Norouzi M, Bagheri Tavani M. The Assessment of the Accumulation and Consumption Hazard of Five Heavy Metals in Eleven Species of Fish in Persian Gulf Waters (Bandar Mahshahr, Khuzestan Province). JFST 2018; 7 (4) :263-270
URL:
http://jfst.modares.ac.ir/article-6-26816-fa.html
1- گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم زیستی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
2- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران ، mostafa.bagheri@toniau.ac.ir
چکیده: (8149 مشاهده)
اهداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین جذب پنج فلز سنگین سمی (سرب، کادمیوم، جیوه، کروم و آرسنیک) در بافت عضله یازده گونه ماهی در آبهای خورستان- بندر ماهشهر بود.
مواد و روشها: به همین منظور، ۶۶ قطعه ماهی با وزن بازاری بهطور تصادفی انتخاب شدند. پس از زیستسنجی نمونهها، بافت عضله جداسازی شد. آمادهسازی و هضم شیمیایی نمونهها مطابق با دستورالعمل استاندارد و براساس میکروگرم بر گرم وزن تر محاسبه شد. میزان جذب روزانه (EDI) و هفتگی (EWI)، حد مجاز مصرف (Crlim)، وعده مجاز مصرف (CRmm) در کودکان و بزرگسالان و ریسک خطر مصرف این ماهیان نسبت به بیماریهای غیرسرطانی (THQ) برای ۱۱ گونه محاسبه شد.
یافتهها: غلظت فلزات در مقایسه با استانداردهای MAFF، NHMRC و WHO پایینتر بود اما در برخی موارد از استاندارد USEPA بالاتر بود. احتمال ریسک خطرپذیری به بیماریهای غیرسرطانزا هر یازده گونه کمتر از یک بود و در فلزات سرب، کادمیوم، جیوه، کروم وآرسنیک بهترتیب ۰/۰۱۸، ۰/۰۲۳۷، ۰/۰۴۲۸، ۰/۱۱۴۶ و ۰/۰۲۹۵ محاسبه شد. همچنین مقدار شاخص خطر کل (HI) در این مطالعه ۰/۲۲۱ به دست آمد.
نتیجهگیری: تجزیه و تحلیل تجمع و ریسک خطر مصرف پنج فلز سنگین در یازده گونه مورد بررسی در سواحل آبهای خورستان- بندر ماهشهر نشان میدهد که هرچند مصرف این ماهیان مخاطراتی از لحاظ سلامتی برای مصرفکننده به دنبال نخواهد داشت اما در مورد میزان مصرف آنها توسط زنان باردار و کودکان باید ملاحظاتی را رعایت نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
سم شناسی محیط های آبی دریافت: 1397/5/18 | انتشار: 1397/9/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول