیدمانی از شوکهای مایل متوالی سرعتِ جریان مافوق صوت دریافتی را کاهش داده و در نهایت شوک نرمال مستقر در گلوگاه جریان به زیر صوت میرساند. در این مقاله، روش عددی به منظور طراحی دهانه ورودی مافوق صوت، برای پرواز در ماخ ۳,۰ بیان، هندسه دهانه ورودی طراحی و در نهایت توسط حل کننده عددی شبیهسازی شده است. طراحی دهانه ورودی در محدوده ماخ ۳ تا ۵ بسیار چالشی است زیرا اثرات ویسکوزیته بر عملکرد رانشی سامانه بسیار محسوس است. دهانه مذکور از نوع تراکم مرکب بوده که با استفاده از ترکیب سه شیب خارجی و دیفیوزر مادون صوت، فشار استاتیک مورد نیاز را تولید میکند. ابعاد دهانه و زوایای بهینه برای بخش تراکم رانشی با استفاده از کد طراحی بدست آمده و صحت طراحی توسط شبیهسازی دقیق عددی مرتبه ۲ با دقت همگرایی ۱۰E-۰۵ اثبات شده است. علاوه بر شبیهسازی کارآیی آیرودینامیکی، مزایا و نواقص اصلی چنین ترکیبی، رشد و توسعه لایهمرزی در روی شیبها و در طول مجرای دهانه ورودی و برهمکنش آن با شوک نرمال و همچنین مدلسازی اثر مکانیزم مکش در گلوگاه به منظور کنترل اثرات لایه کم انرژی جریان، مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت این مقاله ساختاری منسجم از طراحی و شبیه سازی و بررسی اثرات ویسکوزیته در دهانه ورودی مرکب را ارائه کرده است.
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
بیاختیاری استرسی ادرار، خروج غیرارادی ادرار از پیشابراه بعلت افزایش فشار شکمی در غیاب انقباض مثانه است که منجر به افزایش فشار مثانهای به بیش از مقدار فشار پیشابراهی میشود. زنان میانسال بیشترین قشر در بیماران مبتلا به این عارضه هستند. علیرغم آمار بالای بیماران مبتلا به این بیماری، اطلاعات بسیار اندکی در مورد مکانیک و نحوه عملکرد آن از لحاظ نظری وجود دارد. هدف پژوهش جاری، ایجاد یک مدل محاسباتی از مثانه و پیشابراه تحت یک فشار خارجی (همانند یک عطسه) است که بتواند به کمک روشهای عددی المان محدود و تکنیکهای برهمکنش سیال-جامد به بررسی این عارضه بپردازد. در ایجاد این مدل، خواص مکانیکی اعمال شده به دیواره مثانه و پیشابراه و همچنین شرایط مرزی بافتهای حمایتکننده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. نوآوری این طرح نسبت به طرحهای مشابه، استفاده از روش صریح در حل عددی و توجه بیشتر به ارتباط بالینی در قیاس با نگرش صرف مهندسی به موضوع است. نتایج نشان میدهد که دقت فشار پیشبینی شده در مرکز مثانه برای مدلی که از مدل ماده غیرخطی (هایپرالاستیک) استفاده میکند نسبت به مدل خطی (الاستیک) به طور قابل توجهی بیشتر است. نتایج مدلهای محاسباتی حاکی از آن است که میتوان با استفاده از روشهای عددی و سادهسازی فیزیک سامانههای زیستی همانند دستگاه ادراری تحتانی، نتایج آزمایشگاهی را در محیط مجازی با هدف شناخت سازوکارهای پاتولوژیکی مجددا تولید کرد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۶ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
میخک و رازیانه به صورت گسترده در طب سنتی جهت درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به وجود ترکیبات بیولوژیکی فعال موجود در این گیاهان، به نظر میرسد این گیاهان دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظهای باشند. در این پژوهش آزمایشگاهی برای بررسی و مقایسه اثر ضدباکتریایی اسانسهای میخک و رازیانه، از روش کربی-بوئر، رقیقسازی در محیط مایع و حداقل غلظت کشندگی استفاده شد. برهمکنش با استفاده از غلظت بازدارنده افتراقی و براساس پروتکل کمیته اروپا برای حساسیت اسانسها انجام شد. به منظور بررسی برهمکنش اسانسهای میخک و رازیانه تعیین غلظت بازدارنده افتراقی با روش چکربورد استفاده شد. روش چکربورد با استفاده از میکروپلیت ۹۶ خانهای انجام گردید. نتایج نشان داد که باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس حساسترین سویه نسبت به اسانسهای میخک و رازیانه بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) اسانسهای رازیانه و میخک با آنتیبیوتیک کلرامفنیکل برای تمامی باکتریهای حالت سینرژیستی مشاهده شد (به جز اثر اسانس رازیانه بر باکتری باسیلوس سرئوس). محاسبه غلظت بازدارنده افتراقی حاکی از عدم وجود برهمکنش میان اسانسهای میخک و رازیانه علیه باکتریهای سالمونلا تیفی، انتروباکتر ائروژنز و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بود. براساس دادههای چکر بورد تنها برای یک باکتری (باسیلوس سرئوس) حالت همافزایی مشاهده شد. باسیلوس سرئوس یکی از مهمترین باکتریهای عامل مسمومیت غذایی است، به نظر میرسد که بتوان از ترکیب اسانسهای رازیانه و میخک به عنوان نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی بهره گرفت.
