دوره 8، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 108-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zamani A. Assessment of spearmint (Mentha spicata L.) extract effect on chemical and bacterial quality of Common kilka (Clupeonella cultriventris) surimi during short term storage in refrigerator. JFST 2019; 8 (2) :99-108
زمانی عباس. بررسی اثر عصاره نعناع (Mentha spicata L.) بر کیفیت شیمیایی و باکتریایی سوریمی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris) طی نگهداری کوتاه مدت در یخچال. علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (2) :99-108

گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، همدان، ایران ، zamanibouzandan@yahoo.com
اهداف: در مطالعه حاضر تاثیر عصاره نعناع در غلظت‌های مختلف بر فرایند فساد شیمیایی و باکتریایی سوریمی ماهی کیلکای معمولی طی نگهداری در یخچال (°C1±4) در زمان‌های مختلف بررسی گردید.
مواد و روش‌ها: در این تحقیق آزمون‌های شیمیایی شامل شاخص پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و pH و آزمون‌های باکتریایی شامل شمارش باکتری‌های کل (TVC) و سرمادوست (PTC) ارزیابی شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد با گذشت زمان میزان شاخص PV در تیمارهای حاوی عصاره نعناع بطور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت بطوریکه در تیمار 4%  از 33/0 در روز اول به 08/4 میلی اکی والان اکسیژن در روز 12 افزایش یافت (05/0>P). میزان TBA و TVB-N در تیمار شاهد با گذشت زمان افزایش معنی‌داری نسبت به تیمارهای حاوی عصاره نعناع داشت بطوریکه مقادیر 43/0 میلی‌گرم مالون‌دی‌آلدهید برای TBA و 8/32 میلی‌گرم نیتروژن برای TVB-N در روز 15 ثبت گردید (05/0>P). مقدار pH در تمام طول دوره نگهداری در تیمارهای حاوی عصاره نعناع بطور معنی‌داری پائین‌تر از تیمار شاهد بود که مقدار آن در تیمار 4% از 28/6 در روز اول به 10/7 در روز 15 رسید (05/0>P). تعداد باکتری‌های TVC و PTC در تیمار شاهد بطور معنی‌داری بالاتر از تیمارهای حاوی عصاره نعناع بود بطوریکه در تیمار شاهد مقادیر آن به ترتیب از 55/3 و 25/3 به 64/6 و 96/5 CFU افزایش یافت (05/0>P).
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه تیمار حاوی عصاره نعناع بویژه تیمار 4% می‌تواند برای نگهداری کوتاه مدت سوریمی کیلکای معمولی در دمای یخچال مورد استفاده قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: سوریمی، عصاره نعناع، کیلکای معمولی، PTC
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرآورده های جنبی