دوره 12، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 385-371 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mortezaei F, Falahatkar B, Sajjadi M M, Safari R. Effects of nutritional programming of sterlet sturgeon (Acipenser ruthenus) larvae by plant protein-based diet on growth performance and hematological indices. JFST 2023; 12 (4) : 6
مرتضائی فائزه، فلاحتکار بهرام، سجادی میرمسعود، صفری رقیه. اثرات برنامه‌ریزی تغذیه‌ای لارو تاسماهی استرلیاد با استفاده از جیره مبتنی بر پروتئین گیاهی بر عملکرد رشد و شاخص‌های خون‌شناسی (Acipenser ruthenus). علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (4) :371-385

1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، گیلان، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه‌سرا، گیلان، ایران ، bfalahatkar@yahoo.com
3- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
این مطالعه، با هدف بررسی عملکرد راهبرد برنامه‌ریزی تغذیه‌ای بر شاخص‌های رشد و خون‌شناسی تاسماهی استرلیاد با استفاده از جایگزینی نسبی پودر ماهی (FM) با کنجاله سویا (S) در دوران لاروی انجام شد. تاسماهی استرلیاد با میانگین وزن اولیه 01/0 ± 32/0 گرم به‌طور تصادفی در 12 حوضچه بتونی گرد توزیع و با چهار جیره آزمایشی شامل صفر (شاهد/FM)، 15 (S15)، 30 (S30) و 45% (S45) کنجاله سویا به جای پودر ماهی، در سه مرحله زمانی (سه تکرار) تغذیه شدند. در مرحله اول (مرحله برنامه‌ریزی)، ماهیان به‌مدت 28 روز با چهار جیره آزمایشی مختلف تغذیه شدند. سپس، تمامی گروه‌های آزمایشی، در مرحله دوم (میانی) با جیره FM و در مرحله سوم (مواجهه) با جیره S45 به‌مدت 28 روز غذادهی شدند. در پایان هر مرحله، شاخص‌های رشد اندازه‌گیری شدند. در پایان مرحله مواجهه نیز شاخص‌های خون‌شناسی شامل تعداد گلبول‌های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط هر گلبول قرمز، میانگین هموگلوبین در سلول و میانگین غلظت هموگلوبین در سلول ارزیابی شدند. عملکرد رشد در مراحل اول و دوم اختلاف معنی‌داری میان تیمارها نشان نداد، اما در مرحله سوم، وزن نهایی، شاخص‌های وزن کسب شده، نرخ رشد ویژه و میانگین رشد روزانه در S45 به‌طور معنی‌داری بالاتر از FM بود. همچنین، بین هیچکدام از شاخص‌های خون‌شناسی در گروه‌های مختلف اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج به‌دست آمده، راهبرد برنامه‌ریزی تغذیه‌ای در مراحل ابتدایی رشد می‌تواند در افزایش سازگاری تاسماهی استرلیاد طی مراحل بعدی چرخه زندگی به جیره‌ مبتنی بر پروتئین گیاهی موثر باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آبزی پروری
دریافت: 1402/2/26 | انتشار: 1402/10/7