۳۹ نتیجه برای قزل آلای رنگین کمان
مجید هاشمی، میر مسعود سجادی، مجید ساعدی، سید ابوالفضل وصالی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
مهمترین دغدغه در حمل و نقل ماهیان حداقل کردن استرس ایجاد شده طی زمان حمل و نقل میباشد. در این مطالعه تأثیر استفاده از زئولیت و اسانس گل میخک در شرایط حمل و نقل بر بازماندگی و استرس قزل آلای رنگین کمان O. mykiss)) بررسی شد. برای این منظور، ۴ تیمار (هر تیمار، ۳ تکرار) شامل شاهد، اسانس گل میخک (mg/L۲۵)، زئولیت (g/L۱۴) و تیمار اسانس گل میخک (mg/l۲۵) + زئولیت (g/L۱۴) درنظر گرفته شد. ۱۵۶ قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن ۴/۴ ± ۸۰ با تراکم ۱۳۰ کیلوگرم در مترمکعب به صورت تصادفی ذخیرهسازی شدند. در زمانهای صفر، ۶، ۱۲ و ۱۸ ساعت پس از شروع حمل و نقل، درصد بازماندگی، میزان کورتیزول و گلوکز خون (شاخصهای استرس) بررسی و اندازه گیری شدند. در پایان، کمترین درصد بازماندگی در تیمار شاهد مشاهده شد که با سایر تیمارها تفاوت معنادار داشت (۰۵/۰ >P ). در میزان کورتیزول و گلوکز خون در زمانهای صفر، ۶ و ۱۲ ساعت در بین تیمارهای مختلف اختلاف معناداری مشاهده نشد (۰۵/۰ <P )، در حالی که در زمان ۱۸ ساعت، بیشترین میزان کورتیزول و گلوکز خون در تیمار شاهد مشاهده شد (۰۵/۰ >P ). جمعبندی تحقیق نشان داد که استفاده از اسانس گل میخک و زئولیت در حمل و نقل بلند مدت (بیش از ۱۲ ساعت) قزل آلای رنگین کمان، با جلوگیری از افزایش کورتیزول و گلوکز خون، منجر به کاهش استرس و در نهایت تلفات ماهیان طی دوره حمل و نقل می شود.
الهام دهقان، عبدالصمد کرامت امیر کلائی، حسین اورجی، خسرو جانی خلیلی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در یک طرح فاکتوریل، اثر سه سطح غذادهی (متابولیسم پایه، بینابینی و اشباع) بر شاخصهای رشد، ترکیب لاشه و هضمپذیری قزلآلای رنگینکمان در دو وزن (۹۳/۲±۰۲/۴۳ و ۷۴/۶±۳۲/۲۳۱ گرم) در مدت ۵۹ روز و سه تکرار بررسی شد. نتایج بیانگر اثر متقابل معناداری بین اندازه بدن و سطوح غذادهی بر میزان افزایش وزن، وزن نهایی و نرخ رشد ویژه بود (۰۵/۰p<). ترکیب بدن (ماده خشک، انرژی، رطوبت، چربی و پروتئین) تحت تأثیر سطوح غذادهی و اندازه ماهی بود (۰۵/۰p<). با این وجود، اثر متقابل بین وزن بدن و سطوح غذادهی برای ترکیب بدن معنادار نبود (۰۵/۰p>). وزن بدن و سطوح غذادهی بهصورت معناداری بر هضمپذیری پروتئین، چربی، انرژی و ماده خشک تأثیر داشت (۰۵/۰p<). اگرچه غذادهی در سطح اشباع رشد حداکثر را به دنبال داشت، ولی با کاهش کارایی تبدیل غذا و افزایش مواد آلاینده در هر دو گروه وزنی همراه بود.
حجت میرصادقی، علیرضا عالیشاهی، بهاره شعبانپور، رضا صفری،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
اثر سه روش شستشو (آب معمولی با دمای محیط، آب جوشیده با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد و آب جوشیده با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد)، با افزودن نمک (۵/۱ درصد) و بدون نمک بر روی کیفیت محصول نهایی بررسی شد. نتایج آزمایشهای شیمیایی و میکروبی طی روزهای صفر، دوازدهم و بیست و چهارم بین تیمار آب جوشیده با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد و۴۰ درجه سانتی گراد اختلاف معنیداری وجود نداشت(۰۵/۰ <p) ولی در تیمار آب معمولی با دمای محیط اختلاف معنیدار بود(۰۵/۰ ≥p). نتایج خواص حسی بین تیمارها اختلاف معنیدار ی را نشان داد، بهطوری که تیمار آب جوشیده با دمای ۳ تا ۵ درجه سانتیگراد در گروه با نمک، بالاترین و آب جوشیده با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد و آب معمولی با دمای محیط در گروه بدون نمک، پائینترین خواص حسی (رنگ و بافت) را داشتند.
مهدی سلطانی، شلاله موسوی، شفیق شفیعی، محمد طاهری،
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
ویژگیهای مولکولی باکتریYersinia ruckeri شامل پروتئین سلول کامل، پروتئینهای غشای خارجی و لیپوپلیساکاریدی تعداد ۳۴ ایزوله باکتری از مزارع قزلآلای استانهای تهران، مازندران و زنجان با روش SDS-PAGEانجام شد. الگوی باندها برای پروتئین کل، پروتئین غشای خارجی و لیپوپلیساکارید تمامی جدایهها مشابه بود، بهطوری که وزن مولکولی پروتئین کل برای تمام جدایهها اغلب کمتر از ۱۰۰ کیلو دالتون و تراکم باندها در دامنه وزنی ۱۰۰- ۲۸ کیلو دالتون بود. بعلاوه، الگوی پروتئینهای اصلی غشای خارجی تمام جدایهها شامل دو باند با فاصله ۳۵-۲۸ کیلو دالتون و یک باند با فاصله ۱۷–۱۰ کیلودالتون بود ونیز باندهای فرعی با ۷۵-۴۸ و ۲۸-۱۷ کیلو دالتون بود. همچنین الگوی لیپوپلیساکاریدی برای همه جدایه ها از وزن مولکولی کمتر از ۱۳۰ کیلو دالتون با بیشترین تراکم باندی در دامنه ۱۰۰–۲۸ کیلو دالتون قرار داشت. بر اساس این مطالعه، جدایههای ایرانی از کمترین تنوع هتروژنیسیتی برخوردارند که زمینه را برای ساخت واکسن تک ظرفیتی مورد نیاز فراهم میآورد.
افشین قلجایی فرد، حسین خارا، علیرضا شناور ماسوله،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تاثیر باکتری اسید لاکتیک Lactobacillus plantarum (KC۴۲۶۹۵۱) جداسازی شده از روده قزل آلای رنگین کمان استان گیلان بر فاکتورهای رشد ، فلور باکتریایی روده ،ترکیب شیمیایی لاشه بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن ۲۴/۲±۵۶/۳ گرم به مدت ۲ هفته با شرایط پرورشی محیطی سازگار شدند. پنج گروه از ماهیان با جیره حاوی ۱۰۶ (تیمار۱) ، ۱۰۷ (تیمار۲) ، ۱۰۸ (تیمار۳) ، ۱۰۹ (تیمار۴) و۱۰۱۰ (تیمار۵) cfu g-۱ لاکتو باسیلوس پلانتاروم و گروه کنترل (شاهد) بدون جیره حاوی پروبیوتیک به مدت ۶۰ روز تغذیه شدند . نتایج نشان داد که میزان وزن نهایی ، طول نهایی، ضریب رشد ، درصد افزایش وزن در تیمار ۲ بیشترین و در تیمار ۵ کمترین مقدار و میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار ۲ کمترین و در تیمار ۵ بیشترین را به خود اختصاص داده بودند(۰۵/۰> P). بالاترین تعداد باکتری های اسید لاکتیک روده ماهیان قزل آلا در تیمار۴ و در حالیکه کمترین مقدار مربوط به تیمار شاهد (۰۵/۰> P)بدست آمد. حداکثر پروتئین لاشه در تیمار ۴ و حداقل چربی لاشه در تیمار شاهد مشاهده شد (۰۵/۰> P) . باتوجه به نتایج بدست آمده در خصوص بکارگیری Lactobacillus plantarum می توان از آن به عنوان یک فاکتور مثبت جهت بهبود فلور باکتریایی روده ، عملکرد رشد و ترکیب لاشه استفاده نمود.
