دوره 12، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 296-287 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dordab T, Sourinejad I, Nazemi M, Ghasemi Z. Assessing the antifungal activity of the steroids from the liver of the Persian Gulf spot tail shark Carcharhinus sorrah (Müller & Henle, 1839). JFST 2023; 12 (3) :287-296
درداب طاهره، سوری نژاد ایمان، ناظمی ملیکا، Ghasemi Zahra. ارزیابی فعالیت ضد قارچی استروئیدهای های کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah (Müller & Henle, 1839). علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (3) :287-296

1- گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان.
2- گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان. ، i_sourinezhad@yahoo.com
3- پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس.
هدف مطالعه حاضر جداسازی استروئیدها و اسیدهای چرب از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و ارزیابی فعالیت ضد قارچی آنها بود. عصاره‌گیری از کبد با متانول 70% انجام شد و سپس فرکشن حاوی ترکیبات استروئیدی توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی ترکیبات با کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. فعالیت ضد‌ قارچی استروئیدها و اسیدهای چرب با استفاده از روش رقت لوله‌ای به منظور تعیین حداقل غلظت مهار‌کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر قارچ Aspergillus fumigatus و مخمر Candida albicans  بررسی شد. تشخیص نمونه‌هایی از استروئیدها و اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی حضور این ترکیبات را در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه تایید نمود. استروئیدهای شناسایی شده از کبد کوسه شامل ترکیباتی از Y-Sitosterol، Desmosterol و Squalene بودند که نتایج متفاوتی را در مهار رشد و کشتن سویه های قارچ و مخمر در غلظت‌های مختلفِ مورد آزمایش نشان دادند. اسکوالین و دسمسترول در کمترین غلظت، بیشترین اثر مهارکنندگی را بر قارچ نشان دادند ولی سیتسترول در کمترین غلظت بیشترین اثر را بر مخمر نشان داد. اسکوالین تنها بر قارچ اثر کشندگی نشان داد و در مجموع،  قارچ A. fumigatus در مقایسه با مخمر C. albicans نسبت به فعالیت ضد میکروبی ترکیبات کبد حساسیت بیشتری نشان داد. در ﺟﻤﻊﺑﻨﺪی ﻧﻬﺎیﯽ، نتایج امیدوارکننده ای در ﻣﻮرد فعالیت ﺿﺪ ﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ ترکیبات چربی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس حاصل شد که بیانگر اهمیت بررسی بیشتر این ترکیبات طبیعی ﺑﺮای ﺳﻨﺘﺰ زیست داروها از جانوران دریایی می باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: زیست فناوری و نانوتکنولوژی
دریافت: 1401/11/19 | انتشار: 1402/7/22