دوره 2، شماره 2 - ( 1392 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 61-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

mahmoudi N, ahmadi M, Babanezhad M, seyfabadi J, roohi A. Spatial characteristics assessment of water quality and identify its controlling factors along Mazandaran coastsduring summer (multivariate approach). JFST 2013; 2 (2) :47-61
محمودی نعمت اله، احمدی محمدرضا، بابانژاد منوچهر، سیف آبادی جعفر، روحی ابوالقاسم. ارزیابی ویژگی های مکانی کیفیت آب سواحل مازندران در فصل تابستان و شناسایی عوامل کنترل‌کننده آن (رویکرد چند متغیره). علوم و فنون شیلات. 1392; 2 (2) :47-61

1- بورسیه دانشگاه تربیت مدرس
2- هیات علمی بازنشسته، گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
3- گروه آمار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گلستان،
4- گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
5- بخش اکولوژی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری
عوامل مؤثر بر تغییرات مکانی کیفیت آب اکوسیستم ساحلی مازندران در تابستان 1391 انجام شد. بدین­منظور شاخصه های کیفی آب (مواد مغذی، دما، هدایت الکتریکی، شوری، اکسیژن محلول، pH، کلروفیل α و کدورت)، در امتداد 4 ترانسکت (امیرآباد، بابلسر، نوشهر و رامسر) در اعماق 5، 10، 20 و50 متر با روش­های آماری چندمتغیره ارزیابی شدند. نتایج تحلیل خوشه ای نشان داد که مکان های نمونه برداری در 5 گروه مجزا شامل: لایه 50-35 متر از ایستگاه 50 متر همه ترانسکت ها، ایستگاه 5 متر همه ترانسکت ها، ترانسکت رامسر و اکثریت لایه های سطحی و عمقی 3 ترانسکت نوشهر، بابلسر و امیرآباد قرار گرفتند. بر مبنای تحلیل ممیزی، 40/86٪ از مکان ها به درستی طبقه بندی شدند. تحلیل عاملی، 53/87٪ از کل تغییرات مکانی را نشان داد که بر اساس آن 5 مؤلفه اصلی استخراج شده شامل دما، کدورت، نیترات، سیلیس و آمونیوم، مهم ترین شاخصه های تأثیرگذار بر تغییرات مکانی کیفیت آب بودند. مطالعه حاضر بیانگر امکان کاهش تعداد مکانهای نمونه برداری به 2 ترانسکت می باشد. لایه ترموکلاین، انتقال مواد مغذی از رودخانه به ویژه ترکیبات فسفری و آمونیوم، بستر دریا، پرورش ماهی در قفس و شانه دار Mnemiopsis leidyi به­عنوان از مؤثرترین عوامل بر تغییرات مکانی کیفیت آب شناخته شدند. نتایج نشان داد که روش های آماری چندمتغیره ابزار مناسبی برای شناسایی الگوی تغییرات مکانی کیفیت آب سواحل مازندران در فصل تابستان است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مدیریت آب در پرورش آبزیان
دریافت: 1391/12/21 | انتشار: 1392/6/31