جستجو در مقالات منتشر شده


۱۵ نتیجه برای لارو

حامد کلنگی میاندره، امید جعفری، مریم نصراله پورمقدم،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

غلظت اکسیژن موجود در محیط و سلول‌های زنده یکی از عوامل اصلی تأثیرگذار در روند تکاملی موجودات است. در این تحقیق بیان ژن عوامل القاکننده هایپوکسی (hif-۱α و hif-۲α) در شرایط طبیعی اکسیژنی طی دوره تکامل لاروی ماهی قره‌برون (Acipenser persicus) ارزیابی شد. بررسی‌ها حاکی از بیان دو ژن hif-۱ و hif-۲در تمامی مراحل تعریف شده در دوران تکاملی لاروی این ماهی بود. بیان ژن‌های هدف نیز با ژن رفرنس RPL۶عادی‌‌سازی شدند. تغییرات بیان ژن‌های مذکور در دوران تکامل لاروی نشان داد که بیان هر دو ژن پیش از تفریخ تخم‌ها پایین بوده ولی به محض تفریخ، بیان هر دو ژن hif-۱ و hif-۲، به‌طور معناداری افزایش یافت (۰۵/۰<p). مقایسه میزان بیان این دو ژن بیانگر این موضوع بود که بالاترین میزان بیان ژنhif-۱ و hif-۲، به‌ترتیب ۱۵ و ۲۰ روز پس از تفریخ اتفاق افتاده است. روند افزایش بیان این ژن‌های حاکی از ارتباط آن‌ها با دو پدیده مهم در تکامل لاروی است؛ یعنی تغذیه داخلی(جذب زرده) و تغذیه خارجی که یک پدیده مهم در نمو است. بیان ژن‌های مذکور در دوره تکاملی لاروی ماهی قره‌برون می‌تواند نشان‌دهنده افزایش نیاز اکسیژنی باشد.
قدیر قربانزاده، غلامرضا رفیعی، سهیل ایگدری، هادی پورباقر، ایرج عفت پناه،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

این تحقیق برای بررسی تمایز ریختی و الگوهای رشد آلومتریک ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) در مراحل اولیه زندگی (از روز ۰ تا ۳۵ پس از تفریخ) انجام شد. داده‌های ریختی مورد مطالعه از روی تصاویر گرفته شده از نمونه‌ها، با نرم‌افزار ImageJ استخراج و الگوهای رشد آلومتری براساس Log۱۰ y = Log۱۰ α + βLog x محاسبه شدند. براساس آستانه‌های تغییرات در رشد ویژگی‌های ریختی و تغییرات شکل، مراحل مختلف زندگی لاروی ماهی سفید به دوره‌های Eleuthero-embryo ، ,Propterygio-larval Pterygio-larval و نوجوانی تقسیم گردید، که در هر یک از این مراحل وقایع مهم و حیاتی در لارو رخ می‌دهد. تغییرات در مراحل اولیه لاروی با سرعت و شدت بیشتری (eleuthero-embryo، Propterygio-larvae) رخ داد که از آن جمله می‌توان به تکوین ساختار آبششی، شروع تغذیه فعال و تکوین ساختارهای تغذیه‌ای، حسی و اندام‌های مؤثر در شنا اشاره کرد. همچنین نتایج نشان داد که بروز این وقایع مهم حیاتی با نقاط عطف خصوصیات ریختی همخوانی داشته و روند تغییر آن‌ها، ترجیحات تکوینی ساختارهای دخیل در تغذیه، تنفس، شنا و اندام‌های حسی را نشان می‌دهد.

