جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای قزل‌آلای رنگین کمان

مهدی عبدالهی، مسعود رضائی، الیکا جعفری، الناز غفاری، ساحل سلطان کریمی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

بازده تولید محصولات مختلف، میزان فراورده‌های جانبی و ارزش تغذیه‌ای آن‌ها و نیز روابط بین وزن عرضه ماهی به بازار و بازده محصول در ماهی قزل‌آلای رنگین کمان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از ماهی کامل، حداکثر بازده در ماهی تخلیه شکمی شده و به‌میزان ۴۳/۳±۵۶/۸۷ درصد بود که در خصوص فیله با پوست و بدون پوست به‌ترتیب به ۲۱/۳±۶۹/۵۶ درصد و ۳۷/۲±۳۶/۴۵ کاهش یافت. بیش‌ترین میزان فراورده‌های جانبی مربوط به سر و امعا و احشا بود که به‌ترتیب ۵۲/۱۵درصد و ۶۲/۱۲درصد از وزن بدن ماهی را تشکیل می‌دادند. همبستگی مثبت و معناداری (۰۱/۰>p) بین وزن ماهی کامل و بازده محصول سرزده و تخلیه شکمی شده مشاهده شد و با افزایش وزن ماهی کامل در زمان عرضه به بازار، بازده محصول سر زده و تخلیه شکمی شده بیش‌تر خواهد بود. در میان فراورده‌های جانبی، امعاواحشا و سر بیش‌ترین میزان چربی (به‌ترتیب ۴۳/۱۷ و ۰۱/۱۳درصد وزن تر) را داشتند که می‌توانند منابع مناسبی برای استخراج چربی باشند، اما بیش‌ترین میزان پروتئین در پوست (۱۱/۲۴درصد وزن تر) مشاهده شد. مقادیر قابل ملاحظه‌ای از اسید‌های چرب مفید و سلامتی بخش چند غیراشباع ۳ω در ترکیب اسید‌های چرب امعاواحشا و سر به‌دست آمد. همچنین امعاواحشا و استخوان به‌عنوان منابع غنی از ریزمغذی آهن شناسایی شدند.
حسین اورجی، محمد رحیمی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

تأثیر ویتامین E بر شاخص‌های رشد و هماتولوژی بچه ماهی قزل‌آلای رنگین کمان با میانگین وزن اولیه ۱۵/۰±۱/۲ گرم در مدت ۹ هفته تغدیه با چهار جیره غذایی حاوی چهار سطح ویتامینE (mg/kg۰، ۱۰۰، ۲۰۰ ،۱۰۰۰) انجام شد. در پایان، شاخص‌های رشد (افزایش وزن، بازماندگی، SGR، FCR، CF) و تغییرات هماتولوژیکی (هموگلوبین، هماتوکریت، MCH،MCHC ،RBC ) ارزیابی شد.نتایج بیانگر تأثیر معنادار (۰۵/۰>p)سطح ویتامین E جیره بر روی شاخص‌های رشد بود (۰۵/۰<p). نتایج شاخصه‌های خونی نیز نشان داد که سطح ویتامین E اثر معناداری بر روی میزان هماتوکریت، هموگلوبین، تعداد گلبول قرمز، مونوسیت و ائوزینوفیل داشته (۰۵/۰>p) ولی بر روی شاخص‌های، لنفوسیت MCH،  MCHCاثر معناداری نداشته است (۰۵/۰<p).
نیما شیری، محمدجواد محمدی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده

پژوهش پیش رو با هدف بررسی اثرات مصرف خوراکی سدیم دی فرمات همراه با اسید سیتریک بر برخی شاخصهای ایمنی مخاطی (پروتئین کل، ایمونوگلوبولین کل (TIg)، لایزوزیم، پروتئاز، استراز و آلکالین فسفاتاز (ALP)) پوست قزل‌آلای رنگین کمان تحت چالش با عامل یرسینیوزیس (Yersinia rucheri) انجام شده است. پس از تعیین میانه دوز کشنده (LD۵۰) هفت روزه Yersinia ruckeri ماهیان به طور تصادفی در قالب هشت تیمار و دو تکرار ذخیرهسازی شدند. افزودن اسیدی کنندهها (Acidifiers) به صورت منفرد با دوز۰/۲ درصد و توامان ۰/۱+۰/۱ درصد به خوراک تجاری بوده است. مدت زمان ۵ روز پس از تلقیح، خوراک دهی ماهیان با اسیدی فایرها آغاز شد و پس از گذشت ۱۵ روز، از موکوس پوست ماهیان بیهوش شده، نمونه برداشته شده و شاخص‌های ایمنی سنجیده شدند.. در آزمایش اصلی، یافتهها حاکی از وجود اثر معنیدار سدیم دی فرمات بر افزایش سطح پروتئین کل و فعالیت پروتئازی مخاط ماهیان سالم و بیمار بود. جیره غذایی حاوی اسیدی فایرها با دارا بودن ظرفیت هم‌افزایی، سبب القای TIg مخاطی گردید. به نظر می‌رسد که مصرف دست کم ۱۵ روزه اسیدی فایر خوراکی سدیم دی فرمات در دوز ۰/۲ درصد جیره غذایی به تنهایی یا به صورت توام با اسید سیتریک (دوز ۰/۱+۰/۱ درصد) می‌تواند سبب بهبود بیشتر شاخص‌های ایمنی مخاطی پوست شود، که برآیند آن نیز افزایش درصد زنده مانی ماهیان قزل‌آلای پرورشی است.   
بتول ادهمی، عبدالصمد کرامت، حسین اورجی، محمد کاظمی فرد، سلیمان محجوب،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

در مطالعه حاضر تاثیر سطوح مختلف لیزوفسفولیپید (لیزو) بر رشد، فراسنجه­های خونی، فعالیت آنزیم­های کبدی و لیزوزیم قزل­آلای رنگین­کمان تغذیه­شده با جیره­های حاوی پودر چربی مورد بررسی قرار گرفت. جیره­های آزمایشی شامل ۴ سطح صفر، ۳، ۶ و ۹ گرم بر کیلوگرم لیزو و جیره کنترل (حاوی روغن ماهی) هر یک در سه تکرار بودند. در پایان ۵۶ روز پرورش، اندازه­گیری شاخص­های رشد نشان­دهنده بهبود درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی در لیزو۹ نسبت به سایر تیمارهای حاوی پودر چربی بود، اگرچه این مقادیر به تیمار شاهد نرسید(P<۰,۰۵) . همچنین، با افزایش سطح لیزو در جیره­های حاوی پودر چربی فاکتور وضعیت بهبود یافت (P<۰,۰۵). طبق نتایج فراسنجه­های خونی، بیشترین تعداد گلبول سفید در تیمارهای حاوی پودر چربی مشاهده شد (P<۰,۰۵) ، درحالیکه، گلبول قرمز به طور معنی­داری با افزودن ۶ و ۹ گرم لیزو به پودر چربی افزایش یافت (P<۰,۰۵). از طرفی، شاهد و ۹ گرم لیزو توانستند منجر به افزایش معنی­داری در درصد هماتوکریت در مقایسه با سایر تیمارها شوند (P<۰,۰۵). طبق نتایج آنزیمی مقدار لیزوزیم به طور معنی­داری در سطوح ۰ و ۳ گرم لیزو کاهش یافت (P<۰,۰۵). در مقابل، آنزیم­های کبدی با گنجاندن پودر چربی افزایش یافتند (P<۰,۰۵). اگرچه، ۹ گرم لیزو منجر به کاهش مقادیر مذکور شد (P<۰,۰۵). باتوجه به نتایج حاصله سطح ۹ گرم بر کیلوگرم لیزوفسفولیپید به عنوان مناسب­ترین سطح مکمل در جیره حاوی ≈۷۰% پودر چربی در قزل­آلای رنگین­کمان پیشنهاد می­گردد.

سید حسن جلیلی، مهدی آل بوفتیله، حسن اکبری، فرشته خدابنده، یزدان مرادی، معصومه رهنما سنگاچینی، مینا سیف زاده، اسماعیل صفری،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۴۰۲ )
چکیده

