دوره 8، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 208-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bidi M, Meshkini S, Nazari K. Effect of pellets contain Spirulina platensis algae on growth, body composition, hematology indices and immunology of grass carp (Ctenopharyngodon idella). JFST 2019; 8 (4) :199-208
بیدی محسن، مشکینی سعید، نظری کاووس. تأثیر دان‌های غذایی دارای Spirulina platensis بر رشد، ترکیب بدن، شاخص‌های خون شناسی و ایمنی شناسی ماهی کپور علفخوار (Ctenopharyngodon idella). علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (4) :199-208

1- دانش آموخته دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه
2- دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه ، s.meshkiniy@gmail.com
3- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران
چکیده:   (1900 مشاهده)
اهداف: هدف این مطالعه بررسی تاثیر دان‌های غذایی دارای Spirulina platensis بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیک کپور علفخوار بود.
 مواد و روش‌ها: تعداد 450 کپور علفخوار (5/0±10 گرم) در شش تیمار (سه تکرار) تقسیم شدند و هشت هفته با دان‌های دارای 0، 5/0، 1، 2 و 4%  پودر اسپیرولینا در مقایسه با غذای علوفه‌ای (شاهد) تغذیه شدند. در آغاز و پایان آزمایش، شاخص‌های رشد و تغذیه، ترکیب گوشت، شاخص‌های خونشناسی، ایمنی‌شناسی و میزان کاروتنوئید ماهیان اندازه‌گیری شد. میانگین‌ها با آنالیز واریانس یک‌طرفه (One-Way ANOVA) و تست Tukey مقایسه شدند (05/0 ≥ p).
 یافته‌ها: بهترین شاخص‌های طول کل، وزن، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، کارایی تغذیه‌ای، ضریب رشد روزانه و مصرف غذای روزانه در تیمار 4% اسپیرولینا مشاهده شد که با شاهد تفاوت معنی‌دار (05/0) داشت. درصد چربی گوشت ماهیان تیمار 4% اسپیرولینا با شاهد تفاوت معنی‌دار (05/0) داشت. تعداد گلبول‌های قرمز تیمار 1% اسپیرولینا با شاهد تفاوت معنی‌دار داشت. بیشترین درصد هماتوکریت و هموگلوبین در تیمار 1% اسپیرولینا و بیشترین تعداد گلبول‌های سفید و ائوزینوفیل‌ها در تیمار 4% اسپیرولینا بود که با شاهد تفاوت معنیدار (05/0) داشتند. درصد لنفوسیت‌ها در تیمارهای دارای جلبک به‌طور معنی‌داری (05/0) نسبت به تیمارهای فاقد جلبک بیشتر بود. بیشترین فعالیت لیزوزیم، باکتری‌کشی و فعالیت آنتی‌تریپسین سرم در تیمار 4% اسپیرولینا با گروه شاهد تفاوت معنی‌دار داشت (05/0). کارتنوئید گوشت ماهیان تفاوت معنی‌داری بین تیمارها نشان نداد.
نتیجه‌گیری: دان‌های غذایی 4% اسپیرولینا برای بهبود شاخص‌های رشد و تغذیه، خون‌شناسی و ایمنی‌شناسی کپور علفخوار پیشنهاد می‌شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تغذیه و فناوری خوراک
دریافت: 1398/7/27 | انتشار: 1399/4/1