۱۱ نتیجه برای درجه حرارت
معصومه پورافراسیابی، زهره رمضانپور، جاوید ایمانپور نمین، مرجان صادقی راد،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
تراکم سلولی و نرخ رشد Dunaliella salina Teodoresco ، در شدت نور۵۰ و۱۵۰ میکرومول فوتون بر متر مربع در ثانیه در درجه حرارت های ۵/۰± ۲۵ و ۵/۰± ۳۱ درجه سانتی گراد بررسی شد. این جلبک از دریاچه ارومیه جداسازی و در تیمارهای مختلف (۱۲n=) کشت داده شد. شمارش سلولی در سه تکرار با استفاده از لام توما و به صورت روزانه انجام شد. منحنی رشد جلبک با استفاده از نرم افزار اکسل ترسیم گردید. نرخ رشد ویژه۲ (d-۱) پس از محاسبه، توسط آزمون آنالیز واریانس دو طرفه بین تیمار ها مقایسه شد. بیشترین تراکم سلول ها (۱۰۶ × ۳/۱± ۸/۴ سلول در هر میلی لیتر) در شدت نور ۱۵۰ میکرومول در درجه حرارت ۲۵ درجه سانتی گراد بود. کمترین آن (۱۰۶ × ۵/۰± ۸/۲ سلول در هر میلی لیتر) در شدت نور۵۰ میکرومول در درجه حرارت ۳۱ درجه سانتی گراد ثبت شد. نرخ رشد ویژه اختلاف معنی داری در تیمارهای مختلف داشت .(P
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱-۱۳۸۴ )
چکیده
خشک کردن یکی از مهمترین مراحل فرآوری پسته است و بهینه سازی آن باعث بهبود کیفیت محصول نهایی می شود. تغییر پارامترهای خشک کردن مانند درجه حرارت، سرعت جریان، رطوبت نسبی هوا و رطوبت اولیه پسته تاثیر قابل ملاحظه ای بر خصوصیات کیفی، شیمیایی و میکروبی پسته خشک دارد در نتیجه کنترل روند بهینه سازی خشک کردن امری ضروری می باشد. این مسئله نیاز به شرح دقیق مکانیزم خشک کردن دارد، در این مقاله معادله انتقال جرم با فرض متقارن بودن دانه پسته، دستگاه معادله سیستم انتقال جرم فرمول بندی شده و به روش اجزا محدود با ضرایب پخش جرم متفاوت حل شده اند. برای تایید صحت مدلهای استخراج شده، بوسیله خشک کن آزمایشگاهی، توده بستر نازک پسته (رقم اوحدی) با رطوبت اولیه ۰,۲۶ (بر پایه خشک) و با دمای هوای خشک کننده ۷۰۰C و ۵۵ و رطوبت نسبی ۲۰% و سرعت جریان هوا ۱.۵m/s خشک شد. در طول مدت خشک کردن بستر نازک، وزن توده پسته با فواصل زمانی یک دقیقه اندازه گیری شده و با این داده ها رطوبت پسته محاسبه گردید. مدلها نیز با توجه به ورودی های حاصل از شرایط آزمایشگاهی با گام یک دقیقه حل شد. ضریب پخش جرم اصلاح شده در طی خشک شدن پسته با دمای هوای خشک کننده ۷۰۰C و ۵۵ به ترتیب ۷.۵´۱۰-۱۰m۲/s و ۵.۰´۱۰-۱۰ محاسبه شد که متوسط انحراف نسبی داده های شبیه سازی شده نسبت به داده های آزمایشگاهی برای دمای هوای خشک کننده ۷۰۰C و ۵۵ با ضرایب پخش جرم اصلاح شده به ترتیب ۱.۸۷% و ۵.۳% محاسبه شد که قابل قبول بود. در نتیجه از مدل شبیه سازی شده می توان برای پیش بینی تغییرات رطوبت و گرادیان رطوبتی در داخل دانه پسته در طی خشک کردن استفاده نمود
ابراهیم ستوده، ایمان ناصریفرد، امین اوجیفرد، وحید مرشدی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: در سالهای اخیر پرورش ماهیان دریایی یکی از مهمترین فعالیتهای آبزیپروری در مناطق گرمسیری بوده و پرورش آنها رشد قابل ملاحظهای در اکثر مناطق جهان داشته است. هدف این پژوهش، بررسی اثرات درجه حرارتهای مختلف آب بر عملکرد رشد، ترکیب بیوشیمیایی لاشه و شاخصهای خونی ماهی سیباس آسیایی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر سه تیمار درجه حرارتی ۲۰، ۲۷ و C۳۳º با سه تکرار بهمدت ۶ هفته روی ۸ قطعه ماهی سیباس اجرا شد که بهصورت تصادفی به تانکهایی با ظرفیت ۵۰۰لیتری منتقل شدند و غذادهی ماهیان با استفاده از غذای کنسانتره تجاری انجام شد. در