دوره 12، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokouh B, Sourinejad I, Ghasemi Z. The effect of mangrove planting on heavy metals accumulation in coastal sediments of the Persian Gulf, Bandar Abbas region. JFST 2022; 12 (1) : 1
شکوه بهزاد، سوری نژاد ایمان، قاسمی زهرا. اثر کاشت درختان حرا بر تجمع فلزات سنگین در رسوبات ساحلی خلیج فارس در منطقه بندرعباس. علوم و فنون شیلات. 1401; 12 (1) :1-12

1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، zghasemi446@yahoo.com
اهمیت گونه‌های حرا در دنیا غیر قابل انکار است و کاشت مصنوعی حرا یک راه حل مطلوب در راستای حفاظت از گونه‌های حرا است. درختان حرا خدمات اکولوژیک حیاتی به ما ارائه می‌دهند و یکی از اصلی ترین ویژگی‌های آنها، پالایش زیستی فلزات سنگین است. در تحقیق حاضر اثرات کاشت درختان حرا در پارک ولایت بندرعباس بر آلودگی، جذب و ریسک اکولوژیک فلزات سنگین آرسنیک، مس، آهن، نیکل، سرب، وانادیوم و روی در رسوبات سطحی آن منطقه بررسی شد. بر این اساس، 30  نمونه رسوب از دو منطقه‌ نمونه­برداری موازی دارای حرا و فاقد حرا تهیه شد و هر منطقه نمونه­برداری شامل بخش‌های بالا، میانه و پایین بود. در آزمایشگاه نمونه‌ها پس از خشک شدن توسط آون با الک 63 میکرونی الک و در محلول هیدروکلریک اسید و نیتریک اسید هضم شدند. غلظت فلزات سنگین آرسنیک، مس، آهن، نیکل، سرب، وانادیوم و روی توسط دستگاه ICP مشخص گردید. فاکتورهای مورد بررسی، ریسک اکولوژیک خطرناکی را برای آرسنیک و سرب نشان دادند که ریسک بالاتری در نمونه‌های بدون حرا مشاهده شد. مقایسه‌ نتایج با سطوح راهنمای رسوب و دیگر مطالعات غلظت خطرناک آرسنیک را نشان دادند. ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که حرای مصنوعی تأثیر معنی­ داری بر الگوی جذب فلزات سنگین داشته است (p-Value < 0.05). آنالیز مولفه‌های اصلی (PCA) نشان داد که آرسنیک و سرب غالباً از نشت محصولات نفتی و پساب‌های صنعتی منشاء می‌گیرند درحالیکه مس، آهن، نیکل، وانادیوم و روی غالباً منشاء طبیعی و زمین شناسی دارند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اکولوژی
دریافت: 1401/10/22 | انتشار: 1402/1/24