1- دانشآموخته کارشناسی ارشد محیطزیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
2- استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس ، gholamalifard@gmail.com
3- استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (1635 مشاهده)
با توجه به افزایش جمعیت جهانی تقاضا برای مصرف آبزیان در جهان رو به افزایش است، بنابراین بهرهگیری از روشهای نوین مانند آبزیپروری دریایی میتواند منبع مطمئنی برای تهیه و تأمین آبزیان در جهان باشد. هدف از مطالعهی حاضر آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزیپروری دریایی موجود در سواحل استان مازندران میباشد.
در این مطالعه، سه دسته معیار (کیفیت آب، اقتصادی- اجتماعی و فیزیکی- محیطی) برای آنالیز و تحلیل مکانی مزارع آبزیپروری موجود در سواحل مازندران در نظر گرفته شد که از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، بر اساس تعریف قانون تصمیم بهرهگیری شده است و در پایان به تحلیل مزارع آبزیپروری موجود (9 مزرعه) با استفاده تابع Extract پرداخته میشود.
نتایج نشان میدهد، موقعیت مزارع حاضر میتواند به مناطق مطلوبتر با ریسک کمتر انتقال یابد. از بین مزارع موجود، مزرعهی 1 و 2 واقع در سواحل جویبار و بابلسر، دارای مناسبترین وضعیت و بالاترین مقدار مطلوبیت میباشند. همچنین نتایج وزندهی بین سه گروه پارامترهای کیفیت آب، فیزیکی و اجتماعی-اقتصادی نشان میدهد؛ گروه کیفیت آب با توجه به اهمیت معیارهای دما، کدورت و کلروفیل در آبزیپروری دریایی دارای وزن بیشتر نسبت به سایر گروهها میباشد (4034/0) و سپس به گروه فاکتورهای فیزیکی (3808/0) نسبت به فاکتورهای اجتماعی (2168/0) وزن بیشتری داده شده است.
یافته های این تحقیق، توانایی سیستم اطلاعات جغرافیایی و نیز تصاویر ماهوارهای را در ارزیابی و مکانیابی آبزیپروری دریایی نشان میدهد.
شمارهی مقاله: 7
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مدیریت دریافت: 1400/4/20 | انتشار: 1400/10/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول