۱۰ نتیجه برای شستشو
حجت میرصادقی، علیرضا عالیشاهی، بهاره شعبانپور، رضا صفری،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
اثر سه روش شستشو (آب معمولی با دمای محیط، آب جوشیده با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد و آب جوشیده با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد)، با افزودن نمک (۵/۱ درصد) و بدون نمک بر روی کیفیت محصول نهایی بررسی شد. نتایج آزمایشهای شیمیایی و میکروبی طی روزهای صفر، دوازدهم و بیست و چهارم بین تیمار آب جوشیده با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد و۴۰ درجه سانتی گراد اختلاف معنیداری وجود نداشت(۰۵/۰ <p) ولی در تیمار آب معمولی با دمای محیط اختلاف معنیدار بود(۰۵/۰ ≥p). نتایج خواص حسی بین تیمارها اختلاف معنیدار ی را نشان داد، بهطوری که تیمار آب جوشیده با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد در گروه با نمک، بالاترین و آب جوشیده با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد و آب معمولی با دمای محیط در گروه بدون نمک، پائینترین خواص حسی (رنگ و بافت) را داشتند.
دوره ۱۱، شماره ۴۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
ویروسهای روده ای از جمله عوامل مهم بیماریزا هستند که از طریق مواد غذایی انتقال می یابند. متاسفانه روشهای مناسبی برای نمونه برداری و بررسی ویروسها در مواد غذایی وجود ندارد. در نتیجه شناخت عوامل بیماریزای ویروسی در اپیدمیهای ایجاد شده توسط مواد غذایی با روشهای معمول بندرت انجام میشود. در این پژوهش، از کلی فاژ MS۲ بعنوان یک مدل برای مطالعه روشهای استخراج و تغلیظ انترو ویروسها از سطح ماده غذایی استفاده شد. روش شستشو و استخراج کلی فاژ از سطح سبزیجات با استفاده از بافرهای مختلف شستشو بررسی گردید. از بین ده بافر استفاده شده، چهار بافر (گلایسین ۰۵/۰ مولار و کلرید سدیم ۱۵۰ میلی مولار با pH ۵/۹، گلایسین ۰۵/۰ مولار و بیف اکسترکت ۱% با pH ۵/۹ و بیف اکسترکت ۳% با دو pH ۵/۷ و ۵/۹) دارای بیشترین میزان بازیافت در مرحله استخراج بودند (به ترتیب ۸۲%، ۸۸%، ۹۲% و ۸۲%). بعلاوه ضریب تغلیظ کلی فاژ با استفاده از پلی اتیلن گلیکول (۸۰۰۰) ۱۰% و نمک کلرید سدیم ۳/۰ مولار نیز ارزیابی گردید. میزان تغلیظ کلی فاژ بالای ۸۰% بود و مشخص گردید نوع بافر تاثیری بر روی میزان بازیافت ویروس در مرحله تغلیظ ندارد. بر طبق نتایج بدست آمده زمان ماندگاری ویروس در محلول پلی اتیلن گلیگول اهمیت زیادی در میزان تغلیظ داشت. بیشترین میزان تغلیظ با یک شب ماندگاری در °C۴ بدست آمد.
