جستجو در مقالات منتشر شده


۱۰ نتیجه برای بهینه‌یابی

کیوان علی عسگری رنانی، سکینه یگانه، سید علی جعفرپور، رضا صفری،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

در این پژوهش، بهینه‌یابی پروتئین آبکافتی سر و بازوی ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis) بررسی شد. برای این منظور، اثر شرایط مختلف بر تولید پروتئین آبکافت‌شده سر و بازوی ماهی مرکب ببری با استفاده از آنزیم آلکالاز با روش پاسخ سطحی (RSM) مدنظر قرار گرفت. طرح باکس-بنکن با سه عامل و ۳ سطح، به‌منظور بهینه‌یابی روند آبکافت و بررسی اثر فردی و متقابل عوامل آزمایش استفاده گردید. عوامل این آزمایش شامل نسبت آنزیم به سوبسترا (درصد)، دما (C˚) و pH بود. درجه آبکافت به‌عنوان پاسخ در نظر گرفته شد. مدل ریاضی، برازش خوبی با داده‌های آزمایش داشت. براساس نتایج به‌دست آمده، شرایط بهینه از لحاظ دما، pH و نسبت آنزیم به سوبسترا به‌ترتیب عبارت بودند از ۳۳/۵۴ درجه سانتی‌گراد، ۴۹/۸ و ۹۷/۱ درصد که منجر به درجه آبکافت معادل ۵/۱۴درصد گردید. عامل نبود برازش در این مطالعه معنادار نبود که نشان‌دهنده قابلیت الگو در پیش‌بینی دامنه‌های استفاده شده در این آزمایش بود. برای تأیید شرایط بهینه پیش‌بینی شده، پروتئین آبکافت‌شده با شرایط پیشنهاد شده الگو تولید گردید که درجه آبکافت آن ۸/۱۶ درصد به‌دست آمد، که مطابق با هدف این تحقیق یعنی تولید پروتئین آبکافت‌شده با حداکثر درجه آبکافت بود. سپس خواص کارکردی پروتئین حاصل از شرایط بهینه اندازه‌گیری شد. بررسی خواص کارکردی نشان داد که این پودر پروتئینی از نظر حلالیت مناسب، ولی از نظر ظرفیت امولسیون‌کنندگی و کف‌کنندگی ضعیف است.

دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

این پژوهش به­منظور بررسی تأثیر امواج فراصوت در توان­های ۸۰-۴۰ درصد (معادل ۲۳۲-۴۶۴ وات)، دماهای استخراج ۸۰-۵۰ درجه سانتی­گراد و زمان­های استخراج ۳۰۱۰ دقیقه بر میزان راندمان استخراج پلی­ساکارید محلول در آب از قارچ خوراکی صدفی (Pleurotus ostreatus) انجام پذیرفت. بهینه­یابی فرایند استخراج و بررسی تأثیر اثرات اصلی و متقابل فاکتورها با استفاده از روش سطح پاسخ و به کمک طرح BoxBehnken با سه متغیر و در سه سطح و ۵ تکرار در نقطه مرکزی انجام شد. همچنین پلی­ساکارید استخراج شده از نظر ظرفیت آنتی­اکسیدانی (مهار رادیکال OH و DPPH) مورد بررسی قرار گرفت. بهینه­سازی بازده استخراج پلی­ساکارید به کمک روش سطح پاسخ نشان داد که ترکیبی از توان امواج فراصوت ۰۶/۵۸ درصد (معادل ۳۳۷ وات)، دمای استخراج ۱۵/۶۵ درجه سانتی­گراد و زمان امواج­دهی ۷۲/۲۱ دقیقه باعث بیشترین بازده (۷۱/۱۷ درصد) استخراج گردید. نتایج حاصل از بررسی­ فعالیت آنتی­اکسیدانی نشان داد که هرچند پلی­ساکارید استخراجی در مقایسه با آنتی­اکسیدان­های طبیعی اسید آسکوربیک و سنتزی BHT از قابلیت کمتری در جذب رادیکال­های آزاد برخوردار بود اما  خواص ضداکسایشی قابل قبولی از خود نشان داد.



دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

طراحی شبکه زنجیره تأمین از اساسی‌ترین مسائل مطرح در سازمان‌هاست، به‌خصوص سازمان‌هایی که در سطح بین‌المللی فعالیت می‌کنند. بهینه‌سازی این شبکه منجر به مدیریت کارا و مؤثر عملیات کل زنجیره تأمین می‌شود. طراحی شبکه تعداد، موقعیت، ظرفیت، نوع تسهیلات شبکه، مسیرهای توزیع، حمل مواد و محصولات از تأمین‌کننده تا مشتری و برعکس را مشخص می‌کند. این پژوهش روش حل جدیدی براساس الگوریتم‌های فرا ابتکاری MOGA و NSGAII برای یافتن مجموعه‌ای از جواب‌های پارتو بهینه ارائه می‌دهد. مسئله طراحی دو هدفه شبکه لجستیک یکپارچه، مجموعه‌ای از جواب‌های جایگزین را جهت توانمند ساختن تصمیم‌گیرندگان پیشنهاد می‌کند. نظر به اینکه در این تحقیق، سطح سرویس از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد، از این رو مدلسازی بر‌اساس برآورده شدن تمام تقاضای مشتریان انجام شده است. اهداف مورد نظر برای بهینه‌سازی شبکه شامل کمینه‌سازی هزینه کل و بیشینه‌سازی استفاده متوازن از ظرفیت تسهیلات شبکه است که منجر به کاهش زمان در سرویس‌دهی به مشتریان (افزایش سطح سرویس) می‌شود. به این ترتیب نه مسئله آزمایشی از کوچک تا بزرگ طراحی شد و برای مقایسه کیفیت جواب‌های پارتو به دست آمده از الگوریتم‌ها، هفت معیار مطرح در فضای چند هدفه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می‌دهد که جواب‌های تولیدی به‌وسیله الگوریتم NSGAII از کیفیت بالاتری برخوردارند.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

مارمالاد یک محصول فرآوری شده از برخی اندام‌های گیاهی نظیر میوه، گل، پوست میوه و غده می‌باشد که در آن قطعات گیاهی مورد استفاده کوچک بوده و به خوبی همگن شده‌اند. در تهیه مارمالاد از شکر به عنوان شیرین‌کننده استفاده می‌شود. در این پژوهش استفاده از شیره خرما به عنوان جایگزین بخشی از ساکارز مورد استفاده در فرمولاسیون مارمالاد مورد مطالعه قرار گرفت. از طرح مخلوط محدود شده برای رسیدن به فرمولاسیون بهینه و بررسی اثر ترکیبات مورد مطالعه بر خواص مارمالاد تولیدی استفاده شد. مواد مورد استفاده در فرمولاسیون، پوره آلو (% ۶۵-۳۵)، شربت نبات (% ۶۵-۰) و شیره خرما (% ۶۵-۰) بودند. تعداد ۱۰ فرمول بر اساس طرح مخلوط محدود شده تولید شد و خواص فیزیکی، شیمیایی و ارزیابی حسی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد پوره آلو بیشترین اثر را بر افزایش ویسکوزیته و اسیدیته کل مارمالاد داشت، در حالی که مواد جامد محلول کل با افزایش میزان پوره آلو در فرمولاسیون کاهش یافتند. شاخص L* نمونه‌ها با افزایش شیره خرما و پوره آلو کاهش یافت و قرمزی مارمالاد با افزایش پوره آلو افزایش پیدا نمود. ارزیابی حسی فرمولاسیون‌های تولید شده نشان داد افزایش پوره آلو سبب بالا رفتن امتیاز قوام، مالش‌پذیری، رنگ و پذیرش کلی شد، در حالی که شیرینی و عطر و طعم، بیشتر تحت تاثیر افزایش میزان شیره خرما قرار گرفت. شرایط بهینه فرمولاسیون نیز در نسبت‌های % ۵۸ پوره آلو، % ۱۲ شربت نبات و % ۳۰ شیره خرما به دست آمد و در فرمول بهینه میزان اسیدیته کل، ترکیبات فنولی کل و ویسکوزیته مارمالاد در دمای °C ۲۰ به ترتیب برابر با ۰۷/۲ گرم اسید سیتریک بر ۱۰۰ گرم، ۴/۱۱۲ میلی گرم اسید گالیک بر ۱۰۰ گرم و ۳۹۶۱ سانتی پواز بودند.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

صمغ­های استخراج‌شده از منابع مختلف دارای خصوصیات عملکردی و رئولوژیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر بوده که شرایط استخراج تأثیر بسزایی بر این خواص دارد. از این‌ رو مطالعه روش استخراج منابع جدید صمغ­ها و بهینه یابی آن، با توجه به رفتار­های متفاوت صمغ­ها نسبت به یکدیگر، بیش‌ازپیش اهمیت پیدا کرده است. در این پژوهش، بهینه یابی شرایط استخراج گلوکومانان ریشه سریش به‌عنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور، اثر دما (۸۰-۳۰ درجه سانتی‌گراد)، نسبت آب به ماده جامد (۱۰۰-۵۰) و زمان (۴-۱ ساعت) بر راندمان استخراج، ویسکوزیته ظاهری و حلالیت با روش سطح پاسخ مدلسازی و بهینه یابی شد. نتایج نشان داد مدل درجه دو بهترین مدل برای توصیف داده­ها می­باشد. دمای ۷۹ درجه سانتی‌گراد، نسبت آب به ماده جامد ۳/۹۸ به ۱ و زمان ۳ ساعت و ۱۲ دقیقه بهینه شرایط استخراج به دست آمد. تحت این شرایط، مقدار ویسکوزیته ظاهری ۲۵۰ میلی پاسکال ثانیه، حلالیت ۹۹/۵۳ درصد و راندمان استخراج ۴۳/۷۲ درصد محاسبه شد. نتایج آنالیز ترکیبات شیمیایی نشان داد که نمونه بهینه بر مبنای وزن خشک دارای کربوهیدرات ۵۲/۸۶ درصد، ۲۲/۶ درصد پروتئین، ۱۳/۶ درصد رطوبت و ۱۷/۴ درصد املاح بودند. نتایج آنالیز منوساکاریدها نیز نشان داد صمغ ریشه سریش با نسبت گلوکز به مانوز ۱/۱ به ۱ از خانواده گلوکومانان ها است.

دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

دستیابی به ویژگی های تغذیه ای مفید باهدف بهبودآثار فیزیولوژیکی و متابولیکی ، توسط اختلاط منابع غذایی مختلف، بسیارمورد توجه است. تورتیلای آردی یک نان گرد مسطح و غیرتخمیری است که عمدتا از آرد ذرت، گندم و جوساخته می شود. در این پژوهش از روش طرح مخلوط رئوس انتهایی به منظور مطالعه تاثیرجایگزینی همزمان آرد سویا و پودر آب پنیر بر خواص فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی تورتیلای آردی استفاده گردید. متغیرهای این طرح آردگندم ٪۱۰۰-٪۰، آرد سویا ٪۱۵- ٪۵ و پودر آب پنیر ٪۱۰-٪۲ بودند. نتایج نشان دادندکه تغییر نسبت کلیه متغیرها بر خواص فیزیکوشیمیایی مورد بررسی تاثیر معنی داری داشت و با افزایش سطح جایگزینی شاهد کاهش میزان رطوبت در دسترس محصول بودیم. استفاده از پروتئین آب پنیر و پروتئین سویا در بیشترین نسبت از محدوده بطور معنی داری منجر به کاهش ضخامت نمونه ها شد و نسبت بالای آرد گندم منجر به تولید نمونه هایی با ضخامت بیشتر گردید. همچنین رابطه بین کلیه متغیرها و صفات سختی، سفتی  وکشش پذیری معنی دار شد و افزایش مقدار پودر آب پنیر در فرمولاسیون باعث کاهش مقدار سفتی وسختی نمونه ها و تغییرات قابل توجهی در میزان کشش پذیری تورتیلا گردید. بیشترین میزان سختی تورتیلا برای نمونه های حاوی کمترین میزان پودر آب پنیر بود. در فرمولهای غنی از فیبر الاستیسیته ی نمونه ها به میزان قابل توجهی کم شد. همچنین تغییر نسبت کلیه متغیرها بر ویژگی حسی بافت از نظرآماری موثر بودند. افزایش نسبت آرد سویا و پودرآب پنیر منجر به بهبود عطر نمونه ها شد و نمونه های حاوی نسبت کمتری از پودرآب پنیر طعم واحساس دهانی مطلوب تری داشتند. بهینه سازی نشان داد که  بهترین فرمولاسیون برای تولید تورتیلای غنی از پروتئین  حاوی %۸۳,۲ آرد گندم، % ۱۲.۶ آرد سویا  و %۴.۲ پودر آب پنیر می باشد.

دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده

بیماری سلیاک رایجترین بیماری ناشی از مصرف گلوتن است و تنها راه پیشگیری از آن استفاده از مواد غذایی فاقد گلوتن می‌باشد. هدف از این پژوهش بهینه‌یابی فرمولاسیون نان بدون گلوتن بر پایه آرد کینوا، آنزیم لکاز و صمغ زانتان بود. برای این منظور، ویژگی‌های حسی و بافت نان تحت تأثیر متغیرهای مستقل شامل آرد کینوا (۰-۵۰ درصد)، صمغ زانتان (۵/۰- ۰ درصد) و آنزیم لکاز (۰-۲ واحد فعالیت آنزیم به ازای هر گرم آرد (U/g)) با استفاده از روش سطح پاسخ و بر اساس طرح مرکب مرکزی ارزیابی شدند. سپس برخی ویژگی‌های کیفی نان‌های بدون گلوتن در شرایط بهینه با نمونه شاهد (نان بدون گلوتن حاوی آرد برنج و ذرت فاقد آرد کینوا، آنزیم لکاز و صمغ زانتان) در مدت زمان ۷ روز مقایسه شد. نتایج نشان داد آرد کینوا و آنزیم لکاز تأثیر معنیداری  بر ویژگیهای حسی نمونه‌های نان شامل رنگ پوسته نان، تخلخل، طعم، عطر و بو، سفتی و پذیرش کلی داشتند (p<۰,۰۵). در حالیکه اثر سطح درجه دوم صمغ بر پذیرش کلی و همچنین برهم‌کنش آنزیم لکاز و صمغ زانتان بر سفتی نان معنی‌دار بود (p<۰,۰۵). فرمولاسیون نان بهینه شامل ۴۰ درصد آرد کینوا، ۴۶/۰ درصد صمغ زانتان و U/g ۲ آنزیم لکاز بود. مقایسه نمونه بهینه با نمونه شاهد بدون گلوتن نشان داد که میزان آنتالپی و دمای پیک نمونه نان شاهد بیشتر از نمونه بهینه بوده و بیانگر بیاتی بیشتر آن می‌باشد. از نظر فاکتورهای بافت و ارزیابی حسی، نمونه بهینه به صورت معنی‌داری نسبت به نمونه شاهد بهتر بود. ولی از نظر شاخص رنگ L*، نمونه شاهد مقادیر بالاتری نشان داد (p<۰,۰۵).

دوره ۱۹، شماره ۱۳۳ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

استفاده از نانوتکنولوژی در صنایع غذایی امکاناتی مانند درون‌پوشانی و انتقال هدفمند ترکیبات و اسانس‌های گیاهی بدون تأثیرات حسی نامطلوب را فراهم می‌سازد. در این تحقیق اسانس گیاه صندل سفید (Santalum album linn.) برای تهیه نانو امولسیون استفاده شد. خصوصیات نانوامولسیون ارزیابی و بهینه­یابی شد. برای انجام تحقیق از نرم‌افزار آماری Design-Expert ۱۲ و روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی با متغیرهای آماری، فرکانس فراصوت (۳۱-۲۵ کیلوهرتز)، مدت ‌زمان فراصوت (۱۰-۲۰ ثانیه) و میزان اسانس صندل (۱-۱۰ درصد) استفاده شد. پس از استخراج و شناسایی ترکیبات مؤثره اسانس آزمون‌های درصد فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ویسکوزیته، شاخص­­­­های رنگی و اندازه ذرات نانو امولسیون انجام شد و پس از بهینه­یابی آزمون پایداری بر روی نمونه بهینه انجام گرفت. نتایج بهینه‌یابی نشان داد با شرایط اسانس صندل به میزان ۵/۵ درصد، فرکانس فراصوت به میزان ۲۸ کیلوهرتز، مدت ‌زمان فراصوت به میزان ۱۵ ثانیه، نانوامولسیونی با خصوصیات بهینه می‌توان تولید نمود. پس از تکرار آزمایش‌ها برای نقطه به‌دست‌آمده پاسخ‌های ذیل به دست آمد، میزان اندازه ذرات ۲۳۰ نانومتر، ویسکوزیته معادل ۱۰/۳ میلی‌پاسکال ثانیه، شاخص روشنایی معادل ۷۸، شاخص سفیدی ۵۸ و فعالیت آنتی‌اکسیدانی معادل ۷۰ درصد بود. انتظار می رود این نانوامولسیون­ها پتانسیل کاربرد در در صنایع آرایشی، دارویی و غذایی را دارا باشند.

