دوره 9، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 65-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mouludi -Saleh A, Abbasi K, Eagderi S, Sarpanah A, vatandoust S. Morphometric and meristic traits variation of Alburnus chalcoides populations in rivers of the Southern Caspian Sea basin. JFST 2020; 9 (1) :59-65
مولودی صالح عطا، عباسی کیوان، ایگدری سهیل، سرپناه علینقی، وطن دوست صابر. تنوع خصوصیات اندازشی و شمارشی جمعیت‌های شاه کولی خزر Alburnus chalcoides (Güldenstädt, 1772) در رودخانه‌های جنوبی حوضه دریای خزر. علوم و فنون شیلات. 1398; 9 (1) :59-65

1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
2- پژوهشکده آبزی پروری آب‌های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران.
3- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران. ، soheil.eagderi@ut.ac.ir
4- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
5- گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بابل، مازندران
اهداف: در این مطالعه خصوصیات اندازشی و شمارشی بالغین ماهی شاه‌کولی خزری (Alburnus chalcoides) در رودخانههای چلوند آستارا، خاله سرای تالش، سیاه درویشان تالاب انزلی، سفیدرود و پل‌رود در استان گیلان و تنکابن و بابل‌رود در استان مازندران مورد مقایسه قرار گرفت.
مواد و روش‌ها: برای این منظور تعداد 171 قطعه از رودخانه‌های فوق نمونه‌برداری شد. در آزمایشگاه 39 صفت اندازشی و 10 صفت شمارشی اندازه­گیری و شمارش شد. سپس داده­ها با استفاده از آنالیزهای واریانس یک‌طرفه، گروه‌بندی دانکن، کروسکال-والیس، تجزیه به مولفه‌های اصلی (PCA)، تجزیه همبستگی کانونی (CVA) و آنالیز کلاستر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که جمعیت‌های مورد مطالعه در 36 صفت اندازشی و 5 صفت شمارشی دارای تفاوت معنی‌داری با یکدیگر می‌باشند (05/0> P). نتایج CVA  جمعیت‌های مورد مطالعه را به‌خوبی از یکدیگر تفکیک نمود که بیانگر وجود جمعیت­های متفاوت در مناطق مختلف حوضه جنوبی دریای خزر است. همچنین آنالیز خوشه‌ای جمعیت رودخانه چلوند را به‌تنهایی در یک خوشه جدا قرار داد.
نتیجه‌گیری: این مطالعه تنوع بالای صفات اندازشی نسبت به صفات شمارشی و عملکرد بهتر این صفات در تفکیک جمعیت‌ها را نشان داد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ماهی شناسی و طبقه بندی آبزیان
دریافت: 1399/1/28 | انتشار: 1398/10/11