دوره 11، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 163-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi N S, Tabarsa M, Ahmadi H. Evaluation of relationship between molecular weight and antioxidant properties of hydrolyzed fucoidan from brown seaweed Nizamuddinia zanardinii. JFST 2022; 11 (2) : 4
موسوی نفیسه سادات، طبرسا مهدی، احمدی گاولیقی حسن. ارزیابی رابطه وزن مولکولی و ویژگی‌های ضداکسایشی فوکوئیدان هیدرولیز شده جلبک قهوه ای Nizamuddinia zanardinii. علوم و فنون شیلات. 1401; 11 (2) :153-163

1- گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
2- گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران ، m.tabarsa@modares.ac.ir
3- گروه صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
پلی­ساکاریدها به دلیل پیچیدگی ساختار شیمیایی و ناهمگنی وزن مولکولی دارای ویژگی­های زیستی متنوع بوده که می­تواند از طریق روش­های مهندسی و اعمال اصلاحات ساختاری بهبود یابند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی ویژگی­های ضداکسایشی فوکوئیدان هیدرولیز شده جلبک Nizamuddinia zanardinii و بررسی رابطه وزن مولکولی با فعالیت زیستی بود. پس از حذف رنگدانه­ها و ترکیبات با وزن مولکولی پایین، فوکوئیدان خام استخراج شده، در دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ دقیقه توسط ۰۱/۰ نرمال اسید هیدروکلریک تحت هیدرولیز قرار گرفت. میانگین وزن مولکولی فوکوئیدان خام ۴/۱۲۵۴ ×۱۰3 گرم/مول و هیدرولیزات به ترتیب FH60 ،FH40 ،FH20 ،FH10 برابر با ۵/۹۷۴ ، ۸/۸۹۱ ، ۵/۸۰۶ ، ۸/۷۰۵×۱۰3 گرم/مول بود.  پس از هیدرولیز و کاهش وزن مولکولی، هیدرولیزات بدست آمده نسبت به فوکوئیدان خام، به میزان قابل توجهی قادر به مهار رادیکال آزاد  DPPH(27/61-54/84 درصد)، رادیکال ABTS (1/40-5/88 درصد) و احیا یون Fe3+ ( جذب49/0-81/0) بود. در ایـن میـان، هیدرولیزات FH20 بیشترین پتانسیل را در مهار رادیکال آزاد DPPH (45/70- 54/84 درصد) و احیاء یون آهن Fe3+ (جذب49/0-81/0) دارا بود. به­طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد، هیدرولیز و کاهش وزن مولکولی توانست به میزان معنی­داری سبب بهبود فعالیت­ ضداکسایشی فوکوئیدان شود، ولی فاکتور زمان تفاوت معنی­داری را در مهار واکنش­های ضد اکسایشی بین هیدرولیزات مختلف ایجاد نکرد که این می تواند به دلیل تغییرات در میزان و دسترسی گروههای عاملی باشد. کاربرد فوکوئیدان استخراج­شده از گونه مورد مطالعه به عنوان ترکیب واجد فعالیت  ضداکسایشی می­تواند در اشکال طبیعی و یا هیدرولیزات آن صورت پذیرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: استخراج
دریافت: 1401/2/8 | انتشار: 1401/4/14