دوره ۲۱، شماره ۱۵۷ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

گل ختمی یکی از گیاهان حاوی موسیلاژ است که اثر درمانی موسیلاژ آن بر غشای مخاطی بافت و بهبود زخم معده به اثبات رسیده است. موسیلاژ این گیاه از L-رامنوز، D-گالاکتوز، اسید گالاکونونیک و اسیدD- گلوکورونیک تشکیل شده است. پلی‌ساکاریدهای یافت شده در ایـن گیـاه خاصـیت آنتـی‌اکسـیدانی دارنـد. عمده فعالیت آنتی‌اکسیدانی این گیاه مربـوط بـه ترکیـب آلفـا توکوفرول آن می‌باشد. صمغ‌های استخراج ‌شده از منابع مختلف دارای خصوصیات عملکردی و رئولوژیکی متفاوتی نسبت به یکدیگر بوده که شرایط استخراج تأثیر بسزایی بر این خواص دارد. در این پژوهش راندمان استخراج موسیلاژ گل ختمی به عنوان یک منبع جدید هیدروکلوئیدی مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور اثرات توان مایکروویو (۸۵۰-۲۵۰وات)، نسبت آب (۹۰-۵۰) و زمان (۱۰-۲ دقیقه) بر راندمان استخراج بهینه‌سازی شد. راندمان استخراج صمغ در دامنه %۴/۴ تا %۶/۱۱ به دست آمد. کمترین میزان استخراج در نسبت آب ۷۰، زمان ۲ دقیقه و توان ۵۵۰ وات به دست آمد و بیشترین میزان استخراج در نسبت آب به دانه ۸۰، زمان ۴ دقیقه و توان مایکروویو ۷۰۰ وات بود. با توجه به نتایج حاصـل از تجزیـه واریـانس داده‌هـا، مدل درجه دوم بهترین مدل برای توصیف داده‌ها می‌باشد. در توان­های پایین افزایش نسبت آب به دانه منجر به افزایش راندمان استخراج شد. افزایش راندمان استخراج با افزایش نسبت آب به دانه را می‌توان به وجود حلال بیش­تر نسبت داد که نیروی محرکه برای انتقال جرم صمغ از دانه­­ها را تشدید می­نماید.
 

دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

بنابر نظر اندیشمندان و صاحبان‌نظر آموزش عالی ایران بخش قابل توجهی از مسائل و معضلات این نظام به ناکارآمدی تصمیم‌ها و سیاست‌های این بخش و مبتنی نبودن آن بر شواهد علمی و تجربی بازمی‌‌گردد. سیاست‌گذاری داده باز به عنوان مفهومی جدید که استفاده از مشارکت عمومی و ظرفیت‌های توانمند در عرصه سیاست‌گذاری عمومی را مد نظر قرار می‌دهد، می‌تواند در زمینه پشتوانه‌سازی علمی و عقلایی در راستای بهینه‌یابی سیاستی در نظام آموزش عالی ایران مورد توجه قرار گیرد. پژوهش حاضر با رویکردی آمیخته، ابتدا سعی در شناسایی الزامات سیاست‌گذاری داده باز در نظام آموزش عالی ایران با رویکردی کیفی و سپس واکاوی نقش این مهم با استفاده از آزمون رگرسیون، در بهینه‌یابی سیاستی در نظام آموزش عالی ایران داشت. در بخش کیفی مصاحبه با ۹ نفر از خبرگان سیاست‌گذاری آموزش عالی ایران مد نظر قرار گرفت. در بخش کمی نیز جامعه پژوهش ۳۶۰ نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران ۱۸۶ نفر آن‌ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از اجرای رگرسیون نشان داد که الزامات فرهنگی- اجتماعی ۳۰۴/۰، الزامات مدیریتی، ۲۷۳/۰، الزامات سیاسی- حقوقی، ۱۹۷/۰ و الزامات فنی تکنولوژیکی ۱۵۲/۰، از واریانس متغیر بهینه‌یابی سیاستی در نظام آموزش عالی ایران را تبیین نمودند.

صفحه ۱ از ۱