جستجو در مقالات منتشر شده


۳۰ نتیجه برای روده

رودابه روفچایی، سید حسین حسینی فر، عباسعلی زمینی، محمد صیاد بورانی، حسن مقصودیه کهن، مریم فئید،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

در این مطالعه اثرات استفاده از مکمل غذایی تجاری هاپلایت به عنوان محرک ایمنی و رشد با ماده مؤثر گلوکان (۱۰/۵% آلفا، ۲۳/۶% بتا) به نسبتهای صفر، ۰/۵، ۱، ۱/۵ و ۲% در جیره بچه ماهی سفید بر شاخصهای رشد، ترکیب لاشه و میکروبیوتای روده­ای بررسی شد. ۲۵ عدد بچه ماهی با میانگین وزنی ۰/۰۶± ۱/۱۵ گرم به مخازن ۱۰۰ لیتری که تا۸۰ لیتر آبگیری شده بود، منتقل شد. طول دوره بررسی ۶۰ روز بود و هر ۱۵ روز یک بار زیست ­سنجی می­ شدند. غذا­دهی سه بار در روز و تا حد سیری انجام می ­شد. میانگین اکسیژن، pH و دما طی بررسی بترتیب ۰/۱± ۰/۵ میلی گرم بر لیتر، ۰/۲± ۷/۸، ۰/۱۱±۲۴/۴ درجه سانتیگراد بود. نتایج بررسی عوامل رشد نشان داد بچه ماهیان تیمار ۰/۵ و ۱% بالاترین افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و وزن نهایی را داشتند که اختلاف معناداری با تیمار شاهد داشت (۰/۰۵>P). همچنین تعداد کل باکتریها و لاکتوباسیل های روده ­ای در تیمار ۰/۵% افزایش معناداری در مقایسه با سایر تیمارها داشت (۰/۰۵>P). نتایج این مطالعه بیانگر این است که استفاده از گلوکان در دوران اولیه زندگی با میزان مناسب، سبب بهبود رشد و تغییر ترکیب میکروبیوتای روده ­ای بچه ماهی سفید می­ شود.
آسیه محمدیان، احسان کامرانی، عبدالرضا دباغ، حسین رامشی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

تأثیر دو غلظت شوری ۳۵ و ۴۰ واحد در هزار بر پارامترهای تغذیه­ای (شاخص روده­ای، مواد آلی و بازده جذب) و رفتار نقب زدن روزانه خیار دریایی، Holothuria parva، بررسی شد. برآیند کلی نتایج، اختلاف معنی­داری را بین شاخص روده­ای در بخش­های ابتدایی و انتهایی روده خیار دریایی در دو شوری نشان نداد، اما بیشترین میانگین­ میزان شاخص روده­ای ، مواد آلی و بازده جذب برای شوری ۴۰ در هزار محاسبه شد. بنابراین به‌نظر می‌رسد این خیار دریایی در وضعیت شوری ۴۰ در هزار  نسبت به وضعیت شوری ۳۵ در هزار دارای فعالیت تغذیه­ای بهتری باشد. 
افشین قلجایی فرد، حسین خارا، علیرضا شناور ماسوله،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تاثیر باکتری اسید لاکتیک Lactobacillus plantarum (KC۴۲۶۹۵۱) جداسازی شده از روده قزل آلای رنگین کمان استان گیلان بر فاکتورهای رشد ، فلور باکتریایی روده ،ترکیب شیمیایی لاشه بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن ۲۴/۲±۵۶/۳ گرم به مدت ۲ هفته با شرایط پرورشی محیطی سازگار شدند. پنج گروه از ماهیان با جیره حاوی ۱۰۶ (تیمار۱) ، ۱۰۷ (تیمار۲) ، ۱۰۸ (تیمار۳) ، ۱۰۹ (تیمار۴) و۱۰۱۰ (تیمار۵) cfu g  لاکتو باسیلوس پلانتاروم و گروه کنترل (شاهد) بدون جیره حاوی پروبیوتیک به مدت ۶۰ روز تغذیه شدند . نتایج نشان داد که میزان وزن نهایی  ، طول نهایی، ضریب رشد  ، درصد افزایش وزن در تیمار ۲ بیشترین و در تیمار ۵ کمترین مقدار و میزان ضریب تبدیل غذایی  در تیمار ۲ کمترین و در تیمار ۵ بیشترین را به خود اختصاص داده بودند(۰۵/۰> P). بالاترین تعداد باکتری های اسید لاکتیک روده ماهیان قزل آلا در تیمار۴ و در حالیکه کمترین مقدار مربوط به تیمار شاهد (۰۵/۰> P)بدست آمد.  حداکثر پروتئین لاشه در تیمار ۴ و حداقل چربی لاشه در تیمار شاهد مشاهده شد (۰۵/۰> P) . باتوجه به نتایج بدست آمده در خصوص بکارگیری Lactobacillus plantarum  می توان از آن به عنوان یک فاکتور مثبت جهت بهبود فلور باکتریایی روده ، عملکرد رشد و ترکیب لاشه استفاده نمود.
مهدی سلطانی، سید سعید میرزرگر، غلامرضا بادزهره، مهرداد فرهنگی، علیرضا ولی پور،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف از این تحقیق بررسی تأثیر سینبیوسیس پربیوتیک فروکتوالیگوساکارید و باکتری‌های پروبیوتیک پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی و لاکتوکوکوس لاکتیسبر شاخص‏های رشد، فاکتورهای خونی و میکروبیوتای روده بچه ماهی سفید دریای خزر است. براساس کشت باکتری‌ها در شرایط آزمایشگاهی و تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر سه تیمار با غلظت یکسان ۵/۰ درصد فروکتوالیگوساکارید به‌اضافه لاکتوکوس‏لاکتیس و پدیوکوکوس‏اسیدی‏لاکتیکی به‌ترتیب با غلظت ۱۰۱۰ و ۱۰۷ (تیمار اول) ، ۱۰۱۰ و۱۰۱۰ (تیمار دوم) و ۱۰۷ و ۱۰۱۰ (تیمار سوم) کلنی برگرم غذا انتخاب شد. ماهیان سفید با میانگین وزن (۰۲/۰± ۷۵/۰)گرم انتخاب و پس از دو هفته سازگاری با تراکم ۴۰۰ قطعه در تانک‏های فایبرگلاس با حجم آبگیری ۱۰۰۰ لیتر رهاسازی و ۶۰ روز پرورش یافتند. نتایج بررسی نشان داد شاخص وزن نهایی، ضریب تبدیل غذایی و ضریب رشد ویژه در تیمارهای مورد بررسی در مقایسه با تیمار شاهد به‌صورت معنا‏داری بهتر می‏باشد (۰۵/۰>p). در ضمن در تیمار ۱ وزن نهایی برابر ۶۷/۱ گرم، ضریب تبدیل غذایی به میزان ۲ و ضریب رشد ویژه با مقدار ۳۴/۱ به‌صورت معنا‌داری بهتر از سایر تیمارها بود. از نظر شاخص‏های خونی بین تیمارها اختلاف معنا‏داری مشاهده نشد، اما میزان ایمونوگلوبولین در تیمار ۱ با مقدار mg/ml ۳۳/۲۲ به‌صورت معنا‏داری بیشتر از سایر تیمارها است (۰۵/۰>p). تعداد باکتری‌های اسید لاکتیک نیز در تیمار ۱ با ۲/۵ و تیمار۳ با ۵ لگاریتم کلنی بر گرم به‌صورت معنا‏داری بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج این تحقیق نشان داد پروبیوتیک و پربیوتیک بررسی شده در این مطالعه می‏تواند اثر سینبیوسیس مطلوبی روی بچه ماهی سفید دریای خزر داشته باشد.