الناز نامی، اسحق زکی پور رحیم آبادی، علی اصغر خانی پور،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
اثرات ضداکسیداسیونی پوشش زیستی آلژینات سدیمِ حاوی ویتامین C برای افزایش زمان نگهداری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در سه تیمار به ترتیب، کنترل (C)، آلژیناتسدیم ۵/۱% (A)، آلژیناتسدیم ۵/۱% حاوی ۵% ویتامین C (A+Vc) بررسی شد. تیمارهای تحقیق به صورت دوره ای تحت آزمایشهای ترکیبات تقریبی (رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، pH) و آزمایشهای فساد شیمیایی و اکسیداسیون شامل مجموع بازهای نیتروژنه فرار (TVB-N)، شاخص پراکسید (PV)، تیوباربیوتیک اسید (TBA) و اسیدهای چرب آزاد (FFA) قرار گرفتند. بر اساس نتایج آماری، میزان pH، TVB-N ،PV ، TBA وFFA در تیمار A+Vc در طول دوره نگهداری در یخچال به طور معنیداری (۰۵/۰>P) کمتر از تیمارهای C و A بود. افزایش معنیداری در این شاخصها در هر سه تیمار با افزایش زمان نگهداری در یخچال مشاهده گردید (۰۵/۰>P). نتایج بیانگر برتری کیفیت تیمارهای دارای پوشش نسبت به تیمار شاهد بود، و پوشش آلژیناتسدیم حاوی ویتامین C بدلیل خاصیت آنتیاکسیدانی ویتامین C باعث کاهش اکسیداسیون فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در طی نگهداری در شرایط سرد (C˚۱±۴) شد.
زهرا سلطانی نژاد، فرزانه نیکوخواه،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
اثر مهارکنندگی و کشندگی عصاره اتانولی کرفس کوهی و کاسنی بر باکتری استرپتوکوکوس اینیایی ولاکتوکوکوس گارویه جداسازی شده ازقزلآلای رنگین کمان بررسی شد.. برای تعیین قدرت ضد باکتریایی عصارهها از روش چاهک گذاری (Well Diffiusion) استفاده گردید. حداقل غلظت مهارکنندگی (Minimum Inhibitory Concentration; MIC) و حداقل غلظت کشندگی (Minimum Bactericidal Concentration; MBC) نیز به روش رقت لولهای تعیین گردید. حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی کرفس کوهی برای باکتریهای استرپتوکوکوس اینیایی و لاکتوکوکوس گارویه به ترتیب ۱۰۰و۵۰ mg/ml و MIC عصاره اتانولی کاسنی برای استرپتوکوکوس اینیایی ۱۰۰mg/ml اندازهگیری شد، بر اساس نتایج حاصل عصاره اتانولی کاسنی در هیچ یک از غلظت ها بر لاکتوکوکوس گارویه اثر بازدارندگی نداشت.
دوره ۵، شماره ۱۹ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
در این مطالعه اثر آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره رزماری (۱/۰ درصد) در ماهی قزل آلای رنگین کمان بسته بندی شده در خلاء بررسی شد. آنالیزهای میکروبی (باکتری های سرمادوست، کل باکتری ها، باکتریهای اسید لاکتیک و انتروباکتریاسه)، شیمیایی (pH، اسید چرب آزاد، پراکساید، اسید تیوباربیتوریک و تری متیل آمین) و بررسی های حسی این ماهی در طول ۱۸ روز در دمای C°۱±۲ انجام شد. عصاره رزماری به طور معنی داری(p<۰,۰۵) اکسیداسیون لیپید را در ماهیان تیمار شده به تعویق انداخت. مقادیر باکتری های سرمادوست و کل باکتری ها در طول دوره نگهداری در ماهیان تیمار شده با عصاره رزماری زیر حد قابل قبول پیشنهادی (log cfu/g ۷) باقی ماند به طوری که فساد میکروبی در این نمونه ها نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (p<۰.۰۵) کاهش یافت. طبق بررسی های حسی و آنالیزهای میکروبی، ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره رزماری تا انتهای دوره نگهداری قابل مصرف بودند به طوریکه عصاره رزماری توانست عمر ماندگاری نمونه ها را نسبت به نمونه شاهد ۴ روز افزایش دهد.
سید مهدی اجاق، شهلا علی زاده، علیرضا عالیشاهی، سید حجت میرصادقی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق اثر دو جیره غذایی شامل اسید اسکوربیک در غلظت ۱۰۰، ۴۰۰، ۱۶۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم و آستاگزانتین در غلظتهای ۴۰، ۶۰، ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم بر کیفیت ماندگاری گوشت ماهی قزلآلای رنگینکمان مورد مطالعه قرار گرفت. این بررسی برروی ۲۱۰ عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی حدود ۱۰۰ گرم به مدت هشت هفته در قالب ۷ گروه انجام شد. جهت بررسی روند تغییرات و مقایسه کیفیت نمونه ها با شاخص های شیمیایی مانند پراکسید (PV)، اسید تیوباربیتوریک (TBA) و هیدرولیز چربی ها (FFA) و PH و همچنین شاخص های حسی در ۵ نوبت با فاصله زمانی ۴ روز یکبار (۱۶،۱۲،۸،۴،۰) در دمای معمولی یخچال نمونه برداری صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که اثر آنتی اکسیدان و زمان بر مقادیر FFA، PH، PV و TBAمعنی دار بوده است(۰۵/۰p≤). بهترین ماندگاری در طول دوره نگهداری مربوط به نمونههای حاوی آستاگزانتین ۱۰۰ و اسید اسکوربیک ۱۶۰۰ بود. همچنین بر اساس نتایج ارگانولیتیکی می توان استفاده از بالاترین مقادیرآستاگزانتین و اسید اسکوربیک را برای استفاده در جیره این ماهی پیشنهاد کرد.
دوره ۷، شماره ۲۴ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
تغییرات برخی از ترکیبات ازته غیر پروتئینی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و ارتباط آنها با بار باکتریایی (سرماگرا و سرما دوست، سودوموناس و مزوفیل) در مدت هجده روز نگهداری در زمانهای (صفر، ۳، ۶، ۹، ۱۲، ۱۵و ۱۸) در یخ مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر پوترسین، کاداورین، هیستامین و بار باکتریایی در طول دوره نگهداری افزایش یافتند (۰۵/۰P<)، در صورتی که تیرامین در هیچیک از نمونه ها یافت نشد. مقدار پوترسین در طول دوره از ۴/۰ به ۹۷/۸ میکروگرم در گرم افزایش پیدا کرد و گروه سرماگرا و سرما دوستها، بار باکتریایی غالب را تشکیل داده بودند. بر اساس نتایج حاصله پوترسین به عنوان متغیر مستقل بیشترین ارتباط را با گروه باکتریهای سودوموناس و سرماگرا و سرمادوست (۹۸۰/۰ R=) نشان داد و معادله رگرسیونی آن به صورت [۴۱/۰ + psy ۶۹/۰ + pse ۸۳/۰ [PUT = بدست آمد. همچنین معادله رگرسیونی دیگر بین کاداورین و زمان نگهداری (۹۵۵/۰ R =) بصورت [۴۹/۳ – time × ۵۷۶/۰[CAD = بدست آمد. با توجه به نتایج حاصله، هرچند به نظر می رسد که ارزیابی کیفیت قزل آلای رنگین کمان، با استفاده از مدل ارائه شده، با اندازه گیری یکی از فاکتورهای پوترسین، سودوموناس و یا سنجش باکتریهای سرمادوست تا اندازه خوبی، امکان پذیر می باشد، اما به منظور کنترل دقیق کیفیت این گونه، بررسی توأم این فاکتورها لازم است.
مهدی نادری جلودار، عارفه سادات میرحجازی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: این مطالعه به منظور تعیین استراتژی غذایی ماهی غیر بومی قزل آلای رنگین کمان فرار کرده از قفس های دریایی مستقر در سواحل مازندران صورت گرفت.
مواد و روش ها:تعداد ۹۰ عدد نمونه از این گونه در فاصله زمانی مهر ۱۳۹۶ تا اردیبهشت ۱۳۹۷ از پره های صیادی ماهیان استخوانی غرب و مرکزی سواحل مازندران جمع آوری گردید. نمونه های ماهی زیست سنجی شدند و با استفاده از فلس تعیین سن شدند.
یافته ها:به ترتیب فراوانی نسبی اقلام غذایی شامل Balanus glandula ، Clupeonella cultriventri، Cerastoderma lamarcki ، Neogobius fluviatilis ، caspia Atherina ، Chelon saliens ، hilaris Chinavia، Taxiphyllum barbieri ، Rutilus kutum، Cumacea، caspius Syngnathus و Gasterosreus aculeatus بودند. نتایج نشان داد که طیف غذایی این گونه در بخش مرکزی بیشتر از غرب، شاخص سیری در جنس ماده بیشتر از نر و در گروه های سنی بالای + ۲ و + ۳ بیشتر از گروه سنی بالای یکسال (+ ۱) بود(۰۵/۰P>). شاخص سیری خصوصا در بهار شدیداً افزایش پیدا نمود، درصد فراوانی B. glandula بیشتر از C. cultriventris بوده، ولی اهمیت نسبی آن کمتر از C. cultriventris بود (۰۵/۰P>).
