۱۲ نتیجه برای زنیان
مریم عزیزخانی، فهیمه توریان،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
تاثیر اسانس زنیان در غلظتهای ۰ (شاهد)، ۵/۰، ۷۵/۰ و ۱% بر رشد و بیان ژنی انتروتوکسینهای A و C باکتری Staphylococcus aureus در سوریمی ماهی کیلکا (Clupeonella cultriventris caspia) در مدت ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ روز نگهداری در یخچال (۴ درجه) بررسی شد. ترکیبات اصلی اسانس شامل تیمول (۴/۳۶%)، پاراسایمین (۴/۳۱%) و گاما-ترپینن (۷۳/۲۱%) بود. حداقل غلظت بازدارنده رشد و حداکثر غلظت قابل تحمل برای باکتری در محیط کشت مایع بهترتیب معادل ۰۶/۰% و ۰۱۵/۰% بهدست آمد. نتایج ارزیابی رشد تفاوت معناداری را بین تعداد باکتری در نمونه کنترل (log CFU/g ۳۱/۱۱) و نمونههای تیمار شده (۷۶/۹، ۲۱/۷ و log CFU/g ۰۶/۶ بهترتیب در حضور ۵/۰%، ۷۵/۰% و ۱% اسانس) نشان داد. نتایجReal-Time PCR بیانگر بیشترین تاثیر بازدارندگی در برابر بیان ژن انتروتوکسینها در غلظت ۱% اسانس بود. همچنین تاثیر بازدارندگی غلظتهای مختلف اسانس بر بیان ژنی انتروتوکسین C بیشتر از انتروتوکسین A بود، بهطوریکه در روزهای پنجم و بیستم نگهداری، بیان ژن انتروتوکسین A، بهترتیب، ۵/۴ و ۲۳/۸ و بیان ژن انتروتوکسین C، بهترتیب ۱۱/۵ و ۹۴/۸ برابر کمتر از نمونه کنترل بود. بهطور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس زنیان ترکیب موثری جهت کاهش سرعت رشد باکتری Staphylococcus aureus و کاهش تولید انتروتوکسینهای ناشی از آن در سوریمی ماهی کیلکا میباشد.
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
اثر متقابل پرتو گاما و اسانس گیاه زنیان Carum copticum بهمنظور مدیریت کنترل لارو و حشرات کامل شپشه آرد Tribolium confusum Du val تعیین گردید. آزمایشات در شرایط کنترل دمای ۱ ± ۲۷ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵ ± ۶۵ درصد و در شرایط تاریکی در سه حالت مختلف طراحی گردید که شامل: (الف) استفاده از پرتو گاما و اسانس گیاهی بهطور همزمان (ب) استفاده از پرتو گاما پس از کاربرد اسانس گیاهی (ج) استفاده از اسانس گیاهی پس از کاربرد پرتو گاما بود. دزهای ۱۰۰ تا ۵۰۰ گری از پرتو گاما در ترکیب با دزهای ۹۷/۵، ۵۲/۷ و ۴۷/۱۰ میکرولیتر بر لیتر هوای اسانس زنیان برای حشرات کامل و دزهای ۹۱/۱، ۰۸/۴ و ۰۲/۱۲ میکرولیتر بر لیتر هوای اسانس برای لاروها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که تلفیق پرتو گاما با اسانس گیاه زنیان میزان مرگومیر لاروها و حشرات کامل شپشه آرد را در مقایسه با شاهد (تیمارها بهصورت انفرادی) افزایش داده بهطوریکه تأثیر متقابل دز ۵۰۰ گری پرتو با دز ۴۷/۱۰ میکرولیتر بر لیتر هوای اسانس برای حشرات کامل و دز ۰۲/۱۲ میکرولیتر بر لیتر هوای اسانس برای لاروها موجب ایجاد اثر کشندگی ۱۰۰ درصدی بهترتیب در ۱۳ و ۸ روز پس از تیمار اولیه گردیده است، اگرچه دز ۵۰۰ گری از پرتو گاما به تنهایی پس از ۲۲ روز موجب مرگومیر ۱۰۰ درصدی میگردد. میتوان نتیجه گرفت که کاربرد تلفیقی پرتو گاما با اسانس گیاهی میتواند موجب ایجاد اثر کنترلی مؤثر شده و جایگزین مناسبی برای گازهای شیمیایی باشد.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: زنیان گیاهی است علفی و یک ساله از خانواده چتریان. اسانس میوه این گیاه به نام آجوان موسوم است که مهم ترین ترکیبات آن عبارتند از: تیمول، سایمن، بتا پینن، گاما ترپینن و سابینن. پژوهش های علمی جدید آثار ضد قارچی، ضد باکتریایی، ضد ویروسی و... را تأیید کرده است. قارچ کاندیدا آلبیکنس، مخمری است فرصت طلب که در موارد نقص سیستم ایمنی عامل بیماری زایی محسوب می شود.