دوره ۴، شماره ۱۳ - ( ۴-۱۳۸۶ )
چکیده

چکیده امروزه در جهان کمبود مواد غذایی به ویژه مواد پروتئینی، مسئله بسیار مهمی است. در اثر افزایش جمعیت جهان، نیاز به مواد غذایی روز به روز افزایش می یابد. به همین جهت محققان در جستجوی منابع ارزان قیمت پروتئین برای مردم می باشند. آب پنیر محصول فرعی کارخانجات پنیرسازی است. آب پنیر به علت داشتن (chemical oxygen dem and) COD بالا، مشکلات زیست محیطی فراهم می کند. با توجه به این مشکلات، تحقیقات زیادی بر روی آب پنیر انجام شده و محصولات مختلفی، از جمله پروتئین تک یاخته بدست آورده اند. در این تحقیق، تولید پروتئین تک یاخته از آب پنیر و مخمر تریکوسپرون(Trichosporon sp.) در راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی(External loop airlift reactor) مورد بررسی قرار گرفت. عوامل مؤثر بر نگهداشت گاز(Gas hold up) از قبیل، شدت هوادهی، نسبت قطر ناودان به قطر بالابر و ارتفاع مایع در جداکننده گاز بررسی و بهینه سازی شد. در این شرایط بهینه، میزان پروتئین تک یاخته بدست آمد. نتایج آزمایش ها نشان داد که مقدار بهینه برای شدت هوادهی ۲۷/۲ سانتی متر بر ثانیه، نسبت قطر ناودان به قطر بالابر ۵/۰ و ارتفاع مایع جداکننده گاز ۳ سانتی متر می باشد. در این شرایط بهین،ه مقدار پروتئین تک یاخته ۹/۱۸ گرم بر لیتر بدست آمد. میزان پروتئین تک یاخته در راکتورهای همزن دار و ستونی حبابدار که به ترتیب ۳۸/۱۰ و ۳/۱۷ گرم بر لیتر در تحقیقات دیگران بدست آمده بود. در مقایسه، راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی حدود ۵/۸ درصد نسبت به راکتور ستونی حبابدار و ۴۵ درصد نسبت به راکتور همزن دار در تولید پروتئین تک یاخته افزایش نشان داد. بنابراین راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی در تولید پروتئین تک یاخته مناسب به نظر می رسد. تولید پروتئین تک یاخته در راکتورهای دیگری از هوای بالارونده از جمله راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان داخلی(Internal loop airlift reactor) می تواند بررسی شود و نتایج حاصله از آن با نتایج این تحقیق مقایسه شود.
منیژه بیابانی اسرمی، محمد سوداگر، محمد مازندرانی، سیامک یوسفی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

تأثیر پودر جلبک اسپیرولینا در سطوح ۰ (شاهد)، ۳، ۷ و ۱۰ درصد جیره غذایی بر شاخص‌های رشد، بازماندگی و کارتنوئید کل بچه ماهی گورامی کوتوله (Trichogasterlalius) با میانگین وزن ۶/۳ گرم و  همچنین پرورش لاروی ماهی به‌مدت ۸ هفته بررسی گردید. کاروتنوئید با افزایش پودر اسپیرولینا تا سطح ۷درصد افزایش معنی‌دار یافت (۰۵/۰>p)، ولی در سطح ۱۰ درصد با سطح ۷درصد اختلاف معنی‌داری نداشت (۰۵/۰<p). بازماندگی تفاوت معنی‌داری را نشان نداد (۰۵/۰<p). در لاروها، بازماندگی، کاروتنوئیدکل و طول کل با افزایش پودر اسپیرولینا به‌صورت معنی‌داری افزایش یافت (۰۵/۰>p). به‌طورکلی، تیمار ۳ درصد پودر جلبک به‌دلیل بهبود شاخص‌های رشد و کاروتنوئید کل در مرحله پیش‌مولدی و تیمار ۱۰درصد برای دوران لاروی به‌عنوان بهترین تیمارهای این مطالعه معرفی می‌شوند.
پریسا مرادی، حجت الله جعفریان، مهدی سلطانی، حسنی قلی پور کنعانی، جواد سهندی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

