دوره 11، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 54-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amin N, Shirangi S A, Kashiri H, Jafaryan H, Adineh H. Effects of abrupt and gradual transfer methods to the salinity of the Caspian Sea on ion regulation, some of immunity responses and stress indices in Caspian Roach (Rutilus caspicus, Yakovlev 1870). JFST 2022; 11 (1) :42-54
امین نگین، شیرنگی سیده آیناز، کشیری حدیثه، جعفریان حجت الله، آدینه حسین. اثرات روشهای انتقال ناگهانی و تدریجی به شوری آب دریای خزر بر تنظیم یونی، برخی از پاسخ‌های ایمنی و شاخص‌های استرس در بچه ماهی کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus, Yakovlev 1870). علوم و فنون شیلات. 1400; 11 (1) :42-54

1- دانشگاه گنبد کاووس
2- دانشگاه گنبد کاووس ، ainazshirangi@gmail.com
3- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
به دلیل اهمیت فرایند تنظیم اسمزی در موفقیت رهاسازی بچه ماهیان کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus)، حفظ و بازسازی ذخایر آنها، تحقیق حاضر با هدف بررسی توان این ماهیان (با میانگین وزنی 018/0 ± 4/1) در تحمل شوری آب دریای خزر به روش­های انتقال مستقیم و تدریجی در دو زمان کوتاه مدت (24 ساعت) و بلندمدت (21 روز) انجام شد. بدین منظور، 360 قطعه بچه ماهی کلمه در سه گروه: 1) افزایش ناگهانی شوری (انتقال مستقیم به آب دریای خزر)، 2) افزایش تدریجی شوری (اهر 24 ساعت به میزان ppt 3) و 3) گروه شاهد (آب شیرین) در 9 تیمار آزمایشی (هر یک با 3 تکرار) بطور تصادفی توزیع شدند. به­منظور بررسی تنظیم یونی، میزان اسمولالیته و یونهای Na+، K+ و Cl- در ماهیان مورد سنجش قرار گرفت. برخی از پاسخ­های ایمنی نسبت به افزایش شوری (ایمونوگلوبین کل و فعالیت لیزوزیم) و شاخص­های استرس (کورتیزول و گلوکز) در بدن ماهیان نیز اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده، ماهیان در هر دو تیمار افزایش شوری درصد بقائ بالایی نشان دادند. تمامی پارامترهای مرتبط با تنظیم یونی پس از افزایش اولیه، در انتهای آزمایش مجددا کاهش یافتند. به علاوه، روند تغییرات میزان کورتیزول و ایمونوگلوبین در تیمارهای مورد آزمایش متضاد هم بود که نشان دهنده کاهش پاسخ استرس و افزایش سیستم ایمنی بدن ماهیان در هر دو روش انتقال شوری است. بنابراین، بچه ماهیان کلمه (2-1 گرم) قابلیت انتقال مستقیم به داخل دریای خزر را دارند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی و بیوشیمی
دریافت: 1400/5/11 | انتشار: 1401/1/5