مواد و روش ها: در این مطالعه اسانس و عصاره الکلی زنیان به دست آمد و به روش میکرودایلوشن براث میزان کمترین غلظت بازدارندگی و کمترین غلظت کشندگی قارچ هر یک از آن ها برای ۱۱ سویه بالینی و سویه استاندارد کاندیدا آلبیکنس (PTCC۵۰-۲۷) تعیین شد.
نتایج: در مورد اسانس، کمترین غلظت بازدارندگی معادل ۸۷/۰ میکروگرم در میلی لیتر و ۴۳/۰ میکروگرم در میلی لیتر بود و در مورد عصاره الکلی کمترین غلظت کشندگی قارچ معادل ۵۱/۳ میکروگرم در میلی لیتر و
۰۳/۷ میکروگرم در میلی لیتر و ۷۵/۱ میکروگرم در میلی لیتر بود.
نتیجه گیری: در سال های اخیر، عفونت های سیستماتیک قارچی مرتبط با کاندیدا آلبیکنس افزایش یافته است و منجر به مرگ و میر عفونت های بیمارستانی مرتبط با نقص سیستم ایمنی نظیر ایدز و نارسایی های خونی به ویژه به دلیل استفاده گسترده آنتی بیوتیک ها و کورتیکواستروییدها شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر ضد قارچی اسانس روغنی و عصاره الکلی گیاه زنیان بر سویه های حساس و مقاوم به فلوکونازول کاندیدا آلبیکنس جدا شده از بیماران مبتلا به کاندیدیوزیس براساس روش استاندارد ارزیابی حساسیت دارویی به روش رقت در آبگوشت انجام شد. براساس نتایج به دست آمده به نظر می رسد زنیان می تواند رشد کاندیدا آلبیکنس را با مکانیسمی مشابه با فلوکونازول مهار نماید و می تواند به عنوان یک عامل ضدقارچ به ویژه همراه با فلوکونازول تجویز شود.
دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده
لیستریا مونوسیتوژنز یک باکتری پاتوژن با منشأ غذایی و عامل ایجاد بیماری لیستریوزیس است. این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر پوشش خوراکی متیل سلولز حاوی اسانس زنیان (Carum copticum L.) و عصاره زردچوبه (Curcuma longa L.) بر کنترل رشد لیستریا مونوسیتوژنز در گوشت مرغ نگهداری شده در یخچال انجام گردید. برای این منظور، نمونه های گوشت مرغ با غلظتهای ۳/۰، ۴۵/۰ و۶۵/۰% اسانس زنیان و غلظت های ۲۵/۰ و ۵/۰%، عصاره زردچوبه درگروه های مختلف پوشش داده شدند. درگروه کنترل بجای محلول پوشش از آب مقطر استریل استفاده گردید. عمل پوشش دهی به صورت غوطه وری انجام گرفت. سپس کلیه نمونهها در یخچال نگهداری شده و در روزهای صفر، ۴ و ۸ از بابت لیستریا مونوسیتوژنز مورد شمارش قرار گرفتند. در مطالعه حاضر، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) اسانس زنیان معادل ۰۶۴/۰% تعیین شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بین تعداد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز شمارششده در نمونههای دارای پوشش نسبت به نمونههای فاقد پوشش تفاوت معنیداری وجود دارد (p<۰,۰۰۱). آنالیز آماری داده ها نشان داد در تمام گروهها میانگین لگاریتم تعداد باکتری از روز ۱ تا ۸ روند کاهشی را نشان دادند. درمجموع با توجه به نتایج بدست آمده، می توان نتیجه گیری کرد که از پوشش خوراکی متیل سلولز حاوی اسانس زنیان و عصاره زردچوبه می توان به منظور کنترل رشد لیستریا مونوسیتوژنز در گوشت مرغ استفاده کرد.
دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق از اسانس زنیان (۲۵/۰ و ۵/۰ درصد) و بتاکاروتن (۰۱۵/۰ و ۰۳/۰ درصد) در فیلم حاوی پکتین مرکبات به منظور تغییر و تعیین خواص عملکردی فیلمها استفاده شد. متغیرهای وابسته شامل رطوبت، ضخامت، نفوذپذیری، فنل کل، خاصیت آنتی اکسیدانی، شاخصهای رنگی و خواص میکروبی بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که افزودن اسانس زنیان و بتاکاروتن به طور معنیداری باعث کاهش مقدار رطوبت شد، در صورتیکه کمترین مقدار رطوبت مربوط به فیلم حاوی بیشترین مقدار اسانس و بتاکاروتن بود. ضخامت فیلمها با افزودن اسانس زنیان افزایش و با افزودن بتاکاروتن به طور معنیداری کاهش پیدا کرد، همچنین نفوذپذیری به بخار آب با افزودن اسانس و بتاکاروتن به ترتیب افزایش و کاهش یافت. افزودن اسانس و بتاکاروتن سبب افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی فیلمها گشت. پارامتر روشنایی در فیلمهای حاوی اسانس افزایش یافت. افزودن بتاکاروتن تا ۰۱۵/۰ درصد باعث کاهش مقدار روشنایی شد، ولی در غلظتهای بالاتر مقدار روشنایی سیر صعودی پیدا کرد، از طرفی دیگر شاخص زردی با افزودن بتاکاروتن افزایش و شاخص سفیدی کاهش یافت. از لحاظ خواص میکروبی اثر ضد میکروبی اسانس زنیان بر باکتریهایB. cereus بیشتر از E.coli بود. با توجه به اینکه رنگدانه بتاکاروتن در شرایط مختلف محصولات غذایی تغییر رنگ میدهد در ادامه از این فیلمها در بسته بندی هوشمند محصولات غذایی استفاده خواهد شد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
روغنها و چربیها تحـت تأثیر عــوامل مختلفی مانند اکسیژن، نور، حـرارت، یونهای فلـزی و آنزیمها اکسید می شوند. استفاده از آنتیاکسیدانهای سنتزی، به دلیل احتمال سمیت و سرطانزایی، زیر سؤال قرار گرفته است. هدف از این تحقیق، بهینهسازی شرایط استخراج عصاره دانه زنیان و بررسی ویژگیهای آنتیاکسیدانی عصاره حاصل از آن میباشد. در این مطالعه عصاره دانه زنیان تحت شرایط مختلف استخراج با حلال (از دو حلال، آب و اتانول در غلظتهای ۰، ۵۰ و ۱۰۰%)، مدت زمان استخراج (۲۵/۰، ۱۲ و ۲۴ ساعت) و دمای استخراج ۲۰، ۵۰ و ۸۰ درجه سلسیوس تهیه شد. بهترین شرایط استخراج برای عصارهها با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین و عصاره گیری در شرایط بهینه انجام شد. از عصارههای استخراجی در شرایط بهینه غلظتهای مختلف (۲/۰، ۴/۰ و ۶/۰ درصد) تهیه و به روغن سویا بدون آنتیاکسیدان اضافه شد. تیمارهای مختلف در دمای ۹۰ درجه سلسیوس به مدت ۵ روز نگهداری شدند و هر روز شاخصهای عدد اسیدی، عدد پراکسید و عدد تیوباربیتوریک اسید مربوط به هر کدام از تیمارها ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل دادهها نشان داد که افزودن آب به حلال کارایی آنرا در استخراج ترکیبات فنولی افزایش میدهد و خاصیت آنتیاکسیدانی عصارههای حاصل افزایش مییابد. بر اساس شاخصهای پایداری حرارتی روغن مورد مطالعه، بهترین نتایج مربوط به BHT و غلظتهای بالاتر عصارههای اتانولی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که میتوان در فرمولاسیون روغنهای خوراکی از عصاره اتانولی دانه زنیان به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی استفاده نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
