۹ نتیجه برای ملاس
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
ملاس چغندرقند یک منبع کربن شناخته شده، ارزان و دردسترس برای رشد سلولهای میکروبی است. قند موجود در ملاس بهعنوان منبع کربن برای رشد میکروبها مصرف میشود و ترکیبات غیرقندی آن بهویژه ترکیبات نیتروژندار نقش تعیینکنندهای در بهبود رشد سویههای باکتریایی برعهده دارند. از سوی دیگر تثبیت سلول کامل، شامل استقرار سلول دست نخورده و محدود کردن فیزیکی آن در ناحیه ویژهای از فضا با حفظ فعالیت کاتالیتیکی آن است که امکان استفاده مجدد از آن ها را فراهم میآورد. این تکنیک انجام پیوسته و سریع فرایندهای زیستی را ممکن میسازد. همچنین بازده تولید و کیفیت محصول بهبود مییابد و بازیافت سادهتر آن امکانپذیر میگردد. سلول های زنده تثبیتشده، بهعنوان بیوکاتالیزورهای کنترل شده، قادر به انجام واکنشهای آنزیمی تکمرحلهای و فرایندهای تخمیری پیوسته میباشند. در بررسی حاضر، سلولهای اشریشیاکلی در هیدروژل آلژینات کلسیم تثبیت شدند و با استفاده از ملاس چغندر قند بهعنوان منبع کربن، در واکنش تولید تریپتوفان با دخالت پیشسازهای سرین و ایندول مورد استفاده قرار گرفتند. مقایسه تریپتوفان تولیدی توسط کاتالیزور سلولی آزاد و تثبیتشده در ژل، بر افزایش %۴۲/۹تولید این اسیدآمینه در بستر آلژینات کلسیم دلالت دارد. همچنین این واکنش تولید در ۹ سیکل متوالی پیگیری شد و نتایج نشان دادند سلولهای E.coli تثبیتشده در آلژینات، در حضور ملاس چغندرقند قادر به تولید اسیدآمینه تریپتوفان در چندین سیکل سلولی هستند. استفاده از ملاس (محصول جانبی صنایع کشاورزی) برای رشد سلولهای میکروبی و تولید اسیدآمینه تریپتوفان، سبب کاهش در هزینه تولید و تولید مقرون بهصرفه تریپتوفان شده است.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
میزان تولید ضایعات و پسماند محصولات کشاورزی در ایران بسیار بالا است که با توجه به ترکیب آنها به منابع مناسبی برای تولید اتانول تبدیل شدهاند. ملاس یکی از فراوانترین و ارزانترین منابع کربن در دسترس و قابل استفاده برای تولید اتانول میباشد که با این کاربرد علاوه بر جلوگیری از ورود آن به طبیعت، محصولی به دست می آید که یک سوخت پاک و سازگار با طبیعت است. هدف اصلی این تحقیق مقایسه تولید اتانل از ملاس بوسیله زایموموناس موبیلیس و ساکارومایسس سرویزیه می باشد. در این تحقیق، باکتری زایموموناس موبیلیس از کشت عصاره ی تخمیر شده انگور بر روی محیط RM حاوی ۱% نیستاتین در شرایط هوازی و دمای ℃۳۰ جداسازی و با استفاده از روش های رنگ آمیزی، تست های بیوشیمیایی و رشد در حضور ۷% اتانول و نهایتا ریبوتایپینگ شناسایی شد. جهت بررسی میزان اتانول تولیدی از محیط ملاس۱۰% استفاده گردید. نتایج: میزان اتانول تولیدی در زمانهای ۲۴ ،۴۸، ۹۶، ۱۲۰، ۱۴۴ ساعت در محیط ملاس۱۰%، برای Zymomonas mobili subsp. mobilis IRMH۵۲ ، Zymomonas mobilis subsp. mobilis ATCC ۱۰۹۸۸ و ساکارومایسیس سرویزیه به ترتیب برابر ۴۵/۱، ۴/۳، ۰۵/۵ درصد بود. در این تحقیق سویه جدیدی از زایمومومناس موبیلیس جدا گردید و مقایسه تولید اتانل با شرایط یکسان نشان داد که این سویه نسبت به ساکارومایسس سرویزیه اتانل کمتری تولید می کند.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
