جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای کپور ماهیان
یزدان کیوانی، سمانهالسادات مرتضوی، امیدوار فرهادیان،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: ماهی نازک (regium Chondrostoma) یک گونه بنتوپلاژیک است که در محیط آبهای راکد و جاری با دامنه دمایی °C۲۱-۳ و در قسمتهای میانی و فوقانی رود زندگی میکنند. هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگیهای تولیدمثلی ماهی نازک بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، ۳۳۵ قطعه ماهی بهصورت تصادفی صید و پس از بیهوشی و تثبیت، برای زیستسنجی و کالبدشکافی به آزمایشگاه منتقل شدند. دادهها توسط آزمونهای آنالیز واریانس یکطرفه، چنددامنهای دانکن و Tجفتنشده و نرمافزار SPSS ۱۹ تحلیل شدند.
یافتهها: تغییرات طولی و وزنی در ماهیان نر و ماده در همه گروههای سنی بهجزء گروه سنی یک و ۲ساله در مادهها تفاوت معنیداری نشان داد. همبستگی معنیداری بین طول، وزن و سن ماهی با هماوری آنها مشاهده شد (بهترتیب ۷۲۸۴/۰=۲r؛ ۶۸۵۲/۰=۲r؛ ۶۹۲۲/۰=۲r). نرها در گروههای سنی یک تا ۵ سال و مادهها در یک تا ۶ سال قرار داشتند. نسبت جنسی نر به ماده در کل نمونهها ۱:۱/۳ بود. قطر تخمک بهصورت معنیداری در ماههای فروردین تا خرداد افزایش و در ماههای تیر و مرداد کاهش یافت. تغییرات قطر تخمک با شاخص گنادوسوماتیک مطابقت داشت. بیشینه مقدار شاخص گنادوسوماتیک در نر و مادهها بهترتیب در فروردین و خرداد مشاهده شد و با سایر ماهها تفاوت داشت (۰/۰۵>p)، میانگین این شاخص بهطور معنیداری در مادهها بیشتر از نرها بود. شاخص هپاتوسوماتیک در ماههای سال، اختلاف معنیداری نشان داد (۰/۰۵>p). فصل تخمریزی این گونه از اواخر اسفند تا خرداد بود.
نتیجهگیری: فصل تخمریزی ماهی نازک از اواخر اسفند تا خرداد است و الگوی تخمریزی همزمان گروهی دارد.
ابراهیم شیخ نژاد، افشین عادلی، علیرضا عالیشاهی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف: هدف از تحقیق حاضر ارزیابی رفتار مصرفکنندگان کپورماهیان پرورشی در شمال ایران ( سه استان گلستان، مازندران و گیلان) بود. روشها: پس از مشخصشدن فرضیات و طراحی مدل تحلیلی-مفهومی بر پایه نظریه رفتار برنامهریزیشده، پرسشنامهای متناسب تدوین و توسط جامعه آماری تکمیل شد. به منظور ارزیابی شدت رابطه بین متغیرهای تحقیق و سازههای مدل و همچنین بررسی وضعیت قبول و یا عدم پذیرش فرضیات از روش مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده گردید. یافتهها: سرانه مصرف ماهی مصرفکنندگان کپور ماهیان پرورشی ۳/۵ کیلوگرم است. از نتیجهگیری: عواملی مانند بهبود فاکتورهای کیفی، افزایش آگاهی درمورد مفیدبودن مصرف، ارتقا درآمد خانوار، توصیه متخصصان و نزدیکان، سابقه خرید و مصرف یکی از اعضای خانوار و همچنین تبلیغات پیرامون کپورماهیان پرورشی میتوانند تا حد قابلتوجهی به افزایش سرانه مصرف کمک کنند.
عرفان اکبری نرگسی، بهرام فلاحتکار، دنیل زارسکی، دانیال گروهی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات تزریق عوامل هورمونی مختلف بر سطوح استروئیدهای جنسی و پارامترهای بیوشیمیایی پلاسمای خون مولدین ماده ماهی کلمه (Rutilus caspicus) انجام پذیرفت. به منظور انجام آزمایش، مولدین ماده در پنج گروه به صورت داخل صفاقی تزریق شدند. پنج گروه آزمایشی عبارت بودند از: ۱- دو مرحله تزریق هورمون اواپریم (Ova)، ۲- دو مرحله تزریق هورمون اوپل (Ovo)، ۳- تزریق هورمون اوپل به عنوان دوز اولیه و تزریق هورمون اواپریم به عنوان دوز ثانویه (Comb۱)، ۴- تزریق هورمون اواپریم به عنوان دوز اولیه و تزریق هورمون اوپل به عنوان دوز ثانویه (Comb۲) و ۵- دو مرحله تزریق سرم فیزیولوژی (گروه شاهد). طبق مشاهدات، بیشترین غلظت هورمون ۱۷- بتا استرادیول و ۱۷- آلفا هیدروکسی پروژسترون قبل از تزریق اندازهگیری شد و میزان این هورمونها پس از تخمریزی در تیمارهای القا شده با هورمون به شدت کاهش یافت (۰۵/۰P<). همچنین، کمترین میزان هورمون تستوسترون قبل از تزریق مشاهده شد و پس از تخمریزی میزان آن در تمامی تیمارهای القا شده با هورمون افزایش معنیداری نشان داد (۰۵/۰P<). بیشترین میزان گلوکز پلاسمای خون مولدین در تیمار شاهد و کمترین مقدار آن در تیمار Comb۱ مشاهده گردید (۰۵/۰P<). در غلظت سایر پارامترهای بیوشیمیایی تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (۰۵/۰P>). مطالعه حاضر نشان داد که عوامل هورمونی میتوانند به طور قابل توجهی بر سطوح استروئیدهای جنسی پلاسما مولدین ماهی کلمه اثر بگذارند. این نتایج لزوم توجه به القای مناسب مولدین ماهی کلمه و توجه به شرایط رفاهی آنها در شرایط اسارت را بازگو مینماید.