بستهبندیهای ضد میکروبی پتانسیل مناسبی جهت جلوگیری از میکروارگانیسم های بیماری زا و همچنین افزایش مدت ماندگاری محصولات گوشتی را دارا هستند. هدف از این پژوهش تعیین خواص فیزیکی، مکانیکی و میکروبی فیلم خوراکی کربوکسی متیل سلولز حاوی اسانس های مورد و زنیان (۱/۰، ۳/۰ ، ۶/۰ و %۱)، سپس انتخاب غلظت بهینه اسانس (۶/۰ و %۱) و بررسی اثر آن بر ویژگی های میکروبی و فیزیکی گوشت تازه بوقلمون طی مدت نگهداری در یخچال می باشد. نتایج نشان داد که استحکام کششی کاهش و درصد کشیدگی این فیلمها افزایش معنیداری داشتند (۰۵/۰p<). میزان جذب آب، محتوی رطوبت، حلالیت و میزان نفوذپذیری به بخارآب فیلمها نیز با افزایش غلظت اسانس، کاهش معنیداری یافت. درحالیکه خاصیت ضدمیکروبی فیلم افزایش یافت (۰۵/۰p<). فیلم تهیه شده با اسانس زنیان، بیشتر از اسانس مورد از خود خاصیت ضد میکروبی نشان داده است. فیلم حاوی %۶/۰ زنیان موثر تر از فیلم حاوی %۱ زنیان بر جمعیت باکتریایی نشان میدهد در حالیکه فیلم حاوی %۱ زنیان اثر ضد میکروبی بیشتری بر کاهش میزان باکتریهای کلیفرم و اشرشیاکلی از خود نشان داد. بنابراین فیلم حاوی اسانس توانست باعث افزایش مدت ماندگاری گوشت بوقلمون شود. بر اساس نتایج حاصل، استفاده از فیلم حاوی %۶/۰ زنیان به عنوان تیمارموثر در بستهبندیهای ضدمیکروبی توصیه میگردد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
اسانس روغنی زنیان بعد از خشک شدن گیاه در سایه، به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شد. فعالیت ضدمیکروبی اسانس توسط روش انتشار دیسک و چاهک با تهیه رقتهای متوالی بررسی شد. به منظور کنترل و استاندارد بودن روش، از سویه های استاندارد میکروبی استفاده شد. نتایج نشان داد که قطر هاله عدم رشد در دو روش دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار با افزایش غلظت اسانس افزایش پیدا کرد. کمترین قطر هاله عدم رشد میکروبی در غلظتهای مختلف اسانس زنیان مربوط به باکتری گرم منفی سودوموناس ائروژینوزا بود. نتایج آزمونهای دیسک و چاهک آگار نشان داد که غلظتهای مختلف اسانس زنیان بر باکتریهای گرم مثبت نسبت با باکتریهای گرم منفی دارای اثر بیشتری هستند. بیشترین هاله بازدارندگی در غلظتهای مختلف اسانس زنیان مربوط به باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس بود. نتایج حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس زنیان برای سویههای استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوکوس پیوژنز، باسیلوس سوبتلیس، باسیلوس سرئوس، اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب ۵/۰، ۱، ۲، ۲، ۴، ۸ و ۱ میلیگرم بر میلیلیتر بود. حداقل غلظت کشندگی برای سویههای مذکور به ترتیب ۱، ۲، ۲، ۴، ۴، ۸ و ۱ میلیگرم بر میلیلیتر بود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