دوره ۶، شماره ۲۰ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

ازدواج و آداب و رسوم مادی و شفاهی وابسته ­به آن، همچون تولد و مرگ در اندیشه و فرهنگ اقوام و ملل مختلف، بسیار اهمیت­ داشته­ است. این آیین در مقولۀ آیین­های وابسته به تشرف جای ­دارد و دگرگونی از یک مرحله در زندگی مقدس را به مرحلۀ دیگر نشان می­دهند. نشانه­ها و نقش­مایه­های موجود در این ­گونه آداب و رسوم، چه از جنبۀ فرهنگ مادی و چه از نظر فرهنگ شفاهی با بینش فلسفی و دینی قوم در پیوند است. محتوای این­گونه اشعار عام، علاوه بر نشان ­دادن ماهیت برگزیدگی هر یک از زوجین، بیانگر جریانات حسی و عاطفی آن­ها در نوع زندگی نوین است. از آنجا که هر نوع تغییر همواره ذهن بشر را به مخاطره می­انداخته است، در این جریان، با ابزار سورسروده­ها، فرد را نیایش­گونه نظرکرده­ای می­خواندند که از میان جمع جدا ­شود و از جهان دخترانگی و پسرانگی به دنیای زنانگی و مردانگی و سپس مادرانگی و پدرانگی رهنمون­ شود. پژوهش حاضر با روش تحلیلی ـ توصیفی به گردآوری و بررسی ساختار سورسروده­های منطقۀ لارستان می­پردازد و پس از دسته­بندی انواع آن، از جنبۀ ساختار، کارکرد و پیوندِ این
گونه­های بومی را  با آداب و رسوم واکاوی می­کند. حاصل­ کار نشان­ می­دهد که سورسروده­های عامه همچون ادب روایی عام دربردارندۀ نیایش­ها و ستایش­های ایزدان و ایزدبانوان با دو جهت حماسی و غنایی است و فارغ از هر نوع دلهره از تغییر آیین و اندیشه و نگرش رسمی جامعه، با مقاومت ذهن جمع را بازتاب­ داده­ است.