نتیجه گیری:این ماهی از رفتار گوشتخواری برخوردار بوده و از طیف گسترده غذایی استفاده نمود، لذا امکان رقابت غذایی این گونه با بسیاری از گونه های ماهیان دریای خزر نظیر Salmo caspius وجود دارد. بدین ترتیب تحت تأثیر سازگاری ها و مکانیزم های رفتاری، فیزیولوژیک و بوم شناختی C. cultriventri و B. glandula در تغذیه ماهی اهمیت بیشتری داشت.
دوره ۸، شماره ۲۹ - ( ۲-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
عصارههای گیاهی، یک منبع آنتیاکسیدانی طبیعی میباشند. نیاز به آنتیاکسیدانهای طبیعی در صنایع غذایی و دارویی باعث تحقیقات علمی گستردهای در دهههای اخیر شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آنتیاکسیدانی عصارههای موسیر و زردچوبه و اثر ترکیبی آنها در به تاخیر انداختن فساد ماهی قزل آلای رنگین کمان بسته بندی شده در خلاء نگهداری شده در یخچال (℃۱±۴)، بود.
ماهی های تهیه شده به چهار بخش تقسیم شدند، یک بخش از نمونه ها به عنوان نمونه ی شاهد در خلاء بسته بندی گردید و بخش های دیگر در عصاره موسیر، عصاره زردچوبه و ترکیب آنها غوطه ور و سپس در خلاء بسته بندی گردید و در یخچال (℃۴) نگهداری شد. ارزیابی شیمیایی مشتمل بر اندازه گیری پرکساید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) و پروفیل اسید چرب در یک دوره ۲۰ روزه انجام پذیرفت.
بر اساس نتایج حاصل، عصاره های موسیر و زردچوبه و ترکیب آنها به طور معنی داری (۰۵/۰>p) اکسیداسیون لیپید را در ماهیان تیمار شده به تعویق انداخت.
نتایج حاصل نشان دهنده تاثیر آنتی اکسیدانی عصاره موسیر و عصاره زردچوبه و ترکیب آن¬ها بر قزل¬آلای رنگین کمان و افزایش عمر ماندگاری نمونه های تیمار شده با عصاره ها بود.
دوره ۸، شماره ۳۲ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
نمک سود و وکیوم کردن هر کدام به تنهایی دارای معایبی برای نگهداری ماهی در حالت غیر منجمد دارند. این پژوهش به منظور بررسی اثر نمک سود رقیق، بستهبندی وکیوم و اثر توأمان آنها بر ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان در دمای Cº۱±۴ صورت پذیرفت. بدین منظور فیله ماهی قزل آلا در آب نمک ۱۰ درصد، آب نمک گذاری شد و سپس وکیوم گردید. اندازهگیری شاخصهای pH، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بار میکروبی کل (TVC) و ارزیابیهای حسی، طی ۱۸ روز نگهداری در دمای یخچال صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که همهی شاخصهای شیمیایی و میکروبی طی دوره نگهداری افزایش یافتند. شاخصهای TBA ، TVB-N، PH و رشد میکروبی در تیمار وکیوم نمک سود شده کمتر از تیمارهای دیگر بود و در تیمار نمک سود رقیق (به جز شاخص TBA) کمتر از گروه کنترل بود (۰۵/۰>P). نتایج ارزیابیهای حسی نشان داد که نمک سود رقیق فیله قزلآلا سبب بهبود وضعیت این شاخصها طی دوره نگهداری نسبت به گروه کنترل شد. همچنین تیمارهای وکیوم نمک سود شده دارای امتیاز بهتری در ارزیابیهای حسی نسبت به گروه نمک سود داشتند (۰۵/۰>P). با توجه به حدود مجاز شاخصهای TVB-N (۲۵ میلیگرم در ۱۰۰ گرم فیله) و بار میکروبی کل (Log cfu/g ۶) و همچنین ارزیابیهای حسی، تیمار نمک سود رقیق در حدود ۳ روز و تیمار وکیوم نمک سود حدود ۷ روز زمان ماندگاری فیله قزل آلا در دمای Cº۴ را افزایش داده و همچنین اشکالات عمده هر یک از روشهای نمک سود و وکیوم کردن مرتفع شد.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
