دوره 12، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 357-347 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bolouki Kourandeh M, Nabavi S M B, Shokri M R, Ghanemi K. Investigation of 35 year variation of sea surface temperature in the coral regions of Persian Gulf. JFST 2023; 12 (4) : 4
بلوکی کورنده مهدی، نبوی سید محمدباقر، شکری محمدرضا، غانمی کمال. بررسی تغییرات 35 ساله دمای سطح آب دریا در مناطق مرجانی خلیج فارس. علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (4) :347-357

1- رئیس گروه اکولوژی دریا، معاونت محیط زیست دریایی و تالاب ها، سازمان حفاظت محیط زیست ، lahijanjan@yahoo.com
2- گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، استان خوزستان.
3- گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، استان تهران.
4- گروه شیمی دریا، ، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، استان خوزستان.
بررسی روند تغیرات دمایی رخ داده در خلیج فارس می تواند جهت تعیین الگوی تغییرات آب و هوایی منطقه و بررسی تاثیر این تغییرات بر روی زیستمندان آبزی موجود در آبهای خلیج فارس موثر باشد. این تحقیق به منظور بررسی میزان تغییرات دمای سطح آب و تغییرات ناهنجاری آن در جزایر خارگ و هندورابی، با استفاده از داده های دوباره واکاوی شده برنامه دسترسی به داده های بخش زیست محیطی سازمان مدیریت اقیانوسی و جوی ایالات متحد آمریکا انجام گرفته و دمای روزانه سطح آب دریا و داده های ناهنجاری آن را در دوره زمانی 35 ساله را مورد بررسی قرار داده است. نتایج نشان داد که میانگین سالانه دمای سطح آب در طول 35 سال در جزایر خارگ و هندورابی حدود 1 درجه سانتی گراد و میانگین ناهنجاری دمای سالانه سطح آب در این جزایر حدود 2 درجه سانتی گراد افزایش یافته است. شیب این روند افزایشی در جزیره خارگ شدیدتر از جزیره هندورابی بود. این بررسی نشان داد که همزمان با گزارش رخ داد سفید شدگی آبسنگ های مرجانی در خلیج فارس در سال‌های مختلف دمای سطحی آب دریا و ناهنجاری دمای سطحی آب دریا افزایش داشته است. مهمترین رخ داد سفید شدگی در خلیج فارس در سال 2017 رخ داد که بیشترین میزان افزایش دما را می توان در سال 2017 مشاهده کرد. با ادامه روند افزایشی دمای آب در سال‌های آتی، احتمالا شرایط زیستی برای مرجان‌های خلیج فارس نامساعدتر شده و صرفا برخی گونه‌های مقاوم بتوانند به حیات خود در این خلیج ادامه دهند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقیانوس شناسی شیلاتی
دریافت: 1401/7/25 | انتشار: 1402/10/7