دوره ۷، شماره ۲۹ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

آیین سوگ رسم رایجی است که به قدمت وجود بشر در میان هر قومی ریشه دارد و با آداب و رسوم و شعر و ترانه­های خاص عجین شده ­است. مردم سیستان عمدتاً با تأسی از فرهنگ روستایی از شعر و ترانه برای حفظ و احیای آیین­های سوگواری بهره وافی برده­اند.
اردَه­خوانی، روُوایی­خوانی یا رباعی­خوانی سوگ­سروده­ای است با آهنگی بسیار سوزناک و
حُزن
انگیز که به صورت آوازه­خوانی­ در مراسم عزاداری در سیستان اجرا می­شود. این مقاله با روش کتابخانه­ای و مصاحبه حضوری با گویشوران متعدد به بررسی ارده­خوانی و کاربردهای آن در آیین سوگ سیستان پرداخته ­است و با معرفی ارده­خوانی و رووایی­خوانی، وجه­تسمیه آن، تاریخچه، مجریان، شیوه اجرا، زمان و مکان اجرا نشان می­دهد که مردم سیستان بسیار پایبند به اجرای آیین سوگواری با گویش بومی خود هستند و این مسئله در فرهنگ آنان جایگاه والایی دارد. مقایسه آن با گونه­های دیگر در مناطق مختلف ایران، نقش محوری ترانه و ترنم را در اساسی­ترین مسائل زندگی اقوام کهن ایرانی نشان می­دهد. همچنین، این مقاله با ذکر نمونه­هایی از رباعی­های سیستانی وزن، قافیه و ردیف، قالب، زبان، محتوا و ویژگی­های ادبی آن را بررسی کرده است. استفاده از آهنگ و ترانه برای التیام دادن به لحظه­های سرشار از غم­ و اندوه در بین مردم سیستان گویای ذوق سلیم و طبع لطیف این قوم در حاشیه کویر است
مهیار زارع، صابر خدابنده، فریال منصف، سید سعید وشتانی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده در پژوهش حاضر تعداد ۲۰ قطعه میگوی وانامی با میانگین وزنی ۰۲/۰±۵۳/۵ گرم در تانک‌های ۵۰۰ لیتری با سه تکرار طی ۸ هفته تغذیه شدند. در پایان، روده میگوها در محلول بوئن فیکس شده و به روش بافت شناسی کلاسیک، رنگ آمیزی باهماتوکسلین-ائوزین و گرین لایت و همچنین مکان‌یابی پمپ سدیم – پتاسیم به روش ایمنوهیستوشیمی بررسی شدند. نتایج نشان داد: اپیتلیوم روده میانی با سلول‌های استوانه‌ای ساده آستر شده و جایگاه هسته در این سلول‌ها بصورت قاعده‌ای می‌باشد و جایگاه پمپ‌ سدیم – پتاسیم در این بخش بصورت قاعده‌ای مشاهده شد. بررسی بخش پیازی شکل روده انتهایی، لوب‌های بزرگ با فرورفتگی‌های عمیق و فاصله کم بین لوب‌ها را نشان داد. فضای خالی در بخش میانی ناحیه پیازی شکل در ناحیه راسی لوب ها مشهود بود و سلول‌های استوانه‌ای در بخش حاشیه‌ای این فرورفتگی‌ها با هسته‌های قاعده‌ای مشاهده شدند. زائده تو خالی کوچکی در بخش ابتدایی و قسمت فوقانی ناحیه پیازی شکل قرار داشت که به صورت لوله ای بوده و سلول‌های آن با هسته‌های قاعده‌ای آشکار بودند. رکتوم در بخش انتهایی روده بصورت لوله‌ای کوتاه و با اپیتلیوم استوانه‌ای ساده با فرورفتگی‌هایی با عمق کم آستر شده بود و هسته در این سلول‌ها به صورت میانی مشاهده شد. جایگاه پمپ‌ سدیم – پتاسیم در تمام روده انتهایی بصورت قاعده‌ای - جانبی مشاهده شد. نتایج نشان داد که استفاده همزمان هماتوکسلین-ائوزین و گرین لایت روش مناسبی برای تفکیک بخش‌های مختلف روده در میگوی وانامی بوده و همچنین مکانیابی آنزیم Na+,K+-ATPase می تواند تائید کننده نقش تنظیم یونی این بخش روده می باشد.