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
میکروسکوپ نیروی اتمی پرسرعت (HS-AFM) بهدلیل دقت بالا و قابلیت تصویربرداری سهبعدی یکی از پرکاربردترین تکنیکهای مورد استفاده در فناوری نانو است. علیرغم مزیتها و غیرمخرب شناختهشدن این تکنیک، اگر ماکزیمم نیروی دافعه برهمکنش بیشتر از تنش شکست نمونه یا سوزن باشد آسیب نمونه یا سوزن محتمل خواهد بود. تاکنون مطالعات زیادی در مورد نیروهای دافعه در حالت ضربهای انجام شده اما اکثراً در حالت پایدار بوده است. برای مواد نرم و در حالت گذرا هنگامی که سوزن ناگهان با یک پله رو به بالا مواجه میشود نیروی دافعه میتواند از حالت پایدار بیشتر بوده و در نتیجه باعث ایجاد آسیب به نمونه شود. بنابراین اگر مقادیر پارامترها بهطور مناسب انتخاب نشود تنش نمونه- سوزن ممکن است از تنش تسلیم نمونه تجاوز کند. در این مقاله ماکزیمم نیروی برهمکنش گذرا در دو بازه زمانی جاذبه و دافعه با یکدیگر مقایسه و تحلیل اثر پارامترهای مهم اسکن روی ماکزیمم تنش گذرای مواد نرم در میکروسکوپ نیروی اتمی پرسرعت در شرایط گذرا به صورت تئوری انجامشده و نمودارهای دقت جانبی و سرعت اسکن نیز ارایه شده که از نوآوریهای این تحقیق است بهطوری که در میکروسکوپ پرسرعت نمونههای نرم با مدول الاستیسیته در محدوده ۲گیگاپاسکال به منظور پیشگیری از آسیب نمونه، استفاده از سفتی فنر در رنج ۱-۰/۱نیوتون بر متر، دامنه آزاد ۱۰۰-۶۰نانومتر، نسبت دامنه ۰/۹-۰/۸، فاکتور کیفیت ۱۰۰-۵۰، شعاع سوزن ۴۰-۱۰نانومتر و سرعت اسکن ۰/۳-۰/۱میلیمتر بر ثانیه نسبت به رزولوشن مورد نظر توصیه میشود تا فرآیند اسکن بهصورت ایمن و با نتایج دقیق انجام شود.
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
انسداد رگها عامل حدود ۳۵% از مرگ و میر سالیانه در کشورهای توسعهیافته است. این انسداد میتواند زمانی روی دهد که در بخش سرخرگی دستگاه گردش خون، یک فاز دوم موجود در جریان (مانند حبابهای هوا یا کپسولهای حاوی دارو) با ذرهای که آن هم منشا خارجی دارد، برخورد نماید. در مقاله حاضر، تاثیر برخی از مهمترین پارامترهای موثر بر زمان انسداد کامل یک کانال که در آن یک ذره با فاز دوم در حال حرکت داخل فاز اصلی برخورد میکند، با استفاده از روش شبکه بولتزمن و با برنامهنویسی به زبان فرترن۹۰ مورد بررسی قرار گرفته است. سعی شده تا با ایجاد هندسه مشابه و تغییر پارامترهای هندسی و فیزیکی، محیطی شبیه به آنچه ممکن است در یک رگ کوچک اتفاق افتد، شبیهسازی شود. بررسی حاضر از یک روش عددی شبکه بولتزمن با دو تابع توزیع که توسط لی و لین برای شبیهسازی یک جریان دوفازی معرفی شده، در کنار روش مرز غوطهور استفاده میکند. مشخص شد که تغییرات کوچک عدد کاپیلاری تاثیر قابل توجهی بر رفتار برهمکنش میان فاز دوم و ذره نمیگذارد؛ اما نسبت اندازه ذره به عرض کانال میتواند بر زمان انسداد کامل کانال تاثیر گذاشته و در واقع با افزایش اندازه ذره، زمان انسداد کامل نیز افزایش پیدا کند. نسبت اندازه اولیه فاز دوم به اندازه ذره از بالاترین اهمیت در تعیین زمان انسداد کامل کانال برخوردار است.