دوره 8، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 173-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoudi N, babanezhad M, seyfabadi J, ahmadi M, darzi heydari J, papizadeh N, et al . Identifying the environmental factors influencing the spatial pattern of water quality of Mazandaran coasts during winter. JFST 2019; 8 (3) :165-173
محمودی نعمت الله، بابانژاد منوچهر، سیف آبادی جعفر، احمدی محمدرضا، درزی حیدری جمشید، پاپی زاده ناهید، و همکاران.. شناسایی عوامل محیطی موثر بر الگوی مکانی کیفیت آب سواحل مازندران در فصل زمستان. علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (3) :165-173

1- استادیار گروه علوم و مهندسی شیلات-دانشگاه تربیت مدرس ، n.mahmoudi@modares.ac.ir
2- عضو هیات علمی دانشگاه گلستان
3- گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس. نور، ایران
4- گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- گروه شیلات، دانشگاه گنبد کاووس
6- گروه بوم شناسی، دانشگاه علوم و فنون خرمشهر
7- بخش اکولوژی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری
8- گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
اهداف: این تحقیق با هدف ارزیابی الگوی مکانی کیفیت آب و عوامل کنترل­کننده آن در اکوسیستم ساحلی مازندران طی فصل زمستان با استفاده از روش­های آماری چند متغیره انجام شد.
مواد و روش­ها: پارامترهای کیفی آب شامل مواد مغذی، درجه حرارت، هدایت الکتریکی، شوری، اکسیژن محلول، pH، کلروفیل α و کدورت در 16 ایستگاه (44 لایه) در امتداد 4 ترانسکت (بندرامیرآباد، بابلسر، نوشهر و رامسر) بصورت ماهیانه سنجش شدند. برای ارزیابی داده­ها از چند روش آماری چند متغیره شامل تحلیل ممیزی، تحلیل خوشه­ای و عاملی و همچنین آزمون همبستگی استفاده شد.
یافته­ها: تحلیل خوشه­ای، مکان­های نمونه برداری را بر اساس تشابه در ویژگی­های کیفی آب به 4 گروه مجزا تفکیک کرد. بر اساس تحلیل ممیزی،20/93 درصد از مکان­ها به درستی طبقه­بندی شدند. تحلیل عاملی، 4 مؤلفه اصلی را از ساختار داده استخراج کرد که 05/74 درصد از واریانس کل تغییرات را تشریح کرد. بر اساس این آزمون­ها، فسفر آلی، نیتروژن آلی، کدورت، کلروفیل α و درجه­حرارت به­عنوان مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر تغییرات مکانی کیفیت آب شناسایی شدند.
نتیجه­گیری: مطالعه حاضر پیشنهاد می­کند که تعداد مکان­های نمونه­برداری در فصل زمستان می­تواند به 3 ترانسکت امیرآباد، بابلسر و سواحل غربی (نوشهر و رامسر) و 2 ایستگاه (یک لایه سطحی و یک لایه عمقی) کاهش یابد. انتقال مواد مغذی از خشکی، بستر دریا، پرورش ماهی در قفس از موثرترین عوامل بر تغییرات مکانی کیفیت آب در سواحل مازندران می­باشند. بر اساس نتایج این مطالعه، روش­های آماری چند متغیره نیز بعنوان یکی از روش­های مفید جهت شناسایی الگوی مکانی کیفیت آب معرفی می­گردد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدیریت منابع آب
دریافت: 1397/12/26 | انتشار: 1399/2/24