جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای زیتوده سرپا
سیامک بهزادی، علی سالارپوری، محمد درویشی، غلامعلی اکبر زاده چماچائی، سجاد پورمظفر، محسن گذری، محمد مومنی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: پایش زیتوده ماهیان یکی از اهداف اصلی مدیریت شیلاتی میباشد، که به دلیل مشکلات در مطالعه ماهیان زینتی و صخرهای این گروه نسبت به سایر ماهیان کمتر مطالعه شدهاند. هدف از این پژوهش مطالعه زیتوده سرپا ماهیان زینتی و صخرهای در جزیره لارک، بهمنظور شناسایی ذخایر و کمک به توسعه صنعت تکثیر و پرورش آنها میباشد.
مواد و روشها: زیتوده سرپا ماهیان زینتی و صخرهای در زیستگاههای مرجانی، صخرهای و نیمه نورگیر جزیره لارک به روش برآورد به روش مشاهده مستقیم در بازه زمانی ۹۸-۱۳۹۷، بهصورت فصلی مطالعه شد. یافتهها: زیتوده سرپا برآورد شده برای کل ماهیان زینتی در سه ایستگاه پیرامون جزیره در اعماق بین ۱۵-۳متر، ۱۸/۲۵۲۲، ۱۷/۵۲۲۲ و ۱۵/۱۳۲۵ کیلوگرم، و میزان ۳۱/۸۸۴ کیلوگرم برای ایستگاه چهارم (عمق ۴۳ متر)، نتیجهگیری گردید. کمینه زیتوده در بین فصول متعلق به تابستان بوده و نتایج حاصل از آزمون کراسکال والیس نشان داد این فصل با سایر فصول تفاوت معنیداری دارد (P<۰,۰۵). بهعلاوه، آزمون تشخیص ازنظر زمانی حاکی از تشکیل دو تابع معنیدار بوده که میتوان نتیجهگیری نمود ساختار جمعیتی ماهیان در فصلهای بهار، پاییز و زمستان بسیار به هم نزدیک و نسبت به فصل تابستان تفاوت محسوسی داشته است.
نتیجهگیری: برخی از ماهیان زینتی قابلیت بهرهبرداری بهمنظور توسعه صنعت آبزیپروری و بعضی از ماهیان صخره ای قابلیت صید تجاری را دارند. این مطالعه اولین گزارش در خصوص برآورد زیتوده سرپا ماهیان زینتی و صخرهای و ماهیان زیستبومهای مرجانی نیمه نورگیر(MCEs)، در آبهای کشورمان و کشورهای حاشیه خلیجفارس میباشد.
سیامک بهزادی، محمد درویشی، علی سالارپوری، محمد مومنی، سجاد پورمظفر، رضا دهقانی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
در این مطالعه با استفاده از روش برآورد آبزیان بهوسیله مشاهده مستقیم و ترانسکت کمربندی شکل،زیتوده سرپا ماهیان مرجانی جزیره ابوموسی در بازه زمانی پاییز ۹۸ تا تابستان ۹۹، به صورت فصلی(در سه ایستگاه و در چهار زیر ایستگاه) تخمین و حدود اطمینان به روش بوت استرپ به دست آمد. مساحت کل ایستگاههای اول، دوم و سوم به ترتیب ۲۶/۰، ۱۸/۱ و ۲۴/۰ کیلومترمربع تخمین زده شد، و مقادیر زیتوده ماهیان مرجانی ۶/۲۹۲۳، ۲/۴۵۷۶ و ۴/۱۶۴۵کیلوگرم، به ترتیب برای ایستگاههای فوق الذکر پس از ۴۷۹ بار تکرار به روش آزمون شبیهسازی بوت استرپینگ تخمین زده شد. به علاوه، بیشینه و کمینه زیتوده به ترتیب مربوط به گونه Zebrasoma xanthurum ( ۴۹/۱۸۸۳ کیلوگرم) و Abudefduf sp. (۲۳/۰کیلوگرم)، نتیجهگیری شد. نتایج حاصل از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه تست توکی در سطح اطمینان ۹۵ درصد، نشان داد اختلاف معنیداری بین زیتوده در سه ایستگاه وجود ندارد(۰۵/۰<p)، عدم اختلاف موجود در زیتوده ماهیان در سه ایستگاه میتواند به نبود اختلاف در میزان ریفهای تکاملیافته، جوامع مرجانی و عدم تفاوت معنی دار در دسترس بودن زیستگاه مرتبط باشد. نتایج این پژوهش نشان داد زیتوده بسیاری از ماهیان مناطق مرجانی در جزیره ابوموسی محدود میباشد، که میتوان به کم بودن زیستگاه، کم بودن برد زیستگاهی و عمر کم خلیجفارس، و استرسهای وارده به آنها بهخصوص پس از رخدادهای سفیدشدگی مرتبط باشد که جای مطالعات بیشتر در آینده دارد.