سید ولی حسینی، محدثه علیزاده، محمدعلی نعمت اللهی، فضه آریا نسب،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده
پروتئین ماهی با داشتن مقادیر اسیدهای آمینه ضروری بالاتر از پروتئین حیوانات خشکی، قابلیت هضم بالاو قابلیت اتصال قوی با سایر پروتئینها بهعنوان همبند، امولسیفایر یا عامل پخشکننده، متخصصان صنایع غذایی را بر آن داشته که در جهت تولید انواع روشهای تولید کنسانتره و پودر حاصل از آن پژوهشهای بسیاری کنند. در این پژوهش با استفاده از روشهای شستشو، حرارتی و تغییر pH از گوشت ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix) پودر پروتئین تولید و آنگاه ترکیب اسیدآمینه پودر پروتئین تولید شده با روشهای مختلف با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج مقایسه میانگین سنجش ترکیب اسیدآمینه حاکی از آن بود که تیمار حرارتی به ترتیب با میانگین مجموع اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری و نسبت EAA/NEAA، ۰۸/۳۰۶، ۰۹/۴۰۹ میلیگرم بر گرم پروتئین و ۷۵.۰% حداکثر مقدار را دارا میباشد (p<۰,۰۵) و مقادیر حداقلی در دو شاخص EAA و NEAA به تیمار تغییر pH با مقدار میانگین به ترتیب ۳۹/۲۲۹و ۰۸/۳۲۱ میلیگرم بر گرم پروتئین (p<۰,۰۵) و نیز حداقل نسبت EAA/NEAA را تیمار شستشو با مقدار میانگین ۰,۶۸% به خود اختصاص داده است (p<۰,۰۵). از طرفی طبق نتایج کلی و در راستای تعیین و طبقهبندی تیمار بهینه میتوان گزارش نمود که تیمار حرارتی از بین سایر تیمارها، بهدلیل مقادیر حداکثری مجموع اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری و نسبت EAA/NEAA و مقدار اسید آمینههای Glu و Asp (دو اسید آمینه مهم اومامی)، بهعنوان تیمار مطلوبتری تعیین میگردد و پس از آن تیمار شستشو و تغییر pH به ترتیب در جایگاه دوم و سوم، جهت غنیسازی در فرمولاسیونهای غذایی، پیشنهاد میگردد.
دوره ۱۴، شماره ۶۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
با توجه به اهمیت مصرف سبزیجات، نیاز است تا میزان تغییرات ترکیبات مغذی آنها در طی فرایندهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. در این تحقیق اثر فرایندهای شستشو، آنزیم بری و انبارداری به مدت ۶ ماه به صورت منجمد بر محتوای ترکیبات فنولیک کل ، فعالیت ضداکسایشی، ویتامین ث، خاکستر و عناصر معدنی فلفل دلمه ای بررسی شد. آنزیم بری نمونه ها به دو روش استفاده ازآب جوش و بخاردهی و فریز کردن به دو روش خانگی و نیمه صنعتی انجام شد. نتایج نشان داد میزان ویتامین ث، ترکیبات فنولیک، فعالیت ضداکسایشی و سفتی بافت فلفل دلمه ای در اثر شستشو تغییری نمی کند در حالی که آنزیم بری باعث کاهش معنی دار میزان ویتامین ث، ترکیبات فنولیک، فعالیت ضداکسایشی و سفتی بافت شد که این کاهش در ویتامین ث از ۶/ ۱۴۹۸ در فلفل خام به ۴/۱۰۲۵ میلیگرم بر ۱۰۰ گرم ماده خشک در فلفل آنزیم بری شده با آب جوش و ۲/۳۹۲ میلی گرم در ۱۰۰ گرم ماده خشک در فلفل آنزیم بری شده با بخار بود. فعالیت ضداکسایشی از ۵/۷۰% در فلفل خام به ۶/۵۸ درصد در فلفل آنزیم بری شده با آب جوش و ۱/۵۷ درصد در فلفل آنزیم بری شده با بخار رسید. با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق می توان گفت شستشو و نوع فریزر بر میزان ویتامین ث، ترکیبات فنولیک، فعالیت ضداکسایشی و سفتی بافت نمونه ها تاثیر معنی داری نداشت ولی آنزیم بری باعث کاهش معنی داری میزان این عوامل گردید.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