اهداف: هدف از مطالعه حاضر تولید نان فطیر غنی شده با گوشت ماهیان قزل ­آلای رنگین کمان و کپور نقره­ای و ارزیابی ویژگی­ های کیفی آن طی دوره نگهداری در دمای محیط بود.
مواد و روش ­ها: گوشت ماهیان قزل­ آلای رنگین کمان و کپور نقره­ای با غلظت­های ۵، ۱۰، ۱۵،  ۲۰  و ۲۵ درصد به نان فطیر اضافه و ویژگی­های حسی محصول تولیدی سنجش گردید. تیمارهای منتخب به مدت ۹ روز در دمای محیط نگهداری شده و در این مدت ویژگی­های کیفی آنها ارزیابی شدند.
یافته­ ها: نتایج ارزیابی حسی مقدماتی نشان داد که نان­های فطیر حاوی قزل­ آلای رنگین کمان به میزان ۵ درصد و کپور نقره­ای به میزان ۱۰ درصد از نظر حسی مورد پذیرش هستند. با افزودن گوشت ماهیان، میزان پروتئین، چربی و رطوبت فطیرها افزایش یافت. نان­های فطیر حاوی گوشت ماهیان طی دوره نگهداری، شاخص­های TVB-N، پراکسید و بار باکتریایی کل بیشتری داشتند. از حیث شاخص طعم/مزه نان فطیر شاهد تا انتهای دوره نگهداری مورد پذیرش قرار گرفت ولی نان­های فطیر غنی شده با گوشت ماهیان تنها تا روز ۵ در محدوده قابل قبول بودند.
نتیجه­ گیری: می­توان عنوان نمود که نان­های فطیر غنی شده با گوشت هر دو ماهی به رغم ارزش غذایی بیشتر، مدت زمان ماندگاری کمتری نسبت به نان­های فطیر شاهد داشتند. در بین فطیرهای غنی شده، روند تغییرات کیفی در نمونه­های حاوی گوشت قزل­ آلا کمتر بود.
 

دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

در این تحقیق اثر یخ‌آب زیست فعال حاوی عصاره و اسانس زنجبیل بر بهبود کیفیت نگهداری کوتاه مدت ماهی قزل‌آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. ماهی‌ها به مدت ۱۶ روز در سه نوع یخ‌آب (حاوی عصاره و اسانس زنجبیل و نمونه کنترل) نگهداری شدند. طی فواصل چهار روزه آزمون‌های شیمیایی(پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب ازاد و مجموع بازهای ازته فرار)، میکروبی (میزان کل باکتری‌های قابل رویت و میزان باکتری های سرمادوست) و حسی( ظاهر عمومی، چشم، ظاهر آبشش، بوی آبشش و طعم ) انجام شد. نتایج حاکی از وجود اختلاف معنادار کیفیت نمونه‌های نگهداری شده در یخ آب حاوی اسانس و عصاره زنجبیل با نمونه کنترل بود. وجود عصاره و اسانس زنجبیل اثرات مثبتی بر پذیرش طعم و کیفیت ظاهری نمونه-ها داشت. فساد اکسیداتیو، میکروبی و حسی با وجود عصاره و اسانس زنجبیل کنترل شد. با استفاده از یخ آب زیست فعال، دوره نگهداری ماهی قزل آلای رنگین کمان چهار روز افزایش یافت.

دوره ۱۵، شماره ۸۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

باتوجه به اثرات نامطلوب ترکیب‌های شیمیایی بر سلامتی مصرف کننده و با هدف جایگزینی آنها با ترکیب‌های طبیعی، در این مطالعه جهت بررسی مقایسه ای آنها تیماربندی بدین شکل انجام گرفت: شاهد (تخم بدون نمک)، ۱A (تخم نمک‌سود با ۵/۲ درصد نمک خالص)، ۲A (تخم نمک‌سود با ۵/۲ درصد نمک خالص حاوی ۷/۰درصد اسیدبوریک و بوراکس) و ۳A (تخم نمک‌سود با ۵/۲ درصد نمک خالص حاوی ۵/۱ درصد ترکیب عصاره سیر و لیمو) انجام شد. تغییرات فاکتورهای مرتبط با آنالیز ترکیب تقریبی و ترکیب اسیدهای چرب تخم ماهی قزل‌آلای رنگین‏کمان طی نگهداری در یخچال در روزهای (صفر، ۳۰ و ۶۰) بررسی گردید. نتایج نشان داد که مجموع اسیدهای چرب غیراشباع طی مدت نگهداری بین تیمار شاهد و ۱A اختلاف معنی‌داری داشت (۰۵/۰p≤) اما در تیمار ۲A و ۳A تغییرات معنی‏داری وجود نداشت (۰۵/۰p>). فاکتورهای مرتبط با آنالیز ترکیب تقریبی مثل پروتئین و چربی نیز در تیمار شاهد و ۱A با گذشت زمان تغییرات معنی‏داری نشان دادند بطوریکه پروتئین در تیمار شاهد از ۵۱/۲۱ % در روز صفر به ۵۳/۱۷ % در روز ۶۰ تنزل پیدا کرد و همچنین چربی نیز از ۱۲/۱۴% به ۱۶/۱۱% در روزهای ذکر شده رسید.