دوره ۸، شماره ۳۱ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده  امروزه حضور ویروسهای روده ای به عنوان عامل ایجاد بیماری درآب و بعضی از مواد غذایی به اثبات رسیده است . شیرخام جزء آن دسته از مواد غذایی است که می تواند به صورت بالقوه ناقل ویروسهای روده ای باشد . فقدان هر گونه روش مشخص به منظوربازیافت و استخراج این ویروسها از شیرخام سبب شده است تا در این پژوهش در قدم اول تاثیر میزان ماده خشک شیرخام روی کیفیت و میزان RNA  ویروسی استخراج شده مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور براساس روشهای متداول جداسازی اجزاء و ترکیبات شیر ، به طور وارونه نسبت به ساخت چهار محلول مدل شیر خام برمبنای اجزاء و نسبتهای طبیعی شیر خام اقدام و محلولهای مدل حاصل توسط کلی فاژ MS۲ به عنوان بهترین ویروس مدل برای ویروس های روده ای، در غلظتهای ۱۰۴´ ۳/۱ ، ۱۰۲´ ۳/۱، ۳/۱، ۲-۱۰´ ۳/۱، ۴- ۱۰´ ۳/۱پلاک در هر میلی لیتر تلقیح شد. با استفاده از روش پایه فنل-  تیوسیانات گوانیدین – کلروفورم نسبت به جداسازی و استخراج RNA ویروسی از محلولهای مدل شیر خام اقدام و کیفیت و میزان RNA استخراج شده تحت ۱۲ تکرار توسط دستگاه اسپکتروفتومتر نانو دراپ اندازه گیری شد. نتایج حاکی از آن بود که از محلول مدل شیرخام کامل ( حاوی چربی) در غلظتهای ویروسی برابر، بیشترین میزان RNA ویروسی استخراج شده است ، در حالیکه بین اجزاء محلولهای مدل ، کازئین و پروتئین های آب پنیر بیشترین بازدارندگی  را در استخراج RNA ویروسی دارند. همچنین بالاترین کیفیت RNA استخراج شده به منظور شناسایی ملکولی ویروس های روده ای مربوط به محلول مدل شیر خام کامل ( حاوی چربی ) می باشد . نتایج همچنین نشان دادند که براساس مدلهای سطح پاسخ ( پلی نومیال )، همبستگی بالایی بین میزان استخراج RNA ویروس با میزان ماده خشک محلولهای مدل شیرخام و غلظت تلقیح ویروس (۹۶/۰(R=  و همچنین بین کیفیت RNA استخراج شده با میزان ماده خشک محلولهای مدل شیرخام و غلظت تلقیح ویروس( ۹۲/۰ (R=  وجود دارد.

دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

دلدادگی از مفاهیمی است که در تمام اعصار و نزد تمام اقوام جایگاهی ویژه­ و در ادبیات فولکلور آن­ها نقشی محوری داشته است. در این پژوهش، منظور از گورانی، بوم­سروده­های هورامی است و تعریف خاصِ ترانه مدنظر نیست. قالب و فرم گورانی­ها بیشتر تک­بیتی است. هر بیت به­تنهایی دارای تمام مفهوم خود است. دلدادگی در کنار احساس ناب طبیعت­ستایی و تا حدودی حماسه­های وطنی، موضوع تاریخ ادبیات هورامی است. روش مطالعۀ حاضر توصیفی ـ تحلیلی و بر اساس پیمایش داده­های بومی و تحلیل تک­بیت­های فولکلور هورامی است. هدف این تحقیق، بررسی مضمون غالب در گورانی­های عاشقانۀ هورامی است. در این روش ۵۰ تک­بیت برای نمونه از شهر نودشه انتخاب و بر اساس موضوع پژوهش تحلیل شدند. یافته­ها نشان می­دهد که سهم زنانِ هورامی در سرایش تعداد زیادی از گورانی­های عاشقانه، چنان برجسته است و نمودی عینی دارد که برخی اوقات با اشعار هم­تراز مردان در این خصوص پهلو می­زند. غم هجران و دوری از یار گوشه­ای جدانشدنی از محتوای ابیات گورانی­های موردبحث است. زنان در این بومی­سروده­ها، با سر دادن عاشقانه‌های تلخ و سوزناک در آشفتگی فضایی بومی، فرهنگ خاصِ هورامان را به­تصویر کشیده­اند. در این
تک­بیت­ها عشق و مفهوم آن بیشتر جنبۀ مادی و زمینی دارد. شاعر با توصیف محبوب، اگرچه گاهی به درجه‌ای می­رسد که خالق محبوب را می‌ستاید؛ اما این ستایش تنها برای محبوب زمینی است.
این مسئله بیانگر نکته­های ریزِ پنهان در روابط اجتماعی و جلوه­ای از فرهنگ حاکم در بافت جامعه است.


دوره ۸، شماره ۳۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

عامه­سروده‌ها یکی از دل‌نشین‌ترین گونههای ادبیات شفاهی در بین اقوام ایرانی­اند که معرف روحیات، اندیشه‌ها و افکار تودۀ مردم و برخاسته از نیازهای طبیعی و روزمرۀ آنها هستند. ترانه‌ها و اشعار از شکل‌های ادب عامه هستند و در حوزۀ جغرافیای فرهنگی این سرزمین گوناگونی دارند. عامه­سروده‌ها در استان کرمان نیز با نام‌های متعددی پراکنده شده‌ و بیشتر در قالب دوبیتی سروده شده­اند و دارای اوزان عروضی هستند. دوبیتی‌های رایج این خطه در مراسم‌ مختلف، نام­هایی همچون شرمه، اجاق‌بوس، بیرقی، خیلون، موردخوانی، آبادو، سرآسیابی، آیینو، بیابانی، کردی‌خوانی، حجله‌گشون، غریبی‌خوانی، حنابندی، در حمومی و... دارند. این اشعار در حوزه­های سرور، سوگ، کار، اشعار خواب و نوازش، لالایی­ها، ترانه­بازی­ها، سرگرمی و نیایش قرار می‌گیرند. نگارندگان در این مقاله به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی و با روش کتابخانه‌ای، تلاش
کرده­اند تا علاوه بر معرفی سرودهای عامه و محلی استان کرمان، اشعار را بر اساس مضمون، تحلیل و طبقه‌بندی کنند تا زوایای فرهنگی و عناصر بومی نیز قابل دریافت باشد.


دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده

رودخانه هیرمند از افغانستان سر چشمه می گیرد و زندگی مردم منطقه سیستان وابسته به آن است. نوسان جریان آب هیرمند و کاهش آب جاری به سمت سیستان ( ایران ) در صد سال گذشته همواره مشکلاتی را در روابط سیاسی ایران و افغانستان درسطوح محلی و ملی بوجود آورده است. این پژوهش در پی یافتن علل نوسان آب هیرمند و کاهش جریان آن بسوی سیستان و تاثیر آن بر روابط سیاسی بین دو کشور می باشد . وقوع خشکسالی و کاهش جریان آب از سر چشمه های هیرمند باعث کاهش جریان آب به سمت سیستان و وقوع بحران آب در این ناحیه گردیده است. در صد سال گذشته افغانیها با جدا کردن کانالهای متعددی از هیرمند و احداث سدهای مخزنی و انحرافی برروی آن حجم بیشتری از آب را مصرف نموده اند و میزان آب جاری به سیستان را کاهش داده اند این مساله , در مواقع خشکسالی در بخش علیای رودخانه کم آبی در سیستان را تشدید نموده است. قرار گرفتن سر چشمه های هیرمند و ۹۵ درصد از مسیر رودخانه در سرزمین افغانستان و وابستگی شدید افغانان به آب هیرمند موجب برتری ژئوپلیتیک افغانستان در مقابل ایران شده است که همواره موجب انعطاف ایران در برابر افغانستان در این مورد شده است .

دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

مخمرهای جنس ساکارومایسس سرویزیه امروزه کاربردهای وسیعی در بیوتکنولوژی داشته که مطالعات متعددی در این باره صورت گرفته است. از آنها به‌عنوان مکمل غذایی در پرورش انواع موجودات به‌ویژه آبزیان استفاده می‌شود. گونه‌های این جنس حتی به‌عنوان پروبیوتیک نیز مطرح هستند که اثرات مفید زیادی در رشد موجودات دارند و می‌توانند در انواع سوبستراهای ضایعاتی ارزان‌قیمت و دردسترس از جمله هیدروکربن‌ها و مواد نفتی نیز پرورش یابند. بنابراین یافتن محیط کشت مناسب و ارزان‌‍قیمت برای افزایش رشد بهینه مخمرها حائز اهمیت است. در مطالعه حاضر ضمن بررسی تنوع گونه‌های مخمر ساکارومایسس شناسایی‌شده فلور روده ماهیان قزل‌آلای پرورشی شهرستان ارومیه، بهینه شرایط رشد و پرورش این گونه‌ها در محیط‌های کشت مختلف شاملYPD ،YPAD،YPG،YPACوDM  مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق ضمن تاکید بر تنوع سویه‌ای مخمرهای ساکارومایسس سرویزیه نشان داد که این مخمرها بهترین رشد را در محیط YPAD دارند که می‌تواند نیازهای اولیه رشد آنها را تامین کند.
 


دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

فصلنامه علمی- پژوهشی پژوهش‌های ادبیات تطبیقی
دورۀ ۱۰، شمارۀ ۳ پاییز ۱۴۰۱، صص۱۱۲-۱۳۸
کوشش حاضر به تحلیل تطبیقی دو زندان سروده از دو شاعر برجسته عرب و ایرانی یعنی ابن زیدون اندلسی (۳۹۴-۴۶۳) و مسعودسعد سلمان (۴۳۹-۵۱۵) در چارچوب ادبیات تطبیقی پرداخته است. این دو شاعر مدّتی از عمر خود را در زندان سپری کردند و چکامه هایی هنری در احوال اسارت خویش سرودند. نگارنده در این نوشتار، از هر سراینده یک زندان سروده  را برگزیده و به شیوه توصیفی-تحلیلی، نقد و مقایسه کرده است. موقعیت متن سازِ مشابه و اغراض متجانس مندرج در قصاید از قبیل: شکایت، مهرجویی، فخرورزی و مدح، از دلایل گزینش این دو اثر برای هم سنجی است.

پژوهش نشان می دهد که در قصیده ابن زیدون نسیب نمادین، نمایی دو بُعدی از غم عشق و اندوه اسارت را نشان می دهد. مهرجویی از ممدوح با نکوهشی نرم درآمیخته است. مدح، لحن موعظه دارد و  فخرورزی بیش از خودستایی، دارای کنش ترغیبی است. در سروده مسعود، سوز و گداز یک زندانی جبراندیش که جهان را مظهر تنازع و تبعیض می بیند، در سطوح واژگان، اسلوب، تخیّل و بافت عمودی قصیده تجلّی یافته است. زندان طولانی مدّت، ذهن و زبان مسعود را بیش از حریف تازی اش با مادّه و مکان درپیوسته است.
 