به دلیل اهمیت مصرف گوشت و فرآوردههای آن بخصوص سوسیس و کالباس و عوارض سوء ناشی از مصرف نگهدارندههای مصنوعی مورد استفاده در آنها، این تحقیق با هدف بررسی اثر نگهدارندههای طبیعی کیتوزان ونانوامولسیون اسانس زنیان به عنوان جایگزین نیتریت سدیم بر ماندگاری کالباس گوشت حرارت دیده و مقایسه آن با نگهدارنده سنتزی نیتریت سدیم انجام شد. اثر نانوامولسیون زنیان (در سطوح صفر، ۱، ۲ و ۳ درصد) و پودر کیتوزان (در سطوح صفر، ۵/۰ و ۱ درصد) به عنوان جایگزین نیتریت سدیم بر ویژگیهای میکروبی(شمارش کلی، کلیفرمها، اسیدلاکتیک باکتریها و کپک ومخمر) و برخی ویژگیهای شیمیایی شامل(pH و ظرفیت نگهداری آب) کالباس گوشت قرمز در طول ۳۰ روز نگهداری در دمای ۴ درجه سانتیگراد بررسی گردید. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی بر پایه فاکتوریل و در سه تکرار انجام گرفت و جهت تعیین اختلاف معنیدار بین میانگین دادهها، از آزمون دانکن در سطح احتمال ۰۵/۰ استفاده شد. نتایج آنالیز میکروبی حاکی از موثر بودن کیتوزان و نانوامولسیون زنیان در کاهش فلور میکروبی نمونه های کالباس در طول دوره ذخیرهسازی بودند و بیشترین کاهش بار میکروبی در نمونههای حاوی نانو امولسبون اسانس زنیان و کیتوران مشاهده شد که حاکی از اثر سینرزیستی این دو ترکیب است. با افزایش غلظت کیتوزان ظرفیت نگهداری آب نمونههای کالباس نسبت به کنترل در طول زمان نگهداری افزایش و میزان pH کاهش یافت، اما افزایش غلظت نانوامولسیون اثر معنیداری بر این پارامترها نداشت. ترکیب کیتوزان ۱ درصد و نانوامولسیون ۲-۳ درصد مطلوبترین نتایج را نشان دادکه میتواند پتانسیل ارزشمندی برای استفاده تجاری داشتهباشد و تولید محصولات گوشتی را بدون استفاده از نیتریتها یا سایر مواد افزودنی مصنوعی بهبود بخشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این تحقیق تولید کیک بدون گلوتن برای بیماران سلیاکی با استفاده از دانه زنیان و افزایش ارزش تغذیهای و بهبود ویژگیهای بافتی آن بود. به این منظور پودر دانه زنیان در سطوح ۰، ۳، ۶، ۹، ۱۲ و ۱۵ درصد به فرمولاسیون کیک بدون گلوتن اضافه شد و تاثیر آن بر ویژگیهای تغذیهای (فیبر، فعالیت آبی، ترکیبات فنلی، ترکیبات فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی) و تکنولوژیکی کیک (رنگ، تخلخل و ریز ساختار و سفتی بافت) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، استفاده از پودر دانه زنیان باعث افزایش فیبر و فعالیت آبی کیک بدون گلوتن شد. همچنین، با افزایش میزان پودر دانه زنیان تخلخل نمونهها افزایش پیدا کرد. بررسی پارامترهای رنگی مغز کیک نشان داد که افزایش مقدار پودر دانه زنیان سبب کاهش اندیس روشنایی (L*)، افزایش قرمزی (a*) و افزایش زردی (b*) شد. با افزایش میزان پودر دانه زنیان به ۱۵% میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و نیز فعالیت آنتیاکسیدانی نمونهها نسبت به نمونه شاهد ۹/۸، ۳/۱۴ و ۱/۴ برابر افزایش یافت. علاوه بر این، سفتی کیک با افزایش مقدار پودر دانه زنیان طی ۱۴ روز نگهداری افزایش یافت، ولی این افزایش در سطوح پایین پودر دانه زنیان مشهود نبود. کمترین مقدار سفتی (N۱۳/۰) مربوط به نمونه شاهد روز اول و بیشترین مقدار سفتی (N۲۹/۰) مربوط به نمونه ۱۵% پودر دانه زنیان روز چهاردهم بود. ارزیابیهای حسی انجام شده توسط ارزیابها نیز مشخص کرد که میزان پذیرش کلی در نمونههای حاوی سطوح ۳ و ۶ درصد پودر دانه زنیان بالاتر از بقیه نمونهها بود. در نهایت نمونه حاوی ۶ درصد پودر دانه زنیان به عنوان نمونه بهینه تعیین شد.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۶ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
زنیان (Carum copticum) گیاهی معطر بوده و دانه آن حاوی ترکیبات شیمیایی مهمی چون تیمول، کارواکرول، ترپینن، سیمن و میرسن میباشد که خواص ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی قابل توجهی ارایه میدهند. لذا هدف از انجام این پژوهش تولید محصول کرم شکلاتی حاوی درصدهای مختلف پودر دانه زنیان به منظور تهیه غذایی فراسودمند با ارزش تغذیهای بالا و حاوی خواص آنتی اکسیدانی مطلوب در نگهداری کرم شکلاتی بود. به همین منظور پودر دانه زنیان در مقادیر صفر تا ۵ درصد به فرمولاسیون کرم شکلاتی اضافه شد و تاثیر آن بر ویژگیهای تغذیهای شامل مقدار فیبر، ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی و خواص تکنولوژیکی و حسی محصول شامل رنگ، سفتی بافت، طعم، قابلیت مالش پذیری و احساس دهانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن پودر دانه زنیان عدد پراکسید کرم شکلاتی در طی ۷۵ روز نگهداری بطور معنیداری (p< ۰,۰۵) کاهش یافت. همچنین بررسی ویژگیهای تغذیهای کرم شکلاتی حاوی پودر زنیان نشان داد که مقدار ترکیبات فنلی، فیبر و ظرفیت آنتی اکسیدانی محصول در تیمار غنی شده با ۵% پودر نسبت به نمونه شاهد افزایش معنیداری (p< ۰,۰۵) نشان داد. با این وجود نتایج ارزیابی حسی نشان داد که با افزودن درصدهای بیشتر پودر دانه زنیان از مقبولیت حسی محصول کاسته شد که علت این امر به دلیل طعم خاص زنیان در فراورده شکلاتی بود که در درصدهای بالاتر از ۳ درصد مورد پذیرش ارزیاب ها قرار نگرفت.
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
قارچ بایسوکلامیس فولوا با تولید آسکوسپورهای مقاوم به حرارت، در طی پاستوریزاسیون آب سیب زنده میماند و یکی از عوامل اصلی فساد قارچی آب سیب است. امروزه تمایل زیادی به استفاده از اسانسهای گیاهی به عنوان محافظتکنندههای طبیعی در مواد غذایی وجود دارد. واردکردن مستقیم اسانس گیاهان در موادغذایی به دلیل طبیعت آبگریز، فعال و فرار مولکولهای زیست فعال آن محدودیتهای تکنولوژیکی دارد. هدف از انجام این پژوهش، تولید نانوامولسیون روغن در آب اسانس آویشن و اسانس زنیان با استفاده از امواج فراصوت است. نانوامولسیون هریک از اسانسهای زنیان و آویشن با فرمولاسیون اسانس زنیان و اسانس آویشن به عنوان فاز روغنی، تویین ۸۰ به عنوان امولسیفایربا نسبت(v/v) ۱:۴ روغن به سورفاکتانت و آب، تهیه شدند. اندازه ذرات نانوامولسیون زنیان ۵۶/۰±۱۳/۱۵ نانومتر با PDI ۲۵۳/۰ و برای ذرات نانوامولسیون آویشن۶۶/۱ ±۴۲/۱۹ نانومتر با PDI۳۷۷/۰ به دست آمد. بالاترین میزان بازدارندگی ۰۰۶/۰± ۲۳/۸۴% (۰۵/۰˂P) و ۰۱۲/۰± ۸۶% (۰۵/۰˂P) به ترتیب در غلظت μl/ml ۵ نانوامولسیون آویشن و غلظت μl/ml۲۵ نانوامولسیون اسانس زنیان علیه قارچ بایسوکلامیس فولوا به دست آمد. با توجه به نتایج بهدست آمده از نانوامولسیون اسانس زنیان ونانوامولسیون اسانس آویشن میتوان به عنوان یک عامل ضد قارچ در صنعت نوشیدنیها استفاده کرد.