تأثیر پودر تخمیر شده Daphnia magnaدر جیره بر عملکرد رشد و ترکیب لاشه لارو قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین وزنی ۱۹۷/۰ ± ۵۸۳/۰ گرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار و در شرایط کاملاً یکسان به‌مدت ۶۰ روز بررسی شد. پنج جیره با پروتئین یکسان(۷۰/۵۲ درصد) به شکل دو جیره حاوی پودر دافنی تخمیر شده شامل۱T (۲۰ درصد)، ۲T (۳۰ درصد) و دو جیره حاوی پودر دافنی خام شامل۳T (۲۰ درصد)، ۴T (۳۰ درصد) و یک جیر بدون افزودن پودر دافنی (جیره شاهد) در نظر گرفته شد باکتری استفاده شده برای تخمیر شامل پنج گونه باسیلوس تجاری بود. نتایج نشان‌دهندةتأثیرمعنادارپودر دافنی تخمیر شده بر معیارهای رشد در مقایسه با حالت خام در سطوح مشابه و تیمار شاهد بود (۰۵/۰p<). تیمارهای ۱T (۳۵/۰ ± ۲۷/۱) و ۲T (۴۶/۰ ± ۳۱/۱) دارای ضریب تبدیل کمتری نسبت به تیمارهای آزمایشی۳T (۳۷/۰ ± ۳۸/۱) و ۴T (۴۲/۰ ± ۴۱/۱) و تیمار شاهد (۶۹/۰ ± ۸۷/۱)بودند (۰۵/۰p<). نتایج آنالیز لاشه نشان داد که بیشترین درصد پروتئین (۴۸/۰ ± ۲۳/۶۸ درصد) در تیمار ۲T و بیشترین درصد چربی و انرژی (۵۰/۰ ± ۲۶/۱۱ درصد، ۸۸/۴۸ ± ۶۳/۴۷۶۱ کالری بر گرم) در تیمار ۴Tبود (۰۵/۰p<). با توجه به ارزش غذایی دافنی و تأثیر مناسب آن بر رشد، ضریب تبدیل غذایی و ترکیب بدن این ماهی، در تأمین‌بخشی از پروتئین جیره ماهی قزل‌آلاتوصیه می‌شود.

دوره ۷، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

اسانس­های گیاهی از ترکیبات فرّاری تشکیل شده­اند که غلظت­های مختلف آن می­تواند خاصیت سمّی و کشنده روی حشرات آفت داشته باشد. لذا در این پژوهش، اثرات کشنده و زیرکشنده ترکیبات ژرانیول و سیترونلال روی پارامترهای بیوشیمیایی و تولیدمثلی Spodoptera frugiperda مورد بررسی قرار گرفت. برای ترکیب ژرانیول مقدار LD۳۰ ۴۲/۹میلی­گرم بر گرم وLD۵۰  ۶۵/۱۳ میلی­گرم بر گرم استفاده شد، درحالی­که برای سیترونلال از LD۳۰ ۰۶/۰ میلی­گرم بر گرم و LD۵۰ ۰۸/۰ میلی­گرم بر گرم استفاده شد. از استون خالص به­عنوان شاهد استفاده شد. با استفاده از سرنگ ۵۰ میکرولیتری همیلتون مقدار ۱ میلی­لیتر از هر غلظت روی پیش قفس سینه لارو سن سوم قرار داده شد. پس از ۴۸ ساعت، لاروها در محلول بافر سدیم فسفات با نسبت ۴ لارو در ۵ میلی­لیتر بافر همگن­سازی شدند. سپس مقدار پروتئین کل، قند کل، چربی و گلیکوژن تعیین شدند. هم­چنین به­طور روزانه طول دوره پیش از تخم­گذاری، دوره تخم­گذاری، دوره پس از تخم­گذاری و تعداد تخم­های گذاشته شده تعیین گردید. نتایج نشان داد که غلظت پروتئین کل و قند کل برای هر دو ترکیب در غلظت­های مورد بررسی کاهش یافته است. هیچ تغییری در غلظت چربی مشاهده نشد. اما سیترونلال مقدار گلیکوژن را در هر دو غلظت افزایش داد. دوره تخم­گذاری و تعداد تخم­های گذاشته شده کاهش یافت. با این حال،
دوره­های قبل از تخم­گذاری و بعد از تخم­گذاری اختلافی نداشت. بنابراین نتیجه­گیری می­شود که ترکیبات ژرانیول و سیترونلال باعث تغییراتی در پارامترهای بیوشیمیایی می­شوند که این امر در تولیدمثل حشرات کامل
S. frugiperda مؤثر است.
هادی جمالی، سعید مشکینی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

مشکلات فرآروی تهیه غذای زنده برای جامعه ماهیان آکواریومی موجب توجه روزافزون پرورش‌دهندگان ماهیان آکواریومی به استفاده از غذای دستی شده است. در این مطالعه تاثیر جایگزینی غذای زنده با غذای تجاری تترامین روی رشد، نرخ بقا و مقاومت در برابر استرس‌های محیطی لارو ماهی اسکار (Astronotus ocellatus) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‌صورت یک طرح کاملاً تصادفی شامل ۵ تیمار T۱ (چهل روز ناپلی آرتمیا)، تیمار T۲ (۳۰ روز ناپلی آرتمیا و سپس ۱۰ روز غذای تجاری)، تیمار T۳ (۲۰ روز ناپلی آرتمیا و سپس ۲۰ روز غذای تجاری)، تیمار T۴ (۱۰ روز ناپلی آرتمیا و سپس ۳۰ روز غذای تجاری) و تیمار T۵ (۴۰ روز غذای تجاری) طراحی شد. همه تیمارها با سه تکرار صورت پذیرفت. در این تحقیق لارو ماهیان ۴ نوبت در روز و به میزان سیری از جیره تجاری و غذای زنده تغذیه شدند. بعد از یک دوره آزمایش ۴۰ روزه، تمامی لاروهای موجود در هر یک از آکواریوم‌ها برای زیست‌سنجی و تعیین رشد، نمونه‌برداری صورت گرفت. لارو ماهیان در تیمارهای T۱، T۲ و T۳ بالاترین طول نهایی، وزن و نرخ بقا را از خود نشان دادند (۰۵/۰p<). کمترین طول نهایی، وزن و نرخ بقا در تیمار T۵ مشاهده شد (۰۵/۰p<). همچنین در تیمارهای T۱، T۲ و T۳ لاروها در برابر استرس‌های محیطی در حد معنی‌داری مقاومت بیشتری نسبت به تیمار T۵ نشان دادند (۰۵/۰p<). نتایج این مطالعه نشان داد که لارو ماهی اسکار می‌تواند از روز ۲۰ از غذای تجاری بدون هیچ‌گونه اختلاف رشدی نسبت به غذای زنده تغذیه کند.


دوره ۹، شماره ۰ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده

هدف: هدف از این مطالعه، بررسی رقابت درون‌گونه‌ای در لارو آنوفل استفنسی (ناقل عمده مالاریا در جنوب ایران) است. مواد و روشها: در این مطالعه ابتدا ۴ کمیت غذایی مختلف (x۶x,۴x,۲x,۱) و۵ تراکم لاروی متفاوت (۱/۰، ۵/۰، ۱، ۲ و۳ لارو در سانتیمتر مربع از سطح آب) انتخاب شد و تأثیر جداگانه و توأمان این تیمار‌ها روی ۷ شاخص زیست‌شناختی آنوفل استفنسی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. شرایط ایجاد رقابت درون گونه‌ای بین لارو‌ها برای دو عامل غذا و فضا، با کاهش کمیت غذای لاروی از x۶ به x و افزایش تراکم لاروی از ۱/۰ به ۳ لارو در هر سانتیمتر مربع از سطح آب فراهم شد. نتایج و بحث: شاخصهای زیست‌شناختی با کاهش کمیت غذا و افزایش تراکم لاروی، تغییرات معنی‌داری را در موارد زیر نشان دادند؛ مرگ و میر لاروی، مرگ و میر شفیره، افزایش مرگ و میر کل، نسبت جنسی یا نسبت بالغین ایجاد شده نر به کل بالغین، افزایش و نرخ بقا کاهش داشته است و زمان رشد لاروی یا زمان دگردیسی طولانیتر شده است. در حالی که اندازه بدن بالغین تغییر معنی‌داری در شرایط مذکور، نشان نداده است. نتیجه‌گیری: با کاهش کمیت غذا و افزایش تراکم لاروی از وفور و پویایی پشه آنوفل کاسته می‌شود و این امر می‌تواند راهکار‌هایی برای کنترل این پشه، پیشنهاد نماید.
سید حامد موسوی ثابت، مریم صائمی کمساری، کبری قاسم زاده سرچشمه، مسعود ستاری، سهیل ایگدری،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
مطالعه حاضر با هدف بررسی تمایز ریختی و الگوی رشد آلومتریک ماهی سیچلاید الکتریک بلو Sciaenochromis fryeri در مراحل اولیه تکوین از روز پنجم بعد از تخمگشایی تا روز پنجاه و یکم انجام شد تا زمان تبدیل مرحله جنینی به ماهی جوان تعیین گردد. خصوصیات ریختی مورد مطالعه پس از عکس برداری از نمونه‌ها، با استفاده از نرم افزار ImageJ بررسی شد. الگوی رشد نسبی با ضریب تأثیر رشد Y= aXb تفسیر شد. جذب کیسه زرده در روز نهم اتفاق افتاد. فلس ها  نیز در روز نوزدهم توسعه یافتند و در نهایت ماهی جوان را تشکیل دادند. رشد نسبی بخش‌های مختلف بدن مورد بررسی قرار گرفت و با آلومتری مثیت، منفی و ایزومتری توضیح داده شد. رشدنسبی مثبت بخش سر و دم پیش از نقطه عطف، و تغییر در بخش های مختلف بدن اولویت های رشد اندام ها را برای بقا در طول تاریخچه اولیه زندگی ماهیان تعیین نمود. نتایج حاصل نشان داد که بین روند تغییرات ریختی لاروها با تکامل اندام‌های مربوط به حرکات حسی و رفتاری لارو  همخوانی وجود دارد. هر تغییر ظاهری در لارو، تکوین و تکامل یکی از اندام‌های دخیل در تغذیه، تنفس، شنا و اندام‌های حسی را نشان می‌دهد.
عبدالجبار ایرانی، ناصر آق،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

سیستم‌های تفریخ چرخشی و باز از نظر ماکروالمنت‌های مهم (کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم)، برخی میکروالمنت‌ها (آهن و سرب)، بار باکتریایی و برخی شاخص‌های کیفی تخم‌ها و لاروهای قزل‌آلای رنگین‌کمان به‌طور مقایسه‌ای بررسی گردید. یک سیستم چرخشی و یک سیستم باز برای انکوباسیون تخم‌ها و نگهداری لاروهای دارای کیسه زرده قزل‌آلای رنگین‌کمان طراحی شد و تخم‌های لقاح‌یافته با تراکم ۵۰۰۰ تخم در هر سبد با چهار تکرار تحت شرایط استاندارد تا زمان جذب کیسه زرده نگه‌داری شدند. طی این مدت، بار باکتریایی و مواد معدنی با تناوب یک هفته اندازه‌گیری شد. همچنین درصد چشم‌زدن، درصد تفریخ، شاخص‌های رشد و بازماندگی لاروها بررسی شد. در سیستم‌های باز و چرخشی، نرخ چشم‌زدگی به‌ترتیب ۷۵/۷۹% و ۰۱/۷۹% و نرخ تفریخ به‌ترتیب ۳۱/۷۰% و ۶۵/۶۳% بود. مقادیر یون‌های کلسیم، منیزیم و سدیم در هردو سیستم طی دوره انکوباسیون و لاروی تغییرات معنی‌داری نداشت. مقادیر پتاسیم طی دوره انکوباسیون تخم در سیستم چرخشی به‌طور معنی‌داری بیش‌تر از سیستم باز بود. مقادیر آهن در سیستم چرخشی بیش‌تر از سیستم باز بود و در هردو سیستم طی دوره آزمایش روند افزایشی داشت. بار باکتریایی در سیستم چرخشی در تمامی روزهای بررسی‌شده به‌طور معنی‌داری بیش‌تر از سیستم باز بود.
باوجود برخی اختلاف‌ها بین دو سیستم، سیستم تفریخ چرخشی طراحی‌شده، به‌دلیل سادگی، مصرف اندک آب و کارایی قابل قبول آن، برای اکوباسیون تخم‌ها و پرورش لاروهای دارای کیسه زرده در تفریخگاه‌های قزل‌آلای رنگین‌کمان قابل استفاده است.

دوره ۱۶، شماره ۶۴ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

در این پژوهش، به روش توصیفی ـ تحلیلی و با بررسی آثار مشخص‌شده، ابتدا به جست­وجویی مختصر در تاریخچۀ کاربرد اسماءالله در آثار منثور عرفانی و سیر در نظریات عارفان در این باره و تقسیمات آن، خصوصاً اسماء جمالی و جلالی پرداخته شده و سپس در مبحث اصلی پژوهش، در دو اثر برجستۀ عرفانی متعلق به قرون چهارم و ششم، کشف‌المحجوب هجویری و روح‌الارواح سمعانی، چند اسم جلالی پروردگار از قبیل عزیز، ملک، غنی و جلیل، نتایج تجلیّات و غلبۀ این اسماء بر باطن سالک، تفاوتها و شباهتهای کارکرد آنها از دید این دو نویسندۀ عارف، شبکۀ اندیشه‌گانی آنها و جنبه‌های بلاغی به‌کارگرفته‌شده در نگارش این دو متن، مورد بررسی قرار گرفته ‌است.


