دوره 13، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 547-535 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahifar A, Ghasemi Z, Shahifar R. Extraction of chitosan from the Penaeus vannamei shrimp shell and investigation of its effects on quality preservation of the grape and strawberry fruits during storage. JFST 2024; 13 (1) : 10
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-73206-fa.html
شاهی فر آنیتا، قاسمی زهرا، شاهی فر رضا. استخراج کیتوزان از پوسته میگوی Penaeus vannamei و بررسی اثرات آن در حفظ کیفیت میوه های انگور و توت فرنگی در مدت نگهداری. علوم و فنون شیلات. 1402; 13 (1) :535-547

URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-73206-fa.html


1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه هرمزگان ، zghasemi446@yahoo.com
3- سازمان شیلات ایران
چکیده:   (381 مشاهده)
کیتین یک پلی ساکارید مهم طبیعی است که در دیواره سلولی برخی موجودات از جمله انواع سخت پوستان یافت می­شود. پلیمر کیتوزان که از کیتین بدست می آید نقش بسیار مهمی در تولید طیف وسیعی از مواد مورد استفاده در صنایع غذایی دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر، استخراج کیتین از پوسته میگوی پرورشی سفید غربی با استفاده از روش شیمیایی و طی مراحل پروتئین زدائی، حذف مواد معدنی، چربی­زدائی، استخراج کیتوزان و استفاده از این ماده طبیعی بدون اثرات منفی در محافظت از پوشش خارجی میوه می­باشد. جهت اطمینان از استاندارد بودن کیتوزان تولید شده و تعیین کیفیت آن، تکنیک FT-IR انجام شد. سپس میوه­های انگور و توت فرنگی توسط کیتوزان با غلظت­های صفر (نمونه شاهد) 2/0 و 5/0 درصد پوشش داده شدند. در طول مدت نگهداری دو ماهه در دمای 0-4 درجه سانتیگراد و به منظور بررسی تغییرات میوه ها، ویژگی­های کیفی ظاهری بصورت هفتگی کنترل شد. بر اساس نتایج، بازده تولید کیتین از پوسته به میزان 58%، بازده تولید کیتوزان از کیتین حدود 84% و بازده تولید کیتوزان از پوسته میگو 48% بود که بازدهی مناسبی می­باشد. نمونه شاهد هر دو میوه در هفته نخست آزمایش، کیفیت ظاهری خود را از دست داده و چروکیده شدند و از هفته سوم به بعد فاسد شدند. در حالی که در حبه های انگور و توت فرنگی پوشش داده شده با محلول کیتوزان با غلظت 5/0 درصد، بهترین پوشش ضدباکتریایی برای میوه­ ها ایجاد شده و کیفیت ظاهری آنها در طول دوره آزمایش به مدت دو ماه حفظ شد.
 
شماره‌ی مقاله: 10
متن کامل [PDF 1916 kb]   (167 دریافت)    
 

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ترکیبات زیست فعال
دریافت: 1402/10/11 | انتشار: 1402/12/22

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.