دوره 12، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 286-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alamdari H, Musavi K. Effects of extruding wheat flour under different temperature and humidity conditions on its biochemical analysis, phenolic compounds and digestibility by common carp (Cyprinus carpio). JFST 2023; 12 (3) :277-286
علمداری حجت اله، موسوی خدیجه. اثرات اکسترود کردن آرد گندم تحت شرایط دمایی و رطوبتی مختلف بر آنالیز بیوشیمیایی، ترکیبات فنولی و قابلیت هضم آن توسط کپور معمولی (Cyprinus carpio). علوم و فنون شیلات. 1402; 12 (3) :277-286

1- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، خوزستان. ، alamdari671@yahoo.com
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، خوزستان.
از فرآیند اکستروژن به­طور گسترده در ساخت خوراک آبزیان استفاده می­شود. هدف از این پژوهش بررسی اثرات اکستروژن بر آنالیز بیوشیمیایی، حذف ترکیبات فنولی و قابلیت هضم پروتئین و کربوهیدرات آرد گندم در کپور معمولی بود. آرد گندم در تیمار­های 1 ، 2 و 3 به­ ترتیب با آب معمولی به­میزان 250 ، 100 و 200 میلی­لیتر به ازای هر کیلو­گرم آرد به حالت خمیر در آمد و سپس  بوسیله اکسترودر تک محوره به­ترتیب تحت دمای 120 ، 135 و 120 درجه سانتی­گراد اکسترود گردید. تیمار 4 (شاهد) تحت شرایط تهیه خمیر و سپس اکستروژن قرار نگرفت. اکسترود کردن اثر معنی­داری بر مقادیر پروتئین خام و خاکستر آرد گندم نداشت (05/0<p) اما به­طور معنی­دار سبب کاهش محتوای چربی خام، کل ترکیبات فنولی و ترکیبات فنولی غیر تاننی و افزایش قابلیت هضم کربوهیدرات و پروتئین آن شد (05/0>p). در تیمارهای اکسترود شده تفاوت معنی­داری از لحاظ میزان پروتئین خام، چربی خام، خاکستر و ترکیبات فنولی غیر تاننی وجود نداشت اما به­طور معنی­دار کمترین مقدار کل ترکیبات فنولی در تیمارهای 1 و 2 ثبت گردید. به­طور معنی­دار بیشترین قابلیت هضم کربوهیدرات در تیمارهای 1 و 2 و بالاترین قابلیت هضم پروتئین در تیمار 2 بدست آمد. در مجموع تیمار 2 (دمای 135 درجه سانتی­گراد و رطوبت 100 میلی­لیتر آب به ازای هر کیلوگرم آرد) به­عنوان بهترین تیمار جهت اکسترود کردن آرد گندم برای کپور معمولی شناخته شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تغذیه و فناوری خوراک
دریافت: 1402/4/1 | انتشار: 1402/7/22