دوره 13، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 547-535 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه هرمزگان ، zghasemi446@yahoo.com
3- سازمان شیلات ایران
چکیده:   (230 مشاهده)
کیتین یک پلی ساکارید مهم طبیعی است که در دیواره سلولی برخی موجودات از جمله انواع سخت پوستان یافت می­شود. پلیمر کیتوزان که از کیتین بدست می آید نقش بسیار مهمی در تولید طیف وسیعی از مواد مورد استفاده در صنایع غذایی دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر، استخراج کیتین از پوسته میگوی پرورشی سفید غربی با استفاده از روش شیمیایی و طی مراحل پروتئین زدائی، حذف مواد معدنی، چربی­زدائی، استخراج کیتوزان و استفاده از این ماده طبیعی بدون اثرات منفی در محافظت از پوشش خارجی میوه می­باشد. جهت اطمینان از استاندارد بودن کیتوزان تولید شده و تعیین کیفیت آن، تکنیک FT-IR انجام شد. سپس میوه­های انگور و توت فرنگی توسط کیتوزان با غلظت­های صفر (نمونه شاهد) 2/0 و 5/0 درصد پوشش داده شدند. در طول مدت نگهداری دو ماهه در دمای 0-4 درجه سانتیگراد و به منظور بررسی تغییرات میوه ها، ویژگی­های کیفی ظاهری بصورت هفتگی کنترل شد. بر اساس نتایج، بازده تولید کیتین از پوسته به میزان 58%، بازده تولید کیتوزان از کیتین حدود 84% و بازده تولید کیتوزان از پوسته میگو 48% بود که بازدهی مناسبی می­باشد. نمونه شاهد هر دو میوه در هفته نخست آزمایش، کیفیت ظاهری خود را از دست داده و چروکیده شدند و از هفته سوم به بعد فاسد شدند. در حالی که در حبه های انگور و توت فرنگی پوشش داده شده با محلول کیتوزان با غلظت 5/0 درصد، بهترین پوشش ضدباکتریایی برای میوه­ ها ایجاد شده و کیفیت ظاهری آنها در طول دوره آزمایش به مدت دو ماه حفظ شد.
 
شماره‌ی مقاله: 10
متن کامل [PDF 1916 kb]   (110 دریافت)    
 

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1402/10/11 | انتشار: 1402/12/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.