ارزیابی بازارپسندی نمونه اولیه کرم و ژل مرطوب‌کننده تولیدی از جلبک Sargassum boveanum

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسندگان
1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده
اهداف: برای بازار‌پسندی و ترجیح مصرف دو نوع محصول مرطوب‌کننده دست (ژل آلژینات و کرم فوکوییدان) تولید شده از جلبک سارگاسوم، این مطالعه صورت پذیرفت و سپس با یک نمونه تجاری رایج به عنوان شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت.

روش­ها: ژل و دو نمونه کرم به صورت مجزا در 3 قوطی 10 گرمی برای ارزیابی توسط30 نفر آماده شد. ارزیابی با مصرف یک هفته‌­ای هر کدام و با فاصله زمانی یک هفته توقف مصرف انجام شد. پرسشنامه طراحی شده شامل سوالات جامعه شناختی و سوالاتی شامل 12 ویژگی‌ از محصولات بود که بر حسب ترجیح با 3 درجه، رتبه بندی شد. در تحلیل رتبه‌بندی­ها از آزمون فریدمن و برای تشخیص محصول نهایی ترجیح داده شده از روش امتیازدهی استفاده شد.

یافته­ها: از ویژگی­های کرم و ژل تولیدی، رطوبت­رسانی و ماندگاری آن در سطح معنی­داری مورد پسند بود. به‌طوری­که ژل بیشترین رطوبت­رسانی، و کرم بیشترین ماندگاری را داشت. مصرف­کنندگان در انتخاب یک مرطوب‌کننده مناسب برای دست خود به ویژگی تغذیه­کنند­گی و آبرسانی پوست، ارگانیک بودن و نرم بودن بیشتر توجه می‌کردند. آن‌ها قوطی‌های 250 گرمی را برای کرم­های مرطوب‌کننده می‌پسندند. در اولویت بندی این ویژگی­ها، تغذیه­کنند­گی، آبرسانی، اثر درمانی و ترمیم­کنند­گی پوست بالاترین رتبه را کسب کردند. در نهایت کرم مرطوب‌کننده فوکوییدان بالاترین بازارپسندی را کسب نمود.

