علی عسگری رنانی کیوان، یگانه سکینه، جعفرپور سید علی، صفری رضا. بهینهیابی پروتئین آبکافتشده سر و بازوی ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis) با استفاده از آنزیم آلکالاز. علوم و فنون شیلات. 1396; 6 (2) :41-55
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-520-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- گروه شیلات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
3- مربی پژوهشی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر ساری
چکیده: (6946 مشاهده)
در این پژوهش، بهینهیابی پروتئین آبکافتی سر و بازوی ماهی مرکب ببری (Sepia pharaonis) بررسی شد. برای این منظور، اثر شرایط مختلف بر تولید پروتئین آبکافتشده سر و بازوی ماهی مرکب ببری با استفاده از آنزیم آلکالاز با روش پاسخ سطحی (RSM) مدنظر قرار گرفت. طرح باکس-بنکن با سه عامل و 3 سطح، بهمنظور بهینهیابی روند آبکافت و بررسی اثر فردی و متقابل عوامل آزمایش استفاده گردید. عوامل این آزمایش شامل نسبت آنزیم به سوبسترا (درصد)، دما (C˚) و pH بود. درجه آبکافت بهعنوان پاسخ در نظر گرفته شد. مدل ریاضی، برازش خوبی با دادههای آزمایش داشت. براساس نتایج بهدست آمده، شرایط بهینه از لحاظ دما، pH و نسبت آنزیم به سوبسترا بهترتیب عبارت بودند از 33/54 درجه سانتیگراد، 49/8 و 97/1 درصد که منجر به درجه آبکافت معادل 5/14درصد گردید. عامل نبود برازش در این مطالعه معنادار نبود که نشاندهنده قابلیت الگو در پیشبینی دامنههای استفاده شده در این آزمایش بود. برای تأیید شرایط بهینه پیشبینی شده، پروتئین آبکافتشده با شرایط پیشنهاد شده الگو تولید گردید که درجه آبکافت آن 8/16 درصد بهدست آمد، که مطابق با هدف این تحقیق یعنی تولید پروتئین آبکافتشده با حداکثر درجه آبکافت بود. سپس خواص کارکردی پروتئین حاصل از شرایط بهینه اندازهگیری شد. بررسی خواص کارکردی نشان داد که این پودر پروتئینی از نظر حلالیت مناسب، ولی از نظر ظرفیت امولسیونکنندگی و کفکنندگی ضعیف است.
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فرآوری محصولات شیلاتی دریافت: 1394/8/19 | انتشار: 1396/6/9