جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای عصاره رزماری
دوره ۵، شماره ۱۹ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
در این مطالعه اثر آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره رزماری (۱/۰ درصد) در ماهی قزل آلای رنگین کمان بسته بندی شده در خلاء بررسی شد. آنالیزهای میکروبی (باکتری های سرمادوست، کل باکتری ها، باکتریهای اسید لاکتیک و انتروباکتریاسه)، شیمیایی (pH، اسید چرب آزاد، پراکساید، اسید تیوباربیتوریک و تری متیل آمین) و بررسی های حسی این ماهی در طول ۱۸ روز در دمای C°۱±۲ انجام شد. عصاره رزماری به طور معنی داری(p<۰,۰۵) اکسیداسیون لیپید را در ماهیان تیمار شده به تعویق انداخت. مقادیر باکتری های سرمادوست و کل باکتری ها در طول دوره نگهداری در ماهیان تیمار شده با عصاره رزماری زیر حد قابل قبول پیشنهادی (log cfu/g ۷) باقی ماند به طوری که فساد میکروبی در این نمونه ها نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (p<۰.۰۵) کاهش یافت. طبق بررسی های حسی و آنالیزهای میکروبی، ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره رزماری تا انتهای دوره نگهداری قابل مصرف بودند به طوریکه عصاره رزماری توانست عمر ماندگاری نمونه ها را نسبت به نمونه شاهد ۴ روز افزایش دهد.
فاطمه السادات طاهرین، داریوش خادمی شورمستی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده
این تحقیق بهمنظور ارزیابی تأثیر استفاده از پوشش فعال خوراکی آلژینات سدیم حاوی سطوح مختلف عصاره رزماری بر خصوصیات فیزیکی، شیمایی و میکروبی برگر تلفیقی ماهی کپور نقرهای – فیله مرغ طی دوره نگهداری طراحی و اجرا شد. ۵ تیمار شامل برگرهای فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش آلژینات سدیم غنیشده با سطوح صفر، ۵/۰، ۱ و ۵/۱ درصد عصاره رزماری در نظر گرفته شد. برگرها بهمدت ۳ ماه در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد استفاده از پوشش آلژینات سدیم بهطور معنیداری موجب کاهش درصد افت پخت برگرها شد. غنیسازی پوشش آلژینات سدیم با سطوح مختلف عصاره رزماری موجب بهبود کارایی آن شد. کمترین مقادیر بار میکروبی کل، باکترییهای سرماگرا، TVN، PV و TBA در برگرهای پوشش دار حاوی ۵/۱ درصد عصاره رزماری دیده شد. تفاوت آماری معنیداری در عملکرد پوششهای حاوی سطوح ۱ و ۵/۱ درصد عصاره رزماری در کاهش TBA دیده نشد. لذا میتوان از پوشش خوراکی فعال آلژینات سدیم حاوی ۵/۱ درصد عصاره رزماری جهت به تعویق انداختن فساد باکتریایی و اکسیداتیو برگرهای تلفیقی ماهی کپور نقرهای- فیله مرغ طی دوره نگهداری۳ ماهه در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد استفاده کرد.
دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این تحقیق تاثیر عصاره رزماری به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات آنتیاکسیدانی بر ویژگیهای شیمیایی، فیزیکی و حسی کره حاصل از خامه ترش مورد بررسی قرار گرفته است. عصاره رزماری در سطوح صفر (نمونه کنترل)، ۰۵/۰، ۱/۰، ۳/۰ و ۵/۰ درصد به کره اضافه شده و بعد از بستهبندی با دستگاه تحت خلاء، به مدت ۶۰ روز در یخچال نگهداری شدند. عدد اسیدی، عدد پراکسید، مقدار ترکیبات پلیفنولی کل، آزمون جذب رادیکال آزاد DPPH، پایداری اکسیداسیونی و ویژگیهای حسی نمونهها در طول نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نمونههای حاوی عصاره رزماری در مقایسه با نمونه شاهد عدد اسیدی، پایداری اکسیداسیونی و ترکیبات فنلی بیشتر(۰۵/۰> P)، عدد پراکسید کمتری (۰۵/۰> P) داشتند. در طول نگهداری عدد اسیدی همه نمونهها افزایش یافت ولی عدد اسیدی نمونههای حاوی عصاره رزماری افزایش کمتری داشت. عدد پراکسید و مقدار ترکیبات پلیفنولی نمونهها در طی نگهداری کاهش یافت. نتایج آزمون جذب رادیکال آزاد DPPH مشخص کرد که قدرت آنتیاکسیدانی عصاره رزماری کمتر از کوئرستین میباشد. بررسی ویژگیهای حسی نشان داد که با افزایش درصد عصاره رزماری بیش از ۵/۰ درصد از نظر طعم عصاره، نمونهها اختلاف معنیداری (۰۵/۰> P) با نمونه کنترل داشتند. نتایج بدست آمده نشان داد که اضافه کردن عصاره رزماری به کره میتواند محصولی غنی از ترکیبات فنولی با پایداری بیشتر تولید کند و محصول جدید با عمر ماندگاری بالا نیز به بازار مصرف معرفی کند.
دوره ۱۴، شماره ۶۳ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
باتوجه به اثرات جانبی نگهدارندههای شیمیایی و توجه تولیدکنندگان موادغذایی به نگهداندههای طبیعی، ارزیابی اثرات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی نگهدارندههای طبیعی در مدلهای آزمایشگاهی و غذایی ضروری بهنظر میرسد. رزماری از جمله گیاهان دارویی و منابع طبیعی آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است که در این تحقیق با هدف جلوگیری از فساد اکسیداتیو و فساد میکروبی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت چرخ کرده گاو انتخاب شده است. ساقه و برگهای گیاه رزماری پس از خشک کردن در سایه، با روش خیساندن در الکل عصارهگیری شدند و سپس محتوای فنلی و حداقل غلظت ممانعتکننده عصاره بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بهروش رقیقسازی بر آگار تعیین گردید. عصاره مورد نظر در دو غلظت ۳ و ۴ mg/ml به نمونههای گوشت چرخکرده افزودهشد و سپس تیمارها بهمدت ۱۴ روز در دمای یخچال نگهداری گردیدند. اندازهگیری شاخص تیوباربیتوریک اسید، شمارش کل باکتریها و استافیلوکوکوس اورئوس در فواصل زمانی ۰، ۱، ۳، ۷ و ۱۴ روز انجام گرفت. محتوای فنلی و حداقل غلظت ممانعت کنندگی عصاره بهترتیب برابر ۵۴/۴ (گرم معادل گالیکاسید در ۱۰۰ گرم عصاره خشک) و mg/ml ۳ تعیین شد. عصاره رزماری در هر دو غلظت خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی بالایی از خود نشانداد و این خاصیت با افزایش غلظت، افزایش یافت و تاثیر مقادیر مختلف عصاره از لحاظ آماری معنیدار بود( ۰۵/۰>P ). نتایج نشان داد میتوان از رزماری بهعنوان نگهدارنده در گوشت و محصولات گوشتی استفاده کرد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۵ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
بستهبندی اهمیت بهسزایی در حفاظت، انبار کردن و حمل و نقل بهداشتی مواد غذایی و همچنین مواد خام به ویژه در مقابل اکسیداسیون و فساد میکروبی دارد. دفن زبالههای تجزیه ناپذیر ناشی از بستهبندی پلاستیکی مواد غذایی یکی از مهمترین چالشهای جهان میباشد که امروزه در جهت کاهش و رفع این مشکل، استفاده از بیوپلیمرهای طبیعی و تجزیه پذیر، شامل پلیساکاریدها توصیه میشود. کیتوزان از جمله پلیساکاریدهایی میباشد که در ساختار فیلمهای خوراکی زیست تخریب پذیر استفاده میشود. محدودیت اصلی فیلم های مبتنی برکیتوزان خواص مکانیکی ضعیف، حلالیت بالا در آب و نفوذپذیری آن به بخار آب است. این مطالعه با هدف بهبود عملکرد فیزیکوشیمیایی فیلمهای مبتنی بر کیتوزان انجام شد. فیلمهای مبتنی بر کیتوزان با صمغ گوار دیآلدهیدی در نسبتهای مختلف تهیه شدند. ظهور پیک در طول موج ۱۶۸۰ بر سانتیمتر در طیف جذبی فیلم ترکیبی کیتوزان-گوار دیآلدهیدی، تشکیل پیوند کووالانسی (گروه آمیدی) بین عاملهای آمین کیتوزان و عاملهای آلدهیدی گوار دیآلدهیدی را تایید میکند. فیلم بهینه کیتوزان- گوار دیآلدهیدی (نسبت حجمی ۲:۱) در مقایسه با دیگر فیلمها کمترین حلالیت (۲۵/۰ ± ۰۳/۲۰ درصد)، کمترین نفوذپذیری به بخار آب ( ۱۰-۱۰Ð ۰۷/۳ گرم.میلیمتر/ میلیمتر مربع.ساعت.پاسکال) و بیشترین مقاومت کششی (۰۶/۱ ± ۰۵/۴۸ مگاپاسکال) را نشان داد. همچنین افزودن ۱۰ درصد عصاره رزماری بزرگترین منطقه مهاری با قطر۲۱/۰ ± ۵۵/۲۰ میلیمتر مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس و ۰۷/۰ ± ۷۵/۱۲ میلیمتر مربوط به اشریشیاکلی را نشان داد. نتایج نشان میدهد فیلم تولید شده حاوی رزماری میتواند گزینهای مناسب برای استفاده در بستهبندی فعال مواد غذایی در نظر گرفته شود.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف: با وجود پیشرفت در زمینه پرتو درمانی و درمان سرطان در ۳۰ سال گذشته، مقاومت به شیمی درمانی یک مانع عمده در بهبود بیماران مبتلا به سرطان است. هدف از این تحقیق بررسی آثار ضد سرطانی عصاره الکلی رزماری به تنهایی و بررسی توأم عصاره رزماری و تابش اشعه گاما بر مهار رشد رده سلولی MCF-۷ و SKBR۳ است.
مواد و روشها: در این مطالعه برای بهبود درمان سرطان، از عصاره الکلی رزماری با غلظتهای مختلف (۱، ۵، ۱۰، ۱۰۰ و ۵۰۰ میکروگرم/میلیلیتر) بر ردههای سلولی سرطان پستان MCF-۷ و SKBR۳ و سلولهای فیبروبلاست HU۰۲ و نیز دوزهای مختلف اشعه گاما با شدتهای تابش ۵/۱، ۳، ۵/۷ گری استفاده گردید. سلولهای سه رده سلولی در محیط DMEM با ۱۰ درصد FBS، ۱ درصد پنیسیلین و استرپتومایسین رشد کردند و در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد در اتمسفر حاوی ۵ درصد CO۲ و ۱۰۰ درصد رطوبت نگهداری شدند، روش استاندارد MTT برای برآورد زنده بودن سلولها پس از درمان با عصاره رزماری و تابش اشعه گاما استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد عصاره الکلی رزماری اثر ضد سرطانی وابسته به غلظت و وابسته به زمان بر ردههای سلولی سرطان پستان MCF-۷، SKBR۳ دارد (۰۱/۰P<)، در حالیکه عصاره رزماری سمیت سلولی قابل توجهی را روی سلولهای طبیعی فیبروبلاست نشان نداد. ترکیب توأم عصاره الکلی رزماری و تابش اشعه گاما بهصورت وابسته به زمان اثر سمیت بیشتری روی ردههای سلول سرطانی در مقایسه با استفاده از هرکدام به تنهایی دارد (۰۳/۰P<).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه میتوان پیشنهاد کرد که عصاره رزماری میتواند بهعنوان کاندیدی بالقوه، به تنهایی با دوزی مناسب یا همراه با تابش اشعه گاما، بهعنوان یک استراتژی خوب در درمان سرطان پستانی که مقاوم به درمان است، استفاده شود.