پایان دوره آزمایش عملکرد رشد، شاخصهای خونی و ترکیبات شیمیایی لاشه ماهیان مورد سنجش قرار گرفت. دادهها با نرمافزار SPSS ۱۸ از طریق آزمون تحلیل واریانس یکراهه و دانکن تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین وزن نهایی ماهیان پرورشیافته در درجه حرارت C۲۷º بهطور معنیداری نسبت به دو تیمار دیگر بالاتر بود. شاخصهای ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن، مصرف غذا و بازده پروتئین در دو تیمار ۲۷ و C۳۳º نسبت به تیمار C۲۰º بهطور معنیداری بالاتر بودند. پارامترهای خونشناسی تغییرات معنیداری نداشتند. بین ترکیبات بیوشیمیایی خونی، گلوکز و کلسترول بهطور معنیداری تحت تاثیر درجه حرارت آب قرار گرفتند. فعالیت آنزیمهای کبدی در پلاسمای ماهیان پرورشیافته و ترکیبات بیوشیمیایی لاشه ماهیان (چربی، پروتئین، خاکستر و رطوبت) در تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری نداشتند.
نتیجهگیری: درجه حرارتهای ۲۷ و C۳۳º برای پرورش ماهیان سیباس آسیایی در آب دریا مناسب است. شاخصهای خونی و ترکیبات شیمایی بدن ماهیان تحت تاثیر درجه حرارتهای مختلف نیست.
مهدی نیکو،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف مطالعه حاضر استخراج ژلاتین از پوست فیل ماهی پرورشی در درجه حرارتهای مختلف، سپس آبکافت توسط آنزیم پروتئازی آلکالاز و در نهایت سنجش دامنه وزن مولکولی پپتیدها، ترکیب اسیدآمینه و ارزیابی فعالیت ضداکسایشی آبکافت ها بوده است.
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
نوع فرایند خشک شدن، درجه حرارت خشک شدن و محتوای رطوبت نهایی دانه عواملی هستند که بر استحکام دانه در نتیجه بر ضایعات حاصل از تبدیل تاثیر میگذارند. در این تحقیق اثر درجه حرارت خشک کردن در دوسطح شامل (۴۰ و C ° ۶۰)، محتوای رطوبت نهایی دانه در چهار سطح شامل (۸، ۱۰، ۱۲ و w.b. ۱۴% ) بر روی ضایعات حاصل از تبدیل سه رقم برنج شامل (حسنی، هاشمی و علی کاظمی) متداول در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. تبدیل نمونه ها بوسیله پوست کن غلتک لاستیکی و سفید کن سایشی آزمایشگاهی انجام پذیرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که رقم حسنی با اختلاف معنی دار (با میانگین ۲۷/۱۲%) دارای کمترین ضایعات پوست گیری نسبت به ارقام هاشمی (با میانگین ۳۲/۱۵%) و علی کاظمی (با میانگین ۸۶/۱۵%) میباشد. با افزایش درجه حرارت خشک کردن از ۴۰ به C ° ۶۰ ، میانگین ضایعات پوست گیری بطور معنی دار از مقدار ۶۲۴/۱۱ به ۶۴/۱۷%، افزایش یافت. افزایش محتوای رطوبت دانه از ۸ الی w.b. ۱۴% باعث کاهش معنیدار میانگین ضایعات پوستگیری از ۸۳/۲۰ % به ۶۴/۸ % شد. در بین ارقام مورد آزمایش، رقم هاشمی از کمترین ضایعات سفید کنی( ۰۵/۲۱%) و حسنی از بیشترین مقدار ضایعات سفید کنی (۲۱/۳۰%) برخوردار بوده است. کاهش درجه حرارت خشککنی از C ° ۶۰ به C ° ۴۰، باعث کاهش معنی دار میانگین ضایعات سفیدکنی از مقدار ۳۳/۳۱ به ۶۹/۱۹% شده است. افزایش محتوای رطوبت نهایی خشک کردن دانه از ۸ الی w.b. ۱۴%، باعث کاهش معنی دار ضایعات سفیدکنی دانه از ۸۴/۳۰ % به ۵۹/۱۹ % شده است.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
اهداف: شناخت اقلیم یک منطقه میتواند باعث ایجاد معماری همساز با آن شود لذا در این مقاله بررسی تطابق معماری روستای دستکند میمند که قدمت آن به ۱۲ هزار سال میرسد و عنصر اقلیمی درجهحرارت به عنوان مساله اصلی پژوهش تعیین گردید. هدف اصلی شناخت میزان تطابق عنصر اقلیمی درجهحرارت با معماری روستای دستکند میمند در دوره گرما است.