این پژوهش جهت بررسی اثر عصاره آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) شور شدهی سبک و بسته بندی شده در خلاء در شرایط یخچال بر اساس بار میکروبی، ارزیابیهای شیمیایی و خصوصیات حسی فیله انجام پذیرفت. بدین منظور فیلههای این ماهی تحت ۳ تیمار شور وکیوم شده (V) (به عنوان تیمار شاهد)، شور شده در آب نمک حاوی %۵/۰ درصد (w/w) عصاره آویشن شیرازی و وکیوم شده (A۱) و شور شده در آب نمک حاوی %۱ درصد (w/w) عصاره آویشن شیرازی و وکیوم شده (A۲) به مدت ۲۰ روز در شرایط یخچال نگهداری و تغییرات شاخصهای اسیدهای چرب آزاد (FFA)، شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، بار میکروبی کل (TVC) و ارزیابیهای حسی صورت پذیرفت. طی دوره تیمارهای A۱ و A۲ دارای FFA، TVB-N و TBA کمتر (۰۵/۰>P) و همچنین TVC کمتری (۰۱/۰>P) نسبت به تیمار V (تیمار شاهد) بودند. طبق شاخصهای شیمیایی، میکروبی و حسی، در این پژوهش، عصاره آویشن شیرازی ماندگاری فیله این ماهی را در حدود ۶-۵ روز افزایش داد. نتایج PCA نشان داد، شاخصهای TVC و TVB-N بهترین شاخصها جهت برآورد کیفیت فیله این ماهی در شرایط نگهداری در این پژوهش میباشند. با توجه به نتایج این پژوهش عصاره آویشن شیرازی به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ترکیب با روشهای شور کردن و بستهبندی در خلاء قادر به افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط یخچال بوده و قابلیت جایگزینی به جای نگهدارندههای مصنوعی را دارد.
فریده قالبی حاجیوند، امیر حسین اسماعیلی، عبدالمحمد عابدیان کناری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
در این پژوهش تأثیر سطوح مختلف فوکوئیدان بر رشد و پروفایل اسید چرب قزلآلای رنگینکمان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۱۵۰ عدد ماهی (۷۰/ ± ۷۴/۱۸ گرم) در ۱۵ تانک فایبرگلاس (۱۰۰ لیتر) توزیع گردیدند و به مدت ۸ هفته با سطوح مختلف فوکوئیدان [صفر، ۱/۰، ۵/۰، ۱ و ۲ درصد] غذادهی شدند. تفاوتهای معنیداری در بیشترین وزن نهایی، نرخ رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن در گروههایی که بیشترین میزان فوکوئیدان را مصرف کردهبودند، به ثبت رسید (p<۰,۰۵). در صورتی که اختلافها در ضریب تبدیل غذایی در بین تیمارهای آزمایش معنیدار نبودند (p>۰,۰۵) در انتهای دورهی پرورش از هر تکرار ۳ عدد ماهی به صورت تصادفی جهت پایش اسیدهای چرب عضله نمونهبرداری شدند. میزانEPA ،DHA ،SFA ،MUFA ، اسیدهای چرب امگا۳ (۳-n)، نسبت ۳-n به ۶ -n و اسیدهای چرب اشباع نشده بسیار HUFA در بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری را نشان ندادند (p>۰,۰۵)، در حالیکه میزانPUFAs و آراشیدونیک اسید در بین تیمارهای مختلف دارای تفاوت معنیدار بودند (p<۰,۰۵) و بالاترین نتایج ثبتشده به ترتیب در تیمار ۲ و ۱ درصد مشاهده شد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه میتوان گفت که مصرف این نوع پلیساکارید در میزان بالا در جیره (۱ و ۲ درصد فوکوییدان) میتواند موجب بهبود عملکرد رشد و حفظ کیفیت اسیدهای چرب در عضله شود.
دوره ۹، شماره ۳۴ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده مطالعه حاضر جهت بررسی اثر پوشش های آنتی میکروبی بر ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان انجام شد. این پوشش با افزودن اسانس دارچین در پوشش کیتوزانی تهیه شد. ماهی پوشش شده در یخچال (˚C۱±۴) نگهداری شد و ارزیابی میکروبی فیله ماهی مشتمل بر شمارش باکتریایی کل، باکتری های سرما دوست، باکتری های اسید لاکتیک و اینترو باکترها و اندازه گیری بازهای ازته فرار و pH انجام پذیرفت. همچنین ارزیابی حسی نمونه ها برای بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس دارچین و پوشش کیتوزانی اثر سینرژیستی قابل ملاحظه ای (P < ۰,۰۵) در کاهش شمارش باکتریایی کل، باکتری های سرما دوست، باکتری های اسید لاکتیک و اینترو باکترها داشتند. همچنین این دو ترکیب به طور معنی داری (P < ۰.۰۵) منجر به کاهش میزان بازهای ازته فرار در نمونه های پوشش دار شدند. بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی تنها در نمونه های کنترل به شکل معنی داری(P < ۰.۰۵) کاهش یافت.
دوره ۹، شماره ۳۵ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
در این تحقیق اثر آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره زردچوبه[۱] (۱,۵ درصد حجمی- حجمی) بر عمر ماندگاری ماهی قزل آلایرنگینکمان بستهبندی شده در خلاء[۲] که در شرایط سرد (˚C۱ ±۴) نگهداری می شد، بررسی گردید. آزمایش های میکروبی شامل بار کل باکتریایی (TVC) و باکتری های سرمادوست (PTC)، آزمایش های شیمیایی شامل شاخص پرکساید (PV) ، شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) به همراه pH و ارزیابی حسی در یک دوره ۲۰ روزه انجام گردید. عصاره زردجوبه به طور معنیداری(۰۵/۰>p) اکسیداسیون لیپید را در ماهیان تیمار شده به تعویق انداخت. مقادیر باکتریهای سرمادوست و کل باکتریها در طول دوره نگهداری در ماهیان تیمار شده با عصاره زردچوبه زیر حد قابل قبول پیشنهادی log cfu/g) ۷) باقی ماند و فساد میکروبی در این نمونه ها نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (۰۵/۰>p) کاهش یافت. طبق بررسیهای حسی و آنالیزهای میکروبی، ماهی قزلآلای رنگینکمان تیمارشده با عصاره زردچوبه نسبت به نمونه شاهد تا انتهای دوره نگهداری قابل مصرف بود.
[۱]. Turmeric
[۲]. Vacuum packaging
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده در این تحقیق ماهیان قزل آلای رنگین کمان به صورت کامل در محلولهای ،۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ ppm تهیه شده از عصاره چای سبز به مدت ۹۰ دقیقه غوطه ور گردیدند و سپس به صورت لایه لایه یخ گذاری شدند. در ادامه شاخص های مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، شمارش کل باکتریها (TVC)، شمارش باکتریهای سرمادوست (PVC) و pH در زمان های ۰ ، ۴ ، ۸ ، ۱۲ و ۱۶ روز پس از یخ گذاری اندازه گیری و با نمونه شاهد که در محلول عصاره چای سبز غوطه ور نشده بود مقایسه شدند. براساس نتایج آماری در تمامی تیمارها با گذشت زمان مجموع بازهای نیتروژنی فرار به شکل معنی داری (P<۰/۰۵) افزایش یافت، اما این افزایش در تیمار ppm۶۰۰ با سرعت کندتری صورت گرفت. در تیمار شاهد با گذشت زمان مقادیر شمارش کل باکتریها به شکل معنی داری (P<۰/۰۵) افزایش یافت، این افزایش در نمونه های غوطه ور در محلولهای حاوی عصاره چای سبز نیز دیده شد، بطوریکه بجز سطح ppm۶۰۰ بقیه سطوح تا روز ۱۶ اختلاف معنی داری را با تیمار شاهد نشان ندادند. شمار باکتریهای سرمادوست در طی زمان در تمامی تیمارها افزایش یافت بطوریکه تیمار شاهد در روز ۱۲ و سطوح ۲۰۰و ۴۰۰ppm در انتهای دوره نگهداری از حد مجاز فراتر رفتند ولی تعداد آن در تیمار غوطه ور شده در محلول ppm۶۰۰ عصاره چای سبز پایینتر بوده و در انتهای دوره نگهداری کمتر از میزان مجاز بود. ( log cfu/gr۱۵/۰±۸۹/۶). مقدار pH نیز در تمامی گروهها دارای روند افزایشی است. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از عصاره چای سبز در غلظت ppm ۶۰۰ جهت جلوگیری و به تاخیر انداختن فساد میکروبی ماهی قزل آلای رنگین کمان به هنگام نگهداری در یخ توصیه می شود.
