جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای بندرعباس
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
از بهکاربردن اصطلاح آمایش در ایران مدت زیادی نمیگذرد. کمتر از پنج دهه است که اذهان پژوهشگران و برنامهریزان کشور ما با این مفهوم آشنا شده است. بنابراین آمایش مناطق مرزی را نوعی برنامهریزی راهبردی در فضاهای مرزی کشورها دانست. در این راستا هدف این مطالعه، بررسی آمایش نواحی مرزی دریای عمان از بندرعباس تا خلیج فارس است. با استفاده از مدل سوات (SWOT) به بررسی نقاط قوت وضعف بندرعباس تا خلیج گواتر، و سپس بهمنظور سیاستگذاری در جهت رفع مشکلات و کاستیهای موجود پیشنهاداتی متناسب با شرایطی که این مناطق مرزی از آن برخوردار است ارایه مینماید. انتظار میرود نتایج این تحقیق سیاستگذاران و برنامهریزان را در بهرهگیری مطلوب از آمایش نواحی مرزی دریای عمان رهنمون باشد. متاسفانه علیرغم حساسیت و اهمیت موضوع، در تاریخ برنامهریزی آمایش سرزمین، ملاحظات محیطی و دفاعی در حاشیه قرار گرفته و مورد توجه جدی واقع نشده است که در نتیجه میتواند عواقب امنیتی و ازهمپاشیدگی وحدت و یکپارچگی جغرافیایی و سرزمینی در ابعاد مختلف بوده و قدرت و اقتدار ملی را بهطور جدی مورد تهدید قرار دهد. در این راستا براساس مساله و هدف تحقیق این سئوال مطرح میشود: آمایش نواحی مرزی دریای عمان از بندرعباس تا بندر گواتر منوط به چه عواملی است؟ در راستای سئوال تحقیق، فرضیه مطرحشده این بود که آمایش نواحی مرزی دریای عمان از بندرعباس تا بندر گواتر منوط به عوامل سیاسی و امنیتی مناطق مرزی است.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
طی بازدیدهای بهعمل آمده در سال ۱۳۹۵ از فضای سبز شهری بندرعباس، علایمی نظیر بیماریهای فیتوپلاسمایی شامل جارویی شدن، توقف رشد و کوچک شدن برگها در برخی از گیاهان
پیچک Convovulus glomeratus مشاهده شد. بههمین منظور، پژوهش حاضر جهت مشخص شدن فیتوپلاسمای همراه بیماری و شناسایی ناقل آن انجام شد. از نمونهها DNA کل استخراج گردید و جهت بررسی آلودگی فیتوپلاسمایی آنها، از روش PCR و جفت آغازگرهای عمومی P۱/P۷ (دور اول) و آغازگرهای آشیانهای R۱۶F۲n/R۱۶R۲ (دور دوم) استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل فیلوژنتیک و RFLP مجازی از توالی ژن ۱۶S rRNA نشان داد که فیتوپلاسمای مرتبط با بیماری جاروک Convolvulus glomeratus (CgWB) متعلق به یک گونه از 'Candidatus Phytoplasma phoenicium' میباشد. همچنین نتایج نشان داد که زنجرک Orosius albicinctus (Distant) میتواند با موفقیت فیتوپلاسما را به گیاهان سالم منتقل نماید. در نتیجه این زنجرک بهعنوان ناقل بیماری شناخته شد. براساس اطلاعات حاضر، این اولین گزارش از وجود استرینی از فیتوپلاسمای‘Candidatus Phytoplasma phoenicium’ از زیرگروه ۱۶SrIX-J روی پیچک و ناقل آن از ایران میباشد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
تامین مسکن و سیاستهای مرتبط با آن در هر دولتی اهمیت بسیاری دارد. رشد شتابان جمعیت شهر و کمبود فضا و مشکلات زیستمحیطی بهوجودآمده توسط صنایع بزرگ سبب ایجاد این صنایع در خارج از حریم شهرها شده است. این صنایع با هدف حفظ نیروی کار خود و رضایت هر چه بیشتر از آنها به ساماندهی مسکن سازمانی پرداخته و برای این هدف سیاستهای مختلفی را اتخاذ کردهاند. هدف از این مقاله آسیبشناسی مکانیابی مسکن سازمانی است که برای نیل به آن، این پژوهش به تحلیل برنامهریزی احداث منازل مسکونی برای حدود ۸۵۰ نفر از کارکنان پالایشگاه میعانات گازی بندرعباس در مرحله اول و ۱۲۰۰ نفر در مرحله دوم پرداخته است. بر این اساس