موریانه Microcerotermes diversus Silvestri بهعنوان مخرب ترین گونه موجود در استان خوزستان خسارت اقتصادی شدیدی را به تولیدات چوبی در ساختمانها وارد میکند. از سیستمهای طعمهگذاری اخیراً بهعنوان یک تاکتیک مهم برای حفاظت درازمدت ساختمانها و الوار در برابر آسیب موریانهها استفاده میشود. در این آزمایش چندین فاکتور برای ساخت طعمه مورد ارزیابی قرار گرفت که شامل نحوه ترکیب طعمه بود در آزمون غیرانتخابی نحوه ترکیب طعمه، موریانهها بهترتیب بیشترین میزان تغذیه را از باگاس حاوی ملاس و مخمر، باگاس حاوی ملاس، باگاس حاوی مخمر و باگاس داشتند. در آزمون انتخابی نیز، میزان تغذیه از طعمه شامل باگاس، ملاس و مخمر خیلی بیشتر از طعمه شاهد (فقط باگاس) بود و اختلاف معنیداری بین دو تیمار مشاهده شد. موریانهها بهترتیب
بیشترین میزان تغذیه را از طعمه در ساقههای نی، طعمه خام، طعمه پخته و طعمه به شکل قرص داشتند. در فاز صحرایی (مزرعه) اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. اما موریانهها بهترتیب بیشترین میزان تغذیه را از طعمه در ساقههای نی، طعمه به شکل قرص، طعمه پخته و طعمه خام داشتند. هر دو حالت مزرعه و آزمایشگاه نشان داد که موریانه هدف، تمایل بیشتری به طعمههای موجود در نی نشان داده است. همچنین این تحقیق نشان میدهد که طراحی طعمه و شکل آن
نیز میتواند بر میزان پذیرش و جلب طعمه توسط موریانه تأثیر داشته باشد. بنابراین علاوه بر مواد تشکیلدهنده طعمه، شکل، اندازه، نرمی و فشردگی آن نیز بر میزان مصرف طعمه تأثیر میگذارد.
ندا میرحسینی، رضا داورنژاد، احمد حلاج ثانی، ادگار کنویوروپا، امید توکلی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: امروزه استفاده از ریزجلبکها برای تولید مواد فعال زیستی و دارویی بسیار مورد توجه است. کربن یک ماده ضروری برای رشد ریزجلبک Spirulina maxima محسوب میشود. یافتن بهترین منبع کربنی و غلظت برای رسیدن به مقادیر بالا زیستتوده در کوتاهترین دوره کشت بسیار ارزشمند است بنابراین در این مطالعه تاثیر منابع کربنی (کربنات و بیکربنات سدیم، گلوکز و ملاس) با غلظتهای مختلف (۱۶، ۲۴ و ۳۲ گرم بر لیتر) بر میزان رشد و تولید زیستتوده بررسی شد. روشها: کشت در قالب ۱۱ تیمار و ۳ تکرار در محدوده دمایی آزمایشگاه (۳±۲۸ درجه سانتیگراد)، شدت نور ۱۰۰ ±۱۳۵۰ لوکس (نوردهی ۲۴ ساعته) انجام گردید. حداکثر ضریب رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن مطابق با روش مدلسازی غیرخطی با کمک نرمافزار Wolfram Mathematica در فاصله اطمینان ۹۹% محاسبه گردید. یافتهها: بیشترین میزان غلظت زیستتوده در بالاترین غلظت (برحسب گرم بر لیتر) در ۵ روز اول به ترتیب متعلق به نموهای ملاس (۰۸۳/۳)، گلوکز (۰۹۴/۲)، کربنات سدیم (۸۶۹/۰) و بیکربنات سدیم (۸۳۵/۰) است. افزایش غلظت نمونهها بجز گلوگز از ۱۶ تا ۳۲ گرم بر لیتر در محیط کشت سبب افزایش زیستتوده شد. اگرچه نمونه رشدیافته در ملاس دارای بالاترین میزان غلظت زیستتوده در روزهای ابتدایی میباشد اما بیشترین تاثیر بر ضریب رشد ویژه متعلق به نمونه گلوگز است. نتیجهگیری: منبع کربنی و غلظت آن تاثیر بسزایی بر رشد زیستتوده دارد و گلوکز با غلظت ۲۴ گرم بر لیتر بعنوان منبع کربنی جایگزین موثر بر رشد انتخاب شد. کلیه نمونهها در بالاترین غلظت کمترین تاثیر را بر ضریب رشد ویژه داشتهاند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
علیرغم مزیتهای بیوسورفاکتانتها در مقابل سورفاکتانتهای شیمیایی، بدلیل هزینههای بالای تولید استفاده گسترده از بیوسورفاکتانتها محدود شده است. استفاده مواد اولیه ارزانقیمت مانند محصولات جانبی و ضایعات کارخانجات و صنایع مختلف ممکن است تا حد زیادی باعث کاهش هزینههای تولید گردد. با توجه به تنوع و فراوانی مختلف این مواد در کشورهای متفاوت مواد اولیه استفاده شده متنوع میباشد. در ایران علاوه بر ترکیبات هیدروکربنی، ملاس نیز از عمدهترین محصولات جانبی به شمار میرود. در این مطالعه از میان ۱۶ باکتری تجزیه کننده نفت با تکنیکهای مقدماتی تشخیص تولید کنندههای بیوسورفاکتانت، سویه Pseudomonas aeruginosa ZN به عنوان کاراترین سویه شناسایی شد. برای تعیین بهترین غلظت ملاس برای رشد باکتری و تولید بیوسورفاکتانت غلظتهای ۲-۱۲ درصد (v/v) بکار گرفته شد. باکتری قادر به رشد و تولید بیوسورفاکتانت در تمام غلظتهای تست شده بود اما بیشترین میزان رشد و تولید در غلظتهای ۴-۶ درصد (v/v) مشاهده شد. همچنین در غلظت بهینه ملاس قادر به کاهش کشش سطحی از ۷۰ تا مقدار ۳۲-۳۴ میلینیوتن/ متر بوده است. غلظتهای بالاتر از ۶ درصد اثر مهاری برروی رشد باکتری و تولید بیوسورفاکتانت دارد. برای شناسایی نسبی بیوسورفاکتانت تولید شده عملیات بازیابی با روشهای رسوبدهی با اسید و استخراج با حلال (اتیل استات: هگزان) صورت گرفت و روشهای مختلف رنگ آمیزی کاغذهای TLC و مایعهای رویی محیط کشت فاقد باکتری نشان داد که دو بیوسورفاکتانت تولیده شده از جنس گلیکولیپید میباشند.
دوره ۱۴، شماره ۶۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هدف این مطالعه کاهش ترکیبات رنگی، کدورت و ناخالصیهای مانند فنل، آنتوسیانین و پروتئین، همراه با افزایش شفافیت محلول ملاس چغندر قند برای تهیه قند اینورت مایع بود. برای این منظور تاثیر pH در ۳ سطح (۹/۸، ۷ و ۵/۴) و کربن فعال پودری در ۴ سطح (۶۰۹/۰، ۷۸۳/۰، ۱۳۱/۱ و g ۸۲۷/۱) بر ویژگیهای رنگ، کدورت، شفافیت، فنل کل، آنتوسیانین کل و پروتئین محلول ملاس چغندر قند بررسی شد. آزمایشات اولیه نشان داد که ترکیبات رنگی پلیمری محلول ملاس از نوع کاراملها و ملانوئیدینها با وزن ملکولی بالای ۲۵۰۰ دالتون هستند. مرحله دوم بررسیها مشخص کرد که کاهش pH محلول ملاس از ۹/۸ به ۵/۴ همراه با کاربرد g ۰۱۱/۰ کربن فعال پودری، باعث کاهش ۲۴/۴۲% رنگ، ۴۳/۲۱% کدورت و افزایش ۵۷/۳۳% شفافیت باعث شد. در مرحله سوم مشخص شد که با افزایش مقدار کربن فعال پودری از ۶۰۹/۰ به g ۸۲۷/۱ در pH ۵/۴، رنگ ۳۱/۸۸%، کدورت ۱۰۰%، فنل کل ۵۲/۷۶%، آنتوسیانین کل ۳۹/۸۶% و پروتئین ۵۱/۹۸% کاهش و شفافیت ۸۳/۷۵% افزایش یافت.
دوره ۱۶، شماره ۸۸ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش به منظور بررسی و بهینهسازی تأثیر متغیرهای تیمار شیمیایی با بنتونیت و ژلاتین بر شاخصهای کیفی ملاس چغندر از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی (سه فاکتور در سه سطح) استفاده شد. از این رو تاثیر غلظت بنتونیت (۱۰-۲ گرم بر لیتر)، غلظت ژلاتین (۱/۰-۰۱/۰ گرم بر لیتر) و pH (۳-۷) روی کدورت، رنگ، خاکستر و غلظت کلوئیدهای ملاس نهایی چغندر قند مطالعه و به خوبی توسط یک مدل چند جملهای درجه دوم برازش گردید (۸۵/۰ < R۲). نتایج نشان داد که pH مهمترین متغیر تاثیرگذار بر شاخصهای شفافسازی میباشد، چرا که روی تمامی پاسخها تاثیر معنیدار داشت. بنتونیت و ژلاتین نیز به عنوان دو ترکیب شفافکننده متداول موجب بهبود شاخصهای کیفی ملاس شدند، هر چند توانایی بنتونیت به مراتب بالاتر بود. شرایط بهینۀ برای به حداقل رساندن کدورت، رنگ، غلظت کلوئیدها و خاکستر از نظر غلظت بنتونیت، غلظت ژلاتین و pH به ترتیب ۳/۸ گرم بر لیتر، ۰۸/۰ گرم بر لیتر و ۰۳/۴ به دست آمد. در این شرایط، کدورت، رنگ، خاکستر و غلظت کلوئیدها به ترتیب برابر ۱/۱۲ NTU، ۲۵۷۳ IU، ۷/۲ درصد و ۹/۰ گرم بر لیتر بود.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۷ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
کربن فعال پودری ظرفیت جذب بالایی داشته و دارای سطح غیرقطبی قابل توجهی است. نیروهای سطح (واندروالس و لاندن) جذب قویتری را بین سطح کربن و ناخالصیها نسبت به ملکولهای موجود در ملاس رقیق به وجود میآورد. هدف این پژوهش حذف انواع ناخالصیها مانند ترکیبات رنگی، عوامل کدورتزا، ترکیبات فنولی، آنتوسیانین و پروتئین ملاس رقیق چغندرقند (ملاس رقیق چغندرقند ۳۵%) با استفاده از کربن فعال پودری در چهار سطح (۶۱/۰، ۷۸/۰، ۱۳/۱ و g ۸۳/۱بر g ۱۰۰ ملاس رقیق) در pH ۵/۴ بود. برای پیش بینی کاهش ناخالصیهای ملاس رقیق چغندر قند، مدلهای همدمایی جذب فروندلیچ و لانگمویر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی همدماهای تعادلی جذب بر اساس ضریب تبیین و ظرفیت جذب نشان داد که جذب ناخالصیهای مانند ترکیبات رنگی (۹۶۰۵/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۰۷۹۴/۵)، ترکیبات فنولی (۷۶۰۵/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۹۷۵۵/۰) و پروتئین (۹۶۷۹/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۹۳۱۴/۱) از مدل فروندلیچ پیروی کرد. عوامل کدورتزا و ترکیبات آنتوسیانینی از هیچ کدام از مدلهای بررسی شده تبعیت نکرد.
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از فناوریهای مورد توجه برای تولید زیستی انرژی، پیل سوختی میکروبی است. پیل سوختی میکروبی بهعنوان روشی جدید برای تصفیه پساب و تولید برق همزمان مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش میکروارگانیسمها در نقش کاتالیست ظاهر شده تا انرژی شیمیایی ذخیرهشده در مواد آلی را در شرایط بیهوازی به انرژی الکتریکی تبدیل کنند. در این پژوهش یک پیل سوختی میکروبی طراحی و ساخته شد که در آن از میکروارگانیسمهای موجود در پساب شهری برای تولید برق استفاده شد. در پیل سوختی میکروبی ساختهشده از ساختاری تکمحفظه استفاده شد که در مجاورت آند قرار دارد که با لجن بیهوازی موجود در پساب شهری تغذیه شد. در پیل سوختی حاضر، کاتد هوایی مورد استفاده قرار گرفت که با غشای انتقال پروتون از محفظه آند جدا شد. بهمنظور اندازهگیری ولتاژ در شدت جریانهای مختلف، از مقاومت خارجی متغیر و مولتیمتر دیجیتال با قابلیت ذخیره دادهها استفاده شد. در این مطالعه، مقدار ولتاژ تولیدی در اثر تغییرات نوع مخلوط میکروارگانیسم، نوع پیشماده و مقاومت بررسی شد. از بین دو نوع پیشماده ملاس و ویناس صنعتی، ویناس صنعتی ولتاژ بیشتری را تولید کرد. بیشینه چگالی جریان در مقاومت ۲۰۰اهم، ۳۱۲/۷۸۴۳میلیآمپر بر متر مربع و بیشینه چگالی توان در مقاومت ۶۰۰اهم و چگالی جریان ۲۰۱/۴۱میلیآمپر بر متر مربع، به مقدار ۶۸۵/۶۰میلیوات بر متر مربع اندازهگیری شد.