عیسی شریف پور، رامین پورزاهدی، ابوالفضل سپهداری، شاپور کاکولکی، سلطنت نجار لشگری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
این مطالعه به منظور پایش و ارزیابی عوامل خطر محیطی و مدیریتی در بروز بعضی از بیماریهای ویروسی خاص ازابتدای سال ۱۳۹۶ تا شروع تابستان سال ۱۳۹۷ در یکی از مزارع پرورشی شهرستان فیروزکوه در استان تهران اجرا گردید. بازدید از مزرعه هر ماه دوبار با رعایت کلیه اقدامات ایمنی زیستی به عمل آمد و برخی عوامل فیزیکی و شیمیایی آب به صورت روزانه ثبت گردید. نمونه گیری از کلیه محموله های تخم چشم زده وارد شده از خارج از کشور و نیز از لارو ها پس از شروع شنای فعال و جذب کیسه زرده برای انجام تست RT-PCR جهت تشخیص آلودگی های ویروسی بعمل آمد. آزمایش های ویروس شناسی، باکتری شناسی، انگل شناسی و قارچ شناسی در مزرعه پرورشی و آزمایشگاه انجام شد. تمامی مشاهدات بالینی، ماکروسکوپی و میکروسکوپی و نیز کلیه عوامل مدیریتی تولیدی، بهداشتی، عوامل فیزیکی و شیمیایی موثر در بروز بیماری های ویروسی بررسی و ثبت گردید. در مشاهدات بالینی از ماهی ها علایمی نظیر کم اشتهایی، تجمع در حاشیه و نزدیک خروجی استخر، لاغری، بیرون زدگی یک طرفه و دو طرفه چشم، تجمع و رسوب رنگدانه ملانین، زخم های پوستی، خونریزی در ناحیه بطنی و چشمی، خون ریزی های سرسوزنی در ناحیه بطنی، مدفوع رشته ای، تلفات بالا و ماهیان در حال مرگ فراوان دیده شد. نتیجه بررسیهای آزمایشگاهی نشان داد که بچه ماهی های قزل آلا آلوده به ویروس IHN بوده و نتیجه تست آنها مثبت اعلام شد. این بیماری موجب تلفات حدود ۸۰% بچه ماهی های حاصل از تخم های چشم زده وارداتی شد. موارد تلفات دیگری نیز با علل متفاوت از جمله: حمله شب هنگام سمور آبی، تردد کارکنان مزرعه در دیگر مزارع و انتقال آلودگی، عدم ضدعفونی خودروها هنگام ورود و خروج و مسمومیت شدید غذایی در بچه ماهیان ثبت شد. با توجه به نتایج این تحقیق، دستورالعمل های علمی و کاربردی جهت کاهش مخاطرات محیطی و مدیریتی موثر در بروز بیماری ها ارائه شد.
دوره ۱۱، شماره ۴۴ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
فیلمهای خوراکی به عنوان محصولات طبیعی، سازگار با محیط زیست و قابل بازیافت میتوانند جایگزین مناسبی برای بستهبندیهای حاصله از مشتقات نفتی باشند که امروزه متداول است. در این مطالعه، تأثیر پوشش خوراکی کازئینات سدیم (SC) بر ماندگاری قزلآلای رنگینکمان در طول نگهداری در یخچال، مورد بررسی قرار گرفت.
نمونه های ماهی، با محلول کازئینات سدیم ۸%، تیمار شده و پس از خشک شدن محلول و شکلگیری پوشش، به مدت ۲۰ روز در دمای C˚۱±۴ در یخچال نگهداری شدند. هر چهار روز یکبار (روزهای ۰، ۴، ۸، ۱۲، ۱۶ و ۲۰)، نمونههای ماهی تیمار و شاهد، مورد آزمایشهای شیمیایی (TBA، PV و FFA و pH و TVB-N ) و آزمایشهای میکروبی (شمارش باکتریهای هوازی مزوفیل و باکتریهای سرماگرا) قرار گرفتند.
پوشش کازئینات سدیم به طور معنیداری باعث کاهش مقادیر پراکسید (در روز ۱۶ در تیمار شاهد و دارای پوشش به ترتیب ۱/۰± ۱/۱۶ و ۰۱/۰± ۶/۷) و در روزهای پایانی دوره نگهداری، به طور معنیداری باعث کاهش بار میکروبی به ویژه باکتریهای هوازی مزوفیل (در روز۲۰ در تیمار شاهد و دارای پوشش به ترتیب۱ ± ۱/۹ و ۰۷/۰ ± ۷/۷)(۰۵/۰ p<) در مدت نگهداری در یخچال شد.