دوره 2، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 34-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdollahi M, Rezaei M. Evaluation of production efficiency, by-products, and their nutritional value during the processing of rainbow trout. JFST 2014; 2 (4) :23-34
عبدالهی مهدی، رضائی مسعود، جعفری الیکا، غفاری الناز، سلطان کریمی ساحل. ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیه‌ای فراورده‌های مختلف طی فراوری ماهی قزل‌آلای رنگین کمان. علوم و فنون شیلات. 1392; 2 (4) :23-34

1- دانشکده علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد تمام، گروه فرآوری آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.
3- 3. کارشناسی، گروه شیلات، مجتمع آموزش عالی علامه محدث نوری، نور، مازندران، ایران
4- دانشجوی دکتری، گروه تکثیر و پروش آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.
بازده تولید محصولات مختلف، میزان فراورده‌های جانبی و ارزش تغذیه‌ای آن‌ها و نیز روابط بین وزن عرضه ماهی به بازار و بازده محصول در ماهی قزل‌آلای رنگین کمان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از ماهی کامل، حداکثر بازده در ماهی تخلیه شکمی شده و به‌میزان 43/3±56/87 درصد بود که در خصوص فیله با پوست و بدون پوست به‌ترتیب به 21/3±69/56 درصد و 37/2±36/45 کاهش یافت. بیش‌ترین میزان فراورده‌های جانبی مربوط به سر و امعا و احشا بود که به‌ترتیب 52/15درصد و 62/12درصد از وزن بدن ماهی را تشکیل می‌دادند. همبستگی مثبت و معناداری (01/0>p) بین وزن ماهی کامل و بازده محصول سرزده و تخلیه شکمی شده مشاهده شد و با افزایش وزن ماهی کامل در زمان عرضه به بازار، بازده محصول سر زده و تخلیه شکمی شده بیش‌تر خواهد بود. در میان فراورده‌های جانبی، امعاواحشا و سر بیش‌ترین میزان چربی (به‌ترتیب 43/17 و 01/13درصد وزن تر) را داشتند که می‌توانند منابع مناسبی برای استخراج چربی باشند، اما بیش‌ترین میزان پروتئین در پوست (11/24درصد وزن تر) مشاهده شد. مقادیر قابل ملاحظه‌ای از اسید‌های چرب مفید و سلامتی بخش چند غیراشباع 3ω در ترکیب اسید‌های چرب امعاواحشا و سر به‌دست آمد. همچنین امعاواحشا و استخوان به‌عنوان منابع غنی از ریزمغذی آهن شناسایی شدند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فرآوری محصولات شیلاتی
دریافت: 1392/7/11 | انتشار: 1392/12/1