رضایتمندی سکونتی و کیفیت محیط زندگی بررسی شده و سپس مکانیابی مسکنهای سازمانی با موقعیت مشابه در داخل و حاشیه شهر مورد مطالعه قرار گرفته است. مخاطبان (کارکنان پالایشگاه میعانات گازی) و نیازهای آنها از طریق مصاحبه مورد شناسایی قرار گرفته و با توجه به اولویتهای مدیریت پالایشگاه و میزان ضریب اهمیت با استفاده از روش دلفی اولویتبندی شدهاند. مطالعات تطبیقی سکونت در دو گزینه داخل و خارج از شهر نیز بهصورت کیفی در ابتدا و سپس گزینههای اسکان سازمانی با مدل رتبهبندی AHP انجام شده است. مطالعات تطبیقی اقتصادی نیز بهدلیل قابلیت پیشبینی کمی دقیقتر در بخشی جداگانه آورده شده است. در نهایت بعد از بررسیهای انجامشده پیشنهادها و طبقهبندی گونههای مسکن متناسب با مخاطبان مسکن سازمانی و راهبردهای پیشنهادی برای اسکان بهینه کارکنان ارایه شده است. نتیجه کلیدی این پژوهش بر این مهم تاکید دارد که لزوماً تاسیس واحدهای مسکن سازمانی در نزدیکی یک صنعت، نسبت به تامین در شهرهای مرکزی، از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی موفقیتآمیز برخوردار نخواهد بود.
کرانه پریزاده، عبدالحسین دلیمی اصل،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
تاکنون تحقیقات بسیار محدودی در مورد انگلهای ماهی کفشک گرد در کشور انجام شده است. در پژوهش حاضر، آلودگی های کرمی دستگاه گوارش ۵۰ قطعه ماهی کفشک گرد در طول فصل تابستان سال ۹۵ در بندرعباس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از تهیه و انتقال به آزمایشگاه از لحاظ مورفومتری مورد بررسی قرار گرفتند. روده ماهیان جداسازی و با قیچی درون پلت باز شد و محتویات روده و محوطه بطنی با میکروسکوپ لوپ مورد مطالعه قرار گرفت. سپس انگل های جدا شده در فرمالین ۵% و یا الکل اتانول ۷۰% فیکس و با آزوکارمن رنگ آمیزی شدند. این انگل ها با استفاده منابع معتبر شناسایی شدند. طبق نتایج حاصل از این پژوهش، از ۵۰ عدد ماهی مورد آزمایش فقط تعداد ۵ ماهی (۱۰%) آلوده به انگل بوده اند. بدین ترتیب که در ۱۰% ماهیان، ترماتود Plagiocirrus primus و در ۲% آنها بصورت توام ، ترماتود Lepocreadioides zebrini و سستود Scolex pleuronectis شناسایی شدند. این نتیجه نشان می دهد که در فصل تابستان در سواحل بندرعباس آلودگی این نوع ماهی به انگلهای کرمی خفیف می باشد. با توجه به سوابق پژوهش های انجام شده در مورد این ماهی، انگل P. primus برای اولین بار از سواحل خلیج فارس گزارش می شود.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در این پژوهش برای شناخت محدوده های آسیب پذیر دربرابر انواع مخاطرات طبیعی در محله غیررسمی چاهستانی ها بر مبنای لایه های اطلاعاتی و برای پهنه بندی شدت آسیب پذیریِ پایگاه لایه های اطلاعاتی از نقشه های پایه طبیعی و کالبدی شامل مکانیک خاک، میزان و جهت شیب، تیپ اراضی، هیدرولوژی، تراکم ساختمانی و عرض شبکه معابر استفاده شد. با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) عوامل مورد بررسی به صورت زوجی مقایسه و وزن هر یک از آن ها محاسبه شد که نشان دهنده میزان تأثیر آن ها در میزان آسیب پذیری محله است. سپس نقشه وزنی هر عامل و در نهایت با تلفیق آن ها نقشه آسیب پذیری محیطی با اعمال ضریب وزنی مربوط به هریک از عوامل تهیه شد. نتایج به دست آمده از مدل نشان می دهد نوار شمالی تا بخش های شرقی محله چاهستانی ها به علت خطر پذیری درمقابل رانش زمین محدوده تپه های رسوبی، آب گرفتگی معابر بر اثر سطح بالای آب زیرزمینی و شیب تند موجود و زلزله بر اثر سستی بناها و ناپایداری بستر زمین، در محدوده آسیب پذیری بالایی قرار دارند. بخش های جنوب و غرب محدوده به دلیل شبکه معابر عریض تر و شیب ملایم با آسیب پذیری پایین مشخص می شوند.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳- )
چکیده
تدابیر اقتصادی شاه عباس اول(۱۰۳۸-۹۹۶ه.ق) در مناطق مرکزی و جنوبی ایران منجر به تحولات مهمی در عرصه تجارت منطقه ای و بین المللی شد. این مهم از طریق حاکمیت گسترده و منسجم حکومت مرکزی بر سواحل جنوبی ایران با چیرگی بر جزایر هرمز و کیش و نیز ارتباط منطقی با اروپاییان و حفظ منافع ملی در تجارت خارجی میسر گشت. به طوری که در اندک زمانی ارتقاء سطح کیفی بازرگانی خارجی ایران را به دنبال داشت. در این میان، کالای استراتژیک ابریشم ، نقش بسزایی در بازسازی روابط تجاری روبه رشد ایران و کشورهای اروپایی ایفا می کرد. در این مقاله سعی شده با بهره گیری از منابع تاریخی و جغرافیایی، اهمیت و جایگاه بنادر جنوبی ایران در تجارت ابریشم با یک مطالعه موردی درباره بندرعباس ، مورد ارزیابی قرار گیرد.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرایند تجارت ابریشم در دوره سلطنت شاه عباس اول محصول ارتباط تنگاتنگ میان شهرهای تولیدکننده در مرکز ایران چون کاشان، یزد و اصفهان، شهرهای واسطه ای در مناطق جنوبی تر نظیر لار و شهرهای بندری و صادرکننده نظیر بندرعباس بود که به نوعی حلقه های اصلی تجارت ابریشم را تشکیل می دادند.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
در شهر بندرعباس روزانه حدود ۵۰۰ تن زباله تولید میشود که بهصورت غیراصولی و غیربهداشتی، جمعآوری، حمل و در روبهروی ایستگاه راهآهن دفن میشود که این فرایند موجب انتشار آلودگی در منطقه شده است. بر این اساس در پژوهش حاضر سعی در مکانگزینی سایت بهینهی دفن پسماند شده است. برای دستیابی به این رهیافت، از ۴ معیار محیطزیستی (۶ زیرمعیار)، اکولوژیکی (۵ زیرمعیار)، ساختاری (۱۱ زیرمعیار) و فیزیکی (۷ زیرمعیار) استفاده شده است. این معیارها با مدل تحلیل شبکه ([۱]ANP) وزندهی شده و برای هر یک، لایهی اطلاعاتی تهیه شد. پس از تهیهی نقشهی فاصله اقلیدسی و تلفیق آن با عملگرهای فازی برای هر زیرمعیار، نقشهی حاصل در وزن فازی ANP ضرب گردید. در ادامه، از عملگرهای فازی AND، OR، SUM، Product و گامای ۹/۰، ۷/۰ و ۵/۰ برای روی همگذاری لایهها استفاده شد. برای انتخاب بهترین نقشهی روی همگذاری شده از رگرسیون حداقل مربعات استفاده شده است. سپس برای رتبهبندی سایتهای منتخب و بهترین سایت از تکنیک تاپسیس استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل شده معیار اکولوژیکی با وزن فازی ۴۴۳/۰ بیشترین تأثیر را در مکانگزینی مرکز دفن پسماند دارد. پس از آن نیز معیارهای ساختاری، محیطزیستی و فیزیکی بهترتیب با وزن فازی ۲۷۹/۰، ۱۸۳/۰ و ۰۹۵/۰ در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در زیرمعیارهای اکولوژیکی، فاصله از زیستگاه حساس کوه گنو با وزن فازی ۴۳۸/۰؛ در زیرمعیارهای ساختاری، فاصله از سکونتگاهها با وزن فازی ۱۵۵/۰؛ در زیرمعیارهای محیطزیستی، فاصله از مسیل با وزن فازی ۲۸۳/۰ و در زیرمعیارهای فیزیکی، فاصله از رودخانه با وزن فازی ۳۱۰/۰ بیشترین تأثیر را در مکانگزینی دفن پسماند دارند. در بین عملگرهای روی همگذاری فازی، عملگر اشتراک فازی SUM، بیشترین همبستگی را با معیارهای پژوهش در شناسایی سایت دفن پسماند دارد. پنج محل برای دفن پسماند در بندرعباس شناسایی شد و با مدل رتبهبندی تاپسیس، ناحیهی چهار واقع در غرب بندرعباس و روستای تلسیاه و شرق بندرعباس، قطعه زمینی با مساحت ۱۵ کیلومترمربع انتخاب شد که برای دفن پسماندهای شهری و صنعتی از دیدگاه زیستمحیطی مناسب است.
. Analytic Network Process