جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای وزن مولکولی

نفیسه سادات موسوی، مهدی طبرسا، حسن احمدی گاولیقی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

پلی­ساکاریدها به دلیل پیچیدگی ساختار شیمیایی و ناهمگنی وزن مولکولی دارای ویژگی­های زیستی متنوع بوده که می­تواند از طریق روش­های مهندسی و اعمال اصلاحات ساختاری بهبود یابند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی ویژگی­های ضداکسایشی فوکوئیدان هیدرولیز شده جلبک Nizamuddinia zanardinii و بررسی رابطه وزن مولکولی با فعالیت زیستی بود. پس از حذف رنگدانه­ها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، فوکوئیدان خام استخراج شده، در دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ دقیقه توسط ۰۱/۰ نرمال اسید هیدروکلریک تحت هیدرولیز قرار گرفت. میانگین وزن مولکولی فوکوئیدان خام ۴/۱۲۵۴ ×۱۰۳ گرم/مول و هیدرولیزات به ترتیب FH۶۰ ،FH۴۰ ،FH۲۰ ،FH۱۰ برابر با ۵/۹۷۴ ، ۸/۸۹۱ ، ۵/۸۰۶ ، ۸/۷۰۵×۱۰۳ گرم/مول بود.  پس از هیدرولیز و کاهش وزن مولکولی، هیدرولیزات بدست آمده نسبت به فوکوئیدان خام، به میزان قابل توجهی قادر به مهار رادیکال آزاد  DPPH(۲۷/۶۱-۵۴/۸۴ درصد)، رادیکال ABTS (۱/۴۰-۵/۸۸ درصد) و احیا یون Fe۳+ ( جذب۴۹/۰-۸۱/۰) بود. در ایـن میـان، هیدرولیزات FH۲۰ بیشترین پتانسیل را در مهار رادیکال آزاد DPPH (۴۵/۷۰- ۵۴/۸۴ درصد) و احیاء یون آهن Fe۳+ (جذب۴۹/۰-۸۱/۰) دارا بود. به­طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد، هیدرولیز و کاهش وزن مولکولی توانست به میزان معنی­داری سبب بهبود فعالیت­ ضداکسایشی فوکوئیدان شود، ولی فاکتور زمان تفاوت معنی­داری را در مهار واکنش­های ضد اکسایشی بین هیدرولیزات مختلف ایجاد نکرد که این می تواند به دلیل تغییرات در میزان و دسترسی گروههای عاملی باشد. کاربرد فوکوئیدان استخراج­شده از گونه مورد مطالعه به عنوان ترکیب واجد فعالیت  ضداکسایشی می­تواند در اشکال طبیعی و یا هیدرولیزات آن صورت پذیرد.

معصومه قنبری کیاسرا، مهدی طبرسا، حسن احمدی گاولیقی، امین مخلصی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی رسوب­دهی پله­ای فوکوئیدان استخراج شده از جلبک Nizamuddinia zanardinii و بررسی رابطه محتوای سولفات و وزن مولکولی با فعالیت ضداکسایشی آن بود. پس از حذف رنگدانه­ها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، فوکوئیدان استخراج شده با حلال آبی، در سه مرحله با سطوح متفاوت اتانول (۳۰، ۵۰ و ۷۰ درصد) رسوب­دهی شدند. سه فراکسیون Fuc۳۰، Fuc۵۰ و Fuc۷۰ به ترتیب با وزن مولکولی ۶۲/۷۳۱، ۷۶/۶۵۵، ۴۱/۱۰ ×۱۰۳ گرم/ مول به دست آمدند. محتوای استرهای سولفات در فراکسیون­های به دست آمده بین ۰۳/۲۵-۴۹/۶ درصد اندازه­گیری شد. سنجش رنگ فوکوئیدان­های تولید شده توسط دستگاه رنگ­سنج دیجیتال حاکی از بیشترین شاخص سفیدی در فراکسیون Fuc۵۰ بود. نتایج فعالیت ضد­اکسایشی فراکسیون­ها در مهار رادیکال آزاد  DPPH(۹۳/۴۳ تا ۴۰/۸۹ درصد)، رادیکال ABTS (۰۵/۲۵ تا ۱۰/۹۶ درصد) و احیای یون Fe۳+ (جذب ۱۴۲/۰ تا ۲۵۹/۰) متغییر بود. به­ طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد، رسوب­دهی پله­ای فوکوئیدان گونه N. zanardinii منجر به تولید فراکسیون­هایی با ترکیب مولکولی و شیمیایی و فعالیت ضداکسایشی مختلف می­شود. همچنین، اگرچه تمامی فراکسیون­های فوکوئیدان استخراج شده به عنوان ترکیباتی واجد فعالیت ضداکسایشی معرفی می­شوند اما در مهار رادیکال آزاد ABTS و احیای یون Fe۳+، پلیمرهای با وزن مولکولی بالاتر (Fuc۳۰ فعالیت ضداکسایشی بیشتری را از خود نشان می دهند.

دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
هیدروکلوئید­ها مجموعه­ای از بیوپلیمرهای با وزن مولکولی بالا هستند که به عنوان قوام دهنده، ژل کننده، امولسیفایر، پایدار کننده و جایگزین چربی در فرمولاسیون محصولات غذایی مورد استفاده قرار می­گیرند. دانه بارهنگ با نام علمی Plantago major L. متعلق به خانواده Plantaginaceae می­باشد که در طول سالیان متوالی به عنوان بهبود دهنده زخم، تقویت کننده سیستم ایمنی و آنتی اکسیدان استفاده شده است. خواص فیزیکوشیمیایی مختلف صمغ دانه بارهنگ شامل وزن مولکولی، فعالیت آبی، دانسیته توده و ضربه، انحلال پذیری و شاخص تراکم پذیری و هم چنین خواص عملگرایی شامل فنل کل، فلاوونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی محاسبه گردید. پیوند­های گلیکوزیدی و گروه­های کربوکسیل، متیل و هیدروکسیل در بررسی نتیجه طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR) صمغ دانه بارهنگ مشاهده گردید که تأییدی بر نتایج بررسی­های قبلی بر روی دانه بارهنگ بود.   
 
کلید واژگان: صمغ دانه بارهنگ، خواص فیزیکوشیمیایی، وزن مولکولی، طیف سنجی مادون قرمز (FT-IR)

دوره ۱۸، شماره ۱۱۹ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده

در مطالعه حاضر خواص آنتی­اکسیدانی محدوده­های مختلف وزن مولکولی و غلظت­های مختلف پروتئین آبکافتی حاصل از سر ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا آبکافت سر ماهی کپور معمولی با آنزیم آلکالاز (غلظت ۱ درصد حجمی/وزنی) در دمای ۵۵ درجه سانتی­گراد و pH ۸ در زمان­ ۱۸۰ دقیقه انجام شد. سپس این پروتئین­ آبکافتی با استفاده از اولترافیلترهای ۳ و ۱۰ کیلودالتون به سه محدوده وزن مولکولی کمتر از ۳، بین ۳ تا ۱۰ و بیشتر از ۱۰ کیلودالتون تقسیم گردید. نتایج نشان داد که در فعالیت مهار رادیکال DPPH بین محدوده­های مختلف وزن مولکولی اختلاف معنی­دار وجود داشت و بیشترین و کمترین میزان به­ترتیب در وزن مولکولی ۳-۱۰ و کمتر از ۳ کیلودالتون مشاهده شد (۰۵/۰p<). همچنین کمترین مقدار IC۵۰ در مهار رادیکال DPPH برای محدوده وزن مولکولی ۳-۱۰ کیلودالتون بدست آمد (۰۱۵/۰±۱۹/۱میلی­گرم/میلی­لیتر). قدرت کاهندگی آهن سه ظرفیتی با افزایش غلظت، در تمامی وزن­های مولکولی افزایش یافت. همچنین بالاترین قدرت کاهندگی یون آهن در محدوده وزن مولکولی بالاتر از ۱۰ کیلودالتون مشاهده شد (۰۵/۰p<). قدرت مهارکنندگی رادیکال ABTS، در تمامی غلظت­ها بین وزن­های مختلف مولکولی تفاوت معنی­داری نشان داد و بیشترین و کمترین میزان به­ترتیب در وزن مولکولی ۳-۱۰ و کمتر از ۳ کیلودالتون مشاهده شد (۰۵/۰p<). کمترین مقدار IC۵۰ در مهار رادیکال ABTS برای محدوده وزن مولکولی ۳ تا ۱۰ کیلودالتون بدست آمد (۰۱/۰±۱/۱ میلی­گرم/میلی­لیتر). به طور کلی، با توجه به تاثیر مثبت پروتئین آبکافتی سر ماهی کپور معمولی در حذف رادیکال­های آزاد DPPH، ABTS و قدرت کاهندگی آهن سه ظرفیتی در غلظت­ها و وزن­های مولکولی مختلف، می­توان اظهار داشت که این پروتئین آبکافتی می­تواند به عنوان یک آنتی­اکسیدان طبیعی، به منظور کاربرد در صنایع غذایی و یا خوراک دام، طیور و آبزیان مورد توجه قرار گیرد.

دوره ۱۹، شماره ۱۳۰ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر هیدرولیز آنزیمی پروتئین‌های سارکوپلاستیک و میوفیبریلار گربه ماهی patin (Pangasius sutchi) بر ترکیبات شیمیایی، حلالیت، درجه هیدرولیز (DH)، محتوای پپتید و ترکیبات اسید آمینه مورد ارزیابی قرار گرفت و وزن مولکولی آنها انجام شد. هیدرولیزهای پروتئین سارکوپلاسمیک ماهی (SPHs) و هیدرولیز پروتئین‌های میوفیبریلار (MPHs) با استفاده از سه نوع پروتئاز: پاپائین، آلکالاز و فلاورزایم تولید شدند و خواص فیزیکوشیمیایی پروتئین ها و وزن مولکولی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نوع پروتئاز بر درجه هیدرولیز (DH) تأثیر می‌گذارد که در آن تمام آنزیم‌ها در ساعت اول سرعت هیدرولیز بالایی را نشان می‌دهند و سپس به تدریج کاهش می‌یابند. نوع آنزیم و میزان DH تا حد زیادی بر ترکیب باقی مانده اسید آمینه و وزن مولکولی هیدرولیزهای پروتئین تأثیر گذاشت. ترکیب اسیدهای آمینه مختلف پروتئین‌ها و هیدرولیزهای آنها مشاهده شد. محتوای پپتید و پروتئین محلول هیدرولیزها با افزایش زمان انکوباسیون به طور قابل توجهی افزایش یافت. میزان بالای اسیدهای آمینه آبگریز و آروماتیک در SPH و MPH می تواند فعالیت‌های بیولوژیکی پپتیدها را افزایش دهد. نتایج نشان می دهد که هر دو هیدرولیزهای پروتئینی سارکوپلاسمیک و میوفیبریلار  مشتق شده از ماهی patin به دلیل وزن مولکولی پایین و اسیدهای آبگریز و آروماتیک بالا ممکن است در مواد غذایی عملکردی و مکمل‌ها استفاده شوند.
 

صفحه ۱ از ۱