دوره 8، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 181-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shojaei M G, Taheri Mirghaed A, Mashhadi Farahani M, Delfan N, Weigt M. The role of mangrove primary production in the diet of Thryssa setirostris in Hara Bioshphere Reserve using carbon and nitrogen isotopes. JFST 2019; 8 (3) :175-181
قدرتی شجاعی مهدی، طاهری میرقائد علی، مشهدی فراهانی ملیکا، دلفان نسترن، ویجت مریم. تعیین نقش تولیدات اولیه گیاه حرا (Avicenia marina) در تغذیه گونه‌ Thryssa setirostris در بوم‌سازگان مانگروی ذخیره‌گاه زیست کره حرا به کمک ایزوتوپ‌های پایدار کربن (δ13C) و نیتروژن (δ15N). علوم و فنون شیلات. 1398; 8 (3) :175-181

1- دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس ، mshojaei@modares.ac.ir
2- دانشگاه تهران
3- دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
4- موسسه تحقیقات قطبی و دریایی آلفرد وگنر
اهداف: هدف از مطالعه حاضر، بررسی نقش تولیدات اولیه گیاه حرا Avicennia marina به همراه منابع غذایی دیگر در تغذیه گونه لچه آرواره‌بلند Thryssa setirostris در بوم‌سازگان مانگروی ذخیره‌گاه زیست‌کره حرا با استفاده از ایزوتوپ‌های پایدار کربن 13C) و نیتروژن 15N) بود.
مواد و روش‌ها: منابع غذایی اولیه شامل برگ سبز و زرد Avicennia marina، میکروفیتوبنتوزها، ذرات آلی معلق و ذرات آلی رسوب جمع‌آوری و مورد سنجش ایزوتوپی قرار گرفتند. ترکیب ایزوتوپی ماهیان، با نمونه‌برداری از بافت عضله پشتی ماهی‌ها (بدون استخوان و بدون پوست، 5گرم) تعیین شد.
یافته‌ها: اختلاف معنی‌داری بین ایزوتوپ‌های کربن و نیتروژن منابع غذایی اولیه مشاهده شد ( 0.05p<)، در حالی که این اختلاف بین برگ‌های سبز و زرد حرا معنی‌دار نبود (0.05p>). میانگین ایزوتوپ کربن و نیتروژن گونه لچه آرواره‌بلند به ترتیب 15/93- واحد در هزار و 13/01 واحد در هزار به دست آمد. به کمک مدل سیمر (SIMMR)، میزان مشارکت تولیدات برگ سبز و زرد درخت حرا در تغذیه T. setirostris به ترتیب حدود 10 و 15% تعیین شد.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نقش تولیدات اولیه گیاهان حرا در اقلیم خشک خلیج فارس، در تغذیه T. setirostris و یا موجوداتی که مورد تغذیه این ماهی قرار می‌گیرند، محدود است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اکولوژی
دریافت: 1398/11/21 | انتشار: 1399/2/24