روشها: برای تحقق هدف، از روش تحقیق همبستگی بر پایه اندازهگیریهای میدانی کمک گرفته شد. اندازهگیریهای میدانی در روزهای ۱۲ و ۱۳ مرداد سال ۱۳۹۸ به عنوان نماینده دوره گرما انجام شد. متغیر درجه حرارت در روستای میمند توسط دستگاه دیتالاگر برداشت شد و لازم به ذکر است که برداشتها در ساعات ۶ صبح و ۳ بعدازظهر انجام شد تا بتوان بیشینه و کمینه درجهحرارت را بدست آورد.
یافتهها: نتایج حاصل از نمودار زیستاقلیمی گیونی نشان داد که اختلاف بسیاری بین کمینه و بیشینه درجهحرارت در روزهای برداشت وجود دارد. لذا برای رسیدن به بیشترین میزان تطابق معماری با اقلیم میبایستی تمهیدات معمارانه خاصی را اعمال نمود. یافتههای معماری روستای دستکند میمند نشان داد که بناهای حفرشده در دل کوه از ظرفیت حرارتی بالای خاک بهره میبرند که میتواتد بیشترین تطابق را با عنصر اقلیمی درجهحرارت در دوره گرما داشته باشد همچنین جهت گیری، وجود سایهبانهای مناسب افقی و قابیشکل، عدم بازشوی زیاد از دیگر عوامل مهم کالبدی برای تطابق با عنصر اقلیمی درجه حرارت در روستای میمند است.
نتیجهگیری: میتوان اینطور گفت که غالب بناهای روستای میمند دارای تطابق مناسبی با عنصر اقلیمی درجهحرارت در دوره گرما میباشند.
دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
درجه حرات ژلاتینه شدن، دمایی است که گرانول های نشاسته به طور برگشت ناپذیر نظم کریستالی خود را در طی حرارت از دست می دهند و توسط روش گرماسنجی افتراقی قابل اندازه گیری است. با توجه به پرهزینه بودن این روش، سعی گردید با استفاده از داده های منحنی ویسکوزیته ، درجه حرارت ژلاتینه شدن ارقام برنج پیش بینی گردد. ابتدا تعداد ۱۰ رقم مختلف برنج انتخاب و درجه حرارت ژلاتینه شدن توسط روش گرماسنجی افتراقی تعیین شد. در نمودار ویسکوزیته ارقام انتخاب شده، نقطه ای که منحنی دقیقا در آن زمان شروع به بالارفتن می کرد بر حسب دقیقه تعیین گردید. با مقایسه داده های بدست آمده از روش گرماسنجی افتراقی ، فرمول تعیین درجه حرارت ژلاتینه شدن توسط دستگاه اندازه گیری سریع ویسکوزیته بدست آمد . ضریب همبستگی بین درجه حرات ژلاتینه شدن حاصل از منحنی گرانروی و درجه حرات ژلاتینه شدن حاصل از گرماسنجی افتراقی بسیار نزدیک به ۱ بود که تایید کننده دقت فرمول ارائه شده بود. از آزمون تی و مقایسه میانگین زوجی برای مقایسه دو روش استفاده شد و مشخص گردید تفاوت معنی داری بین داده های دو روش مورد استفاده وجود ندارد. در نهایت درجه حرارت ژلاتینه شدن ۳۷ رقم با بررسی میزان ویسکوزیته تعیین شد که دقیقا در محدوده قابل انتظار بودند . لذا با استفاده از دستگاه اندازه گیری سریع ویسکوزیته در کنار ارزیابی گرانروی می توان مقدار دقیق درجه حرارت ژلاتینه شدن را نیز بدست آورد و باعث صرفه جوئی در هزینه مربوط استفاده از روش گرماسنجی افتراقی شد.
