دوره 10، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 510-495 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haghshenas E, Gholamalifard M, Mahmoudi N. Evaluation of Current Marine Aquaculture Sites of Mazandaran Province based on Spatial Criteria. JFST 2021; 10 (4) : 7
URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-54014-fa.html
حق شناس الهام، غلامعلی فرد مهدی، محمودی نعمت الله. ارزیابی مزارع موجود آبزی پروردی دریایی استان مازندران بر مبنای معیارهای مکانی. علوم و فنون شیلات. 1400; 10 (4) :495-510

URL: http://jfst.modares.ac.ir/article-6-54014-fa.html


1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد محیط‌زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
2- استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس ، gholamalifard@gmail.com
3- استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (1727 مشاهده)
با توجه به افزایش جمعیت جهانی تقاضا برای مصرف آبزیان در جهان رو به افزایش است، بنابراین بهره­گیری از روش­های نوین مانند آبزی­پروری دریایی می­تواند منبع مطمئنی برای تهیه و تأمین آبزیان در جهان باشد. هدف از مطالعه­ی حاضر آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی‌پروری دریایی موجود در سواحل استان مازندران می‌باشد.
در این مطالعه، سه دسته معیار (کیفیت آب، اقتصادی- اجتماعی و فیزیکی- محیطی) برای آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزی­پروری موجود در سواحل مازندران در نظر گرفته شد که از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بر اساس تعریف قانون تصمیم بهره‌گیری  شده است و در پایان به تحلیل مزارع آبزی­پروری موجود (9 مزرعه) با استفاده تابع Extract پرداخته می­شود.
 نتایج نشان می­دهد، موقعیت مزارع حاضر می­تواند به مناطق مطلوب­تر با ریسک کمتر انتقال یابد. از بین مزارع موجود، مزرعه­ی 1 و 2 واقع در سواحل جویبار و بابلسر، دارای مناسبترین وضعیت و بالاترین  مقدار مطلوبیت می­باشند. همچنین نتایج وزن­دهی بین سه گروه پارامترهای کیفیت آب، فیزیکی و اجتماعی-اقتصادی نشان می­دهد؛ گروه کیفیت آب با توجه به اهمیت معیارهای دما، کدورت و کلروفیل در آبزی­پروری دریایی دارای وزن بیشتر نسبت به سایر گروه­ها می­باشد (4034/0) و سپس به گروه فاکتورهای فیزیکی (3808/0) نسبت به فاکتورهای اجتماعی (2168/0) وزن بیشتری داده شده است.
یافته­ های این تحقیق، توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی و نیز تصاویر ماهواره­ای را در ارزیابی و مکانیابی آبزی­پروری دریایی نشان می­دهد.
شماره‌ی مقاله: 7
متن کامل [PDF 2291 kb]   (779 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدیریت
دریافت: 1400/4/20 | انتشار: 1400/10/28

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.