نتیجه­گیری:نمونه کرم تولید شده از فوکوییدان مستخرج از جلبک سارگاسوم در مقایسه با ژل آلژینات تولیدی از همین جلبک، به عنوان یک مرطوب‌کننده با ماندگاری مناسب و داشتن سایر ویژگی­های کرم پوست دست، می­تواند یک محصول پذیرفتنی برای ساخت نمونه تجاری در بازار باشد.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. Martins A, Vieira H, Gaspar H, Santos S. Marketed marine natural products in the pharmaceutical and cosmeceutical industries: Tips for success. Marine drugs. 2014; 12(2):1066-101.
2. Gupta PL, Rajput M, Oza T, Trivedi U, Sanghvi G. Eminence of Microbial Products in Cosmetic Industry. Natural products and bioprospecting. 2019. pp. 1-2.
3. Kim SK. Marine cosmeceuticals: trends and prospects. CRC Press; 2016. 428p.
4. Kijjoa A, Sawangwong P. Drugs and cosmetics from the sea. Marine Drugs. 2004; 2(2):73-82.
5. Thomas NV, Kim SK. Beneficial effects of marine algal compounds in cosmeceuticals. Marine drugs. 2013; 11(1):146-64.
6. Imhoff JF, Labes A, Wiese J. Bio-mining the microbial treasures of the ocean: new natural products. Biotechnology advances. 2011; 29(5):468-82.
7. Jaspars M, De Pascale D, Andersen JH, Reyes F, Crawford AD, Ianora A. The marine biodiscovery pipeline and ocean medicines of tomorrow. Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom. 2016; 96(1):151-8.
8. Meillisa A, Woo HC, Chun BS. Production of monosaccharides and bio-active compounds derived from marine polysaccharides using subcritical water hydrolysis. Food chemistry. 2015; 171:70-7.
9. Ariede MB, Candido TM, Jacome AL, Velasco MV, de Carvalho JC, Baby AR. Cosmetic attributes of algae-A review. Algal research. 2017; 25:483-7.
10. Ribeiro AC, Vieira RP, Mourão PA, Mulloy B. A sulfated α-L-fucan from sea cucumber. Carbohydrate research. 1994; 255:225-40.
11. Rioux LE, Turgeon SL, Beaulieu M. Characterization of polysaccharides extracted from brown seaweeds. Carbohydrate polymers. 2007; 69(3):530-7.
12. Li B, Lu F, Wei X, Zhao R. Fucoidan: structure and bioactivity. Molecules. 2008; 13(8):1671-95.
13. Ale MT, Mikkelsen JD, Meyer AS. Designed optimization of a single-step extraction of fucose-containing sulfated polysaccharides from Sargassum sp. Journal of applied phycology. 2012; 24(4):715-23.
14. Yu P, Gu H. Bioactive substances from marine fishes, shrimps, and algae and their functions: present and future. Critical reviews in food science and nutrition. 2015; 55(8):1114-36.
15. Stanford EC. New Substance Obtained from Some of the Commoner Species of Marine Algae, Algin. Chem. News. 1883; 47:254-7.
16. Rhim JW. Physical and mechanical properties of water resistant sodium alginate films. LWT-Food science and technology. 2004; 37(3):323-30.
17. Cui, S. (Ed.). Food Carbohydrates. Boca Raton: CRC Press.2005; 432p. https://doi.org/10.1201/9780203485286
18. Barel AO, Paye M, Maibach HI. Handbook of cosmetic science and technology. CRC Press; 2014. https://doi.org/10.1201/b16716
19. https://www.trademap.org/Index.aspx (9/20/2019).
20. Goodsitt, M. Global Beauty & Personal Care Trends. Mintel Group Ltd. 2018.
21. Dal'Belo SE, Rigo Gaspar L, Berardo Gonçalves Maia Campos PM. Moisturizing effect of cosmetic formulations containing Aloe vera extract in different concentrations assessed by skin bioengineering techniques. Skin Research and Technology. 2006; 12(4):241-6.
22. Choi JS, Moon WS, Choi JN, Do KH, Moon SH, Cho KK, Han CJ, Choi IS. Effects of seaweed Laminaria japonica extracts on skin moisturizing activity in vivo. J. Cosmet. Sci. 2013; 64:193-205.
23. Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks Jr JG, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW. Safety Assessment of Brown Algae-Derived Ingredients as Used in Cosmetics. 2019. cirinfo@cir-safety.org.
24. Li ZY, Yu CH, Lin YT, Su HL, Kan KW, Liu FC, Chen CT, Lin YT, Hsu HF, Lin YH. The Potential Application of Spring Sargassum glaucescens Extracts in the Moisture-Retention of Keratinocytes and Dermal Fibroblast Regeneration after UVA-Irradiation. Cosmetics. 2019; 6(1):17.
25. Wang HM, Chen CC, Huynh P, Chang JS. Exploring the potential of using algae in cosmetics. Bioresource technology. 2015; 184:355-62
26. Pimentel FB, Alves RC, Rodrigues F, Oliveira PP, Beatriz M. Macroalgae-derived ingredients for cosmetic industry—an update. Cosmetics. 2018; 5(1):2.
27. Hosseini M, Adeli A, Vahedi M. Investigating fish purchase patterns and preferences among the consumers of Sari. Iranian Scientific Fisheries Journal. 2016; 25 (3) :103-112. [Persian]
28. Skålén P. A Study of Factors Affecting on Men’s Skin Care Products Purchasing, Particularly in Karlstad, Sweden (Doctoral dissertation, Doctoral dissertation, Karlstads universitet). 2010; 1-17.
29. Borazjani NJ, Tabarsa M, You S, Rezaei M. Purification, molecular properties, structural characterization, and immunomodulatory activities of water-soluble polysaccharides from Sargassum angustifolium. International journal of biological macromolecules. 2018; 109:793-802.
30. Rostami Z, Tabarsa M, You S, Rezaei M. Relationship between molecular weights and biological properties of alginates extracted under different methods from Copromania peregrina. Process Biochemistry. 2017; 58:289-97.
31. Lin JY, Fisher DE. Melanocyte biology and skin pigmentation. Nature. 2007; 445(7130):843.
32. James WD, Berger, TD, Elston DM. Andrew's Diseases of the Skin; Clinical Dermatology, Disturbances of Pigmentation: Saunders Elsevier, Philadelphia. USA. 11th edi. 2011. pp. 847-8.
33. Adeli A. Mirbagheri V.S. Estimation of awareness of fisheries students with regarding to benefits of fish consumption. Iranian Scientific Fisheries Journal. 2019; 27(6):80-91. [Persian]
34. Hafeznia M. R. An introduction to the research method in humanities. The Center for Studying and Compling University Books in Humanitics (SAMT). 2017; 418p. [Persian]
35. Malakooti Sh, Ahmad Nasrollahi S, Firooz A. Skin moisturizers. Journal of Dermatology and Cosmetic. 2016; 6(1):46-57. [Persian]
36. Smolinske SC. Handbook of Food, Drug and Cosmetic Excipients. 1992. P. 199.
37. Gharekhan R, Kordjazi M, Ahmad Nasrollahi S, Shabanpour B, Adeli A. Investigation of antioxidant properties and antibacterial activity of alginate and fucoidan extracted from Sargassum boveanum algae collected from the Persian Gulf coast. Journal of Aquaculture Sciences. 2019; 7(2): 64-76. [Persian]
38. Elezoviü A, Hadžiabdiü J, Rahiü O, Vraniü E. Measuring the feeling: Correlations of sensorial to instrumental analyses of cosmetic products. In CMBEBIH; Springer Press: Singapore. 2017. Pp. 425–428.
39. Estanqueiro M, Amaral MH, Sousa Lobo JM. Comparison between sensory and instrumental characterization of topical formulations: impact of thickening agents. International journal of cosmetic science. 2016; 38(4):389-98.
40. Moravkova T, Filip P. Relation between sensory analysis and rheology of body lotions. International journal of cosmetic science. 2016; 38(6):558-66.
41. Xu S, Kwa M, Lohman ME, Evers-Meltzer R, Silverberg JI. Consumer preferences, product characteristics, and potentially allergenic ingredients in best-selling moisturizers. JAMA dermatology. 2017; 153(11):1099-105.
42. Fonseca-Santos B, Corrêa MA, Chorilli M. Sustainability, natural and organic cosmetics: consumer, products, efficacy, toxicological and regulatory considerations. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2015; 51(1):17-26.
43. Kokoi I. Female buying behavior related to facial skin care products. 2011. http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103092977
44. Chunhapak, Saithip, and Sanitpong. A Study of Factors Influencing Naresuan University Graduate Students Purchase Behavior. Study done for the MBA (international) at Naresuan University. 2008.
45. Chou M, Mikhaylov D, Strugar TL. Moisturizers: A Comparison Based on Allergens and Economic Value. Dermatitis. 2018; 29(6):339-44.
46. Rouhi AM. Supply issues complicate trek of chemicals from sea to market. Chemical & Engineering News. 1995; 73(47):42-4.