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
رسیدن پنیر فرایندی کند و تدریجی بوده و در نتیجه پرهزینه و گران می باشد. افزایش درجه حرارت نگهداری به منظور تسریع دورۀ رسیدن مؤثرترین و ارزانترین روش برای کوتاه کردن دورۀ رسیدن و کاهش هزینه های تولید می باشد. با وجود این رشد میکروارگانیسم های مضر نیز با افزایش درجه حرارت تسریع می گردد. هدف از این تحقیق بررسی اثر افزایش دما به منظور تسریع رسیدن، بر روی تغییرات جمعیت میکربی بیماریزا در طول ۱۲۰ روز رسیدن پنیر لیقوان بود. نمونه های پنیر آزمایشی دورۀ رسـیدن را در ۴ دمای C°۹،C ° ۱۳، C°۱۵ وC°۱۹ سپری کردند و از نظر شمارش کلی باکتری، کلیفرم، کپک و مخمرها، وجود اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس در طول رسیدن مورد آنالیز قرار گرفتند. اثر دما بر شمارش کلی و کلیفرم در همۀ روزهای آزمایش معنی دار (۰۵/۰P<) بود و پنیرهای رسیده در دمای C °۱۹ به طور معنی داری (۰۵/۰P<) دارای شمارش میکربی بالاتری بودند. اشرشیاکلی در روزهای ۳۰، ۶۰ و ۹۰ دورۀ رسیدن، در تیمار C°۱۹ و در سایر تیمارها در روزهای ۳۰ و ۶۰ مثبت بود. استافیلوکوکوس اورئوس در همه تیمارها منفی بود. از نظر شمارش کپک و مخمرها اختلاف معنی داری (۰۵/۰P<) بین تیمارها مشاهده نگردید. در همه تیمارها با گذشت دورۀ رسیدن، شمارش میکربی روند کاهشی داشت. بر اساس نتایج این مطالعه افزایش دما جهت تسریع رسیدن باید با احتیاط و در نظر گرفتن استانداردهای بهداشتی صورت گیرد. حداکثر دما جهت تسریع در رسیدن، نباید ازC °۱۵ تجاوز کند.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
بازرسی قطعات امری ضروری در صنایع مختلف است. روشهای گوناگونی بدین منظور مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از پرکاربردترین این روشها آزمون فراصوتی است. آزمون فراصوتی کاربردهای متعددی نظیر شناسایی و ارزیابی عیوب، اندازهگیری برخی خواص مکانیکی و متالورژیکی مواد و دماسنجی دارد. در بخش اول این مقاله، معادلات تئوری و تحلیل اجزا محدود چگونگی تغییر سرعت امواج فراصوتی در حضور گرادیان درجه حرارت ارائه شد. در این بخش به بررسی اثر گرادیان درجه حرارت بر سرعت امواج فراصوتی طولی به صورت تجربی پرداخته میشود. برای انجام آزمایشهای تجربی دستگاهی خاص طراحی و ساخته شده است. این دستگاه شرایط توزیع دمای مناسب و شرایط ارسال و دریافت امواج فراصوتی حجمی طولی را به صورت همزمان ایجاد میکند. ۱۲ آزمایش برای بررسی اثر طول اولیه قطعه و دماهای بیشینه و کمینه در قطعه انجام شده است. نتایج حاصل از آزمایشها با نتایج تئوری مقایسه شدند و تطابق بسیار خوبی میان نتایج تئوری و تجربی مشاهده شد. تحلیل عدمقطعیت اندازه-گیری سرعت امواج فراصوتی طولی در حضور گرادیان درجه حرارت، صورت گرفت و منابع خطا در اندازهگیری سرعت امواج فراصوتی شناسایی شدند. مقدار عدم قطعیت اندازهگیری سرعت برابر ۴,۵ m/s بدست آمد.
