دوره 8، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 240-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirhosseini N, Davarnejad R, Hallajisani A, CANO-EUROPA E, Tavakoli O. Effect of various alternative carbon sources on growth parameters of Spirulina maxima microalgae. JFST 2019; 8 (4) :229-240
میرحسینی ندا، داورنژاد رضا، حلاج ثانی احمد، کنویوروپا ادگار، توکلی امید. بررسی تاثیر منابع کربنی جایگزین متعدد بر پارامترهای رشد ریزجلبک Spirulina maxima. علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (4) :229-240

1- دانشگاه اراک ، n.mir89@yahoo.com
2- دانشگاه اراک
3- دانشگاه تهران، رضوانشهرگیلان، دانشکده فنی کاسپین
4- دانشگاه پلی تکنیک مکزیک، دانشکده فیزیولوژی
5- دانشکده مهندسی شیمی، پردیس دانشکده‌های فنی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

اهداف: امروزه استفاده از ریزجلبک­ها برای تولید مواد فعال زیستی و دارویی بسیار مورد توجه است. کربن یک ماده ضروری برای رشد ریزجلبک Spirulina maxima محسوب می­شود. یافتن بهترین منبع کربنی و غلظت برای رسیدن به مقادیر بالا زیست­توده در کوتاه­ترین دوره کشت بسیار ارزشمند است بنابراین در این مطالعه تاثیر منابع کربنی (کربنات و بی­کربنات سدیم، گلوکز و ملاس) با غلظت­های مختلف (16، 24 و 32 گرم بر لیتر) بر میزان رشد و تولید ­زیست­توده بررسی شد. روش­ها: کشت در قالب 11 تیمار و 3 تکرار در محدوده دمایی آزمایشگاه (3±28 درجه سانتیگراد)، شدت نور 100 ±1350 لوکس (نوردهی 24 ساعته) انجام گردید. حداکثر ضریب رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن مطابق با روش مدل­سازی غیرخطی با کمک نرم­افزار Wolfram Mathematica در فاصله اطمینان 99% محاسبه گردید. یافته­ها: بیشترین میزان غلظت زیست­توده در بالاترین غلظت (برحسب گرم بر لیتر) در 5 روز اول به ترتیب متعلق به نموهای ملاس (083/3)، گلوکز (094/2)، کربنات سدیم (869/0) و بی­کربنات سدیم (835/0) است. افزایش غلظت نمونه­ها بجز گلوگز از 16 تا 32 گرم بر لیتر در محیط کشت سبب افزایش زیست­توده شد. اگرچه نمونه رشدیافته در ملاس دارای بالاترین میزان غلظت زیست­توده در روزهای ابتدایی می­باشد اما بیشترین تاثیر بر ضریب رشد ویژه متعلق به نمونه گلوگز است. نتیجه­گیری: منبع کربنی و غلظت آن تاثیر بسزایی بر رشد زیست­توده دارد و گلوکز با غلظت 24 گرم بر لیتر بعنوان منبع کربنی جایگزین موثر بر رشد انتخاب شد. کلیه نمونه­ها در بالاترین غلظت کمترین تاثیر را بر ضریب رشد ویژه داشته­اند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آبزی پروری
دریافت: 1398/8/19 | انتشار: 1399/4/1