جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای عصاره گیاهی

زهرا سلطانی نژاد، فرزانه نیکوخواه،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

 اثر مهارکنندگی و کشندگی عصاره اتانولی کرفس کوهی و کاسنی بر باکتری استرپتوکوکوس اینیایی ولاکتوکوکوس گارویه جداسازی شده ازقزل‌آلای رنگین کمان بررسی شد.. برای تعیین قدرت ضد باکتریایی عصاره‌ها از روش چاهک گذاری (Well Diffiusion) استفاده گردید. حداقل غلظت مهارکنندگی (Minimum Inhibitory Concentration; MIC) و حداقل غلظت کشندگی (Minimum Bactericidal Concentration; MBC) نیز به روش رقت لوله‌ای تعیین گردید. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی کرفس کوهی برای  باکتری‌های استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه به ترتیب ۱۰۰و۵۰ mg/ml و MIC عصاره اتانولی کاسنی برای استرپتوکوکوس اینیایی ۱۰۰mg/ml اندازه‌گیری شد، بر اساس نتایج حاصل عصاره اتانولی کاسنی در هیچ یک از غلظت ها بر لاکتوکوکوس گارویه اثر بازدارندگی نداشت.

دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

در سال‌های اخیر، به دلیل کاربردهای گسترده نانو ذرات طلا، تمایل زیادی برای سنتز آنها بوجود آمده است. اگرچه روش‌های شیمیایی، نانوذرات خالص و همگنی را تولید می‌کنند، با این حال روشی گران بوده و برای محیط زیست خطر آفرین است. استفاده از ارگانیسم‌های زنده و اجزای آنان به عنوان جایگزینی مناسب و سازگار با محیط زیست برای سنتز نانو ذرات (سنتز سبز) مطرح است. در این میان استفاده از عصاره گیاهی به دلیل اقتصادی بودن و عدم نیاز به نگهداری کشت‌های سلولی برتر از سایر فرآیندهای بیولوژیک است که می‌تواند در مقیاس وسیع استفاده گردد. در این مطالعه از عصاره برگی گیاه آب تره برای سنتز برون سلولی نانو ذرات طلا، به عنوان روشی پربازده، کم‌هزینه و غیرسمی استفاده گردید. نانو ذرات بعد از تیمار محلول HAuCl۴ با غلظت‌های مختلف عصاره گیاهی به عنوان عامل احیاء کننده در دماهای مختلف تشکیل شدند. به‌منظور سنجش پیشرفت واکنش از طیف سنجی UV-Vis و نیز جهت تعیین مشخصات نانوذرات سنتز شده از روش‌های تفرق نور پویا (DLS)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) استفاده شد. تشکیل نانو ذرات تنها چند دقیقه بعد از واکنش در دمای ۶۰ و ۸۰ سانتی‌گراد با مقدار ۱۰۰۰ میکرولیتر عصاره نشان از سرعت مناسب واکنش است. نتایج TEM نشان داد که در دمای بالا و مقدار بالای شیرابه، نانو ذرات کروی کوچک با اندازه ۱۰ تا ۵۰ نانومتر تشکیل می‌شوند. بررسی نتایج حاصل از FTIR نشان از دخیل بودن پروتئین‌ها و پلی ساکاریدها در سنتز نانوذرات را دارد

دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

سوختگی‌ها از مهم‌ترین حوادث مرتبط با سلامت انسان به شمار می‌روند که به‌دلیل عوارض شدید، درمان مناسب آنها اهمیت زیادی دارد. کنترل عفونت در زخم، موجب بهبود و ازبین‌رفتن اثر زخم می‌شود، درمان این عفونت، با زخم‌پوش‌های حاوی داروی آنتی‌بیوتیک می‌تواند روشی موثر باشد. استفاده از نقره در درمان سوختگی، از دیرباز مورد توجه بوده است، اما رسوب نقره روی کبد سبب بروز مشکلاتی خواهد شد که می‌توان با استفاده از فناوری نانو تا حدی بر این مشکل غلبه کرد. امروزه داروهای گیاهی به سبب قیمت و عارضه کم، بسیار مورد توجه هستند. در این پژوهش، نانوذرات نقره- بلوط با استفاده از عصاره الکلی بلوط ایرانی به کمک عامل احیاکننده، تشکیل شدند. تشکیل نانوذرات، به کمک طیف UV-Visible و مشخصات آنها به کمک تصاویر SEM و طیف XRD بررسی شد. پس از آن زخم‌پوشی از جنس هیدروژل آلژینات- ژلاتین تهیه شد و خواص آن با حضور نانوذرات، عصاره بلوط و به‌تنهایی مورد بررسی قرار گرفت. به کمک تصاویر FESEM مشخص شد که نانوذراتی با قطر ۳۰ تا ۶۵نانومتر در هیدروژل دارای حفرات منظم ۳۰۰ تا ۱۰۰میکرومتر توزیع شده‌اند و همچنین عصاره بلوط میزان آبدوستی و جذب آب این هیدروژل را افزایش می‌دهد که همگی این خواص به بهبود زخم کمک خواهند کرد. خواص آنتی‌باکتریال عصاره و زخم‌‎پوش‌ها نیز به کمک هاله عدم رشد در برابر باکتری‌های استافیلوکوک طلایی و سودوموناس بررسی شده است.

لفته محسنی نژاد، نسیم زنگویی، حسین هوشمند، سید محمد موسوی، مینا آهنگرزاده،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

باکتری آئروموناس هیدروفیلا یک عامل بیماری‌زای فرصت طلب و مسئول گستره وسیعی از بیماری‌های باکتریایی در ماهیان پرورشی گرمابی می‌باشد.در پژوهش حاضر تأثیر سطوح مختلف کورکومین(Curcumin) در جیره غذایی بر بازماندگی و مقاومت در برابر عفونت با باکتری آئروموناس هیدرو فیلا (Aeromonas hydrophila) در ماهی کپور معمولی کپور معمولی (Cyprinus carpio) به روش تزریق صفاقی موردبررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف کورکومین بودند (تیمار ۱:فاقد کورکومین (شاهد) تیمار ۲: غلظت ۲/۰ تیمار ۳: غلظت ۴/۰  تیمار ۴:  غلظت ۶/۰ تیمار ۵:  غلظت ۸/۰ تیمار ۶:  غلظت ۱درصد سطوح مختلف کورکومین  با خوراک مخصوص کپور ماهیان مخلوط گردید. تعداد ۳۶۰ عدد ماهی کپور معمولی) با وزن متوسط) ۷/۴±۵۰ گرم به شش گروه به شش گروه) هر گروه ۶۰ ماهی و ۲۰ ماهی در هر تکرار)  تقسیم شدند. ماهی‌ها به مدت ۸ هفته با این خوراک تغذیه گردیدند. تیمارها در انتهای دوره با باکتری زنده آئروموناس هیدرو فیلا به مدت ۱۰ روز تحت مواجهه با غلظت‌ Cfu/ml۱۰از آئروموناس هیدرو فیلا قرارگرفته و تلفات بعد از چالش بین تیمارها مقایسه گردید.
تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد مقاومت آنها در برابر بیماری باکتری زنده آئروموناس هیدرو فیلا  افزایش یافت (p<۰,۰۵)بین تیمارهای آزمایشی تیمار ۸/۰ و ۱ درصد کورکومین بیشترین تاثیر بر آئروموناس هیدرو فیلا داشت . در کل با در نظر گرفتن نتایج  افزودن ۸/۰ و ۱ درصد کورکومین به جیره غذایی پاسخ بهتری نسبت به افزایش مقاومت در برابر عفونت‌های باکتریایی آئروموناس هیدرو فیلا نسبت به دیگر تیمارها از خود نشان داد.