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش رفتار تیر خمیدهی ساندویچی تحت بارگذاری ضربهای کمسرعت، با در نظر گرفتن تاثیر دمای محیط، با بکارگیری تئوری مرتبه بالای سازههای ساندویچی مورد بررسی قرار گرفته است. تیر ساندویچی مورد مطالعه از ترکیب رویه های کامپوزیتی و هستهی فومی تشکیل و شرایط تکیهگاهی در بارگذاری از نوع تکیهگاه دو طرف ساده با امکان تغییر مکان در راستای محیطی انتخاب شدهاست. برای مدلسازی ضربه از مدل دو درجه آزادی جرم و فنر استفاده گردیده است. در فرمولبندی ارائه شده برای رویهها از تئوری برشی مرتبهی اول استفاده شده و میدان جابجایی هسته مجهول درنظر گرفته شده است . سپس به کمک تئوری الاستیسیته و با استفاده از شرایط سازگاری در فصل مشترک هسته با رویهها و روابط تنش-کرنش، میدان جابجایی هسته مشخص میشود . از اصل همیلتون برای استخراج معادلات حاکم بر حرکت تیر استفاده شد. به منظور صحهگذاری نتایج بدست آمده از تحلیل ، از نتایج مراجع و تحلیل عددی در نرم افزار آباکوس استفاده شده،که همخوانی نسبتا خوبی بین نتایج برقرار است. در ادامه اثرات تغییر پارامترهایی نظیر سرعت و جرم ضربه زننده، دمای محیط، ضخامت هسته، ضخامت رویهها، جنس هسته و وریهها بر جابجاییهای هسته و رویهها و تنشهای هسته و نیروی ضربه مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی نتایج نشان میدهد که با افزایش درجه حرارت محیط، تغیرات در نیروی ضربه کم بوده ولی برپاسخ دینامیکی تیر تاثیر قابل توجهی میگذارد. همچنین در بررسیها مشخص شده که هرچه سفتی تیر بیشتر شود، نیروی ضربه افزایش و جابجاییها و میزان جذب انرژی آن کاهش مییابد.
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه فنرهای پیچشی برای ایجاد گشتاور به طور گسترده در مکانیزمهای فضایی مورد استفاده قرار میگیرند. در اغلب مکانیزم های مربوط به بوم های گرادیان جاذبه و نیز برخی مکانیزم های باز کننده صفحات خورشیدی، از فنرهای پیچشی استفاده میشود. از آنجائیکه این مکانیزمهای بکار رفته در سازه های حساس فضائی بطور مداوم در برابر تغییرات شدید حرارتی در موقع گردش مداری قرار می گیرند، بنابرین شناسایی تاثیر تغییرات درجه حرارت بر روی عملکرد فنرهای مورد استفاده در آنها بسیار مهم می باشد. در این پژوهش تاثیر دما و تغییرات آن بر روی عملکرد فنرهای پیچشی هم به صورت تحلیلی و هم به صورت تجربی مورد بررسی قرار می گیرد. جهت بررسی رفتار گشتاور-زاویه پیچش استاتیکی فنرهای پیجشی، یک زنجیره آزمایش مناسب طراحی و ساخته می شود. این زنجیره شامل سیستم انتقال قدرت ، محفظه های کنترل دمای سرد و گرم، سیستم کنترل دما و سیستم اندازه گیری گشتاور می باشد. جنس فنر پیچشی از خانواده فولاد های سخت کشیده انتخاب شده و فنردر گستره دمایی ۱۰۰+ تا ۱۰۰- درجه سانتیگراد مورد آزمایش قرار گرفت. تاثیر تغییر دما بر روی گشتاور اعمالی فنر در زاویه های پیچش مختلف و نیز تغییر ثابت فنر بر حسب دما به دست آمد. با استخراج روابط الاستیسیته حاکم بر تغییر شکل فنردر اثر گشتاور اعمالی، مقادیر حاصل ازآزمایش با روابط تحلیلی مقایسه می گردد.تطابق خوبی بخصوص در درجه حرارتهای پائین بین نتایج آزمایش و تئوری مشاهده می شود. نتایج حاصله بیانگر صحت فرایند آزمایش در پیش بینی عملکرد فنرهای پیچشی می باشد