یکی از معضلات مصرف سبزیجات تازه، احتمال آلودگی آنها به باکتریهای بیماریزا است. شستشوی سبزیجات تازه نقش مهمی در کاهش جمعیت میکروبی وا فزایش ایمنی مصرف این گونه محصولات دارد. آب الکترولیز شده به عنوان یک ضدعفونی کننده جدید در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این ضدعفونی کننده، بی خطر، ارزان و ایمن است که بر روی گونه های مختلف میکروبها، قارچ ها و ویروس ها موثر است. در این مطالعه استفاده از انواع مختلف آب شستشو بر کاهش جمعیت باکتریایی شیگلا فلکسنری در کاهو مورد بررسی قرار گرفته است. انواع آب مورد استفاده شامل آب آشامیدنی، آب آشامیدنی اسیدی شده، آب دیونیزه کلر زنی شده با غلظت های کلر باقیمانده ۵۰ و ۲۵ میلی گرم در لیتر، آب الکترولیز شده خنثی، آب الکترولیز شده اسیدی با غلظت کلر باقیمانده ۵۰ و ۲۵ میلی گرم در لیتر در زمانهای مختلف شستشو (۶۰ و ۱۸۰ ثانیه) و دماهای مختلف شستشو ( ۴ و ۲۵ درجه سانتی گراد) بررسی شد. نتایج این تحقیق نشان داد، الکترولیز نمودن آب بیشترین کارایی در کاهش بار میکروبی کاهو داشته است (۷۲%) و اسیدی کردن آب الکترولیز شده سبب افزایش راندمان ضدعفونی کنندگی آن می شود (۷۵%). بعلاوه، بررسی جمعیت میکروبی کاهو در طی زمانهای ماندگاری ۱ تا ۴ روز نیز نشان داد که در نمونه های کاهو شستشو شده با آب الکترولیز روند افزایش جمعیت میکروبی، آهسته تر نسبت به سایر روشهای شستشو است.
دوره ۱۶، شماره ۸۷ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در این مطالعه تاثیر پیش تیمارهای مختلف شامل: روش ۱- مینس ضایعات (BP-FPI)، روش ۲- شستشوی مینس ضایعات با آب (WBP-FPI)، روش ۳- شستشوی مینس ضایعات با اسید سیتریک + کلرید کلسیم (CaCi-BPFPI)، روش ۴- شستشوی مینس ضایعات با اسید سیتریک + کلرید کلسیم + شستشوی دوم با آب (CaCi-W- BPFPI) و روش ۵- شستشوی مینس ضایعات با آب + شستشوی دوم با اسید سیتریک + کلرید کلسیم (W-CaCi-BPFPI) بر ترکیب شیمیایی پروتئین ایزوله از ضایعات ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بررسی گردید. شستشو با آب مقطر (روش ۲) و با آب مقطر + مخلوط اسید سیتریک و کلرید کلسیم (روش ۵) تاثیر زیادی بر کاهش آهن هم و فسفولیپید داشت (۰۵/۰ P <). روش شستشو تاثیر معنی داری بر راندمان استخراج پروتئین ایزوله داشت بطوریکه کمترین درصد استخراج (۴/۹ درصد) مربوط به روش ۵ بوده است (۰۵/۰ P <). پروتئین های حاصل از روشهای ۲ تا ۵ از روشنایی بالاتری نسبت به پروتئین تولید شده بطور مستقیم از ضایعات داشتند (۰۵/۰ P <). روش ۱ منجر به بالاترین قرمزی (۳۶/۹) در پروتئین گردید ولی نمونه ۵ دارای کمترین رنگ قرمزی (۱۹/۱) بود (۰۵/۰ P <). پروتئین هیدرولیز تولید شده از پروتئین روش ۵ دارای فعالیت آنتی اکسیدانی در غلظت های مختلف بوده است. همچنین، وجود پپتید های کوچک در پروتئین هیدرولیز سبب فعالیت ضد دیابت در آن گردید. نتیجه نشان داد که شستشو با آب مقطر به تنهایی (روش ۲) و یا در ترکیب با اسید سیتریک +کلرید کلسیم (روش ۵) برای تهیه پروتئین ایزوله با مقدار کمتر ترکیبات پرواکسیدانی از ضایعات ماهی قزل آلای رنگین کمان مناسب می باشد.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش، اثر محلولهای آب و سدیم دیاستات در کاهش آلودگیها در رطب مضافتی مورد بررسی قرار گرفت. خوشههای خرما در اواخر مرحله خلال با آب خالص و محلول سدیم دیاستات (به غلظت ppm ۴۰۰۰) شستشو داده شدند. میوههای خرما قبل از شستشو و سپس در فواصل زمانی دو، سه و چهار هفته از شستشو از لحاظ آلودگی میکروبی مورد آزمون قرار گرفتند. نمونههای رطب مضافتی، پس از برداشت، بستهبندی شده و برای مدت ۶ ماه در انبار معمولی و سردخانه نگهداری شدند. نتایج نشان داد که محلولهای سدیم دیاستات و آب، میزان آلودگیهای سطحی و بار میکروبی را در میوههای خرما بهطور معنیداری کاهش دادند. تعداد کل میکروارگانیسمها و قارچها در میوههای خرما در طی رسیدگی به تدریج افزایش یافت. میزان پوسیدگی میوه خرما در هنگام برداشت در تیمارهای شستشو با سدیم دیاستات بهطور معنیداری بالا بود. نگهداری محصول در انبار معمولی بهطور معنیداری میزان رطوبت میوهها را کاهش و درصد کل مواد جامد محلول را افزایش داد. در کلیه تیمارهای شستشو، میزان pH میوه با گذشت زمان انبارداری کاهش و درصد اسیدیته (بر حسب لاکتیک اسید) افزایش یافت. شمارش کلی میکروارگانیسمها در تیمار شستشو با سدیم دیاستات در طی مدت نگهداری بهطور معنیداری کمتر از دیگر تیمارها گزارش شد. نتایج آزمونها نشان داد که شستشوی خوشههای خرمای مضافتی در اواخر مرحله خلال به روش اسپری کردن با آب معمولی میتواند در کاهش آلودگیهای سطحی در میوه مؤثر باشد. همچنین برای جلوگیری از فعالیت میکروارگانیسمها و آفات و در نتیجه افزایش عمر نگهداری رطب مضافتی، استفاده از سردخانه ارجحیت دارد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف این تحقیق ارزیابی و مقایسه تاثیر شستشوی خاک آلوده شده به کادمیوم با استفاده از نانوذرات Fe۳O۴ تثبیت شده با پلی اکریلیک اسید (نانوسیال) در دو سامانه ناپیوسته و پیوسته، بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانو سیال و خاک می باشد. بدین منظور، در هر دو سامانه pH ، هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول در خاک و نانوسیال ، XRD و SEM نمونه های خاک و همچنین پتانسیل زتا و اندازه ذرات در نانوسیال قبل و بعد از شستشو مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج حاصل، pH خاک پس از شستشودر سامانه های های پیوسته و ناپیوسته نسبت به pH خاک آلوده (قبل از شستشو) افزایش یافت. همچنین pH نانو سیال از ۵/۶ به مقادیر ۸/۶ و ۵۹/۷ در خروجی سامانه های پیوسته و ناپیوسته رسید. مقادیر EC و TDS خاک پس از شستشو تغییر چندانی نشان نداد. در صورتی که مقادیر EC و TDS نانوسیال ورودی در ۵/۶=pH ازبه ترتیب از mS/cm ۶۶/۱ و mg/L ۱۱۱۰ به mS/cm ۰۴۹/۱ و mg/L ۶۹۹ در خروجی سامانه پیوسته و به mS/cm ۹۵۲/۰ و mg/L ۶۳۵ در خروجی سامانه نا پیوسته رسید. اندازه ذرات با بیشترین درصد فراوانی در محلول نانوسیال ورودی از nm ۲۰۵ در خروجی سامانه های پیوسته و ناپیوسته به nm ۲۳ و nm ۲۹ و پتانسیل زتا این محلولها نیز به ترتیب برابر ۵/۶۱-، ۳/۵۱- و ۴/۳۷- میلی ولت اندازه گیری شد. تغییرات ساختار نمونه های خاک پاکسازی شده در هر دو سامانه و نحوه جذب نانوذرات به خاک به وسیله XRD و SEM مورد بررسی قرار گرفت.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۸ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
