جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای تحلیل مکانی

الهام حق شناس، مهدی غلامعلی فرد، نعمت الله محمودی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

با توجه به افزایش جمعیت جهانی تقاضا برای مصرف آبزیان در جهان رو به افزایش است، بنابراین بهره­گیری از روش­های نوین مانند آبزی­پروری دریایی می­تواند منبع مطمئنی برای تهیه و تأمین آبزیان در جهان باشد. هدف از مطالعه­ی حاضر آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی‌پروری دریایی موجود در سواحل استان مازندران می‌باشد.
در این مطالعه، سه دسته معیار (کیفیت آب، اقتصادی- اجتماعی و فیزیکی- محیطی) برای آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی­پروری موجود در سواحل مازندران در نظر گرفته شد که از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بر اساس تعریف قانون تصمیم بهره‌گیری  شده است و در پایان به تحلیل مزارع آبزی­پروری موجود (۹ مزرعه) با استفاده تابع Extract پرداخته می­شود.
 نتایج نشان می­دهد، موقعیت مزارع حاضر می­تواند به مناطق مطلوب­تر با ریسک کمتر انتقال یابد. از بین مزارع موجود، مزرعه­ی ۱ و ۲ واقع در سواحل جویبار و بابلسر، دارای مناسبترین وضعیت و بالاترین  مقدار مطلوبیت می­باشند. همچنین نتایج وزن­دهی بین سه گروه پارامترهای کیفیت آب، فیزیکی و اجتماعی-اقتصادی نشان می­دهد؛ گروه کیفیت آب با توجه به اهمیت معیارهای دما، کدورت و کلروفیل در آبزی­پروری دریایی دارای وزن بیشتر نسبت به سایر گروه­ها می­باشد (۴۰۳۴/۰) و سپس به گروه فاکتورهای فیزیکی (۳۸۰۸/۰) نسبت به فاکتورهای اجتماعی (۲۱۶۸/۰) وزن بیشتری داده شده است.
یافته­ های این تحقیق، توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی و نیز تصاویر ماهواره­ای را در ارزیابی و مکانیابی آبزی­پروری دریایی نشان می­دهد.

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

در این تحقیق طوفان های گرد و خاک بر حسب فراوانی زمانی و مکانی برای ۵۰ ایستگاه هواشناسی سینوپتیک در سراسر کشور در طی دوره آماری ۱۹۸۷- ۲۰۰۶ بررسی و تجزیه و تحلیل شد. به این منظور داده های آمار روزانه کدهای پدیده گرد و خاک از سازمان هواشناسی کشور دریافت شد و فراوانی آن ها به صورت سالیانه و ماهیانه محاسبه و برای اطلاعات مذکور نقشه پراکندگی مکانی طوفان ها تهیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از بررسی سالیانه پدیده گرد و خاک معلق در هوا نشان می دهد که ایستگاه زابل با میانگین فراوانی ۱۸۳ روز بیش ترین تعداد روزها و پس از آن ایستگاه های زاهدان، بوشهر، طبس، بندرعباس، جاسک، ایرانشهر، همدان و اهواز به ترتیب بیش ترین فراوانی ها را دارند. نتایج بررسی فراوانی ماهانه برای پدیده گردخاک معلق در هوا نشان می دهد که بیش ترین فراوانی مربوط به ماه ژولای و کم ترین فراوانی مربوط به ماه دسامبر است. نتایج حاصل از بررسی سالیانه طوفان های گرد و خاک نشان می دهد که به طور کلی ایستگاه زابل بیش ترین فراوانی وقوع طوفان را در طی دوره آماری بررسی شده دارد. از نظر توزیع فراوانی ماهیانه به جز ایستگاه زابل که در ماه ژولای در طی دوره آماری بررسی شده بیش ترین فراوانی رادارد و ایستگاه زاهدان که در ماه های مارس و فوریه هر کدام با میانگین فراوانی یک طوفان بیش ترین فراوانی ها را دارند، در سایر ایستگاه ها بیش ترین فراوانی مربوط به ماه می است. در مناطق مختلف کشور از نظر فراوانی وقوع طوفان می توان به چهار طبقه تقسیم کرد.

دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

اختلاف زیاد بین دمای محیط و مایعات برودتی در مخازن ذخیره این مایعات موجب می‌شود تا انتقال حرارت از طریق تکیه‌گاه‌های بین مخزن داخلی و خارجی از اهمیت بالایی برخوردار باشد. در کنار انتقال حرارت پایین، استحکام بالا نیز از جمله پارامترهای مهم در طراحی تکیه‌گاه‌های مخازن برودتی محسوب می‌شود. مواد پلیمری از لحاظ پایین بودن ضریب رسانایی شرایط مطلوبی دارند اما از نظر خواص مکانیکی دارای استحکام پایین‌تری نسبت به فولادها هستند. هدف این تحقیق ارائه یک تکیه‌گاه جدید مرکب جهت استفاده در مخازن برودتی است که از نظر انتقال حرارت و استحکام بیشترین بازده را داشته باشد. در این طرح، تکیه‌گاه از دو قسمت پلیمری و فولادی چند لایه‌ ساخته شده است. مقاومت حرارتی بین لایه‌ها در قسمت فولادی، انتقال حرارت این بخش از تکیه‌گاه را محدود می‌کند. برای محاسبه میزان دقیق مقاومت حرارت تماسی بین لایه‌ها در فشارها و دماهای مختلف، یک مدل تحلیلی توسعه یافته است. مدل المان محدود مکانیکی-حرارتی برای مطالعه انتقال حرارت تکیه‌گاه پیشنهادی توسعه یافته و به‌ کمک کد المان محدود ANSYS حل شده است. نتایج المان محدود شامل توزیع دما و شار حرارتی عبوری برای تکیه‌گاه پیشنهادی و یک تکیه‌گاه پلیمری مقایسه شده‌اند. نتایج شار حرارتی عبوری کاهش میزان شار حرارتی عبوری از تکیه‌گاه مرکب پیشنهادی در بارگذاری استاتیک مخزن را در مقایسه با تکیه‌گاه ساخته شده از بلوک پلیمری نشان می‌دهد.

دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

جوشکاری با پرتولیزر، یکی از فرآیندهای تولیدی مهم برای اتصال ورق‌ها در صنعت خودروسازی است. در این پژوهش برای نخستین ‌بار فرآیند جوشکاری لیزر پالسی اتصال غیرهم‌جنس فولاد زنگ‌نزن به فولاد کم‌کربن شبیه‌سازی شده است. برای این منظور در ابتدا با استفاده از روش المان محدود و تعریف دقیقی از منبع حرارتی، تحلیل حرارتی صورت گرفت که در نتیجه آن پروفیل دمایی و ابعاد منطقه ذوب به دست آمده است. سپس تحلیل مکانیکی، انجام و نتایج تحلیل حرارتی به‌صورت تاریخچه در المان‌های مکانیکی ذخیره شد تا شرایط حرارتی مواد به دست آید. در نتیجه این تحلیل، کرنش الاستیک و پلاستیک و همچنین میزان تنش پسماند به دست آمد. نتایج حاصل نشان می‌دهند که فولاد کم‌کربن به‌دلیل ضریب هدایت حرارتی بالاتر حین سردشدن، حرارت بیشتری را از خود عبور می‌دهد و همچنین فولاد کم‌کربن به‌دلیل تنش تسلیم بالاتر در انتها تنش پسماند بیشتری را در خود ذخیره می‌کند. برای اعتبارسنجی نتایج دو ورق فولاد زنگ‌نزن ۳۰۴ در آزمایشگاه، با پارامترهای مشخص مشابه با مدل شبیه‌سازی‌شده متجانس توسط فرآیند جوشکاری لیزری جوش داده شدند. مقایسه نتایج به‌دست‌آمده از مدل آزمایشگاهی با مدل شبیه‌سازی‌شده تطابق بسیار خوبی را نشان می‌دهد. 


دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

آلودگی صوتی یکی از معضلات رو به افزایش زیست­بوم­های شهری است که با سلب آسایش صوتی از شهروندان، به عنوان عاملی زیان­آور برای سلامتی روحی، روانی و جسمی شناخته‌شده است. اهواز که به عنوان کانون شهری استراتژیک غرب ایران و شهری چندنقشی در مقیاس ملی شناخته می‌شود، به دلیل گسترش فضایی، الگوی استقرار صنایع سنگین و کارگاه­ها، عبور خط راه‌آهن سراسری از درون بافت شهر، استقرار فرودگاه و پایانه­های بین­شهری و درون بافتی، وجود هسته­های پراکنده خدماتی- تجاری و دلایل متعدد دیگر، از شهرهای با تعداد بالای آلاینده­های صوتی و میزان پایین آسایش صوتی محسوب می‌شود. نارضایتی شهروندان از حجم بالای آسایش صوتی، جمعیت گریزی و کاهش قیمت زمین شهری در بخش‌های با تراز بالای صوتی از مهم‌ترین پیامدهای آلاینده‌های صوتی در کلان‌شهر اهواز است. این در حالی است که استانداردهای مطلوب همجواری، یکی از ابعاد مغفول در برنامه­ریزی کالبدی شهرها جهت مدیریت آسایش صوتی است. بر این اساس پژوهش حاضر با رویکردی مکانی، به دنبال تحلیل الگوی همجواری کاربری­های صداساز در شهر اهواز است. این پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. در این تحقیق، پس از تعیین کاربری­های منتخب و پیاده­سازی اصول همجواری از بعد آلایندگی صوتی در محیط نرم­افزار GIS و ترکیب آن با مدل دلفی فازی، نقشه الگوی همجواری کاربری اراضی استخراج شده است. نتایج استخراج داده‌ها از نقشه نهایی نشان داده است که؛ ناحیه دو از منطقه یک با ضریب (۸۵۷/۰) و ناحیه پنج از منطقه یک با ضریب (۷۹۲/۰) بالاترین ضریب همجواری ناسازگار و کم‌ترین میزان آسایش صوتی را داشته­اند. همچنین کمترین میزان همجواری ناسازگار مربوط به ناحیه چهار از منطقه پنج با ضریب (۰۱۵/۰) و ناحیه چهار از منطقه دو با ضریب (۰۱۶/۰) می­باشد.
 
 

صفحه ۱ از ۱