2
استاد تمام، گروه فرآوری آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.
3
3. کارشناسی، گروه شیلات، مجتمع آموزش عالی علامه محدث نوری، نور، مازندران، ایران
4
دانشجوی دکتری، گروه تکثیر و پروش آبزیان، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، مازندران، ایران.
چکیده
بازده تولید محصولات مختلف، میزان فراوردههای جانبی و ارزش تغذیهای آنها و نیز روابط بین وزن عرضه ماهی به بازار و بازده محصول در ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از ماهی کامل، حداکثر بازده در ماهی تخلیه شکمی شده و بهمیزان 43/3±56/87 درصد بود که در خصوص فیله با پوست و بدون پوست بهترتیب به 21/3±69/56 درصد و 37/2±36/45 کاهش یافت. بیشترین میزان فراوردههای جانبی مربوط به سر و امعا و احشا بود که بهترتیب 52/15درصد و 62/12درصد از وزن بدن ماهی را تشکیل میدادند. همبستگی مثبت و معناداری (01/0>p) بین وزن ماهی کامل و بازده محصول سرزده و تخلیه شکمی شده مشاهده شد و با افزایش وزن ماهی کامل در زمان عرضه به بازار، بازده محصول سر زده و تخلیه شکمی شده بیشتر خواهد بود. در میان فراوردههای جانبی، امعاواحشا و سر بیشترین میزان چربی (بهترتیب 43/17 و 01/13درصد وزن تر) را داشتند که میتوانند منابع مناسبی برای استخراج چربی باشند، اما بیشترین میزان پروتئین در پوست (11/24درصد وزن تر) مشاهده شد. مقادیر قابل ملاحظهای از اسیدهای چرب مفید و سلامتی بخش چند غیراشباع 3ω در ترکیب اسیدهای چرب امعاواحشا و سر بهدست آمد. همچنین امعاواحشا و استخوان بهعنوان منابع غنی از ریزمغذی آهن شناسایی شدند.
عبدالهی,مهدی , رضائی,مسعود , جعفری,الیکا , غفاری,الناز و سلطان کریمی,ساحل . (1392). ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیهای فراوردههای مختلف طی فراوری ماهی قزلآلای رنگین کمان. علوم و فنون شیلات, 2(4), 23-34.
MLA
عبدالهی,مهدی , رضائی,مسعود , جعفری,الیکا , غفاری,الناز , و سلطان کریمی,ساحل . "ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیهای فراوردههای مختلف طی فراوری ماهی قزلآلای رنگین کمان", علوم و فنون شیلات, 2, 4, 1392, 23-34.
HARVARD
عبدالهی,مهدی,رضائی,مسعود,جعفری,الیکا,غفاری,الناز,سلطان کریمی,ساحل. (1392). 'ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیهای فراوردههای مختلف طی فراوری ماهی قزلآلای رنگین کمان', علوم و فنون شیلات, 2(4), pp. 23-34.
CHICAGO
مهدی عبدالهی, مسعود رضائی, الیکا جعفری, الناز غفاری و ساحل سلطان کریمی, "ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیهای فراوردههای مختلف طی فراوری ماهی قزلآلای رنگین کمان," علوم و فنون شیلات, 2 4 (1392): 23-34,
VANCOUVER
عبدالهی,مهدی,رضائی,مسعود,جعفری,الیکا,غفاری,الناز,سلطان کریمی,ساحل. ارزیابی بازده تولید، زائدات و ارزش تغذیهای فراوردههای مختلف طی فراوری ماهی قزلآلای رنگین کمان. علوم و فنون شیلات, 1392; 2(4): 23-34.