روشهای مورد استفاده جهت حفظ کیفیت تخممرغ طی دوره نگهداری عمدتاً مبتنی بر غیر فعالکردن میکروارگانیسمها و جلوگیری از تبادلات جرمی است. بهمنظور بررسی تأثیر بکارگیری شستشو با آب و پوششدهی پوسته با استفاده از پوشش نانومرکب فعال بر پایه کربوکسیمتیل سلولز ۲ % حاوی نانورس ۵/۳ % و عصاره ۲ % مرزنجوش بر کیفیت داخلی و پوسته تخممرغ، آزمایشی با ۴ تیمار شامل شاهد (بدون شستشو و بدون پوشش)، شسته و بدون پوشش، بدون شستشو و پوششدار، شسته و پوششدار و ۳ تکرار طی یک دوره نگهداری ۴ هفتهای در دمای محیط (oC۲±۲۵) با ارزیابی هفتگی فراسنجههای مورد مطالعه اجرا شد. در پایان دوره نگهداری، بیشترین مقادیر واحد هاو (۱۵/۰±۷۱/۴۹)، اندیس زرده (۰۰/۰±۳۲/۰) و کمترین مقادیر درصد افت وزنی (۰۲/۰±۰۷/۳)، pH سفیده (۰۲/۰±۵۹/۸) و اندیس اسید تیوباربیتوریک (mg MDA/Kg ۰۳/۰±۱۲۵/۰) در تخممرغهای پوششدار دیده شد (P<۰,۰۵). در ارزیابی شاخصهای رنگی زرده نیز تخممرغهای پوششدار بهطور معنیداری (P<۰,۰۵) دارای مقادیر بالاتر b* (۲۴/۵۷)، a* (۷۲/۷-) و پایینتر L* (۵۱/۴۵) بودند. صرفنظر از پوششدهی، شستشوی تخممرغ تأثیر معنیداری بر فراسنجههای مورد ارزیابی نداشت. بنابراین بکارگیری پوشش نانومرکب فعال کربوکسیمتیل سلولز- نانو مونت موریلونیت- عصاره مرزنجوش با دارا بودن خواص ممانعتی، ضداکسیدانی و ضد میکروبی، جهت افزایش ماندگاری تخممرغ در دمای محیط بهمدت ۴ هفته توصیه میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش یک روش معتبر و مؤثر برای آنالیز همزمان ۶۰ نوع آفتکش در نمونه برنج با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع- طیف سنج جرمی راهاندازی شد و سپس اثرات فرآیندهای شستشو و حرارت بر میزان بقایای سموم آفتکش مورد مطالعه در برنج بررسی گردید. آمادهسازی نمونه بر اساس روش QuEChERS انجام شد. سموم مورد نظر به طور همزمان فقط طی یک تزریق با برنامه رصد واکنشی چندگانه (MRM) مورد آنالیز قرار گرفتند. اعتبار سنجی روش بر اساس، روشهای اعتبارسنجی و کنترل کیفی SANTE ۲۰۱۹ اتحادیه اروپا انجام شد. در این راستا پارامترهای خطی بودن روش، مطالعات صحت و دقت، اختصاصیت، تعیین حد تشخیص (LOD) و حد تعیین مقدار (LOQ) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که منحنی کالیبراسیون حاصل برای تمام ترکیبات مورد مطالعه، خطی بوده و ضریب تعیین مقدار (R۲) آنها بین دو مقدار ۹۸۴/۰ تا ۰۰۰/۱ قرار داشتند. میانگین درصد بازیافت آنها در سه سطح اسپایک (۲۵، ۲۵۰ و ng/g۱۰۰۰) بین ۲/۱۱۰%ـ ۴/۷۶ % بوده و همچنین انحراف استاندارد نسبی (RSD) بین ۷/۱۶% ـ ۸/۲ % قرار گرفت.
پس از آنالیز نمونههای برنج تیمار شده با سموم آفتکش مورد پژوهش، نتایج نشان داد که هر دو فرآیند شستشو و حررات، در حالتهای انفرادی و ترکیبی به طور کاملاً معنیداری سبب کاهش مقادیر سموم مورد مطالعه گردیدند.