دوره 12، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 136-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini choupani S M, Smiley A, Alikhani M. Investigating on antioxidant activity of zebrafish embryo extract (Danio rerio). JFST 2023; 12 (2) :122-136
حسینی چوپانی سیده مهسا، اسماعیلی امیرحسین، علیخانی مهدی. بررسی فعالیت ضداکسیدانی عصاره جنینی گورخرماهی (Danio rerio). علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (2) :122-136

1- دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
2- دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران ، Amirh.smiley@modares.ac.ir
3- موسسه زیست شناسی و فناوری سلول های بنیادی رویان، تهران، ایران
گورخرماهی به دلیل ویژگی‌های متنوع از جمله خودنوسازی به عنوان یک مدل آزمایشگاهی مفید مطرح است. جنین این ماهی در مراحل اولیه رشد ویژگیهای منحصر بفردی دارد و در مطالعات مختلفی اثرات آن مشاهده شد. فاکتورهای تمایزی موجود در سلولهای بنیادی جدا شده از جنین گورخرماهی، در بهبود وضعیت عملکردی بیماران تاثیرگذار بوده و قرارگرفتن در معرض عصارههای جنین گورخرماهی در مراحل اولیه رشد ممکن است بیان سلولهای بنیادی چند توان را افزایش داده و اثرات مثبتی را اعمال کند. در این مطالعه به بررسی ویژگی‌های ضد‌اکسیدانی عصاره جنینی گورخر‌ماهی در مراحل جنینی مختلف تکوینی پرداختیم. عصاره تخم گورخرماهی در مراحل مختلف جنینی تهیه شد. اثر آن در غلظت‌های 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بر میزان فعالیت حذف رادیکال آزاد DPPH، فعالیت مهار‌کنندگی رادیکال ABTS و قدرت احیا‌کنندگی آهن (FRAP) مورد بررسی قرارگرفت. گروههای مورد مطالعه شامل عصاره پروتئین در مراحل مورولا، بلاستولا و گاسترولا بود. طبق نتایج بدست آمده میزان پروتئین در مراحل مختلف جنینی متغیر بوده است و میزان پروتئین با پیشرفت رشد جنینی افزایش و میزان چربی کاهش نشان داد. عصاره پروتئین در مرحله گاسترولا بالاترین میزان مهارDPPH و نیز کاهندگی یون آهن را در غلظت 2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر نسبت به گروههای مورولا و بلاستولا نشان داد (05/0>P ). همچنین عصاره پروتئینی در مرحله جنینی بلاستولا بیشترین میزان مهار ABTS را در غلظت 2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر نسبت به گروه­های دیگر به همراه داشت (05/0>P ).
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1401/10/12 | انتشار: 1402/6/4