دوره 11، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afsharipour E, Azari Takami G, Zorriehzahra S M J, Motallebi A A, Kakoolaki S. Evaluation of killed vaccine potency against Nervous Necrosis Virus (NNV) using superoxide dismutase and lysozyme parameters of Acipenser stellatus Pallas, 1771 serum assay. JFST 2022; 11 (1) :1-12
افشاری پور الهه، آذری تاکامی قباد، ذریه زهرا سید محمد جلیل، مطلبی عباسعلی، کاکولکی شاپور. ارزیابی اثر محافظتی واکسن کشته شده علیه ویروس نکروز عصبی (Nervous Necrosis Virus) با استفاده از سنجش فراسنجه های لیزوزیم و سوپراکسید دیسموتاز سرم ماهی اوزون برون Acipenser Stellatus Pallas 1771. علوم و فنون شیلات. 1400; 11 (1) :1-12

1- دپارتمان بهداشت و مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- مدیریت اطلاعات و ارتباطات علمی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران ، jalilzorriehzahra@gmail.com
3- بخش بهداشت و بیماری های آبزیان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
در این تحقیق اثربخشی 4 نوع واکسن کشته شده ضد ویروس نکروز عصبی (VNN) همراه با سه نوع ادجوانت به دو روش غوطه وری و تزریقی مورد ارزیابی قرار گرفت. 540 ماهی  10-7 گرمی ازون برون ) stellatus Pallas 1771 Acipenser ( برای انجام آزمایش تهیه شد. واکسیناسیون در دو مرحله به فاصله یک ماه انجام شد که پس از یک ماه از دومین تکرار، مواجه سازی با ویروس زنده حاد انجام پذیرفت. در طی این مدت میزان مرگ و میر گروه های غوطه وری و تزریقی به ترتیب 9/12 درصد و 8/19 درصد در مقایسه با 100 درصد مرگ و میر در گروه کنترل بود. خون گیری جهت ارزیابی فاکتور های ایمنی (سوپراکسید دیسموتاز، لیزوزیم) در چهار مرحله به ترتیب قبل از واکسیناسیون اول در دوره آداپتاسیون، بعد از واکسیناسیون اول، بعد از واکسیناسیون دوم به فاصله یک ماه از اولین واکسیناسیون و بعد از مواجهه سازی با ویروس زنده حاد انجام شد تا تغییرات در زمان قبل و بعد از مواجهه سازی با ویروس مشخص گردد.
نتایج نشان داد که واکسیناسیون به روش غوطه وری در گروه واکسینه شده با واکسن حاوی ادجوانت IMS 1312 SEPPIC به طور قابل توجهی سطوح بالاتری از میزان سوپراکسید دیسموتاز IU/MI 1745 (p<0.05) و لیزوزیم  40/6  (p<0.05) را نسبت به بقیه گروه ها نشان داد که کارایی بهتر آنرا در مقایسه با سایر واکسن های دیگر نشان می دهد. لذا می توان واکسن کشته با 75% ادجوانت IMS 1312 SEPPIC جهت واکسیناسیون علیه بیماری نکروز عصبی ویروسی  را توصیه نمود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت و بیماریهای آبزیان
دریافت: 1400/7/20 | انتشار: 1400/12/1