دوره 8، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 97-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

khodabandeh S, monsef F, Voshtani S S. Histological and sodium - potassium pump immunolocalization in the intestine of the shrimp Litopenaeus vannamei. JFST 2019; 8 (2) :91-97
زارع مهیار، خدابنده صابر، منصف فریال، وشتانی سید سعید. بافت شناسی و مکان یابی پمپ سدیم – پتاسیم در روده میگوی وانامی Litopenaeus vannamei. علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (2) :91-97

1- موسسه آموزش عالی خزر
2- دانشیار گروه زیست دریا، گروه زیست دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
3- دانشجوی دکتری تخصصی زیست دریا – جانوران دریا ، گروه زیست دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
4- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه شیلات، موسسه آموزش عالی خزر، مازندران
چکیده در پژوهش حاضر تعداد 20 قطعه میگوی وانامی با میانگین وزنی 02/0±53/5 گرم در تانک‌های 500 لیتری با سه تکرار طی 8 هفته تغذیه شدند. در پایان، روده میگوها در محلول بوئن فیکس شده و به روش بافت شناسی کلاسیک، رنگ آمیزی باهماتوکسلین-ائوزین و گرین لایت و همچنین مکان‌یابی پمپ سدیم – پتاسیم به روش ایمنوهیستوشیمی بررسی شدند. نتایج نشان داد: اپیتلیوم روده میانی با سلول‌های استوانه‌ای ساده آستر شده و جایگاه هسته در این سلول‌ها بصورت قاعده‌ای می‌باشد و جایگاه پمپ‌ سدیم – پتاسیم در این بخش بصورت قاعده‌ای مشاهده شد. بررسی بخش پیازی شکل روده انتهایی، لوب‌های بزرگ با فرورفتگی‌های عمیق و فاصله کم بین لوب‌ها را نشان داد. فضای خالی در بخش میانی ناحیه پیازی شکل در ناحیه راسی لوب ها مشهود بود و سلول‌های استوانه‌ای در بخش حاشیه‌ای این فرورفتگی‌ها با هسته‌های قاعده‌ای مشاهده شدند. زائده تو خالی کوچکی در بخش ابتدایی و قسمت فوقانی ناحیه پیازی شکل قرار داشت که به صورت لوله ای بوده و سلول‌های آن با هسته‌های قاعده‌ای آشکار بودند. رکتوم در بخش انتهایی روده بصورت لوله‌ای کوتاه و با اپیتلیوم استوانه‌ای ساده با فرورفتگی‌هایی با عمق کم آستر شده بود و هسته در این سلول‌ها به صورت میانی مشاهده شد. جایگاه پمپ‌ سدیم – پتاسیم در تمام روده انتهایی بصورت قاعده‌ای - جانبی مشاهده شد. نتایج نشان داد که استفاده همزمان هماتوکسلین-ائوزین و گرین لایت روش مناسبی برای تفکیک بخش‌های مختلف روده در میگوی وانامی بوده و همچنین مکانیابی آنزیم Na+,K+-ATPase می تواند تائید کننده نقش تنظیم یونی این بخش روده می باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی آبزیان
دریافت: 1396/10/12 | انتشار: 1398/3/10