Shahifar A, Ghasemi Z, Shahifar R. Extraction of chitosan from the Penaeus vannamei shrimp shell and investigation of its effects on quality preservation of the grape and strawberry fruits during storage. JFST 2024; 13 (1) : 10
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-73206-fa.html
شاهی فر آنیتا، قاسمی زهرا، شاهی فر رضا. استخراج کیتوزان از پوسته میگوی Penaeus vannamei و بررسی اثرات آن در حفظ کیفیت میوه های انگور و توت فرنگی در مدت نگهداری. علوم و فنون شیلات. 1402; 13 (1) :535-547
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-73206-fa.html
1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه هرمزگان ، zghasemi446@yahoo.com
3- سازمان شیلات ایران
چکیده: (761 مشاهده)
کیتین یک پلی ساکارید مهم طبیعی است که در دیواره سلولی برخی موجودات از جمله انواع سخت پوستان یافت میشود. پلیمر کیتوزان که از کیتین بدست می آید نقش بسیار مهمی در تولید طیف وسیعی از مواد مورد استفاده در صنایع غذایی دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر، استخراج کیتین از پوسته میگوی پرورشی سفید غربی با استفاده از روش شیمیایی و طی مراحل پروتئین زدائی، حذف مواد معدنی، چربیزدائی، استخراج کیتوزان و استفاده از این ماده طبیعی بدون اثرات منفی در محافظت از پوشش خارجی میوه میباشد. جهت اطمینان از استاندارد بودن کیتوزان تولید شده و تعیین کیفیت آن، تکنیک FT-IR انجام شد. سپس میوههای انگور و توت فرنگی توسط کیتوزان با غلظتهای صفر (نمونه شاهد) 2/0 و 5/0 درصد پوشش داده شدند. در طول مدت نگهداری دو ماهه در دمای 0-4 درجه سانتیگراد و به منظور بررسی تغییرات میوه ها، ویژگیهای کیفی ظاهری بصورت هفتگی کنترل شد. بر اساس نتایج، بازده تولید کیتین از پوسته به میزان 58%، بازده تولید کیتوزان از کیتین حدود 84% و بازده تولید کیتوزان از پوسته میگو 48% بود که بازدهی مناسبی میباشد. نمونه شاهد هر دو میوه در هفته نخست آزمایش، کیفیت ظاهری خود را از دست داده و چروکیده شدند و از هفته سوم به بعد فاسد شدند. در حالی که در حبه های انگور و توت فرنگی پوشش داده شده با محلول کیتوزان با غلظت 5/0 درصد، بهترین پوشش ضدباکتریایی برای میوه ها ایجاد شده و کیفیت ظاهری آنها در طول دوره آزمایش به مدت دو ماه حفظ شد.
شمارهی مقاله: 10
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
ترکیبات زیست فعال دریافت: 1402/10/11 | انتشار: 1402/12/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول