1- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران ، p.shohreh@ausmt.ac.ir
2- گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
چکیده: (8335 مشاهده)
اهداف: با توجه به اهمیت نقش باکتریهای عامل مسمومیت غذایی به لحاظ تهدید بهداشت عمومی و ایجاد خسارات اقتصادی، این پژوهش با هدف بررسی وجود باکتریهای عامل مسمومیت غذایی در چند گونه از ماهیان باارزش تجاری جمعآوریشده از فروشگاههای استان مازندران صورت گرفت.
مواد و روشها: بدینمنظور ۲۰۰ نمونه ماهی بستهبندیشده منجمد متعلق به گونههای قزلآلا، کیلکا، فیتوفاگ و شیرماهی (۵۰ نمونه از هر گونه ماهی) از فروشگاهها خریداری و در مجاورت یخ به آزمایشگاه منتقل شد. نمونهها از نظر شمارش کلی باکتریهای هوازی، شمارش اشرشیا کلی، شمارش استافیلوکوکوس اورئوس، جستوجوی سالمونلا و شمارش ویبریو پاراهمولیتیکوس طبق روشهای استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند.
یافتهها: در هیچیک از نمونههای مورد بررسی، سالمونلا و ویبریو پاراهمولیتیکوس مشاهده نشد. مقایسه نتایج بهدستآمده با حدود مجاز استاندارد ملی ایران نشان داد تعداد کلی باکتریهای هوازی و استافیلوکوکوس اورئوس در تمامی نمونهها در محدوده مجاز استاندارد ملی ایران بود. تعداد اشرشیا کلی در ۱۴٪ نمونههای قزلآلا، ۲۰٪ کیلکا، ۲۰٪ فیتوفاگ و ۱۰٪ نمونههای شیرماهی بیشتر از حد مجاز استاندارد بود که این مساله با توجه به اهمیت بیماریزایی سویههای گوناگون اشرشیا کلی در انسان، بر لزوم کنترل آلودگیهای میکروبی ماهیان بستهبندیشده تاکید مینماید.
نتیجهگیری: نتایج بررسیهای میکروبی ماهیهای خام منجمد جمعآوریشده از فروشگاههای شهرهای مختلف استان مازندران میتواند رضایتبخش تعریف شود، زیرا اکثریت نمونهها با استانداردهای مرجع مطابقت دارند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بهداشت و بیماریهای آبزیان دریافت: 1397/5/3 | انتشار: 1397/12/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول