۱۸ نتیجه برای سلامتی
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۸ )
چکیده
در این پژوهش، مفاهیم سلامتی و بیماری و رفتارهای مرتبط با سلامتی نزد دختران دانشجو بررسی شدهاند. نمونه تحقیق، ۱۱۰ دانشجوی دختر (۶۲ نفر از دانشگاه تک جنسیتی الزهرا و ۴۸ نفر از دانشگاه دوجنسیتی تهران) بودند که با روش کیفی و تکنیکهای مصاحبه گفتگویی و مصاحبه گروه متمرکز به جمع آوری داده از آنان پرداختیم. تحلیل دادهها با استفاده از رویکرد نظریه بنیانی صورت گرفت. در مورد اینکه سلامتی، از مهمترین امور زندگی و مشتمل بر سلامت جسمی و روحی است، اتفاق نظر وجود داشت در حالی که دو مفهوم کلی برای بیماری در نظر داشتند: کاهنده کیفیت زندگی و مجازات الهی. در مورد رفتارهای مرتبط با سلامتی (که در دانشجویان دختر دانشگاه تک جنسیتی با دانشگاه دو جنسیتی مشابه بود) راهبردی مشاهده شد که در پی آن، دختران هشدارهای بیماری را انکار کرده، دردها را موقتا تسکین داده به جستجوی سلامت روانی از راه کسب زیبایی ظاهری میپردازند که منجر به غلبه بیشتر فرهنگ مردانه، زندگی به سبک ناسالم و تهدید سلامت اجتماعی میشود. آنها این راهبرد را تحت تاثیر پنداشت از خود پایین و جامعه پذیری، وابستگی متقابل به خانواده و زندگی ماشینی کسب کرده اند.
محمدخلیل پذیر، نرگس جوادزادهپورشالکوهی، علی روحانی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه در مدت ۶۰ روز تغییرات شاخصهای رشد، بازماندگی و پارامترهای سلامت میگوهای سفید غربی (Litopenaeus vannamei) با میانگین وزنی ۰/۳۱±۸/۶۴گرم که با جیرههای غذایی حاوی سطوح مختلف (صفر، ۰/۵، ۱ و ۲% غذا) پودر گیاه سیر تغذیه شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین وزن، طول و ضریب رشد ویژه (SGR) میگوهای تغذیهشده با جیره غذایی حاوی ۲% پودر گیاه سیر بهترتیب با میزان ۱۵/۴۲گرم، ۱۶/۲سانتیمتر و ۱/۲۷% بهطور معنیداری بیشتر از مقادیر اندازهگیریشده در سایر تیمارها بود (۰/۰۵>p)، اما بهدلیل افزایش معنیدار راندمان ضریب تبدیل غذایی )FCE( در میگوهای این تیمار، میزان ضریب تبدیل غذایی (FCR) آنها نیز بهطور معنیداری نسبت به سایر تیمارها کاهش معنیدار نشان داد (۰/۰۵>p). همچنین در میگوهای این تیمار بهدلیل تحریک سیستم ایمنی تراکم سلولهای هموسیت خون (THC) و پروتئین کل پلاسما )TPP( در مقایسه با سایر میگوهای تیمار بهطور معنیداری افزایش یافت (۰/۰۵>p) که در نتیجه آن میزان بازماندگی میگوهای تیمار تغذیهشده با جیره غذایی حاوی ۲% پودر گیاه سیر بهطور معنیداری بیشتر از میگوهای تیمار ۵/۰ و صفر درصد شده بود (۰/۰۵>p). بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان عنوان نمود که افزودن پودر گیاه سیر به میزان ۲% در جیره غذایی میگوهای سفید غربی علاوه بر بهبود شاخصهای رشد، افزایش کارآیی سیستم ایمنی غیراختصاصی میگوها را در پی خواهد داشت.
