دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (8977 مشاهده)
باکتری L. monocytogenes از جمله پاتوژنهای با منشأ مواد غذایی است که مقاومت بالایی در برابر شرایط نامساعد محیطی دارد. این پاتوژن میتواند در شرایط نامطلوب محیطی وارد حالت «زنده اما غیرقابل کشت» (VBNC) شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی امکان ورود این پاتوژن به حالت VBNC در شرایط شوری بالای آب نمک که در فرایند تولید ماهی شور استفاده میشود، انجام شد. بدین منظور امکان ورود باکتریL. monocytogenesATCC 19115با غلظت اولیه 107×12/1 در سه تیمار آب نمک30 درصد (ES30)، آب نمک 10 درصد (ES10) و شرایط گرسنگی کامل باکتری (DE) طی دوره زمانی 8 روز،به حالت VBNCبررسی شد. برای اثبات زنده بودن باکتری از روش بررسی بیان ژن 16S rRNAباکتریبا روشRT-PCRاستفاده گردید. نتایج بهدست آمده نشان داد که باکتری بررسی شده در تیمار ES30 و DE در روز سوم پس از تلقیح قابلیت کشت خود را از دست داده و وارد حالت VBNC شدند. طبق این نتایج ورود به حالت VBNC در تیمار ES10 در روز پنجم پس از تلقیح اتفاق افتاد. این نتایج نشان میدهد که امکان ورود باکتری L. monocytogenes طی فرایند تولید ماهی شور و ماهی دودی و یا هر فراورده غذایی شور شده دیگر، به حالت VBNC و عدم توانایی تشخیص با استفاده از روشهای استاندارد موجود، وجود دارد.
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فرآوری محصولات شیلاتی دریافت: 1394/9/18 | انتشار: 1395/12/1