دوره 12، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 172-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirbagheri V S, Alishahi A, Hashemi Petroudi S H, Ojagh S M. Antibacterial properties of chitosan derivatives against Staphylococcus aureus. JFST 2023; 12 (2) :153-172
میرباقری وثیقه السادات، علیشاهی علیرضا، هاشمی پطرودی سید حمیدرضا، اوجاق سید مهدی. خواص ضد باکتریایی مشتقات کیتوزان در مقابل باکتری Staphylococcus aureus. علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (2) :153-172

1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ساری، ایران.
کیتوزان (Cs) از پوسته میگو استخراج و فرم­های مشتق شده از آن شامل N- آلکیله (AlkCs) و نانوذرات (CsNPs) تهیه شد. سپس تأثیرهای ضد باکتریایی آن­ها بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس سویه حساس به متی سیلین ارزیابی شد.ابتدا ویژگی­های نانوذرات توسط پراکندگی نوری دینامیک و شکل ظاهری نانوذرات و N- آلکیله توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی مشخص شد. و فعالیت ضد باکتریایی آن­ها توسط آزمون حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی، انتشار در آگار به­ کمک دیسک، نفوذپذیری غشای سلولی توسط سنجش انتشار بتاگالاکتوسیداز سیتوپلاسمی ارزیابی شد. نوع مرگ سلولی القا شده نیز توسط روش رنگ آمیزی DAPI و تغییرات در یکپارچگی سطح سلولی توسط میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) بررسی شد.  نتایج نشان داد نانوذرات به شکل کروی با میانگین قطر هیدرودینامیکی 240 نانومتر هستند. N- آلکیله دارای ساختاری با سطح ناهموار در مقایسه با کیتوزان طبیعی بود. حداقل نقاط مهارکنندگی رشد (78 میکروگرم بر میلی­لیتر) و کشندگی (100 میکروگرم بر میلی­لیتر) برای نانوذرات ها مشاهده شد (05/0>p). نانوذرات و N- آلکیله کیتوزان بیشترین قطر هاله مهار رشد را در غلظت 1250 در مقایسه با سایر دیسک­ها نشان دادند (05/0>p). نفوذپذیری غشای خارجی فرم­های مشتق شده کیتوزان تفاوت قابل ملاحظه­ای با کیتوزان طبیعی و سلول­های کنترل نشان دادند (05/0>p). تست رنگ آمیزی DAPI بیانگر مرگ سلولی بالاتر فرم­های مشتق شده کیتوزان بود. تصاویر به­دست آمده از AFM نشانگر تغییر در یکپارچگی غشا سلول­های تیمار شده در مقایسه با سلول­های کروی و خوشه­ای کنترل بود. خواص آنتی باکتریایی کیتوزان طبیعی را با اصلاح فیزیکی و شیمیایی بهبود داده شد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری و مهندسی شیلاتی
دریافت: 1401/5/31 | انتشار: 1402/6/4