دوره ۱۰، شماره ۴۴ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

زن از دیرباز در فرهنگ‏ها و تمدن‏های گوناگون موضوع بحث و نزاع فراوان فلسفی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ادبی بوده ‏است. این موضوع بارها از نظرگاه‏های مختلف، به‌ویژه در حوزۀ ادبیات بررسی شده‏ است. ترانه‏های عامیانه و بوم‌سروده‏ها به‌مثابۀ پارۀ مهم فرهنگ شفاهی و یکی از جنبه‏های مهم فرهنگ عامه، در این باب دارای مضامین ضدونقیض و گاه تأمل‌برانگیز فراوانی است که تا به‌حال به‏طور جدی به آن پرداخته نشده‏ است. نوشتار پیش‌رو بر آن است تا به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی و از خلال معرفی و تحلیل محتوای ترانه‏های رایج در حوزۀ جغرافیایی شهرستان شاهرود، نقش‏مندی‏های زن در این سروده‏ها را بازیابی، تبیین و تحلیل جامعه‏شناختی کند. بر همین اساس دریافت ‏شد که جایگاه زن در این گونه بوم‏سروده‏ها در نقش‏هایی همچون: عاشق، معشوق، مادر مثالی، نماد زایندگی و باروری و گاه زن فریب‏کار ظاهر می‏شود. از منظر جامعه‌شناختی، گرچه گاهی عنصر زن در ردیف «دیگری فرودست» نشسته، اما عموماً مظهر همکاری و همیاری و نیز سمبل نسل‏پروری است. زن از نظرگاه ادبی، بازتاب‏های والایی یافته و نقش‏مندی‏هایی چون: سوژۀ درد هجران و دوری، نماد پارسایی و وفاداری، نماد مهرورزی، و بالأخره محبوبۀ دست‌نایافتنی را پذیرا شده ‏است.

دوره ۱۱، شماره ۴۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده ویروسهای روده ای از جمله عوامل مهم بیماریزا هستند که از طریق مواد غذایی انتقال می یابند. متاسفانه روشهای مناسبی برای نمونه برداری و بررسی ویروسها در مواد غذایی وجود ندارد. در نتیجه شناخت عوامل بیماریزای ویروسی در اپیدمیهای ایجاد شده توسط مواد غذایی با روشهای معمول بندرت انجام میشود. در این پژوهش، از کلی فاژ MS۲ بعنوان یک مدل برای مطالعه روشهای استخراج و تغلیظ انترو ویروسها از سطح ماده غذایی استفاده شد. روش شستشو و استخراج کلی فاژ از سطح سبزیجات با استفاده از بافرهای مختلف شستشو بررسی گردید. از بین ده بافر استفاده شده، چهار بافر (گلایسین ۰۵/۰ مولار و کلرید سدیم ۱۵۰ میلی مولار با pH ۵/۹، گلایسین ۰۵/۰ مولار و بیف اکسترکت ۱% با pH ۵/۹  و بیف اکسترکت ۳% با دو pH ۵/۷ و ۵/۹) دارای بیشترین میزان بازیافت در مرحله استخراج بودند (به ترتیب ۸۲%، ۸۸%، ۹۲% و ۸۲%). بعلاوه ضریب تغلیظ کلی فاژ با استفاده از پلی اتیلن گلیکول (۸۰۰۰) ۱۰% و نمک کلرید سدیم  ۳/۰ مولار نیز ارزیابی گردید. میزان تغلیظ کلی فاژ بالای ۸۰% بود و مشخص گردید نوع بافر تاثیری بر روی میزان بازیافت ویروس در مرحله تغلیظ ندارد. بر طبق نتایج بدست آمده زمان ماندگاری ویروس در محلول پلی اتیلن گلیگول اهمیت زیادی در میزان تغلیظ داشت. بیشترین میزان تغلیظ با یک شب ماندگاری در °C۴ بدست آمد.  