ابراهیم ستوده، رعنا بهادری، حسن حبیبی، ایمان ناصریفرد،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی اثرات نانوذرات سولفاتمنگنز جیره بر عملکرد رشد، شاخصهای خونی و ترکیبات بیوشیمیایی خون بهعنوان یکی از شاخصهای مهم سلامتی ماهی قزلآلای رنگینکمان Oncorhynchus mykiss)( انجام شد. تعداد ۲۴۰ قطعه بچهماهی قزلآلای رنگینکمان با میانگین وزن اولیه ۰/۱±۰/۸گرم در ۱۲ آکواریوم با ۴ تیمار و ۳ تکرار ذخیرهسازی و با ۴ جیره شامل جیره شاهد (فاقد منگنز)، جیره Mn-M (حاوی سولفات منگنز به میزان ۱۰میلیگرم بر کیلوگرم)، Mn-N۱۰ (نانوذرات سولفاتمنگنز با میزان ۱۰میلیگرم بر کیلوگرم)، Mn-N۱۵ (نانوذرات سولفاتمنگنز با میزان ۱۵میلیگرم بر کیلوگرم) بهمدت ۶ هفته تغذیه شدند. غذادهی ماهیان تا حد سیری ظاهری و روزانه در ۴ نوبت انجام شد. در پایان آزمایش میانگین وزن نهایی در بچهماهیان تغذیهشده با جیرههای حاوی نانوذره سولفاتمنگنز نبست به تیمار شاهد بهطور معنیداری بالاتر بود (۰/۰۵>p)، اما نسبت به گروه تغذیهشده با سولفاتمنگنز اختلاف معنیداری نداشت (۰/۰۵<p). شاخص وضعیت در بچهماهیان تغذیهشده با جیرههای حاوی نانوذره سولفاتمنگنز نسبت به گروه تغذیهشده با سولفات منگنز اختلاف معنیداری نشان نداد (۰/۰۵<p). بین شاخصهای خونی اندازهگیریشده میزان هموگلوبین (Hb) در تیمار تغذیهشده با جیره Mn-N۱۰ اختلاف معنیداری نسبت به تیمار تغذیهشده با جیره شاهد نشان داد (۰/۰۵>p). شاخص آلبومین در تیمارهای تغذیهشده با جیرههای Mn-N۱۰ و Mn-N۱۵ نسبت به جیرههای شاهد و Mn-M اختلاف معنیداری نشان داد (۰/۰۵>p). بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد افزودن مکمل نانوذرات سولفاتمنگنز جیره در مقایسه با شکل معمولی سولفاتمنگنز تاثیر معنیداری بر عملکرد رشد، تغذیه و شاخصهای خونشناسی و ترکیبات بیوشیمیایی خون بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان ندارد.
دوره ۷، شماره ۲۵ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
تاثیر افزودن آرد کامل سویا در دامنه ۰ تا ۲۷ درصد و آب از ۳۱ تا ۳۵ درصد در فرمول و همچنین شرایط مختلف اکستروژن بر روی ویژگی های پخت اسپاگتی به منظور تولید فراورده سلامتی بخش، مورد بررسی قرار گرفت. فرآیند در اکسترودری با سرعت چرخش مارپیچ در دامنه ۱۰ تا ۴۰ دور بر دقیقه و آب سیرکولاسیون با دمای ۳۵ تا ۷۰ درجه سانتی گراد، انجام شد. نتایج نشان می دهد که افزودن آرد کامل سویا موجب کاهش معنی دار (P≤۰,۰۵) زمان پخت و وزن پخت، شده است. این در حالی است که در این شرایط افت پخت افزایش معنی داری داشت. درجه حرارت و سرعت چرخش اکسترودر هیچ تاثیر معنی داری بر ویژگی های پخت نداشتند، اما برهمکنش بین آنها و اجزاء فرمولاسیون موجب بهبود صفات مورد بررسی شد. از سوی دیگر، اثر متقابل بین اجزاء فرمولاسیون و درجه حرارت آب سیرکولاسیون دارای تاثیر منفی بر مقدار افت پخت تیمارها بود. بررسی آماری نتایج با استفاده از طرح مخلوط نشان داد که بهترین اسپاگتی زمانی تولید می شود که فرمول حاوی ۳/۲۴ درصد آرد کامل سویا، ۷/۴۴ درصد آرد نول و ۳۱ درصد آب در اکسترودر با سرعت چرخش مارپیچ ۲۵ دور بر دقیقه و دمای آب سیرکولاسیون ۵/۵۲ درجه سانتی گراد، فراوری شود.
دوره ۸، شماره ۳۰ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
لیکوپن، کاروتنوئید قرمز رنگی است که توسط برخی گیاهان و میکروارگانیسمها سنتز می شود. این کاروتنوئید پیش ساز ویتامین A نیست ولی به خاطر وجود ۱۱ پیوند دوگانه مزدوج خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قویی دارد که موجب حذف رادیکالهای آزاد می گردد. لیکوپن، کاروتنوئید غالب موجود در سرم خون انسان است که با حفاظت از بیوملکولهای مهم سلولی نظیر DNA، پروتئین ها و چربی ها از اکسیداسیون و تخریب رادیکالی آنها ممانعت به عمل آورده و نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماریهای پروستات، قلبی، استخوانی و گوارشی ایفاد می کند. گوجه فرنگی و فراورده های آن به عنوان مهمترین منابع غذایی لیکوپن در رژیم غذایی مطرح می باشند که با توجه به تنوع مصرف و قابلیت دسترسی بالا از اهمیت ویژه ای در سلامتی انسان برخوردار است. با توجه به افزایش تقاضای مصرف کاروتنوئیدهای طبیعی، تولید انواع کاروتنوئیدها از منابع میکروبی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. برخی از میکروارگانیسمها قادر به تولید لیکوپن بوده که با استفاده از انواع محیط کشت، محرکها و ممانعت کننده های متابولیکی، عوامل جهش زا، عوامل محیطی و مهندسی ژنتیک میزان تولید لیکوپن در آنها افزایش یافته است. این مقاله مروری اجمالی بر ویژگیهای ساختمانی لیکوپن و نقش آن در سلامتی انسان و معرفی برخی منابع میکروبی لیکوپن دارد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
کنترل تورم همواره به عنوان یکی از مهمترین اهداف اقتصاد کلان در هر کشوری می باشد. تورم بالا و اثرات مخرب آن بر رفاه مردم، موضوعی است که سیاستگذاران اقتصادی و اجتماعی همواره سعی می کنند با استفاده از ابزارهای مناسب، اثرات آن را تعدیل و کنترل نمایند. تورم در نظام سلامت به موارد مختلفی از قبیل سالمند شدن جمعیت، مسائل بیمه ای (پوشش ناقص، مدیریت ضعیف و...)، بهره وری پایین (نیروی انسانی شاغل در بخش سلامت، عدم استفاده بهینه از تجهیزات و منابع نظام سلامت و...)، تغییرات تکنولوژیکی در ارائه خدمات سلامتی، رشد جمعیت، عدم تقارن اطلاعاتی بین گیرنده و ارائه دهنده خدمات سلامتی و تورم عمومی در هر کشور، نسبت داده می شود که این میزان تورم از تورم عمومی کشور بالاتر می باشد و این موضوع در مورد کشور ایران نیز صادق است.
علاوه بر موارد مذکور، برای درک بهتر تورم در بخش سلامت ایران می توان به مباحثی همچون تاثیر تغییرات تکنولوژیکی بر افزایش قیمت ها در بخش سلامت، تعرفه های رسمی و غیر رسمی در بخش غیر دولتی و نقش سازمان های غیر دولتی در تعیین تعرفه های پزشکی و پیراپزشکی اشاره کرد.
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
در پژوهش پیش رو سلامتی سازه¬ای یک تیر ضخیم فولادی (ST-۵۲)، به کمک روش پخش امواج هدایت شده فراصوت با استفاده از حسگرهای ویفری فعال پیزوالکتریک، که یکی از مهم ترین تکنیک های پایش بلادرنگ سلامتی سازه هاست، بررسی شده است. پارامترهای کلیدی سیگنال برانگیزش مانند بسامد و مدت پنجره با توجه به ابعاد تیر و چیدمان ضربه-پژواک حسگرهای فعال پیزوالکتریک نصب شده روی آن تعیین می¬شود. تحلیل اجزای محدود با هدف مشخصه¬یابی پخش موج در تیر انجام شده است در حالیکه سیگنال¬های پخش موج به صورت آزمایشگاهی اندازه¬گیری می¬شوند. برای پردازش سیگنال و استخراج ویژگی، از تبدیل موجک پیوسته و روش توان میانگین مقیاس شده ی موجک استفاده می شود. با استفاده از ویژگی های استخراج شده، وجود، موقعیت و شدت آسیب احتمالی موجود در سازه تعیین می شود. نتایج بدست آمده نمایانگر دقت بالای روش ارایه شده در شناسایی و مشخصه یابی آسیب نسبت به پژوهش گذشته دارد.
دوره ۱۴، شماره ۶۶ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
نان مسطح بربری به علت طعم و بافت مطلوب خود، از جمله نانهای پرمصرف در ایران است. این کالای خوراکی نقش بسیار ویژه ای در تامین نیاز غذایی مردم به ویژه اقشار کم درآمد جامعه را دارد. از این رو بهبود کیفیت آن از طریق افزایش میزان فیبر قابل هضم آن از راهکارهای مناسب برای افزایش سلامت جامعه است. مصرف فیبر پرتقال که ماده دور ریز کارخانههای تولید آب پرتقال، علاوه بر اینکه تاثیرات زیادی که بخاطر وجود فیبر قابل هضم بالا آن بر سلامت مصرف کننده میگذارد (از جمله شادابی پوست، ممانعت از ابتلا به بیماریهای گوارشی و رودهایی) به دلیل اینکه یک ماده ضایعاتی است، از نظر اقتصادی مقرون بصرفه خواهد بود. در این تحقیق با افزودن پودر خشک شده تفاله پرتقال به خمیر نان بربری با درصدهای ۲، ۴ و ۸ ارزیابی حسی توسط پنلیستها به روش طراحی پرسشنامه، خصوصیات رئولوژیکی خمیر توسط دستگاههای فارینوگراف و بافت نان توسط دستگاه بافتسنج مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابی حسی نشان میدهد تیمارهای شاهد و ۲ درصد پودر پالپ پرتقال مورد پذیرش واقع شدند. در آزمون بافت سنجی نمونه شاهد که فاقد پودر پالپ است کمترین سفتی و نمونه ۸ درصد بیشترین مقدار را داشت. افزودن پودر پالپ پرتقال باعث کاهش حجم تیمارهای نان شد که این روند کاهش در تیمارهای ۸ درصد با شدت زیادتری اتفاق افتاد. در بررسی آزمون فارینوگراف درصد جذب آب افزایش، زمان گسترش خمیر، ثبات و عدد کیفی فارینوگراف کاهش یافته و درجه نرمی خمیر بعد از (۱۰ دقیقه)، درجه نرمی خمیر بعد از (۱۲ دقیقه) افزایش یافته است. در نهایت نان بربری با درصد پودر پالپ پرتقال خشک ۲ درصد با توجه به محتوای فیبر و کمترین تغییرات نسبت به شاهد از مقبولیت بیشتری برخوردار میباشد.
دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمن گوارشی است که در اثر هضم پروتئین گلوتن ایجاد می شود و تنها راه درمان آن استفاده از یک رژیم غذایی بدون گلوتن است. بنابراین توجه به تولید مواد غذایی بدون گلوتن با کیفیت مورد پذیرش برای این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازاین رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر افزودن آرد خرفه در چهار سطح ۱۵،۱۰،۰ و ۲۰ درصد وزنی (بر پایه آرد برنج) و تاثیر آن بر ویژگی های گوناگون نان مسطح بدون گلوتن بود. نتایج حاصل از آزمون های شیمیایی ، افزایش میزان رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی، فیبر و pH در نمونه های حاوی آرد خرفه را در مقایسه با نمونه های شاهد ( فاقد آرد خرفه) نشان داد. همچنین نتایج آزمون فارینوگراف نشان داد که با افزایش درصد آرد خرفه ، جذب آب آرد، زمان پایداری خمیر،زمان گسترش خمیر و اندیس والوریمتری افزایش یافت و درجه سست شدن خمیر کاهش یافت.از لحاظ ارزیابی حسی، نمونه های حاوی آرد خرفه از امتیاز بالاتری به جز صفت بو، طعم و مزه در مقایسه با نمونه های شاهد برخوردار بود. همچنین نتایج حاصل از بیاتی به روش دستگاهی و حسی در فواصل زمانی ۴۸،۲۴و۷۲ ساعت پس از پخت مشخص نمود که تیمار حاوی ۸۵ % آرد برنج و ۱۵ % آرد خرفه دارای کمترین میزان بیاتی و بیشترین امتیاز تازگی و تیمار شاهد دارای بیشترین مقدار بیاتی و کمترین امتیاز تازگی برخوردار بود. بر اساس نتایج آزمون حجم نمونه حاوی ۲۰ درصد آرد خرفه دارای بیشترین افزایش حجم مخصوص می باشد همچنین نتایج آزمون تخلخل نشان داد که با افزایش میزان خرفه میزان تخلخل در بافت افزایش می یابد. از طرفی مولفه های رنگ L* a* b* مشخص نمودند که نمونه نان با ۱۰ درصد آرد خرفه از بقیه فرمولاسیونها رنگ بهتری دارد. بهترین تیمار نیز تیمار) C۲نان حاوی ۸۵ % آرد برنج و ۱۵ % آرد خرفه) معرفی شد.
دوره ۱۴، شماره ۷۲ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
شربت ذرت حاوی فروکتوز (HFCS)[۱] تبدیل به یکی از اجزای معمول تشکیل دهنده مواد غذایی در ۴۰ سال گذشته شده است. با این حال، مواردی درباره افزایش ارتباط مصرف HFCS و خطر ابتلا به چاقی، سندرم متابولیک، بیماری های قلبی و عروقی و دیگر پیامدهای سلامتی در مقایسه با سایر شیرین کننده های کالری دار مطرح شده است. متداول ترین انواع HFCS HFCS-۴۲) و HFCS-۵۵) در ترکیب شبیه به ساکارز (شکر) بوده و متشکل از مقادیر تقریبا مساوی از گلوکز و فروکتوز هستند. تفاوت اولیه بین HFCS و ساکارز این است که این مونوساکاریدها به صورت آزاد در محلول HFCS موجودند اما در ساکارز به شکل دی ساکارید می باشند. دی ساکارید ساکارز به راحتی در روده کوچک شکسته می شود و در نتیجه فروکتوز و گلوکز به شکل آزاد از هر دو منبع ساکارز و HFCS به طور یکسان جذب می شوند. مزایای HFCS برای تولیدکنندگان مواد غذایی این است که مونوساکاریدهای آزاد موجود در HFCS سبب افزایش عطر و طعم، ماندگاری، نرمی بافت، جذابیت رنگ و تسهیل درقابلیت اختلاط در مقایسه با ساکارز می شود. از آنجا که ترکیب HFCS و ساکارز به ویژه در جذب توسط بدن خیلی شبیه به هم هستند، شواهدی وجود ندارد که HFCS نسبت به ساکارز تأثیر بیشتری در ایجاد پیامدهای سلامتی داشته باشد. در ضمن مطالعات اپیدمیولوژیک بسیار دقیق و جامعی برای تجزیه و تحلیل مصرف مواد غذایی، از جمله ارزیابی مکانیسم عمل و رابطه بین میزان مصرف فروکتوز و سطح پاسخ بدن لازم است. در حال حاضر، شواهد و مدارک کافی برای ممنوعیت و یا محدود کردن استفاده از HFCS و یا سایر شیرین کننده های حاوی فروکتوز در مواد غذایی و همچنین نیاز به استفاده از برچسب های هشدار دهنده بر روی محصولات حاوی HFCS وجود ندارد.
[۱]. High Fructose Corn Syrup (HFCS)
* مسئول مکاتبات: l.kamalimail@gmail.com
دوره ۱۵، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
سورگوم گیاهی مقاوم به خشکی بوده و غنی از نشاسته ، پروتئین (کفیرین) و ترکیبات فیتوشیمیایی است و به دلیل طعم ملایم، رنگ روشن و نشاسته و فیبر فراوان، میتواند در فرمولاسیونهای غذایی استفاده گردد. در این پژوهش اثر رطوبت مادهی اولیه (۱۴، ۱۶ و ۱۹%) و دور مارپیچ اکسترودر (۱۴۰، ۱۷۰ و rpm۱۹۰) بر ویژگیهای بافتی و فیزیکو شیمیایی سورگوم واریته سفید(bicolour L)، مورد ارزیابی قرار گرفت. رطوبت اولیهی آرد سورگوم و سرعت مارپیچ تأثیر معنیداری بر ویژگیهای مورداندازهگیری داشتند. در این مطالعه مشخص شد بین تأثیر رطوبت و سرعت مارپیچ اکسترودر رابطهی عکس وجود دارد. با افزایش میزان رطوبت ماده اولیه دانسیته ی تودهای، اندیس جذب آب و میزان سختی افزایش یافت درحالیکه با افزایش سرعت مارپیچ پارامترهای ذکرشده کاهش یافتند. افزایش رطوبت ماده اولیه سبب کاهش اندیس حلالیت در آب، کاهش ضریب انبساط شوندگی و تخلخل فراورده حجیم شد. همچنین فرایند اکستروژن پخت سبب کاهش شاخصهای روشنایی (L*) و افزایش شاخصهای قرمزی (a*) و زردی (b*) در فراوردهی نهایی شد. نتایج ارزیابی حسی مشخص کرد که شرایط رطوبت ۱۴% و دور مارپیچ rpm۱۹۰ برای تولید فراوردهی حجیمشده مناسب بوده و بیشترین پذیرش کلی را دارد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف اصلی این مقاله، تشخیص آسیبهای رخداده در سازه ها در حین وقوع زلزله میباشد. این کار، با پردازش سیگنالهای مربوط به پاسخ تاریخچه زمانی سازه به کمک تبدیل موجک و واکاوی ضرایب جزئیات بدست آمده، صورت می پذیرد. بر این اساس، معیوب بودن کل سازه و لحظه رخداد آسیب، با ظهور تغییرات ناگهانی در ضرایب مذکور، تشخیص داده می شود. همچنین، محل آسیب، از طریق بررسی بیشینه مقادیر متناظر با تغییرات بوجود آمده در ضرایب موجک، تعیین می گردد. بمنظور بررسی کارآیی روش یاد شده در شناسایی آسیبها، سناریوهای آسیبی مختلفی بر روی سه مثال عددی تحت زلزله های نورثریج و ال-سنترو، مطالعه شده است. در اولین مثال، کاهش یکنواخت سختی، بعنوان آسیب رخداده در یک قاب برشی ۴ طبقه، در نظر گرفته شده است. مثال دوم، به شناسایی آسیبهای احتمالی در یک تیر ساده، با در نظر داشتن پاسخهای تاریخچه زمانی متناظر با درجات آزادی انتقالی اختصاص یافته است. در آخرین مثال، جهت بررسی آسیبهایی با مکانیزم پیچیده تر، سختی سازه ی آسیب دیده بصورت مدل رفتاری متناظر با سختی دو خطی، تعریف و روش مذکور، جهت شناسایی آسیبها پیاده سازی شده است. نتایج بدست آمده، حاکی از توانایی روش مطالعه شده در تشخیص آسیب دیدگی سازه ها تحت اثر زلزله و قابلیت بالای آن در تعیین محل و زمان رخداد آسیبها، بدون نیاز به اطلاعات سازه اولیه، می باشند.
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش به منظور تولید نوشیدنیهای پروبیوتیک شاهتوت و کرفس از باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در دو غلظت ۱ و ۲ درصد در دمای محیط و یخچال استفاده شد. آزمونهای انجام شده شامل تعیین pH، اسیدیته قابل تیتر، شمارش زندهمانی میکروارگانیسمهای هدف و ارزیابی حسی بود. نتایج نشان داد که با گذشت زمان و رشد باکتری هدف در نوشیدنیهای شاهتوت و کرفس، pH به صورت معنی داری کاهش یافته است. نتایج حاصل از شمارش زنده مانی نشان داد که در میان تمام نمونهها، محلول آب شاهتوت حاوی ۲ درصد از باکتری نگهداری شده در یخچال بعد از ۲۸ روز نسبت به سایر نمونهها دارای بیشترین تعداد زندهمانی میکروارگانیسمها یعنی ۱۰۷×۲۵/۸ CFU/ml و همچنین آبمیوه کرفس حاوی ۲ درصد از باکتری پروبیوتیک نگهداری شده در یخچال بعد از گذشت ۲۱ روز نسبت به سایر نمونهها دارای بیشترین تعداد زندهمانی میکروارگانیسم یعنی۱۰۷×۰۲/۴ CFU/ml بود که دو نمونه مورد نظر در این شرایط هنوز با نام نوشیدنی پروبیوتیک قابل نامگذاری هستند. نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که خواص حسی نمونههای BLR۱ (آبمیوه شاهتوت حاوی ۱ درصد باکتری در یخچال)، BLR۲ (آبمیوه شاهتوت حاوی ۲ درصد باکتری در یخچال) و CLR۱ (آبمیوه کرفس حاوی ۲ درصد باکتری در یخچال) با نمونههای شاهد خود بدون تفاوت معنی داری هم امتیاز بودهاند اما به طور کلی نمونههای آبمیوه کرفس امتیاز بالاتری نسبت به آبمیوه شاهتوت کسب کردند. از یافتههای حاصل میتوان نتیجه گرفت که آب شاهتوت و کرفس بستر خام مناسبی جهت رشد باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم بودهاند.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۲ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
ماست شیر بز دارای ارزش غذایی و قابلیت هضم بالا و آلرژیزایی کمتر نسبت به فرآوردههای شیر گاو است. مشکلی که در رابطه با ماست شیر بز وجود دارد طعم خاص ناشی از وجود غلظتهای بالایی از اسیدهای چرب فرار میباشد که باعث ایجاد طعم بزی و محدودیت پذیرش این محصول از نظر حسی از طرف مصرفکنندگان میگردد. در این پژوهش اثر افزودن ۲۰% نکتار آناناس و هلو بر روی خصوصیات فیزیکوشیمیایی (مادهی خشک، چربی، پروتئین، اسیدیته، سینرسیس، ظرفیت نگهداری آب و ویسکوزیته) و حسی ماست شیر بز در طول ۲۸ روز نگهداری در یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزودن نکتار مقدار مادهی خشک را به طور معنیداری کاهش داد (۰۵/۰>p). در نمونههای حاوی نکتار مقدار مادهی خشک در طول نگهداری روند افزایشی داشت. میزان چربی و پروتئین به طور معنیداری پایینتر از نمونهی کنترل بود (۰۵/۰>p).pH نمونههای ماست حاوی نکتار در طول نگهداری، به طور معنیداری پایینتر و اسیدیتهی آنها به طور معنیداری بالاتر از نمونه ماست کنترل بود (۰۵/۰>p). روند تغییرات سینرسیس در نمونههای ماست حاوی نکتار در هفتهی اول افزایشی و سپس تا پایان دورهی نگهداری کاهشی و روند تغییرات ظرفیت نگهداری آب در ابتدا کاهشی و سپس افزایشی بود. ویسکوزیته در طول هفته اول افزایش و سپس تا پایان دورهی نگهداری کاهش معنیداری نشان داد (۰۵/۰>p). ویسکوزیتهی نمونههای ماست حاوی نکتار به طور معنیداری پایینتر از نمونهی کنترل بود (۰۵/۰>p). نتایج ارزیابی حسی نشان داد بالاترین امتیاز پذیرش کلی به نمونه حاوی نکتار آناناس (۶۶/۴ و ۴۶/۴) و پایینترین امتیاز پذیرش کلی به نمونه حاوی نکتار هلو (۳۶/۳ و ۳۳/۳) به علت داشتن رنگ تیره و مزهی ترش به ترتیب در روزهای ۱ و ۱۴ ام اختصاص یافت. بر اساس آزمایشات انجام شده استفاده از نکتار آناناس روشی مناسب به منظور پوشاندن طعم بزی در ماست شیر بز با حفظ خصوصیات کیفی آن میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۷ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
علیرغم کاربردهای منحصر به فرد فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی در ماشینکاری قطعات با استحکام بالا که قابلیت ماشینکاری با روش های سنتی را ندارند، سلامتی سطح پایین قطعات ماشینکاری شده با این روش، همواره از معایب آن می باشد. در این مطالعه با اعمال همزمان ارتعاشات فراصوتی به ابزار و میدان مغناطیسی خارجی حول فاصله گپ در فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی سعی در بهبود وضعیت سلامتی سطح قطعات ماشینکاری شده با فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی شده است. بنابراین با انتخاب شدت جریان تخلیه و زمان روشنی پالس بعنوان پارامترهای ورودی، آزمونهایی بر اساس روش عاملی کامل طراحی و انجام شد، تا ضمن مطالعه تاثیر شدت جریان و زمان روشنی پالس بر سلامتی سطوح ماشینکاری شده با این فرآیند ترکیبی، تاثیر همزمان ارتعاشات فراصوتی ابزار و میدان مغناطیسی خارجی بر زبری سطح ماشینکاری شده و سلامتی سطوح ماشینکاری شده مطالعه شود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که زبری سطح ماشینکاری شده با اعمال همزمان ارتعاشات فراصوتی به ابزار و میدان مغناطیسی خارجی حول فاصله گپ در فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی اندکی افزایش می یابد. با این وجود، تصاویر میکروسکوب الکترونی روبشی سطوح ماشینکاری شده با فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی به همراه میدان مغناطیسی خارجی و به کمک ارتعاشات فراصوتی ابزار، نشان می دهد که اعمال همزمان میدان مغناطیسی خارجی حول فاصله گپ و ارتعاشات فراصوتی به ابزار در فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی موجب کاهش میزان ترکهای سطحی، چاله ها، کره ها و دانه های باقی مانده تولید شده در سطح ماشینکاری شده و بهبود سلامتی سطوح ماشینکاری شده می شود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش، اثر آنتیاکسیدانی و آنتیباکتریایی و ضد قارچی ۵ تیمار مختلف شامل عصاره درمنه شرقی Artemisia scoparia در غلظت ۵ درصد(Asw ۰,۰۵) ، پوشش خوراکی ژلاتین و گلیسرول(GG) ، پوشش خوراکی ژلاتین و گلیسرول همراه با ۵ درصد از عصاره(GG+Asw ۰,۰۵) ، پوشش خوراکی نشاسته و گلیسرول (SG)، پوشش خوراکی نشاسته و گلیسرول همراه با ۵ درصد از عصاره(SG+Asw ۰,۰۵) در خمیر همبرگر که در دمای ۴ درجه سانتی گراد در مدت ۸ روز نگهداری شده بود بررسی گردید. در این مدت رطوبت،PH و رنگ تیمارها اندازه گیری شد. در آزمایش آنتیاکسیدانی به روشTBARS میزان مالون آلدهیدها در روزهای شروع آزمایش، چهارم و هشتم اندازهگیری و مشخص گردید که در تمامی تیمارها با افزایش زمان میزان مالون آلدهید افزایش مییابد و قدرت آنتیاکسیدانی تیمارها در این مدت به ترتیب عبارت بودند از(GG+Asw ۰,۰۵) ،(SG+Asw ۰,۰۵) ، (Asw ۰,۰۵) ، (GG) و (SG) . بعلاوه قدرت آنتیباکتریایی و ضدقارچی تیمارها نیز به همین صورت بودند و قدرت آنتیباکتریایی تیمارها نسبت به باکتریهای مزوفیل بیشتر از کلیفرمها بودند. رنگ و رطوبت تمامی تیمارها با گذشت زمان روند کاهشی داشتند اما PH، روند افزایشی داشت. بعد از روز هشتم رطوبت تیمارها از بیشترین به کمترین مقدار عبارت بودند از(GG+Asw ۰,۰۵) ،(SG+Asw ۰,۰۵) ، (GG)، (SG)و(Asw ۰,۰۵) و آزمونها به شکل کاملا تصادفی و در سطح ۵ درصد انجام گرفت. در مجموع میتوان گفت که عصاره درمنه شرقی به دلیل داشتن ترکیبات فنلی و فلاوونوییدی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی و ضد قارچی بالایی می باشد که در ترکیب با پوشش های خوراکی این خاصیت بهبود یافته است وکاربرد آن به تنهایی و همراه با پوشش های خوراکی در همبرگر، خطرات سرطان زایی، جهش زایی، عفونتهای حاصل از باکتریهای بیماریزا و عفونتهای قارچی خطرناک را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهد و باعث افزایش ضریب سلامتی فراورده تولیدی میگردد.
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
با گذشت زمان، سازهها تحت اثر عوامل مخرب طبیعی و غیر طبیعی متعددی چون زلزله، گودبرداریهای غیراصولی، ارتعاشات دینامیکی حاصل از انفجار و غیره قرار میگیرند. همچنین، عواملی چون انتظار سرویسدهی بیش از ظرفیت طراحی المانهای سازه و عدم بر آورده نمودن انتظارات به روز شده آییننامهای، باعث افت کارایی سازه میگردد. از طرفی گسترش آسیبهای موضعی در سازهها تحت اثر عوامل نامطلوب میتواند سلامتی کلی سازه را با مشکل مواجه نماید. بنابراین، اطلاع از وضعیت سلامتی سازهها بسیار مهم و حائز اهمیت بوده و پایش و کنترل سلامتی در سازهها یکی از مهمترین و مورد توجهترین زمینههای پژوهشی بسیاری از پژوهشگران است. صفحات از مهمترین المانهای سازهای هستند که آسیب در آنها میتواند به صورت پیشرونده به سایر المانها منتقل شده و منجر به آسیب کلی سازه گردد و در نتیجه، هزینههای اجتماعی جبران ناپذیر و اقتصادی فراوانی را تحمیل نماید. در این مقاله، با توجه به گسترش روز افزون استفاده از صفحات فولادی در سازههای ساختمانی به عنوان دیوارهای برشی فولادی، موضوع شناسایی و تعیین موقعیت آسیب به عنوان یکی از مهمترین مراحل پایش سلامتی در سازهها با استفاده از دادههای دینامیکی مودال (فرکانسها و شکلهای مود ارتعاشی) و یک روش تشخیصی مبتنی بر تحلیل موجک گسسته دو بعدی مورد توجه واقع شد. به این منظور، صفحه فولادی مدلسازی شده در نرم افزار تحلیل اجزا محدودی ABAQUS تحت تحلیل فرکانسی واقع شد و دادههای مودال حالتهای آسیب و بدون آسیب استخراج گردید. نتایج، اختلاف بین فرکانسها و عدم انطباق کامل شکلهای اولیه و ثانویه مودهای ارتعاشی را بر اساس معیار انطباق مودال (MAC) و زاویه بین بردارهای اولیه و ثانویه شکل مود نشان داد. با معرفی یک شاخص مکانیاب آسیب (DLI) بر مبنای ضرایب موجک حاصل از جزئیات قطری تحلیل موجک دو بعدی شکلهای اولیه و ثانویه مود ارتعاشی مورد نظر، مکانهای آسیب با ایجاد پرش نسبی حداکثری در نمودار DLI در دو راستای طول و عرض صفحه با دقت بالایی شناسایی شد.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
همواره سازهها تحت اثر عوامل طبیعی و یا غیر طبیعی متعددی همچون زلزله، انفجار و گودبرداریهای غیر اصولی واقعاند که میتواند آسیبهای موضعی موجود در آنها را تشدید نموده و باعث انهدام آنها و در نتیجه، ایجاد خسارتهای جانی و مالی فراوانی شود؛ بنابراین، پایش سلامتی سازهها و اعضای سازهای بسیار مهم و حائز اهمیت است. در این نوشتار، پایش سلامت عضو سازهای ستون با لحاظ نمودن اثر بار محوری بر پاسخهای دینامیکی مودال (فرکانسهای طبیعی و شکلهای مود ارتعاشی) انجام شد. نتایج بررسیها نشان داد که فرکانسهای طبیعی تمامی مودها در هر دو وضعیت سالم و آسیب با افزایش بار محوری به صورت نسبتهایی از بار بحرانی مبنا (بار بحرانی بدترین حالت آسیب) کاهش مییابد. همچنین، در بارگذاریهای یکسان، همواره فرکانس نمونه سالم از فرکانس نمونه آسیب بیشتر است؛ بهطوریکه با افزایش شدت آسیب، اختلاف فرکانسی وضعیتهای سالم و آسیب افزایش مییابد. با معرفی یک شاخص شناسایی آسیب (DDI) بر مبنای ضرایب موجک حاصل از جزئیات آنالیز موجک شکلهای مود وضعیتهای سالم و آسیب، محلهای آسیب با دقت بالایی به صورت پرش و یا اغتشاش در DDI شناسایی گردید. همچنین، بررسیها نشان داد که DDI محلهای مختلف آسیب مستقل از هم بوده و تنها متأثر از شدت آسیب محل مورد نظر است و اثرات بار محوری بر DDI بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی است. مستقل بودن DDI محلهای مختلف آسیب نشان دهنده کارآمدی روش پیشنهادی در شناسایی محلهای آسیب است؛ زیرا در غیر اینصورت، ممکن است عدم شناسایی یک محل آسیب بر شناسایی سایر محلهای آسیب تأثیرگذار باشد.