دوره ۱۸، شماره ۱۲۰ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی اثرات پوشش خوراکی کازئینات­سدیم غنی شده با اسانس رزماری بر کیفیت و ماندگاری قزل­آلای رنگین­کمان در مدت ۲۰ روز نگهداری دریخچال می­باشد. بدین­جهت، محلول­های کازئینات­سدیم (SC) به شکل ۴ تیمار SC فاقد اسانس و SC با اسانس رزماری در سه غلظت (۲۵/۰%، ۵/۰% و ۱% (حجمی/وزنی)) تهیه شده، به­عنوان پوشش بر روی ماهی قزل­آلا اعمال شدند و به­مدت ۲۰ روز در یخچال نگهداری شده و هر ۴ روز یکبار، آزمایشات شیمیایی (اندازه­گیری پی­اچ، بازهای ازته فرار، تیوباربیتوریک اسید و پراکسید)، میکروبی (شمارش باکتری­های کل و سرماگرا) بر روی آنها انجام شد. نتایج نشان داد که نمونه­های شاهد در حدود روز ۱۲ از حد قابل­قبول مقادیر میکروبی، شیمیایی تجاوز کردند، در حالی­که نمونه­های تیمار حاوی ۱% اسانس رزماری  پس از ۱۶ روز از نظر بار میکروبی، از حد قابل قبول فراتر رفتند (p<۰,۰۵) و حتی پس از ۲۰ روز از حد مجاز پراکسید و تیوباربیتوریک اسید تجاوز نکردند. این مطالعه نشان داد که پوشش کازئینات­سدیم دارای خاصیت سد­­کنندگی در برابر اکسیژن ­بوده و استفاده از اسانس رزماری در ترکیب پوشش کازئینات سدیم، باعث کاهش فساد اکسیداتیو، شیمیایی و میکروبی قزل­آلای رنگین­کمان می­شود.

دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده

اثر پوشش­های ژلاتین پای مرغ و عصاره پوست سبز گردو بر ویژگی­های شیمیایی، فیزیکی، میکروبی و حسی فیله ماهی قزل­ آلای رنگین کمان طی ۱۲ روزنگهداری در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش­های شیمیایی (اندازه­ گیری pH، TVB-N، TBA و FFA)، آزمایش­های فیزیکی (اندازه­ گیری رطوبت، رنگ و بافت)، آزمایش میکروبی (TVC) و آزمون حسی به صورت دوره­ ای هر چهار روز انجام گردید. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار غلظت عصاره پوست سبز گردو کارایی پوشش افزایش و تقویت پیدا کرد به صورتی که پوشش ­های حاوی ۵/۲ و ۵ درصد ژلاتین همراه با ۱۰۰۰پی­ پی­ ام عصاره کیفیت و ماندگاری فیله ماهی را نسبت به دیگر پوشش ­ها بهتر حفظ نمود. مقادیر pH، TVB-N، TBA و FFA  در نمونه­ های پوششی در مقایسه با نمونه کنترل به صورت معنی ­داری پایین­ تر بودند (۰۵/۰ p<). تیمار پوششی حاوی ۱۰۰۰ پی­ پی­ ام عصاره همچنین باعث حفظ رطوبت، بافت و رنگ فیله­ ها شد و بار میکروبی کمتری را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد. از نظر بهبود ویژگی­های حسی تیمارهای پوششی دارای ژلاتین پای مرغ و عصاره پوست سبز گردو در پایان دوره نگهداری بیشترین امتیاز را در مقایسه با نمونه کنترل دریافت کردند. همچنین در بین تیمارهای پوششی بیشترین امتیاز مربوط به تیمار پوششی ۱۰۰۰ پی ­پی­ ام عصاره پوست سبز گردو بود که در نتیجه باعث افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل­ آلای رنگین کمان در مقایسه با نمونه کنترل در دمای یخچال گردید.

صفحه ۱ از ۱