دوره 12، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 186-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bakhtiar R, Miraei-Ashtiani S R, Nejati Javaremi A, Moradi M H, Martinez P. Comparative morphometric of wild common carp (Cyprinus carpio) from Torkaman port and farmed common carp from Silver carp center in Gilan province using Truss network system. JFST 2023; 12 (2) :173-186
بختیار رویا، میرائی آشتیانی سیدرضا، نجاتی جوارمی اردشیر، مرادی محمدحسین، مارتینز پائولینو. ریخت‌سنجی مقایسه‌ای ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) وحشی صیدگاه بندر ترکمن و مرکز تکثیر استان گیلان(سیلورکارپ) با استفاده از سیستم تراس. علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (2) :173-186

1- دانشگاه تهران
2- گروه علوم دامی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران ، ashtiani@ut.ac.ir
3- گروه علوم دامی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران
4- گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست دانشگاه اراک
5- گروه جانورشناسی، ژنتیک، دانشگاه اسپانیا
این مطالعه با هدف بررسی مقایسه­ای خصوصیات ریخت­شناسی ماهیان مولد کپور معمولی وحشی (دریایی) و  پرورشی انجام شد. به این منظور، در مجموع 70 نمونه ماهی که شامل 25 نمونه ماهی کپور معمولی وحشی از از صیدگاه بندر ترکمن و 45 نمونه ماهی کپور معمولی پرورشی از مرکز تکثیر سیلورکارپ (خوشحال) در استان گیلان، جمع­آوری شدند. داده­های ریخت­سنجی با استفاده از فرمول  Elliottاستاندارد شدند و سپس از آزمون­های تجزیه به مؤلفه­های اصلی (PCA)و آنالیز تابع متمایزکننده (DFA) استفاده شد. جهت بررسی معنی­داری تفاوت بین صفات در دو جمعیت نیز از آزمون t استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد دو جمعیت ماهیان مولد وحشی و پرورشی با استفاده از PCA به طور کامل از یکدیگر تفکیک می­شوند و بر اساس آنالیزDFA، افراد با صحت بالا (98%) به گروه­های جمعیتی خود اختصاص پیدا می­کنند. از بین 33 فاصله تراس آنالیز شده، 16 فاصله تفاوت معنی­داری را در بین دو جمعیت مورد­­ مطالعه نشان دادند(P<0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که جمعیت­های مورد مطالعه را می­توان با اختلاف ریخت­شناسی به خصوص در طول باله پشتی، طول باله سینه­ای، طول باله شکمی، طول باله مخرجی، عرض باله پشتی، عرض بدن و عرض ساقه دمی، فاصله بین باله سینه­ای و شکمی، طول پیش باله پشتی و طول پیش باله مخرجی از هم متمایز کرد. در مجموع نتایج نشان داد که از نظر خصوصیات ریخت­شناسی، جمعیت ماهی کپور معمولی وحشی (دریایی) و پرورشی به طور معنی­داری از همدیگر متمایز شده­اند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ژنتیک و اصلاح نژاد
دریافت: 1400/9/9 | انتشار: 1402/6/4