دوره ۱۱، شماره ۵۱ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده

گاگریوه‌ اصطلاحی است برای گونه‌ای از سوگ‌سروده‌های بختیاری‌. بختیاری‌ها به سوگ‌سروده‌های خود «گاگریوه»، «سرو» یا «دندال» می‌گویند. این اشعار مانند بسیاری از اشعار عامّه، ساده و بی‌تکلّف‌اند؛ سراینده مشخّصی ندارند و زنان اولین سرایندگان آن‌هایند. با اینکه این اشعار، در میان بختیاری‌ها از قدمت و محبوبیّت فراوانی برخوردارند، به‌صورت چندجانبه نقد و بررسی نشده‌اند. در این مقاله این اشعار با روش تحلیل محتوا، رویکرد توصیفی ـ تحلیلی نقد و بررسی شده‌اند. داده‌ها به صورت میدانی در قالب‌ پانزده نمونه (۶۷۵ بیت)، از سه شهرستان اَردل، کوهرنگ و لردگان واقع در استان چهارمحال و بختیاری جمع‌آوری شده‌اند. در این مقاله به‌طور خلاصه مشخص شده است که گاگریوه‌های بختیاری نوعی شعر روایی ـ توصیفی‌اند که گفت‌وگو‌وار از زبان خواننده به نیابت از خود، خانواده و متوفا بیان می‌شوند. از آنجا که اغلب آن‌ها به صورت دوبیت دوبیتی (دوگانی) تنظیم شده‌اند، می‌توان قالب آن‌ها را دوگانی نامید. وزن در آن‌ها هجایی است. از نظر صنایع ادبی، تشبیه، استعاره و کنایه بالاترین بسامد را دارند. در حجم نمونه (۶۷۵ بیت) ۶۸ تشبیه، ۴۵ استعاره و ۵۰ کنایه به دست آمد. در اغلب این آرایه‌های ادبی، سادگی و ملموس ‌بودن آشکار است. این اشعار از نظر زبانی دربردارنده مجموعه بزرگی از واژگان، ترکیبات و اصطلاحات زبان لری بختیاری‌اند. از نظر محتوا، دارای محتوایی چندوجهی‌اند؛ در آن‌ها هم به دنیا توجه می‌شود و هم به آخرت. سن، جنس، شغل، موقعیت و چگونگی مرگ متوفا بخش دیگری از محتوای این اشعار را تشکیل می‌دهد. صبغه محلی در این اشعار قوی است و برخی از نگرش‌های مردم بختیاری ‌را ازجمله ترسناک و مذموم ‌بودن مرگ، باور به قیامت و چالش با آسمان و فلک در این اشعار می‌توان دید.
 

دوره ۱۲، شماره ۵۵ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

بازی با درنظر گرفتن تعاریف متعدد آن، دارای انواعی است و نمی‌‏توان منکر نقش آن در زندگی افراد در بازه‌‏های سنی گوناگون شد. نقشی که به سرگرمی و گذران وقت محدود نمی‌‏شود، زیرا بسیاری از بازی‏‌ها بازتاب‌‏دهندۀ دغدغه‌‏ها و مسائل زندگی‌‏اند و بازیگران با انجام آن، افزون‏بر تکرار این‏ مسائل و دغدغه‌‏ها انتقال‌‏دهندۀ آن نیز هستند. یکی از مهم‏ترین عناصر انتقال در این ‏زمینه «شعر» است؛ عنصری که می‌‏تواند براساس بافت زمانی و مکانیِ بازی تغییر کند و قابلیت تطبیق داشته ‏باشد. این پژوهش با روش توصیفی ـ تحلیلی به دسته‌‏بندی و بررسی بازی‌‏سروده‌‏های عامۀ استان فارس پرداخته است. نتایج نشان‏ می‌‏دهد که این ‏سروده‌‏ها در بازی‌‏هایی که دو یا چند (گروه) مخاطب دارند استفاده می‌‏شود و اغلب جزو بازی‏‌های غیرکنشی/ کلامی‌‏اند که بر چهار اصل تکرار، گفت‏‌وگو، تمسخر و همخوانی مبتنی‏ و در مقابل بازی‌‏های کنشی‌‏اند. این طیف از بازی‏‌سروده‌‏ها (کلامی تا کنشی) با عنصر سن نیز تناسب دارد، زیرا گرایش افراد کم‏‌سن بیشتر به‏ بازی‌‏های کلامی است و با بیشتر شدن سن به سوی بازی‏‌های کنشی حرکت می‌‏کنند. نکتۀ دیگر اینکه شعر در چهار ‏دستۀ نخست بازی، خودِ بازی و نه جزئی از بازی است و این ‏نکته تأکیدی بر کاربرد و نقش فراوان شعر در زندگی عامه است. دیگر اینکه بسیاری از بازی‌‏های کنشی دارای قانون‌‏‏ها و چارچوب‌‏هایی در شعرند و این قوانین در هفت گروه (فراخوان بازی، حاضر ـ غایبی، انتخاب سردسته، آغازگر و یار، تعیین نفر اخراجی یا ذخیره، تنبیه، نپرداختن جریمه و اعلام پایان بازی) می‏‌گنجد و بازیگران به پذیرفتن و اجرای آن ملزم بوده‏‌اند. نظم این‏ قوانین و در کل، همۀ سروده‌‏های بازی نقش بسیاری در اجتماعی ‏شدن بازیگران داشته است.

دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۸- )
چکیده

در این تحقیق خاصیت آبدوستی القایی نانوساختار Ag/TiO۲گزارش شده است. نانو ساختار Ag/TiO۲طی مراحل مختلف به روش تبخیر شیمیایی تهیه شد و سپس تحت بمباران پلاسمای هیدروژن قرار گرفت. آنالیز های XRD و XPS برای بررسی ساختار و حالت های شیمیایی نمونه انجام شد. خاصیت آبدوستی نمونه Ag/TiO۲ تحت القای نور مرئی در مقایسه با  TiO۲ افزایش یافت. خاصیت آبدوستی القایی نمونه همچنین با ایجاد الکترودهای شانه ای روی نمونه  Ag/TiO۲بررسی شد.
سعیده سرحدی، ایمان سوری نژاد، محسن گذری،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

ارزیابی فعالیت ضد میکروبی باکتریهای موجود در اکوسیستم آبزی پروری نخستین مرحله از مطالعات غربالگری باکتریهای پروبیوتیک است. هدف از مطالعه حاضر دستیابی به باکتریهای روده میگوی پرورشی سفید غربی دارای فعالیت ضد میکروبی در مقابل باکتریهای بیماریزا در شرایط برون تنی و درون تنی بود. نمونه برداری از سایت های پرورش میگوی تیاب جنوبی و تیاب شمالی در ۳ مرحله انجام شد. نتایج شمارش باکتریهای قابل کشت نشان داد در سایت تیاب جنوبی میانگین فراوانی تعداد باکتریها در نمونه های روده میگو از  CFU/gr ۱۰۶ × ۶۶/۳ در مرحله نخست نمونه برداری به CFU/gr ۱۰۶ × ۶۳/۴  در مرحله سوم رسید. با روند مشابهی، تغییرات این میزان در سایت تیاب شمالی از CFU/gr ۱۰۶ × ۱۶/۴ تا CFU/gr ۱۰۶ × ۱۶/۶ نوسان داشت. ارزیابی فعالیت ضد میکروبی باکتری های جداسازی شده (جدایه) با استفاده از روش انتشار از چاهک نشان داد بترتیب ۹، ۶، ۴ و ۳ جدایه در مقابل بترتیبV. alginolyticus ، V. harveyi ، V. parahaemolyticus و P. aeroginosa فعالیت ضد میکروبی نشان دادند. نتایج ارزیابی حداقل غلظت بازدارنده عصاره متابولیت های استخراج شده با استفاده از روش میکرودایلوشن نشان داد این میزان از  µg/ml۳۱۲ تا  µg/ml ۱۲۵۰ متغیر بود. حداقل غلظت کشنده باکتریایی عصاره های مذکور در محدوده µg/ml۳۱۲ تا  µg/ml ۱۲۵۰ ثبت شد. ترکیب عصاره جدایه های (INT ۴۴+ IST ۶)، (IST ۳۴+ IST ۶)، (IST ۲۲+ IST ۱۵) و (IST ۲۲+ INT ۶۶) فعالیت ضد میکروبی بالاتری نسبت به عصاره منفرد نشان داد.


دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

بیماری التهاب روده یک بیماری التهابی مزمن در دستگاه گوارش می‌باشد. علی‌رغم تلاش‌های زیاد در چند سال گذشته و همچنین افزایش تعداد بیماران مبتلا، در حال حاضر داروهای محدودی برای مدیریت التهاب روده در دسترس است. طراحی یک روش درمانی بیولوژیکی جدید با استفاده از داروهای زیست فعال طبیعی با عوارض جانبی کمتر و انتقال ایمن‌تر نسبت به مواد شیمیایی می‌تواند مفید باشد. در این مطالعه، یک استراتژی جدید برای رهایش کنترل شده گالیک اسید به‌عنوان یک پلی فنول زیست فعال با اثرات ضدالتهابی ارائه گردید. این ترکیب زیست فعال در نانوحامل سرازوم سنتزی بارگذاری شده و پایداری آن مورد بررسی قرار گرفت. بخش لیپید سیلیس دار تشکیل‌دهنده سرازوم (CFL) از طریق یک واکنش شیمیایی دومرحله‌ای سنتز شده و سپس سرازوم‌ها به روش هیدراتاسیون لایه‌نازک با نسبت‌های مختلف DPPC:CFL تهیه شدند. خواص فیزیکوشیمیایی و مشخصه‌یابی نشان می‌دهد که سرازوم‌های حاوی گالیک اسید دارای قطر متوسط ۳۳۵ نانومتر و پتانسیل زتای -۲۳ میلی‌ولت به‌صورت تک‌لایه و یکنواخت هستند. سرازوم سنتز شده پایداری ساختاری بیشتری نسبت به لیپوزوم از خود نشان داده و زمان بیشتری در گردش خون می‌توانند حضور داشته باشند. فرمولاسیون بهینه سامانه سرازوم - گالیک اسید راندمان بارگذاری ۳۴% و رهایش کنترل شده دارو را در محیط‌های مایع گوارشی از خود نشان می‌دهد. این نتایج نشان می‌دهد که سرازوم‌ها می‌توانند سامانه تحویل داروی بهتری برای ذخیره سازی طولانی مدت و رهایش قابل کنترل گالیک اسید باشند و کاربردهای قابل‌توجهی به‌عنوان حامل تحویل داروی التهاب روده داشته باشند.


صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