دوره ۱۹، شماره ۱۳۳ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

تغییر الگوی مصرف غذا و استفاده گسترده از غذاهای بیرونی و فست فودها، از طرفی جهانی شدن تجارت غذا و حمل غذا در مسافت­های طولانی، چالش­های بزرگی را متوجه ایمنی و کیفیت غذا کرده است. یکی از مهم­ترین موارد استفاده از کاغذ در صنایع بسته بندی مواد غذایی می­باشد طوریکه بتواند مواد بسته­بندی شده را از مرحله تولید تا رسیدن به دست مشتری سالم نگه دارد. عصاره گیاهان دارویی، قابلیت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی دارند. در این پژوهش از عصاره گیاه رزماری جهت ایجاد خاصیت ضد باکتریایی استفاده شد. استخراج عصاره گیاهی با دو روش سوکسوله و التراسونیک انجام گردید. در روش سوکسوله، از پودر خشک رزماری در دو زمان ۴ و ۶ ساعت و در روش التراسونیک از دو دامنه آمپلیتوت ۴۰ و ۶۰ برای عصاره­گیری استفاده شد. سپس کاغذها با عصاره­ تهیه شده در دو مقدار ۱۵ و ۲۰ درصد بر اساس وزن خشک کاغذ تیمار شدند. در نهایت بررسی ویژگی ضد باکتریایی در کاغذ مورد آزمون  با دو باکتری اشرشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. در کاغذهای تیمار شده با عصاره رزماری استخراج شده به روش سوکسوله، هاله عدم رشد باکتری برای هر دو باکتری تشکیل شد. بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری­های اشریشیاکلای و استافیلوکوکوس ارئوس، در زمان استخراج ۶ ساعت و مقدار مصرف ۲۰ درصد بر اساس وزن خشک کاغذ بترتیب به اندازه ۲۲ و ۲۰ میلی­متر مشاهده شد. در نمونه­های کاغذ تیمار شده با عصاره استخراج شده به روش التراسونیک، بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری اشریشیاکلای در آمپلیتوت ۴۰ و زمان ۹ دقیقه و به اندازه ۲۰ میلی­متر بود. همچنین بیشترین قطر هاله عدم رشد برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در آمپلیتوت ۴۰ و زمان ۹ دقیقه و به اندازه ۲۰ میلی­متر بوده است. کروماتوگرافی گازی وجود مواد ضدباکتری بورنئول، کامفر و بورنیل استات در عصاره رزماری را تأیید کردند.


دوره ۲۰، شماره ۱۴۵ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

غنی­سازی ماست با مواد سرشار از ترکیبات زیست­فعال، یکی از رو­ش­های کارآمد جهت مقابله با بروز بیماری­های مرتبط با کمبودهای تغذیه­ای است. درهرحال، به­کارگیری این روش ممکن است سبب تغییر ویژگی­های محصول گردد. بنابراین این تحقیق به منظور بررسی تأثیر عصاره فلفل دلمه­ای (BPE) با سه رنگ مختلف بر ویژگی­های حسی و میکروبی ماست قالبی انجام شد. برای تهیه ماست، مقدار ۵% از عصاره­های تغلیظ شده فلفل دلمه­ای­ با رنگ­های زرد، نارنجی یا قرمز جایگزین شیر مورد استفاده در تولید ماست گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که با به­کارگیری BPE در تولید ماست، شمارش باکتری­های آغازگر به­شکل معنی­داری افزایش یافت، اما در مورد ویژگی حسی، به غیر از بافت و ظاهر، امتیاز طعم و رنگ محصول کاهش یافت (۰۱/۰p<). مقدار میانگین باکتری­های اسید لاکتیک (LAB) ماست شاهد و حاوی عصاره­های فلفل دلمه­ای زرد، نارنجی و قرمز به­ترتیب ۶۲/۹، ۰۹/۱۰، ۰۸/۱۰ و Log CFU/g ۱۰/۱۰ تعیین شد. زمان نگهداری نیز اثر معنی­داری بر ویژگی­های مورد بررسی داشت و باگذشت زمان نگهداری، شمارش باکتری­های آغازگر و ویژگی­های حسی کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد هرچند افزودن BPE با رنگ­های متفاوت در فرمولاسیون تولید ماست سبب کاهش امتیاز ویژگی­های حسی طعم و رنگ می­گردید، اما تمامی نمونه­های ماست حاوی  BPE از امتیازات حسی قابل قبولی برخوردار بودند (میانگین امتیاز > ۷ یا خوب). درنتیجه باتوجه به ترکیبات عملگرای موجود در فلفل ­دلمه­ای، می­توان ماستی با خواص عملگرایی مطلوب تولید نمود. بنابراین، استفاده از BPE با رنگ­های مختلف (به­ویژه نارنجی) جهت تولید ماست  فراسودمند پیشنهاد می­شود.

صفحه ۱ از ۱