دوره ۱۸، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

یک مدل شبکه بولتزمن دوفازی قدرتمند با قابلیت مدلسازی نسبت چگالی بالا برای شبیه‌سازی برخورد حباب به مانع متخلخل به‌کار گرفته شده است که می‌تواند جریان دوفازی مخلوط نشدنی با نسبت چگالی ۱۰۰۰ را با بقای جرم بسیار مطلوب شبیه‌سازی کند. در این مقاله با مدلسازی مانع در دامنه حل جریان دوفازی، نحوه تغییرات توابع توزیع در دیواره‌ها و گوشه‌های مانع بیان شده، نحوه اعمال شرط مرزی ترشوندگی سطح بر روی مانع تشریح گردیده و نشان داده شده است که با وجود اعمال شرط مرزی مربوط به مانع نیز بقای جرم مدل به‌شکل مطلوبی حفظ می‌شود. پس از ارزیابی دقت و قابلیت مدل و صحت پیاده‌سازی آن ابتدا با چند مساله پایه، برخورد یک حباب بالارونده با نسبت چگالی ۱۰۰۰ به یک مانع متخلخل مسطح شبیه‌سازی شده و تاثیر زاویه تماس، عدد اتوس و نسبت تخلخل و در تغییر شکل و نحوه عبور یا عدم عبور حباب از مانع به‌صورت سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفته است. در برخورد حباب به مانع متخلخل با نسبت تخلخل پایین، در صورتی که زاویه تماس کم باشد حباب در زیر مانع باقی مانده و به سکون می‌رسد. در زوایای تماس بالا، خاصیت آب‌گریزی سطح مانع، حباب را به داخل تخلخل‌ها می‌کِشد و حباب به سطح بالای مانع منتقل می‌شود و بر روی سطح مانع به سکون می‌رسد. در سایر موارد حباب به طور کامل از مانع عبور می‌کند و از آن جدا می‌شود. خطای بقای جرم در عبور حباب از مانع متخلخل از مرتبه ۱۱-۱۰ است که بسیار مطلوب ارزیابی می‌شود.

دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

بالاروی موج یکی از عوامل مهم در طراحی سازه­های ساحلی است و تخمین مناسب آن در تعیین تراز طراحی سازه­های دریایی تاثیر دارد. بالاروی و شکست موج، باعث تغییرات و بهم ریختگی زیاد سطح آب می‌شود که با توجه به قابلیت روش هیدرودینامیک ذرات هموار در شبیه سازی این پدیده، از این روش در پژوهش حاضر استفاده شده است. یکی از عوامل تأثیرگذار بر بالاروی، تنش بستر است که اعمال آن می‌تواند باعث بهبود نتایج گردد. در این راستا، در این پژوهش با معرفی دو رویکرد جدید، مدل عددی SPH بگونه‌ای توسعه یافت که نیروی اصطکاک با دو رویکرد متفاوت به ذرات مجاور مرز اعمال گردد. نتایج این مدل با روابط تحلیلی-تجربی معتبر مقایسه و مشاهده گردید که با تصحیح مدل، دقت افزایش یافته و میزان بالاروی با مقدار خطای کم‌تری ارزیابی می‌گردد. بر اساس نتایج به‌دست آمده، اعمال نیروی اصطکاک تأثیر بسزایی بر پاسخ‌ها دارد و میزان بهبود نتایج وابسته به هندسه و شرایط موج است. اگر بالاروی همراه با لغزش موج روی سطح بستر باشد، تاثیر اعمال نیروی اصطکاک بر بهبود نتایج افزایش می‌یابد به‌نحوی‌که در بعضی از مدل­ها خطای ۹۰ درصدی را به ۶ درصد کاهش می­دهد. با توجه به هزینه محاسباتی بالای روش SPH نسبت به سایر روش‌های مرسوم عددی، از قابلیت پردازش موازی و استفاده از ظرفیت کارت گرافیک به‌منظور کاهش زمان محاسبات استفاده شد. همچنین، برای ارزیابی عملکرد این مدل، هزینه محاسباتی گام‌های مختلف روش توسعه یافته در هر دو شرایط استفاده و عدم استفاده از پردازش موازی با یکدیگر مقایسه گردید.


دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده

در این مقاله با کمک شبیه‌سازی در نرم‌افزار تحلیل سیالاتی فلوئنت تاثیر تغییر پارامترهای فلپ‌گارنی از قبیل تغییر زاویه حمله، عدد رینولدز، زاویه و ارتفاع فلپ و محل قرارگیری آن از لبه فرار روی ضریب بالاروندگی یک ایرفویل متقارن مورد بررسی قرار می‌گیرد. مدل‌سازی به صورت ۲بعدی است و مدل آشفتگی استفاده شده k_ε در نظر گرفته شده است. همچنین با استفاده از روش تحلیل آزمایش‌ها به کمک مدل حذف رگرسیون پس‌گرد  که یک روش آماری برای انتخاب جملات مدل و ترم‌های خطای برآورد شده است، مقدار ضریب بالاروندگی به صورت تابعی از پارامترهای موثر معرفی می‌شود. با استفاده از تابع به دست آمده می‌توان مقدار ضریب بالاروندگی ایرفویل را تعیین و پیش‌بینی نمود. مقادیر عددی حاصل از تابع ضریب بالاروندگی منتج از روش تحلیل آزمایش‌ها همخوانی خوبی با سایر مقالات معتبر دارد. نتایج نشان می‌دهد که در یک زاویه حمله ثابت، با افزایش طول فلپ‌گارنی مقدار ضریب بالاروندگی افزایش می‌یابد و از سوی دیگر در  ارتفاع فلپ‌گارنی ثابت، با افزایش زاویه حمله این مقدار کاهش می‌یابد. علاوه بر این با افزایش فاصله محل قرارگیری فلپ‌گارنی از لبه فرار ایرفویل در زاویه ۹۰درجه و ارتفاع  ۱/۵% و همچنین افزایش عدد رینولدز در یک فلپ‌گارنی با طول ثابت، ضریب بالاروندگی افزایش می‌یابد.  


دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

موقعیت اولیه ذرات در روش هیدرودینامیک ذرات هموار SPH می‌تواند نقش مهمی در کاهش خطاهای عددی و کارایی آن داشته باشد. در این پژوهش با مبنا قراردادن مدل‌سازی بالاروی سطح آب ، و استفاده از تجارب مدل‌سازی‌های پیشین با روش هیدرودینامیک ذرات هموار، شش توزیع متداول توزیع ذرات شامل: توزیع مربعی SC، توزیع مثلثی Triangular، توزیع بر اساس الگوریتم WVT، توزیع براساس الگوریتم Greedy یا حریص، توزیع شش ضلعی Hexagonal و توزیع بر اساس الگوریتم فیبوناچی Fibonacci، مورد بررسی قرارگرفته است. بر اساس نتایج حاصل از بررسی فشار، سرعت و تراز سطح آزاد بالاروی سطح آب در زمانهای متفاوت مطابق با مدل فیزیکی، میانگین کل خطای مدل‌سازی برای هریک از مدل‌ها (اختلاف مقادیر به دست آمده از مدل‌سازی با نتایج مدل آزمایشگاهی)، ارائه گردیده است. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که دو مدل توزیع ذرات شش ضلعی و توزیع فیبوناچی دارای کمترین میزان میانگین خطای مدل‌سازی (به ترتیب ۱۰,۲% و ۱۱.۱%) هستند. علاوه بر این بر اساس نتایج به دست آمده، مدل WVT دارای خطای مدلسازی کمتری (حدودا ۱۴%) نسبت به سه مدل با توزیع مربعی، مثلثی و Greedy است. لذا از آنجائیکه در این پدیده دو توزیع اولیه ذرات شش ضلعی و فیبوناجی دارای خطای مدل‌سازی کمتری نسبت به توزیع‌های دیگر هستند، برای مدل‌سازی پدیده بالاروی سطح آب به روش SPH بهره‌گیری از این دو توزیع اولیه قابل توصیه می‌باشد.
 

صفحه ۱ از ۱